Top
  >  Flight Tips   >  Ποια είναι τα “ταξιδιωτικά” καρότσια; – 2023 edition

Όλοι οι νέοι γονείς νομίζω ξεκινάνε αγοράζοντας ένα μεγάλο, βαρύ καρότσι, σταθερό και με μεγάλη χωρητικότητα στο καλάθι. Ένα καρότσι ιδανικό για ψώνια, καθημερινές βόλτες, πεζοδρόμια, τάισμα, αλλαγή πάνας, υπνάκους στο πάρκο. Συνήθως αυτό το καρότσι είναι το αγαπημένο μας μεν, αλλά είναι δύσκολο να μπει στο πορτ μπαγκάζ, είτε γιατί είναι βαρύ είτε γιατί δεν χωράει είτε γιατί πρέπει να αφαιρεθούν κάποια κομμάτια για να χωρέσει. Και να χωρέσει, μετά δεν χωράνε οι αποσκευές μας για ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο. Στο αεροπλάνο, πονάει η καρδιά μας να το δώσουμε, γιατί το αγοράσαμε 700-1000€, δεν είναι συμπαγές όταν κλείνει και δεν θέλουμε να τα παραλάβουμε φθαρμένο ή σπασμένο.

Κάπου εδώ δημιουργείται η ανάγκη για “ταξιδιωτικό καρότσι”. Ένα μικρό καρότσι που δεν πιάνει χώρο στο αμάξι, είναι ελαφρύ, μικρό, αλλά άνετο για το παιδί, αποθηκεύεται εύκολα στο εστιατόριο ή στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Ποια είναι αυτά τα καρότσια όμως; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Ποια από αυτά θα γίνουν δεκτά στην καμπίνα κάθε αεροπλάνου; Και γιατί να τα πάρετε μαζί σας στην καμπίνα;

Tο καρότσι είναι δωρεάν εξοπλισμός σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Μην σας μπερδεύει η Ryanair που αναφέρει “προσθήκη ταξιδιωτικού εξοπλισμού” και κόστος για μεταφορά καροτσιού – εννοεί αν θέλετε να πάρετε μαζί σας τρίτο αντικείμενο βρεφικού/παιδικού εξοπλισμού, μιας και τα δύο πρώτα αντικείμενα (καρότσι και car seat ή travel cot) είναι δωρεάν. Μην σας μπερδεύει ούτε η Aegean που αναφέρει “για παιδιά άνω των 2 ετών, το καρότσι είναι δωρεάν αν το χρειάζεστε για τη μεταφορά του παιδιού σας”. Το χρειάζεστε.
Ο βρεφικός/παιδικός εξοπλισμός είναι δωρεάν όσο το βρέφος/παιδί πληρώνει βρεφικό/παιδικό εισιτήριο. 
 

Δείτε και στο άρθρο:

Τι επιτέλους δικαιούμαστε σε πτήση με μωρό/παιδί;

Δείτε αν μπορείτε να νοικιάσετε καρότσι στον προορισμό σας

 

 

Είδη ταξιδιωτικών καροτσιών, βάσει ανάγκης

Καρότσι μπαστούνι (umbrella stroller)

Χαρακτηριστικά: Kλείνει σαν μπαστούνι (ή σαν ομπρέλα όπως λένε οι αγγλόφωνοι). Υπάρχουν ακριβότερα και πάρα πολύ φτηνά. Είναι ελαφρύ καρότσι.
Θετικά: Πιάνει πράγματι πολύ λίγο χώρο όταν κλείνει και είναι αρκετά συμπαγές και μικρό, ώστε να μπει άνετα στο port baggage πάνω ή κάτω από τις αποσκευές. Είναι ελαφριά καρότσια τα μπαστούνια.
Το ακριβό που δοκιμάσαμε (παλιό της Iglesina) ήταν από τα πιο άνετα καρότσια μας. Κάποια έχουν πλήρη ανάκλιση, φοβερό σκίαστρο, ακόμα και θήκη για θερμός.
Θα βρείτε και για μεγαλύτερα/βαρύτερα παιδιά.
Αρνητικά: Δεν μπαίνει εύκολα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, λόγω μήκους. Το φτηνό που δοκιμάσαμε εμείς ήταν χάλια στη βόλτα και επικίνδυνο όταν το κλείναμε (μας έπιανε τα δάκτυλα). Κάποια δεν έχουν καλό ή καθόλου σκίαστρο ή πλήρη ανάκλιση.
Στο αεροπλάνο: Κάποιες αεροπορικές μπορεί και να δεχτούν να το πάρετε μαζί σας στην καμπίνα, ΑΝ υπάρχει χώρος. Θα τοποθετηθεί στο ντουλαπάκι. Αν δεν χωράει κάτω από το κάθισμά σας, το πιο πιθανό είναι να σας το πάρουν πριν μπείτε και να το παραλάβετε όταν φτάσετε. Θα το παραλάβετε είτε στην έξοδο του αεροσκάφους είτε στον ιμάντα αποσκευών στο αεροδρόμιο – εξαρτάται από την αεροπορική.
Άποψη: Είναι το κατάλληλο καρότσι αν ψάχνετε ένα πολύ φτηνό για μικρή χρήση σε ταξίδια με το αυτοκίνητο.

 

Συμπαγές ταξιδιωτικό καρότσι (compact stroller)

Χαρακτηριστικά: Κλείνει σαν βαλιτσάκι. Είναι πολύ μικρό όταν κλείνει. Είναι ελαφρύ. Συνήθως έχει χερούλι μεταφοράς όταν είναι κλειστό.
Θετικά: Μπορεί να έχει πλήρη ανάκλιση, φανταστικό σκίαστρο, θήκες, αξεσουάρ, μεγάλο καλάθι. Είναι και αυτό οικονομική επιλογή. Είναι σίγουρα από τα πιο ελαφριά καρότσια. Κάποια είναι πολύ άνετα για το παιδί και πολύ εύκολα στο μανουβράρισμα. Το συμπαγές σχήμα τους όταν είναι κλειστά, τα προστατεύει σε περίπτωση πτώσης ή χτυπήματος, άρα θα είναι σχετικά ασφαλές στον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Χωράει ανετότατα στο πορτ μπαγκάζ μαζί με τις αποσκευές σας. Συνήθως, έχουν άνετη θήκη μεταφοράς.
Αρνητικά: Δεν υπάρχουν συμπαγή καρότσια σε πολύ χαμηλές τιμές. Κάποια μάλιστα μπορεί να είναι πολύ ακριβά. Και παρ’ όλ’ αυτά να μην είναι άνετα στο μανουβράρισμα. Δεν είναι τόσο μικρά όταν κλείνουν ώστε με ασφάλεια να τα βάλετε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
Στο αεροπλάνο: Παρότι συμπαγή καρότσια, δεν έχουν όλα το κατάλληλο μέγεθος (μέγεθος χειραποσκευής), ώστε να γίνουν δεκτά ως χειραποσκευή και να τα πάρετε μαζί σας στην καμπίνα. Το συμπαγές σχήμα τους όμως τα κάνει “τανκ”, άρα και να τα δώσετε πριν μπείτε στην καμπίνα, δεν είναι εύκολο να πάθουν ζημιά στον χώρο αποσκευών. Θα το παραλάβετε είτε βγαίνοντας από το αεροπλάνο, είτε από τον ιμάντα αποσκευών – εξαρτάται από την αεροπορική.
Άποψη: Είναι το κατάλληλο καρότσι αν ψάχνετε ένα καλό δεύτερο καρότσι, για ταξίδια με αυτοκίνητο ή για τις βόλτες σας. Διαβάστε την εμπειρία μας.

 

Kαρότσι σε μέγεθος χειραποσκευής (Cabin approved stroller)

Xαρακτηριστικά: Πρόκειται για συμπαγές καρότσι (compact stroller), που όταν κλείνει γίνεται σαν βαλιτσάκι, όπως δηλαδή και το παραπάνω. Η διαφορά είναι ότι αυτό όταν κλείνει, γίνεται τόσο μικρό, που έχει το μέγεθος της μικρότερης επιτρεπόμενης χειραποσκευής. Έχει είτε χερούλι μεταφοράς όταν κλείνει είτε θήκη με χερούλι.
Θετικά: Είναι πανάλαφρο, προσωπικά σηκώνω δύο ταυτόχρονα. Είναι μεν μικρά όταν κλείνουν, αλλά ανοιχτά είναι φοβερά άνετα καρότσια και κατάλληλα ακόμα και για μεγάλα ή βαριά παιδιά. Κάποια έχουν πλήρη ανάκλιση. Υπάρχουν και κάπως οικονομικά. Είναι τα πιο άνετα καρότσια που έχουν δοκιμάσει τα δίδυμα και τα πιο εύκολα στο μανουβράρισμα για εμάς (πάνε με το ένα χέρι). Είναι τόσο μικρό όταν κλείνει, που με ασφάλεια μπαίνει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Εφόσον το έχετε μαζί σας στην καμπίνα, δεν έχετε τον φόβο της φθοράς ή της απώλειας. Ούτε υπάρχει περίπτωση να πρέπει να φτάσετε περπατώντας με 1-2 μωρά σε μάρσιπο/αγκαλιά μέχρι τον ιμάντα των αποσκευών για να πάρετε το καρότσι σας.
Αρνητικά: Δεν υπάρχει κάποιο πολύ οικονομικό. Κάποια δεν έχουν πλήρη ανάκλιση. Είναι απλά καρότσια, χωρίς έξτρα αξεσουάρ, πέραν της θήκης και του αδιάβροχου. Κάποια έχουν πολύ μικρό σκίαστρο.
Στο αεροπλάνο: Προσοχή, αν το πάρετε ως χειραποσκευή, δεν δικαιούστε άλλη. Δηλαδή εμείς που ταξιδέψαμε με δύο τέτοια καρότσια, είχαμε μαζί μας δύο βαλίτσες αντί για τέσσερις, παρότι ήμασταν 4 άτομα. Ωστόσο, το μωρό/παιδί θα κάτσει στο καρότσι του ήδη από τον διάδρομο του αεροπλάνου και θα βγει άνετα, στο καρότσι του. Αν βρεθείτε σε σκάλες βγαίνοντας και όχι σε φισούνα, ας έχετε μάρσιπο για μέχρι το αεροδρόμιο ή το παιδί στο χέρι και το καρότσι στον ώμο.
Άποψη: Αν έχετε το budget, δεν υπάρχει λόγος να πάρετε άλλο ταξιδιωτικό καρότσι. Είναι τέλειο και για road trip και για πτήση. Διαβάστε την εμπειρία μας.

 

 

Ποια είναι τα καρότσια με μέγεθος χειραποσκευής;

Υπάρχουν αρκετά καρότσια που πλασάρονται ως κατάλληλα και πράγματι κάποιες αεροπορικές θα τα δεχτούν ως χειραποσκευή.

Ωστόσο, η ryanair και η volotea που είναι περιβόητες για το πολύ μικρό επιτρεπόμενο μέγεθος χειραποσκευής, θα κάνουν δεκτά μόνο το Cybex Libelle (πρώην Pockit) και το Babyzen Yoyo2. To τελευταίο είναι ένα τσακ μεγάλο για τη ryanair, αλλά επειδή είναι το πιο γνωστό ταξιδιωτικό καρότσι, το δέχονται. Ωστόσο, στο site τους αναγράφεται ότι γίνεται δεκτό ως χειραποσκευή από ΚΑΠΟΙΕΣ αεροπορικές. 

Προσοχή! Μιλάμε για καρότσια που θα τα πάρετε μαζί σας ΜΕΣΑ στην καμπίνα και θα τα βάλετε στο ντουλαπάκι πάνω από τη θέση σας. Όχι για καρότσια που θα τα παραδώσετε στην πόρτα πριν μπείτε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με κάθε καρότσι δωρεάν.

Σε κάθε περίπτωση, τσεκάρετε το μέγεθος του καροτσιού σας και το επιτρεπόμενο μέγεθος της αεροπορικής.

 

Tα Καρότσια Καμπίνας που προτείνουμε

Bugaboo Butterfly: αγορά

Babyzen Yoyo2: αγορά

GB Pockit+ All City: εμπειρία

Ergobaby metro: αγορά

Cybex Libelle: αγορά

Cybex Orfeo: αγορά

Στην παρακάτω συγκριτική παρουσίαση, δείτε τα μεγέθη κάποιων καροτσιών που οι αναγνώστες μας έχουν πάρει στην καμπίνα και άλλα που δοκιμάσαμε ή ερευνήσαμε εμείς, τα κιλά τους, κόστος και κάποια βασικά χαρακτηριστικά:

* Η παραπάνω εικόνα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως διαμορφώνονται τον Ιανουάριο 2024. 
** To άρθρο περιλαμβάνει affiliate links
 

Comments:

 • Carolina

  October 6, 2023

  Μήπως γνωρίζετε αν το καρότσι cybex ezzie twist+2 ειναι cabin approved καρότσι; Στην ιστοσελίδα της Cybex στο βιντεάκι δείχνει ότι χωράει στα ντουλάπια χειραποσκευων.

  reply...
 • Anna

  January 30, 2024

  Μπορειτε να προσθέσετε το joolz air +

  reply...

post a comment