Top
  >  Babycation   >  Travel Tips: Αεροπορικό Ταξίδι με Δίδυμα Μωρά

Πρόσφατα, πήγαμε το πρώτο μας αεροπορικό ταξίδι με τα δίδυμα μωρά μας στη Λέσβο! (για family friendly πληροφορίες για τον προορισμό, δείτε εδώ).
Σήμερα, γράφω ό,τι έμαθα από την εμπειρία μου, από τις απαντήσεις των αεροπορικών στις ερωτήσεις μου, αλλά και από απαντήσεις άλλων μωρομάνων και διδυμομάδων που πετάνε συχνά και λύσανε απορίες μου πριν φύγω, για να μην φοβηθείς και να κάνεις κι εσύ ταξίδι με αεροπλάνο με τα δίδυμα όσο είναι μωράκια!
Tips, οδηγίες και πληροφορίες λοιπόν:

 

Προετοιμασία μωρών πριν την πτήση

Είναι καλό να έχουν αλλάξει πάνα πριν την επιβίβαση, ειδικά αν έχουν φάει/θηλάσει μετά την τελευταία αλλαγή.
Επίσης, είναι αρκετά πιθανό να βουλώσουν τα αυτάκια τους κατά την απογείωση και να ενοχληθούν. Για να μην γίνει αυτό, υπάρχουν 3 λύσεις: πιπίλα, θηλασμός ή γάλα από μπιμπερό κατά την απογείωση.

 

Διαβάστε επίσης
Θηλάζω άρα Ταξιδεύω

 

Στην Ασφάλεια του αεροδρομίου

Τα μωρά πρέπει να βγουν από το καρότσι για να περάσουν την Ασφάλεια. Όταν έχεις ένα μωρό, αυτό είναι πανεύκολο: ο μπαμπάς πχ διπλώνει το καρότσι για να περάσει στον ιμάντα και η μαμά με το μωρό περνάνε από τον έλεγχο. Στη συνέχεια, ξεδιπλώνει ο μπαμπάς το καρότσι και η μαμά δένει το μωρό. Με δύο μωρά και δύο κηδεμόνες, τα πράγματα είναι κομμάτι πιο δύσκολα. Βγάλαμε και τα δύο μωρά με τα αυγά τους από το καρότσι και πέρασε πρώτα το καρότσι μόνο του (ο σκελετός). Στη συνέχεια, έβγαλα το ένα μωρό από το αυγό, ο άντρας μου έβαλε το αυγό στον ιμάντα και εγώ με το μωρό περάσαμε από τον έλεγχο. Ο μπαμπάς έβγαλε και το άλλο μωρό από το αυγό, βάλανε οι άνθρωποι της Ασφάλειας το δεύτερο αυγό στον ιμάντα, ενώ ο μπαμπάς περνούσε με το δεύτερο μερό από τον έλεγχο.

 

Διαβάστε επίσης
Πώς να περνάς γρήγορα από την Ασφάλεια στο αεροδρόμιο

 

Προτεραιότητα στις Οικογένειες. Τι σημαίνει:

Σημαίνει ότι συνήθως οι οικογένειες δεν περιμένουν ουρά για το check-in και ότι πηγαίνουν πρώτοι στο αεροπλάνο, για να έχουν πολλή ώρα να τακτοποιηθούν και να συνηθίσουν την κατάσταση, μέχρι να έρθουν και οι άλλοι επιβάτες.
Εμείς επειδή ταξιδέψαμε εντός Ελλάδας, δεν είχαμε κάποια τέτοια πολυτέλεια. Ειδικά στο πήγαινε, που ταξιδέψαμε με ένα πολύ μικρό ελικοφόρο της Astra, μπήκαμε με όλους τους άλλους επιβάτες. Στο έλα, η Olympic έβγαλε ανακοίνωση για οικογένειες, αλλά επειδή είχαμε αργήσει, πήγαμε μόνοι μας με το λεωφορειάκι μεν, τελευταίοι δε…

 

Ταξιδιωτικά Έγγραφα

Για πτήσεις εσωτερικού (εντός Ελλάδας), τα αβάπτιστα μωράκια, ανάλογα με την αεροπορική, ταξιδεύουν με:
1. το πιστοποιητικό γέννησης (χρειάζεται να έχει φωτογραφία για μωρά άνω των 2 ετών).
2. το βιβλιάριου υγείας του ταμείου τους. Αυτό στα δίδυμα συχνά είναι μόνο ένα έγγραφο, ένα βιβλιάριο κοινό και για τα δύο μωρά. Σε εμάς, αναγράφει τα ΑΜΚΑ και τα ΑΜΑ και των δύο μωρών, καθώς και το φύλο τους. Αυτά αρκούν για την ταυτοποίηση των βρεφών, ακόμα και χωρίς όνομα (αβάπτιστο) ή φωτογραφία.
3. το βιβλιάριο υγείας των εμβολίων. Κάθε δίδυμο έχει το δικό του, οπότε κάποιες αεροπορικές το προτιμούν. Ούτε εδώ χρειάζεται φωτογραφία για μωρά κάτω των 2 ετών.
Οι αεροπορικές με τις οποίες ταξιδέψαμε, δεν είχαν κάποια προτίμηση.

 

Αποσκευές

1. Πρώτη φορά που ταξίδεψα χωρίς το μαξιλάρι θηλασμού διδύμων, για τρεις λόγους:
– Για λιγότερες αποσκευές και μία κάποια σχετική ευελιξία στο αεροδρόμιο
– Από τα δύο ταξίδια που είχαμε κάνει μέχρι αυτό, καταλάβαμε ότι τα δίδυμα κουράζονται πολύ στα ταξίδια και δεν ξυπνάνε τα βράδια
– Είχα tip από άλλη διδυμομάνα να φτιάχνω “θρόνο” από μαξιλάρια στο ξενοδοχείο (δύο αριστερά μου, δύο δεξιά μου και ένα μπροστά μου) και να το παλέψω έτσι
– Τα δίδυμα σπάνια πεινάνε στις βόλτες μας και όταν πεινάσουν, πεινάνε χώρια. Μόνο στο αυτοκίνητο στην εθνική τα έχω θηλάσει ταυτόχρονα στο μαξιλάρι, αλλά για τόση λίγη ώρα, που δεν με πείραξε στη Λέσβο που τα θήλαζα χωριστά.
2. Για το φαγητό τους, πήραμε 2 μπωλ-ταπεράκια με τα κουταλάκια τους, δύο νάυλον σαλιάρες ikea και δύο υφασμάτινα βοηθητικά για να κάθονται σε καρέκλα – όλα πιάνουν ελάχιστο χώρο. Εφόσον τρώνε κανονικό φαγητό (φρέσκα φρούτα, κρέας με λαχανικά στον ατμό), δεν πήραμε μαζί σκονόκρεμες ή βαζάκια φαγητού. Μας ετοίμασαν γεύματα στο ξενοδοχείο και σε μία καφετέρια.
3. Δεν πήραμε μάρσιπους μαζί, γιατί τους χρησιμοποιούμε ελάχιστα και γιατί δεν προβλεπόταν να κάνουμε κάτι χωρίς το καρότσι μας στο ταξίδι
4. Συνολικά λοιπόν ταξιδέψαμε με μία μεγάλη βαλίτσα, που είχε μέσα ό,τι πήραμε και στο πρώτο μας διήμερο (δες λεπτομέρειες για τα δίδυμα εδώ), συν τα αξεσουάρ φαγητού που ανέφερα.
Όπως πάντα, επέλεξα συσκευασίες travel size και δειγματάκια, λίγα clothing items που όμως δένουν εύκολα μεταξύ τους σε πολλούς συνδυασμούς (για μένα, αλλά και για τα μωρά), sneakers και ελαφρύ μακιγιάζ.
5. Κάτι έξτρα που πήραμε μαζί μας ήταν μπανιέρα για τα μωρά. Ναι! Μπανιέρα! Η Stokke έχει μια μπανιερίτσα που διπλώνει και χώρεσε άνετα στη βαλίτσα μας. Σε road trip, θα τη βάλουμε απλά σε μια σακούλα σε μια ακρούλα – τέλεια! Έτσι, γιατί είναι κρίμα να πλένουμε τα μωρά στα όρθια τόσες μέρες. Δες από πού μπορείς να την αγοράσεις εδώ.

 

Διάβασε επίσης:
Πώς ταξιδεύω ελαφριά έχοντας πακετάρει τα πάντα
Τα δικά μου packing tips
Τα καλλυντικά που ταξιδεύουν πάντα μαζί μου
Πώς να ταξιδέψεις μόνο με μία μικρή βαλίτσα
P
acking Tips: Διήμερο με δίδυμα βρέφη

 

Ευτυχώς που το διδυμοκάροτσο δεν έσπασε στην πτήση προς Λέσβο και καταφέραμε να εξερευνήσουμε το νησί

Χειραποσκευές

Δικαιούμααστε από μία χειραποσκευή εγώ, ο άντρας μου και καθένα από τα μωρά, καθώς και ένα καροτσάκι ανά μωρό.
Διδυμοκάροτσο: Πήρα τηλέφωνο τις αεροπορικές και μου επιβεβαίωσαν ότι το διδυμοκάροτσο θεωρείται χειραποσκευή που δεν χρεώνεται, παρόλο που είναι μεγάλο και που διπλώνει μεν, αλλά τα δύο αυγά (αυτοκινήτου που παίρνει) αποθηκεύονται χωριστά. Η μία αεροπορική μάλιστα μου πρότεινε είτε να δώσουμε το καρότσι με τις αποσκευές μας τυλιγμένο κατάλληλα σε ειδική τσάντα ώστε να μην φθαρεί (κινδυνεύει να σπάσει όμως έτσι), είτε να το δώσουμε στο αεροπλάνο. Προτιμήσαμε το δεύτερο, γιατί το χρειαζόμασταν μέσα στο αεροδρόμιο, για να μην έχουμε τα μωρά στα χέρια ή σε μάρσιπους. Βάλαμε τα αυγά σε σακούλες για να μη λερωθούν και το καρότσι χύμα και ευχηθήκαμε να μην πάθει τίποτε. Δυστυχώς, στην επιστροφή, όχι μόνο υπέστη φθορά, αλλά οι υπάλληλοι του αεροσκάφους το έφτιαξαν προσωρινά και μας το έδωσαν έτσι, με κίνδυνο να πέσουν τα μωρά. Το παρατηρήσαμε όταν φτάσαμε σπίτι και παρ’ όλ’ αυτά η διαδικασία αντικατάστασης και αποζημίωσης ήταν άμεση, με την εξυπηρέτηση πελατών, αλλά και την αντιπροσωπεία τoυ διδυμοκάροτσου) να είναι φιλική, θετική και με λύσεις.
Τι είχαμε στην πτήση: Δεδομένου ότι είχαμε από ένα μωρό στην αγκαλιά σε όλη την πτήση, δεν είχαμε μεγάλη ευελιξία για πολλές carry-on. Επειδή όμως δυο πάνες τις θέλαμε για σιγουριά, καθώς και μια πετσετούλα, μια πιπίλα, μια κρέμα αλλαγής πάνας σε δείγμα, αλλά και μωρομάντηλα σε μικρή συσκευασία, τα έβαλα όλα αυτά σε μία τσάντα χιαστί (την τσάντα-αλλαξιέρα, για την ακρίβεια), μαζί με τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα, γυαλιά ηλίου, πορτοφόλια και κινητά. Flexible.

 

Πώς είναι λοιπόν η πτήση με δίδυμα μωρά;

Εισιτήρια
Υπάρχουν δύο επιλογές για μωρά κάτω των 2 ετών:
1. Μπορούν είτε να μην πληρώσουν εισιτήριο και να ταξιδέψουν στην αγκαλιά του γονέα με μια ζωνούλα, είτε
2. Να πληρώσουν μειωμένο εισιτήριο και να ταξιδέψουν σε θέση, κατά προτίμηση σε καθισματάκι αυτοκινήτου (το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε έτσι)
3. Nα μην πληρώσουν εισιτήριο, αλλά να παρακαλέσουμε στο check-in να μας δώσουν θέσεις με άδεια καθίσματα δίπλα μας, έτσι ώστε να έχουμε χώρο για τα μωρά.
Για τόσο μικρή πτήση δεν μας πείραξε που είχαμε από ένα μωρό ο καθένας στην αγκαλιά, άσε που βόλεψε για να θηλάσω τουλάχιστον το ένα.
Επιβίβαση-καρότσι
Κανείς δεν θα σας προτείνει να δώσετε το καρότσι (και τα καθίσματα αυτοκινήτου) ως αποσκευή. Μερικές αεροπορικές το χρεώνουν και καμία δεν σας εγγυάται ότι θα το παραλάβετε σώο και αβλαβές, ακόμα κι αν το αποθηκεύσετε σε ειδική τσάντα. Kαλύτερα, να φτάσoυμε με το καρότσι μέχρι το αεροπλάνο, να βάλουμε τα μωρά σε μάρσιπους για να έχουμε ευελιξία κινήσεων, να κλείσουμε το καρότσι και να το παραδώσουμε μέσα στην ειδική τσάντα (προτείνω την Prampack της Stokke).
Aποβίβαση
Με τους μάρσιπους και στην αποβίβαση, θα είμαστε και πιο ευέλικτοι κατά την παραλαβή του καροτσιού, για να το βγάλουμε από την τσάντα, να το ανοίξουμε και να βάλουμε τα μωρά να κάτσουν.
Το καρότσι το παραλαμβάνεις είτε με το που βγαίνεις στη φισούνα είτε με το που κατεβαίνεις τις σκάλες του αεροπλάνου και το στήνεις πριν μπεις στο λεωφορείο.
Επιλέξαμε να βγούμε τελευταίοι για να μην δημιουργήσουμε ουρά πίσω μας. Και γιατί όταν προσγειωθήκαμε, ο ένας θήλαζε και ο άλλος κοιμόταν στην αγκαλιά του μπαμπά του.
Πτήση-θέσεις
Και στο πήγαινε και στο έλα, μας έδωσαν θέσεις σε διαφορετικές σειρές. Στο μικρό ελικοφόρο, τους ζητήσαμε να μας βάλουν δίπλα δίπλα με τον άντρα μου χωρίς εξηγήσεις, και απλά μας έβαλαν. Μικρή πτήση, μικρή αεροπορική…
Στην επιστροφή, παρακάλεσα να μας βάλουν μαζί και όταν μας είπαν ότι απαγορεύεται, εξήγησα ότι ίσως χρειαστεί να τους θηλάσω και τους δύο και ίσως ταυτόχρονα. Η αεροσυνοδός γούρλωσε τα μάτια της, αλλά άμεσα και όμορφα διευθέτησε το θέμα, ζητώντας ευγενικά από την επιβάτη που καθόταν σε μία από τις 3 θέσεις της σειράς μου, να καθίσει μπροστά, για να κάτσω εγώ με τον άντρα μου και τα μωρά μας στις αγκαλιές μας δίπλα δίπλα.
Επειδή φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο σε μεγάλη πτήση/πτήση εξωτερικού δεν θα επιτραπεί, θα βολέψει μιας και θα καθόμαστε σε διαφορετικές σειρές, να ζητήσουμε οι διπλανές μας θέσεις να είναι άδειες, για να κάτσουν τα μωρά, χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο. Και για να έχουμε χώρο.

 

Extra Tips

1. Καλή συμβουλή που θα ήθελα να μου έχει δώσει κάποιος είναι να βγάλετε φωτογραφία το καρότσι πριν την πτήση αλλά και μετά, αφού το τσεκάρετε ενδελεχώς, γιατί σε περίπτωση φθοράς (η οποία είναι άκρως πιθανή σε κάθε πτήση με κάθε αεροπορική), οι αεροπορικές θέλουν αποδεικτικά στοιχεία επί τόπου.
2. Aν τύχει και παραλάβετε το καρότσι σας με φθορά, κινηθείτε γρήγορα. Ακόμα κι αν δεν το παρατηρήσετε στο αεροδρόμιο, αλλά στο σπίτι σας, επικοινωνήστε απευθείας με την αεροπορική μέσω της φόρμας επικοινωνίας (για να υπάρχει η υπόθεση γραπτώς), αλλά και με την αντιπροσωπεία του καροτσιού, οι οποίοι έχουν εμπειρία με τέτοια θέματα και θα σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές. Η αεροπορική μπορεί να παραλάβει το καρότσι και να το πάει στην αντιπροσωπεία για έλεγχο/επιδιόρθωση/αντικατάσταση (δεν είστε υποχρεωμένοι να τρέξετε οι ίδιοι), αρκεί βέβαια να έχει δεχτεί να αναλάβει την αποζημίωση. Η αεροπορική μπορεί επίσης να σας προμηθεύσει και με ένα καρότσι προσωρινό, μέχρι να παραλάβετε το δικό σας επιδιορθωμένο ή το καινούργιο καρότσι. Εγώ πέρασα τις τελευταίες 7 ημέρες με δύο μονά καρότσια, δάνειο της αεροπορικής. (Μου τα έφεραν σπίτι και ήρθαν να τα πάρουν όταν παρέλαβα το καινούργιο μου καρότσι).
Για να δεχτεί βέβαια η αεροπορική να σας αποζημιώσει, θα πρέπει είτε να δείτε τη φθορά στο αεροδρόμιο και να κινηθείτε επί τόπου, είτε να υπάρχει γραπτή βεβαίωση από την αντιπροσωπεία ότι η φθορά ολοφάνερα προκλήθηκε στο αεροπλάνο και ότι φταίει η αεροπορική για αυτό.
3. Μην αφήσετε στο καρότσι τ-ί-π-ο-τ-α. Πηγαίνοντας, ξέχασα το καλαθάκι μου και το παρέλαβα ξεραμμένο. Τα πρώτα μας 30 λεπτά στη Μυτιλήνη τα αφιερώσαμε αναζητώντας τσαγγάρικο.
4. Κάτι ακόμα στο θέμα διδυμοκάροτσο. Καλό είναι να μην ταξιδέψετε με το καλό σας το διδυμοκάροτσο. Ευτυχώς, το δικό μας χάλασε στην πτήση της επιστροφής. Δεν θα μπορούσαμε όμως πχ να πάμε πουθενά αν είχε χαλάσει στον πηγαιμό. Είτε λοιπόν έχετε ένα φτηνό ταξιδιωτικό διδυμοκάροτσο, είτε -ακόμα καλύτερα- δύο φτηνά μπαστούνια. Έτσι ώστε αν κάποιο χαλάσει στον προορισμό, το αντικαθιστάτε οικονομικά επί τόπου. Υπάρχει επίσης η λύση ενοικιάσης καροτσιού στον προορισμό.
5. Κάτι ακόμα που αξίζει να πω είναι ότι στο μικρό ελικοφόρο, οι ανακοινώσεις του πληρώματος γίνονταν από ένα ηχείο τζιζ που έτριζε και σε κάθε ανακοίνωση είχαμε δυο δίδυμα να κλαίνε. Αυτό δεν έγινε στο αεροσκάφος της επιστροφής, οπότε όσο περνάει από το χέρι σας να προτιμάτε μεγάλα αεροσκάφη.
5+1 Ηρεμία! Μιλήστε ήρεμα κια γλυκά στα δίδυμα όταν είναι ανήσυχα, θηλάστε τα αν γκρινιάξουν, αγκαλιάστε τα σφιχτά αν κλάψουν. Μην είστε φοβισμένοι, μην είστε αγχωμένοι. Να είστε χαρούμενοι που ζείτε αυτή την όμορφη εμπειρία με τα μωράκια σας και αυτά θα νιώθουν ότι όλα πάνε καλά και… όλα θα πάνε καλά!

 

 

* Οι πτήσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια του press trip μας στη Λέσβο, που διοργάνωσε η Diageo και η Johnnie Walker
** Ευχαριστώ επίσης τη Stokke για το έξυπνο αναδιπλούμενο μπανιεράκι που πηγαίνει μαζί μας παντού

 

Comments:

  • Ευαγγελία

    May 11, 2021

    Καλησπέρα
    Μόνη με διδυμα πιστεύετε πως θα τα καταφέρω να πετάξω? Διάβασα πως επιτρέπεται με ένα πάνω μ και ένα σε αυγό δίπλα μ, είναι 3 μηνών τα διδυμινια κ τα θηλάζω η πτήση θα είναι 45 λεπτά από Ηράκλειο για Ρόδο, τι λέτε?

    reply...
  • Γεωργία

    October 17, 2021

    Καλησπέρα ,θα ταξιδέψουμε με τα δίδυμα τριών μηνών με Aegean και καρότσι mountain buggy. Τα cocoons επιτρέπεται να τα παρουμε σαν αποσκευές των μωρών μαζί με το καρότσι ;
    Επίσης , δεν επιτρέπεται να κλείσω τα εισητηρια στην ίδια σειρά ; Ούτε αν είμαστε απέναντι κ όχι δίπλα δίπλα ;
    Ευχαριστώ ❤️

    reply...

post a comment