5 μηνών και 4 ημερών, τα δίδυμα πήγαν το πρώτο τους ταξίδι. Προορισμός: Ορεινή Αρκαδία. Μέσο: αυτοκίνητο. Αποσκευές: μία βαλίτσα, ένα καρότσι με δύο αυγά, ένα μαξιλάρι θηλασμού διδύμων, ένας μάρσιπος, μία τσάντα-αλλαξιέρα (έρχεται άρθρο με λεπτομέρειες). Χιλιόμετρα: 450. Λεπτομέρειες: read on!
Διάβασε επίσης:
Shopping guide για διδυμογονείς που τους αρέσουν τα ταξίδια
Καταρχάς, πριν βιαστείς να πεις ότι αργήσαμε να κάνουμε το πρώτο μας ταξίδι με τα μωρά, άκου προσεχτικά:
1. Είναι δίδυμα. Όχι ένα μωρό. Δεν έχεις ιδέα πώς είναι, εκτός αν έχεις κι εσύ δίδυμα και εκτός κι αν και τα δικά σου γεννήθηκαν Σεπτέμβρη. Περιμέναμε να περάσει το Φθινόπωρο και ο βαρύς Χειμώνας, που είναι εποχές ιώσεων, γιατί τα νεογέννητα είναι ευαίσθητα.
2. Από αυτές τις 22 εβδομάδες, τις 5 πρώτες δεν γινόταν να ταξιδέψουμε και άλλες 6 τα δίδυμα περνούσαν άλμα (θήλαζαν συνέχεια και κοιμόμασταν ελάχιστα). Άλλο το άλμα με ένα μωρό…
3. Από τα 11 σαββατοκύριακα που απομένουν, κάποια έβρεχε, κάποια χιόνιζε και πολλά η θερμοκρασία ήταν απαγορευτικά χαμηλή στην Ορεινή Ελλάδα, όπου μας αρέσει να ταξιδεύουμε το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.
Προσωπικά, ήμουν διατεθειμένη να ταξιδέψουμε από 6-7 εβδομάδων. Να πάμε κάπου και να τη βγάλουμε στο ξενοδοχείο θηλάζοντας και αλλάζοντας πάνες. Τόση ανάγκη είχα να μπω στο αμάξι και να φύγω. Αυτός ο παλιόκαιρος μας τα χάλασε. Και κάτι άλματα απίστευτα, αλλά και αυτές οι ιώσεις που περάσατε όλοι και δεν ήθελα να περάσω ούτε εγώ, πόσο μάλλον τα δίδυμα και να νοσηλευτούμε.
Προορισμός
Επιλέξαμε την Ορεινή Αρκαδία λόγω εγγύτητας και γιατί κατάγεται από εκεί ο άντρας μου και άρα την ξέρουμε την περιοχή και γνωρίζουμε τα baby friendly spots.
Μείναμε συγκεκριμένα στο Λεβίδι που και κοντά είναι και κεντρικά, και μες στη φύση και κοντά σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος.
Σε αυτές τις δύο μέρες, πήγαμε επίσης στη Βυτίνα για βόλτα με το καρότσι και ψώνια στα μαγαζιά με τα τοπικά προϊόντα και στη Βλαχέρνα για βόλτα και και φαγητό. Τη Δημητσάνα την αποφύγαμε λόγω έντονων ανηφοροκατηφόρων (πακέτο με διδυμοκάροτσο) και γιατί είναι αρκετά μακρυά από το Λεβίδι όπου μέναμε και θα κουράζονταν πολύ τα δίδυμα.
Διαμονή
Προτιμήσαμε να μείνουμε μόνο 1 βράδυ, για να μην ταξιδεύουμε μες στη νύχτα την Παρασκευή και για να μην τρέχουμε τη Δευτέρα το πρωί. Επίσης, βρήκαμε οικονομική διαμονή σε ένα διαμέρισμα 45 τμ, ισόγειο, με υπνοδωμάτιο, σαλοτραπεζαρία, κουζινάκι (με δύο μάτια και ψυγειάκι με νερά) και μπάνιο. Εννοείται πως είχε αυτόνομη θέρμανση και πρωινό. Αν πας προς τα εκεί λοιπόν με μωρά, τσέκαρε τον ξενώνα Μαινάλια και ζήτα απαραίτητα ισόγειο – θα έχεις και το αυτοκίνητο στην πόρτα. Έχει επίσης delivery από καλή ταβέρνα στο Λεβίδι, κούνιες, άπλα για βόλτα με το καρότσι και άνετους χώρους στα διαμερίσματα. Μας είχαν δύο πάρκα έτοιμα δίπλα στο κρεβάτι, καναπέ που γίνεται κρεβάτι στο σαλόνι, τζάκι έτοιμο για άναμμα, και -κάτι χρήσιμο για οικογένειες με μεγάλα παιδιά- δύο τηλεοράσεις, μία στο υπνοδωμάτιο και μία στο σαλόνι.
To εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο το μέγεθος του διαμερίσματος. Κάτσαμε μπροστά από το τζάκι, διαβάσαμε τα βιβλία μας (σε αυτή τη φάση, είμαστε hooked με το “Ο Ξεχωριστός Κόσμος των Διδύμων” της επίσης διδυμομάνας-αγορομάνας Εύης Σταθάτου (στο blog της οποίας, mytwins.gr, έχω γράψει κι εγώ!). Απολαύσαμε εδώ και το dinner μας αλλά και πλήρες πρωινό με θέα τη φύση του Μαινάλου το επόμενο πρωί.
Φαγητό
Πριν μπούμε σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο με κόσμο, τσεκάρει ο Κώστας αν έχει πολυκοσμία, κάπνα ή τσίκνα, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν τα μωρά και δεν θέλω καθόλου να κολλήσουν τίποτε τα δίδυμα. Είναι δύο και θα αποτρελαθώ.
“Στου Ονείρου μου το Στέκι”, Βλαχέρνα: Παραδοσιακές γεύσεις με κάμποσα twists, τοπικά υλικά και χωριάτικο chic στυλ, από δυο Αθηναίους με πολύ μεράκι. Δοκιμάστε ρεβύθια με κάστανο, κεφτεδάκια με πλιγούρι και ό,τι σούπα έχει. Πήραμε πρασόσουπα. Δεν δίνουν απόδειξη και οι τιμές είναι τσιμπημένες, αλλά πχ μας κέρασαν το κρασί και το γλυκό.
“Κουμπούρης”, Λεβίδι: Επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα και έχει πάντα πολύ κόσμο. Ωστόσο, έχει την καλύτερη γουρνοπούλα της περιοχής και πολύ τέλεια ορεκτικά, οπότε δεν θέλαμε να τη στερηθούμε σε αυτό μας το ταξίδι. Ευτυχώς, ο ξενώνας όπου μείναμε είναι του ίδιου και έκανε delivery. Σάββατο βράδυ λοιπόν, απολαύσαμε τις αγαπημένες σταθερές μας γεύσεις κάθε φορά που πάμε Ορεινή Αρκαδία… στο σαλόνι μας με τα δίδυμα να κοιμούνται στο κρεβάτι μας.
Εντυπώσεις
Τα μωρά θα έλεγα ότι μπήκαν σε μια διαδικασία προσαρμογής στην πραγματικότητα της συνύπαρξης με δύο γονείς τρελούς και παλαβούς με τα ταξίδια! Κάθε φορά που τα έπαιρνε ο ύπνος στο αμάξι πχ, ξύπναγαν γιατί είχαμε φτάσει. Και με το που τους πήρε ο ύπνος στο καρότσι, ξύπνησαν επειδή τους βάλαμε στο αμάξι. Και μετά φτάσαμε στην ταβέρνα και μας ανέχτηκαν καθώς τρωγοπείναμε. Το βράδυ κοιμήθηκαν άψογα!
Όσο για εμάς, είχαμε την ευκαιρία να τσεκάρουμε πώς λειτουργούμε ταξιδιωτικά ως γονείς διδύμων, πόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία μας για να γίνουμε όσο πιο άνετοι γίνεται σε ταξίδι με μωρά. Κουραστήκαμε, αλλά τα καταφέραμε!
Έρχονται κι άλλα ταξίδια με τα δίδυμα (ενδεικτικά και σίγουρα, Μονεμβασιά τον Απρίλη, Λέσβο και Πόρτο Χέλι τον Μάη), οπότε stay tuned για ιδέες, προτάσεις και λύσεις.
Στο μεταξύ, ετοιμάζω άρθρο για packing tips σε διήμερα ταξίδια με δίδυμα μωρά, εμπνευσμένο φυσικά από αυτό το πρώτο μας ταξίδι!
Το έχω πει, τα καλύτερα έρχονται!
Μαριάννα
Όσοι έχουν περάσει από αυτή τη φάση ξέρουν ότι είσαι ήρωας που βγήκες σε ταξίδι τόσο νωρίς. Καλή αρχή ανακάλυψης του κόσμου διδυμάκια! Καλά σας & όμορφα ταξίδια!
dreamista
Σε ευχαριστούμε!!