Ταξίδι με μωρά και το θέμα “φαγητό”
Το φαγητό είναι νομίζω το βασικό θέμα που κάνει το ταξίδι με μωρό/ά περίπλοκο. Βασικά, ακόμα και τη βόλτα κάνει πολύπλοκη, μιας και είτε την περιορίζει χρονικά (να ξεκινήσουμε αφού φάνε-να γυρίσουμε πριν πεινάσουν), είτε πρέπει να κουβαλήσουμε μαζί αποστειρωτές/φαγητοδοχεία/κρέμες/μπανάνες/κουτάλια/ποδιές, για να φάνε έξω.
Όπως πάντα, λύσεις υπάρχουν. Ακόμα και για τη δύσκολη φάση 6-7 μηνών, που μόλις έχουν ξεκινήσει οι στερεές, λερώνονται πολύ όταν τρώνε, ακόμα πίνουν πολύ γάλα και είναι πολύ μικρά για τα περισσότερα καθίσματα έξω. Αρκεί να είμαστε οργανωμένοι, ετοιμοπόλεμοι και να έχουμε στο τσεπάκι μερικές συμβουλές από τις “παλιές” (εμένα για παράδειγμα), και ακόμα και ταξίδια πάμε σε αυτή τη φάση, ακόμα και με δίδυμα!
Κάτι ξέρω, μιας και από 6 μέχρι 8 μηνών, πήγαμε Μονεμβασιά, Λέσβο και Πόρτο Χέλι με τα μωράκια μας…
Για περισσότερες φωτογραφίες και ιστορίες, ελάτε εδώ!
1. Να θηλάσετε
Όσο κι αν σας λένε ότι ο θηλασμός είναι δύσκολος και ο θηλασμός διδύμων ακατόρθωτος, εγώ που θηλάζω τα δίδυμά μου 9+ μήνες τώρα, σας υπογράφω ότι ο θηλασμός κάνει τα ταξίδια πολύ πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται να έχω μαζί μου σκονογάλατα, μπουκάλια, θηλές, θήλαστρα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, όπου πάω. Αν τα δίδυμα πεινάσουν, απλά θηλάζουν. Αν πεινάσουν ταυτόχρονα (δεν μου έχει τύχει ποτέ εκτός σπιτιού/ξενοδοχείου), τα βάζω στο μαξιλάρι θηλασμού. Το οποίο πχ στη Λέσβο που ταξιδέψαμε με αεροπλάνο, δεν το πήρα καν μαζί.
2. Κάντε Baby Led Weaning ή γρήγορη μετάβαση στα κομμάτια
Δεν ξέρω αν ένα μωρό που κάνει blw, είναι σε θέση 6-7 μηνών να φάει έξω. Ξέρω ότι τα δικά μου είναι σε θέση να φάνε έξω ήδη από 8 μηνών. Και αυτό, γιατί έκανα γρήγορη μετάβαση από τα αλεσμένα στις στερεές, με αποτέλεσμα τα μωρά μου να τρώνε “αξιοπρεπώς” ήδη. Θέλει υπομονή και το blw και η γρήγορη μετάβαση. Προσωπικά, έκανα μεικτή διατροφή από την αρχή, για να εξοικειωθούν με τα κομμάτια και τις υφές των τροφών. Στο Πόρτο Χέλι, έφαγαν κάθε γεύμα στο εστιατόριο, χωρίς να λερώνονται, χωρίς κλάματα, χωρίς χρονοβόρες, ψυχοφθόρες διαδικασίες. Άνετα και ωραία.
3. Προτιμήστε μεγάλα ξενοδοχεία που ετοιμάζουν γεύματα
Και μόνο που σκέφτομαι ότι σε ταξίδι θα πάρω μαζί μου ατμομάγειρα και ότι στον προορισμό θα ψωνίσω κρέας, λαχανικά και φρούτα, προτιμώ να κάτσω σπίτι μου. Μέχρι στιγμής, έχουμε πάει σε ξενοδοχεία μεγάλα, που ετοιμάζουν και σερβίρουν βρεφικά γεύματα, εντός της τιμής. Ακόμα και στη Λέσβο, όπου το ξενοδοχείο δεν ήταν προσανατολισμένο σε οικογένειες ούτε ήταν μεγάλο ή 5στερο, μια χαρά μας περιποιήθηκαν. Αν μείνουμε σε ενοικιαζόμενα, δεν θα το έχουμε αυτό. Αντίθετα, θα έχουμε και πολύ περισσότερες αποσκευές (ατμομάγειρας). Επίσης, αν μείνετε σε ξενοδοχείο, μπορείτε να ζητήσετε βραστήρα στο δωμάτιο, για να αποστειρώσετε τις πιπίλες αν έχετε.
4. Προτιμήστε baby friendly προορισμούς
Δεν αναφέρομαι τώρα στο ξενοδοχείο, αλλά στον προορισμό. Αν πχ πάτε στη Μύκονο, δεν σας εγγυώμαι ότι θα βρείτε εστιατόριο με βρεφικά καθίσματα και ότι όπου πάτε θα μπορούν να σας ετοιμάσουν ανάλατα γεύματα ή να σας αλέσουν φρουτάκια. Αντίθετα, σε κάποιον παραθαλάσσιο οικισμό προσανατολισμένο σε οικογενειακές διακοπές, αυτά είναι ψιλοστάνταρ.
5. Προμηθευτείτε σεντονένια καθίσματα φαγητού
Ειδικά αν έχετε δίδυμα! Γιατί ακόμα κι αν έχετε πλαστικά καθίσματα φαγητού που δένουν πάνω στις καρέκλες σας, ε, εξκιούζ μι, αλλά είναι τεράστια για να χωρέσουν ΚΑΙ αυτά στο καημένο το port baggage, ειδικά αν μιλάμε για δύο. Ενημερώνω ότι τα μωράκια μετά τους 7-8 μήνες σίγουρα και εύκολα κάθονται σε υφασμάτινα καθίσματα, τα οποία άνετα χωράνε στην τσάντα σας.
6. Nα έχετε ποδιές που δεν χρειάζονται πλύσιμο
Οι υφασμάτινες ποδιές/σαλιάρες λερώνονται άμεσα και θέλουν πλύσιμο. Κι εγώ δεν θέλω να βάζω μπουγάδα όταν ταξιδεύω. Γι’ αυτό, έχω μαλακές πλαστικές ποδιές που καθαρίζουν με μωρομάντηλο ή με λίγο νερό, αλλά στεγνώνουν εύκολα.
Για πείτε και οι πιο έμπειρες. Τι άλλα κόλπα ξέρετε για να γίνει πιο εύκολο το ταξίδι με μωρά που τρώνε; Πότε γίνεται επιτέλους πιο εύκολο όλο αυτό;
daphnie
Ο…τι είπες τώρα! ταξίδι με μωρά, και 2 μάλιστα! είσαι ήρωας… εγώ με ένα και ..ζορίζομαι..
ίσως γιατί δεν έχω ακόμη αποβάλει την ιδέα πως στα ταξίδια πλέον δεν γίνεται να ..χαλαρώσω 🙂
Πότε γίνεται πιο εύκολο;;; χμμ..εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς..
τώρα που είναι μικρά μπορεί να έχεις ένα σωρό…”αξεσουάρ” να κουβαλάς αλλά κοιμούνται μέσα στο καρότσι
τους και πίνεις έναν καφέ σαν άνθρωπος.. ή κάνεις μια βόλτα με το καρότσι…
όταν μεγαλώσουν δεν έχεις τόσα να κουβαλάς αλλά απλά τα..κυνηγάς 🙂
και για να …κλείσω εδώ, τα παιδιά της κάθε οικογένειας μεγαλώνουν όπως η οικογένεια “τα έχει μάθει”…
αν η οικογένεια κάνει ταξίδια, θα μπουν και αυτά σε ..ρυθμούς ταξιδιού και θα προσαρμοστούν..
αν η οικογένεια δεν ..κουνιέται, την πρώτη φορά που θα βγουν έξω θα γίνει ..πανηγύρι 🙂
Καλά να περνάτε και περιμένουμε και άλλες ιδέες για ταξίδια με παιδιά!
dreamista
Ακριβώς όπως τα λες!
Κατά τα άλλα, εμείς δεν χαλαρώναμε στα ταξίδια ούτως ή άλλως. Ακόμα και στη Μύκονο, όλο εξερευνούμε. Τρέχουμε από εδώ και από εκεί.
Γι’ αυτό ταξιδεύουμε, για να μαθαίνουμε και να συνηθίζουμε εμείς τη νέα πραγματικότητα, αλλά και για να μάθουν τα δίδυμα ότι… έμπλεξαν με τρελούς και θα τα βγάλουν τα χιλιομετράκια τους…
Καλά ταξίδια και σε εσάς!
Ειρήνη
Δεν κατάλαβα ακριβως τρωνε μονα τους απο 8 μηνων στερεα? Δλδ το κρεας πως το μασανε? Πως πηγες απο το αλεσμενο στα κομμάτια?
dreamista
Έκανα σταδιακή μετάβαση. Στους 6 μήνες, έδινα αλεσμένο αλλά και κομμάτια, για να έχουν επαφή με την πραγματική τροφή που τρώνε, να το επεξεργαστούν κλπ. Στους 8 μήνες, άλεθα και πατούσα ταυτόχρονα. Και κάποια φρούτα τα έτρωγαν ολόκληρα ήδη. Στους 12 μήνες, έτρωγαν τα πάντα. Καθόλου αλεσμένα. Κάποια πατημένα και κάποια ολόκληρα. Το κρέας πάντα το έκοβα σε μικρά κομμάτια, σχεδόν ίνες. Θα σου πρότεινα να ενημερωθείς και σχετικά με τη μέθοδο baby led weaning.
Evangelina
Για μένα το παν είναι η οργάνωση. Ξεκίνησα τα ταξίδια όταν ο μικρός ήταν 3,5 μηνών (Θεσσαλονίκη – Αθήνα με το αυτοκίνητο) και συνεχίζουμε έως τώρα που είναι 14 μηνών σε αρκετούς προορισμούς, όλοι οδικώς και εντός Ελλάδος ως τώρα. Τα πολλά σκεύη δεν τα αποφεύγω, όμως μαθαίνω από πριν τι μπορεί να προσφέρει το μέρος που θα πάω για να μην το πάρω μαζί μου (βραστήρα, κατσαρόλα, μούλτι κλπ). Επίσης, οργανώνω ακριβώς ποιες μέρες θα μαγειρέψω και πόσο, τι ώρες θα φάει ο μικρός για να οργανώσω τη διάρκεια του ταξιδιού, κουβαλάω μαζί μου φρούτα και λαχανικά και αγοράζω τα κρεατικά απ το μέρος που θα φτάσω. Το πρωί κάθε μέρας ετοιμάζω τις μερίδες του για όλη τη μέρα (εκτός απ τα φρούτα που πρέπει να αλεστούν εκείνη τη στιγμή, οπότε αντικαθιστώνται από, γιαουρτάκια, κρεμούλες κλπ) και μπορώ να λείψω απ το πρωί ως το βράδυ. Εκμεταλευτείτε όλα τα μέρη που επισκέπτεστε για βοήθεια (έχω δώσει γιαούρτι να το κρατήσουν σε beach bar στο ψυγείο τους). Πλέον όλα ετοιμάζονται ταχύτατα μετά από τόσους μήνες εμπειρίας, οργανωθείτε καλά και μη φοβάστε καθόλου!
dreamista
Συμφωνώ, ειδικά στο κομμάτι της “εκμετάλλευσης”. Μας έχουν αλέσει φρουτάκια παντού!
ελενη
Καλημέρα! Τυχαία έπεσα πάνω στο άρθρο καθώς έχω δίδυμα που πλησιάζουν τους 9 μήνες και οργανώνουμε καλοκαιρινές διακοπές 2 εβδομάδων σε ενοικιαζόμενο…καλά θα πάει αυτό!
Εμενα τρώνε αλεσμένα και σκέφτηκα να έχω ετοιμάσει από την προηγούμενη εβδομάδα τα φαγητά σε μπολάκια-μερίδες, που καταψύχονται, και τα αποψύχεις κανα 2ωρο πριν, τα αλέθεις λίγο και είναι έτοιμα για κατανάλωση με τέλεια υφή. Το έχουω δοκιμάσει κάποια ΣΚ που δεν είχα βοήθεια και δούλεψε μια χαρα.
Ευτυχώς το ταξίδι θα είναι σχετικά κοντά, γυρω στις 2 ώρες οδικώς, οπότε μπορώ να πάρω σε ψυγειάκι με παγοκύστες. Βέβαια όλο αυτό είναι μια σκέψη και με προβληματίζει που δεν το αναφέρει κανείς.
Μήπως δε δουλεύει για κάποιο λόγο και τζάμπα τα ετοιμάσω? Το έχει δοκιμάσει κάποιος??
dreamista
Μπορείτε να ρωτήσετε στην ομάδα!
https://www.facebook.com/groups/dreamistafamilytrips
elen
ευχαριστώ πολύ! Παρεπιπτόντως πολύ ωραία τα άρθρα σας!!
dreamista
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!