Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Ταξίδι: Βαρσοβία & Κρακοβία με παιδιά

Η Δέσπονα ταξίδεψε με την οικογένειά της στην Πολωνία, και συγκεκριμένα στις δύο μεγάλες πόλεις, Βαρσοβία και Κρακοβία. Έχει γράψει έναν πολύ χρήσιμο ταξιδιωτικό οδηγό, που θα σας βοηθήσει να οργανώσετε κι εσείς το ταξίδι σας στις πολωνικές μεγαλουπόλεις.

 

Δείτε όλα τα άρθρα για την Πολωνία καθώς και πληροφορίες για το ταξίδι σας

 

Γενικές πληροφορίες

Είναι το πρώτο ταξίδι που κάναμε σε ευρωπαϊκές πόλεις φθηνότερες από την Ελλάδα. Επιπλέον, και οι δύο πόλεις είναι απολύτως baby friendly, άπειρα μωρά σε καρότσια, μικρουλακια στα πρώτα τους βήματα, μεγαλύτερα παιδιά. Προτεραιότητα στους πεζούς παντού, πάρκα, άπλες, πράσινο, πεζόδρομοι, το “ένδοξο παρελθόν” παντού.

 

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Μπορεί η Κρακοβία να θεωρείται “η ομορφότερη πόλη της Πολωνίας”, σας βεβαιώνω όμως ότι η Βαρσοβία είναι πολύ όμορφη, σύγχρονη και ζωντανή πόλη, ενδιαφέρουσα και καθόλου βαρετή. Μείναμε τρία βράδια, γυρίσαμε αρκετές γειτονιές της.
Η παλιά πόλη (stare miasto) μικρή και κούκλα, με μια υπέροχη κεντρική πλατεία (old town market square). Η βόλτα στους δρόμους γύρω από το Royal Castle γεμάτη χρώματα, η βασιλική οδός (royal route) εντυπωσιακή.
Οπωσδήποτε να πάτε στη συνοικία Praga, είναι ίσως το πιο ζωντανό – εναλλακτικό κομμάτι της πόλης, γεμάτο νεολαιιστικα και φοιτητικά στέκια. Όσο είστε εκεί περάστε από το Koneser Centrum, το παλιό δηλαδή εργοστάσιο βότκας που έχει μετατραπεί σε πολυχώρο, κάτι σαν την Τεχνόπολη της Αθήνας. Ωραίος χώρος, το μουσείο της βότκας, επιλογές για φαγητό και γλυκό, άπλα για τα παιδιά.
Μικροί και μεγάλοι θα αφιερώσετε τουλάχιστον ένα πρωινό στο πάρκο Lazienki. Σκίουροι, παγόνια, πουλιά παντού, άφθονο πράσινο, κανάλια και λιμνούλα, ενδιαφέροντα τα κτίρια του θερινού παλατιού, οι βασιλικοί σταύλοι κ.ά., καφέ αν θελήσετε να φάτε ή να πιείτε.
Αφήνω τελευταίο το Palace of Culture and Science: όταν το έβλεπα στους διάφορους οδηγούς μου φαινόταν εκτρωματικό. Πόσο λάθος έκανα! Το εμβληματικό κτίριο της πόλης είναι πανέμορφο, η δε θέα από τον 30ο όροφο εκπληκτική.

 

Tip1: κατεβάστε στο κινητό την εφαρμογή Jakdolade και βγάλτε εισιτήρια για τα ΜΜΜ, παμφθηνα και αξιόπιστα.
Tip2: η πολωνική κουζίνα είναι μάλλον βαριά, πολύ λιπαρή. Εμείς αντέξαμε μόνο ένα τέτοιο γεύμα (και riopan μετά).
Tip3: πολύ χρήσιμο το official site, όπου μπορείτε μεταξύ άλλων να δείτε τις ημέρες και ώρες δωρεάν εισόδου στα διάφορα μουσεία: https://warsawtour.pl/en/main-page/
Tip4: πάρτε τα παιδιά σας μια βόλτα στο Warsaw Rising Museum, όπου ζωντανεύει η ιστορία της εξέγερσης των κατοίκων της Βαρσοβίας ενάντια στους ναζί κατακτητές. Και μετά πηγαίνετε στο Μνημείο της Εξέγερσης: συγκίνηση (και μεγάλη λύπη, που δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο στην Ελλάδα, παρότι ο λαός μας αντιστάθηκε όσο κανείς άλλος στον ναζισμό).
Tip5: Vistula boulevards. Βόλτα δίπλα στο ποτάμι, εκεί και το μουσείο Κοπέρνικος όπως και το Σύγχρονης Τέχνης. Φοβερό το κτίριο της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, με έναν απίστευτο κήπο στην ταράτσα του.

Διαμονή στη Βαρσοβία για οικογένειες

 

 

ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Είναι μεσαιωνική και κούκλα! Και μελωδική, καθώς η μελωδία που ακούγεται κάθε ώρα από τον σαλπιγκτή ψηλά στον καθεδρικό ναό (σε ανάμνηση του σαλπιγκτή που διέκοψε απότομα, τραυματισμένος θανάσιμα από βέλος Μογγόλου εισβολέα) κυριαρχεί στην παλιά πόλη και συνοδεύει τον περιπατητή.
Η πόλη περπατιέται πολύ εύκολα. Οι δύο βασικές συνοικίες συναγωνίζονται ποια είναι πιο όμορφη: παλιά πόλη (stare miasto) και εβραϊκή συνοικία (Kazimierz).
Αξίζει όμως επίσης μια βόλτα γύρω από την Father Bernatek bridge και από τις δύο μεριές του Βιστούλα, πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από το μουσείο που βρίσκεται στη θέση του εργοστασίου του Σίντλερ. Όσοι έχετε μικρά παιδιά και δεν θέλετε να επισκεφθείτε το Άουσβιτς μπορείτε κάλλιστα να πάτε στο Schindler’s Factory (μικρότερη, ελεγχόμενη δόση ναζιστικής φρικωδιας, αλλά και ύμνος στην ανθρώπινη αλληλεγγύη). Και αφού πάτε εκεί, περάστε μια βόλτα από το μνημείο των ηρώων του γκέτο (Ghetto Heroes Square), αφιερωμένο όχι μόνο στους Εβραίους που σφαγιάστηκαν αλλά και στη νεολαία του γκέτο της Κρακοβίας, που αντιστάθηκε γενναία και έπεσε μαχόμενη.
Το Wawel castle πανέμορφο, ο δράκος που βγάζει φωτιές από το στόμα του κάθε 5′ έχει πλάκα ειδικά για τους μικρούς. Και εδώ έχει ωραία βόλτα πλάι στο ποτάμι.
Τα Αλατωρυχεία είναι, δικαίως, στα must του ταξιδιού. Ιδιαίτερα οι φαν των βιβλίων του Τόλκιν και των ταινιών του Άρχοντα και των Χόμπιτ θα ταξιδέψουν στον κόσμο τους. Τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν, κι εμείς επίσης.
Για τους πιο μικρούς είναι πολύ ωραία η επίσκεψη στο Rynek Underground, μια αναπαράσταση της ζωής στα χρόνια του μεσαίωνα.

Διαμονή στην Κρακοβία για οικογένειες

Tip1: χρήσιμος οδηγός: https://www.inyourpocket.com/krakow
Tip2: φοβερά, φοβερά, ανεπανάληπτα ντόνατ 🍩! Δεν μπορείς να μείνεις μόνο στο ένα!
Tip3: φοβερό περιβάλλον στο Hevre στην εβραϊκή συνοικία. Τίμια ποτά και σνακ στο Camelot στην παλιά πόλη.
Tip4: πάμφθηνα ταξί. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ταρίφα είναι 4pln, δηλαδή περίπου 0,90€.

 
 
* Oι φωτογραφίες, οι περιγραφές και οι απόψεις ανήκουν όλες στη Δέσποινα Τοσονίδου
** Το Kidcation δεν ευθύνεται για τυπογραφικά λάθη στα guest κείμενα, ούτε για αλλαγές στις παραπάνω πληροφορίες
*** To άρθρο περιέχει affiliate links

post a comment