Top
  >  Kidcation Essentials   >  Μέχρι πότε καρότσι στα ταξίδια;

Οι μετακινήσεις με τα δίδυμα ή με δύο μικρά παιδιά είναι η μεταλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι γονείς υγιών παιδιών. Γιατί εκεί που απλά γεμίζαμε μια βαλιτσούλα και φεύγαμε ταξίδι, τώρα έχουμε δυο παιδιά, όλα τους τα πράγματα και κάποια λύση μεταφοράς των παιδιών. Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί οι τρόποι μεταφοράς και μέχρι ποια ηλικία μπορούμε να παίρνουμε μαζί μας καρότσι στα ταξίδια μας με τα παιδιά;

 

 

Καρότσι διδύμων ή διπλό καρότσι

Ιδανική λύση όταν έχετε πάνω από ένα μωρό

Ως επιλογή, έχει τα καλά της και τα κακά της. Το καλό είναι ότι ένας γονιός σπρώχνει τα δύο παιδιά και άρα ο άλλος έχει τις αποσκευές. Το κακό είναι ότι το μικρότερο ταξιδιωτικό διδυμοκάροτσο είναι μέχρι 15 κιλά και τα μεγάλα και άνετα διπλά καρότσια ή καρότσια διδύμων είναι ή βαριά ή μεγάλα ή δύσχρηστα ή όλα τα παραπάνω. Έχουμε ταξιδέψει με μικρό ταξιδιωτικό διδυμοκάροτσο. Τα παιδιά ήταν αρκετά μεγάλα και δεν βολεύτηκαν, άσε που δεν είχε πλήρη θέση ανάκλισης. Ωστόσο, ήταν ματζόβολο και ελαφρύ, το έβαζα και πλάτη.


Έχουμε ταξιδέψει με το καλό μεγάλο μας καρότσι, το οποίο μας έσπασαν στην πτήση. Όσο τα μωρά ήταν στα αυγά του καροτσιού τα οποία στο αμάξι χρησιμοποιούσαμε ως θέσεις, ο σκελετός του καροτσιού μόνο χωρούσε στο πορτ μπαγκάζ. Όταν βάλαμε τις κανονικές θέσεις του, δεν χωρούσε πια τίποτε άλλο στο πορτ μπαγκάζ – τόσο χώρο έπιανε.

Άλλα νωρίς χρειάστηκε να βρούμε άλλη λύση και έτσι πήραμε…

 

 

2 ταξιδιωτικά καρότσια

Τα χρησιμοποιήσαμε μέχρι που έκλεισαν τα 4 έτη. Υπάρχουν οικογένειες που τα χρησιμοποιούν μέχρι τα 12 έτη αναλόγως τις ανάγκες (θεματικό πάρκο, γκρίνια). Είναι δωρεάν αποσκευή για παιδιά μέχρι 12 έτη. Λόγω καραντίνας, δεν έχουμε κάνει κάποιο ταξίδι στην Ευρώπη για να δοκιμάσουμε. Ωστόσο, στην πόλη μας περπατάνε πάρα πολλή ώρα αδιαμαρτύρητα και κάνουμε συχνά πεζοπορίες στο βουνό. Επομένως, λογικά στο επόμενο ταξίδι απλά θα περπατάμε οι 4 μας.

Νομίζω αυτή η αγορά γίνεται πιο άμεσα σε γονείς ενός μωρού μόνο. Εμείς χρειαστήκαμε να περάσουμε και το στάδιο του ταξιδιωτικού διδυμοκάροτσου, έτσι για τη δοκιμή. Ενώ με ένα μωρό, μπορεί ακόμα και να μην υπάρξει η αγορά μεγάλου καροτσιού: πρώτα μάρσιπος και μετά ταξιδιωτικό καρότσι.
Τα ταξιδιωτικά καρότσια εξ ορισμού είναι μικρά και ματζόβολα. Χωράνε εύκολα στο πορτ μπαγκάζ με τις αποσκευές, αλλά και στην πίσω θέση του αυτοκινήτου. Και φυσικά στο ντουλάπι πάνω από τις θέσεις στην καμπίνα του αεροπλάνου. Ή τέλος πάντων μπορεί να μην είναι τόσο μικρό, αλλά επειδή είναι compact, δεν κινδυνεύει να χαλάσει αν αποθηκευτεί στον χώρο αποσκευών του αεροπλάνου. Ένα ταξιδιωτικό καρότσι μπορεί να είναι καρότσι-μπαστούνι ή τα λεγόμενα compact.
Το αρνητικό τους είναι ότι αν κάθε γονιός κράταει από ένα, ποιος κουβαλάει τις αποσκευές; Τα δικά μας δεν έχουν ούτε αυτό το πρόβλημα, γιατί μανουβράρονται εύκολα με το ένα χέρι – άρα στο ένα χέρι το καρότσι, στο άλλο βαλίτσα και στην πλάτη backpack!

 

 

Μάρσιπος

Τους χρησιμοποιήσαμε μέχρι λίγο πριν τα 4 έτη. Έχουμε toddler carriers που τους σηκώνουν ακόμα και είμαστε ανοιχτοί σε κουραστικά αστικά ταξίδια να τους έχουμε μαζί μας.

Εξαιρετική λύση για μωράκια, για νήπια για μικρά παιδιά. Υπάρχουν μάρσιποι ακόμα και για 6χρονα!
Τα θετικά είναι ότι δεν υπάρχει κανένας μα κανένας περιορισμός στο πού μπορείτε να πάτε. Όπου δεν πάει το καρότσι, πάει ο μάρσιπος. Πεζοπορίες, σκάλες, καλντερίμια, δεν τον επηρεάζουν. Το μόνο αρνητικό είναι ότι όταν το παιδί κοιμηθεί, ο γονιός που το κουβαλάει δεν παίρνει ανάσα – ακόμα και τουαλέτα να θέλει να πάει, θα πάει με το μωρό στον μάρσιπο.
Προσωπικά, μας βόλεψαν πολύ. Ένα παιδί τουλάχιστον σε ελεγχόμενη θέση να μην βάζει στο στόμα του τα πάντα όλα στο αεροδρόμιο ΚΑΙ αυτός, είναι νίκη. Mια άλλη νίκη είναι το ένα μωρό να τρώει (θηλάζει) ενώ κάνουμε sightseeing. Επίσης, είναι must την ώρα που διπλώνεις το καρότσι για να μπείτε στο αεροπλάνο. Αλλιώς, ποιος θα κρατάει δυο μωρά που δεν περπατάνε ενώ ο άλλος διπλώνει και αποθηκεύει το καρότσι ΕΞΩ από το αεροπλάνο; Οέο;

 

 

Ένας συνδυασμός των παραπάνω

Προτείνεται για όλες τις ηλικίες, αναλόγως το ταξίδι και τις ανάγκες κάθε οικογένειας

Ο μάρσιπος μας ακολουθεί στα ταξίδια από μηνών, είτε έχουμε μεγάλο ή μικρό διδυμοκάροτσο είτε καθόλου καρότσι ή δύο μικρά ταξιδιωτικά. Είναι χρήσιμος στη βόλτα σε καλντερίμια, στο αεροδρόμιο, στην επιβίβαση στο πλοίο (βλ. ο ένας στο μονό καρότσι και ο άλλος στον μάρσιπο), στη βόλτα στο κατάστρωμα, στην πεζοπορία. Το καρότσι είναι για τον ύπνο, για τις πολύωρες βόλτες σε πόλεις, για σνακ. Για να μην κουβαλήσετε καρότσι για παιδί άνω των 2 ετών, μιας και 1. μπορεί να μην χρειαστεί/κάτσει και 2. με την Aegean δεν είναι πια δωρεάν εξοπλισμός, μπορείτε να δείτε μήπως νοικιάσετε καρότσι για 1-2 μέρες στον προορισμό σας. Για παράδειγμα, στο ξενοδοχείο που μείναμε στην Πράγα, υπήρχαν καρότσια ακόμα και για 6χρονα προς ενοικίαση.

 

 

Ποδήλατο με θέση για παιδί ή καρότσα

Στην παιδική θέση, μπορεί να κάτσει άνετα παιδί γύρω στα 2 έτη. Στην καρότσα, ακόμα και μωρά, εξαρτάται από την καρότσα και τη θέση. Το βάρος εξαρτάται από την καρότσα. Κάποιες είναι μέχρι 22 κιλά, κάποιες χωράνε/σηκώνουν 4 μικρά παιδιά ή 2 3χρονα και τα ποδήλατά τους.

Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που θα πάρετε μαζί σας σε ένα ταξίδι. Είναι κάτι όμως πολύ δημοφιλές και προς ενοικίαση σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το θετικό είναι ότι είναι οικονομικό και ότι μπορείτε να δείτε μεγάλο μέρος της πόλης χωρίς ποδαρόδρομο, ταξί, ΜΜΜ. Το αρνητικό είναι ότι πχ οι καρότσες ίσως να μην μπαίνουν εύκολα στο μετρό και ότι πρέπει να έχετε τον νου σας μην σας το κλέψουν. Και φυσικά ότι αν μιλάμε για μικρά παιδιά που δεν μπαίνουν ούτε σε καρότσι ούτε σε μάρσιπο, στο αεροδρόμιο θα πρέπει το παιδί να είναι στην αγκαλιά σας ή να σέρνεται στα πατώματα όσο δεν είναι σε καρότσι αποσκευών.


Ευτυχώς, υπάρχει και αυτή η λύση:

 

 

Παιδικές βαλίτσες με ρόδες και λουρί

Κατάλληλες για παιδιά μετά τα 3 έτη και ως τα 6 ως σύστημα μεταφοράς. Μεγαλύτερα μπορούν να την κουβαλήσουν μόνα τους ως απλή βαλίτσα.

Καταρχάς να πω πόσο χρήσιμο και βολικό είναι και πόσο αρέσει στα παιδιά να φτιάχνουν τη δική τους βαλίτσα. Εμείς ξεκινήσαμε νωρίς, αρχικά με εμένα να ετοιμάζω τα πράγματά τους μπροστά τους, εξηγώντας τι παίρνω μαζί και γιατί. Μετά άρχισαν μόνοι τους να “ετοιμάζονται για ταξίδι” ως παιχνίδι (με πονάει να τους βλέπω επί πανδημίας, πάντως). Μετά πήραμε τις Jetkids Bedbox by Stokke, βαλίτσα και τσάντα πλάτης. Και έμαθαν (στα πλαίσια παιχνιδιού) ότι οι μεν είναι για ρούχα και οι δε για παιχνίδια.
Πέρα από αποσκευή όμως είναι και σύστημα μεταφοράς. Το παιδί την καβαλάει και ο ενήλικας τη σέρνει από το λουρί ή το παιδί μεταφέρεται μόνο του κουνώντας τα πόδια στο έδαφος!
Είναι ιδανική για ομαλό έδαφος, άρα για αεροπλάνα, σταθμούς τρένων, ξενοδοχεία. Για αυτό την προτείνω ως μόνη λύση για παιδιά που περπατάνε πολύ και που στον προορισμό θα περπατήσουν πολύ. Αν πάρετε μαζί και καρότσι, θα πρέπει να βρείτε τρόπο να μεταφέρετε παιδιά, καρότσια, βαλίτσες. Αν πάρετε μαζί μάρσιπο, είστε πλήρεις.

 

Εσείς με τι συστήματα μεταφοράς ταξιδεύετε;

 

 

post a comment