Top
  >  Packing Tips   >  Πώς ταξιδεύω ελαφριά έχοντας πακετάρει τα πάντα

Είτε ταξιδεύω με αυτοκίνητο είτε με αεροπλάνο, είτε το παίζω backpacker ή luxury traveler, είτε πάω μακριά ή κοντά, για λίγο ή πολύ, ποτέ δεν χρειάζεται η βαλίτσα μου να είναι βαριά. Να λοιπόν μερικά εύκολα tips για να ταξιδεύω ελαφριά, πάντα!

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας ελαφριάς βαλίτσας;

 1. Τη σηκώνω εύκολα
 2. Δεν πιάνει χώρο στο αυτοκίνητο
 3. Αναλόγως το μέγεθος, μπορώ να την πάρω μαζί μου στην καμπίνα του αεροπλάνου και να γλιτώσω χρόνο από την παραλαβή των αποσκευών
 4. Όταν ταξιδεύω με backpack, δεν υποφέρω τόσο
 5. Δεν πληρώνω υπέρβαρο. Ποτέ.

 

Να λοιπόν πώς μπορεί η βαλίτσα μου να είναι πάντα ελαφριά:

 1. Τον Χειμώνα, αν πάρω μαζί μου δεύτερο ζευγάρι παπούτσια ή δεύτερο μπουφάν, πάει, γέμισε η βαλίτσα. Φροντίζω λοιπόν τα παπούτσια και τα πανωφόρια που φοράω στο ταξίδι να είναι κατάλληλα και για τον προορισμό μου. Αν χαλάσουν, αγοράζω από εκεί κάτι καινούργιο. Ειδικά αν πάω σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης ή Αμερικής, τα χειμερινά τους παλτά και παπούτσια είναι μια καλή προσθήκη στην γκαρνταρόμπα μου.
 2. Αν πάλι θέλω/χρειάζεται να πάρω δεύτερο πανωφόρι και δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, το πιο βαρύ παλτό και τα πιο ογκώδη παπούτσια τα φοράω στο ταξίδι, έτσι ώστε να κρατήσω τη βαλίτσα όσο πιο ελαφριά γίνεται.
 3. Όταν πακετάρω, τσεκάρω αν το κατάλυμα του προορισμού μου έχει πιστολάκι για τα μαλλιά και είδη μπάνιου. Και τα μεν και τα δε πιάνουν πολύ χώρο στη βαλίτσα. Είναι καλό να τα γλιτώσω.
 4. Τα είδη μπάνιου είναι βαριά. Αν ταξιδεύω με μια μικρή βαλίτσα που επιτρέπεται στην καμπίνα του αεροπλάνου, δεν μου επιτρέπεται να πάρω μαζί μου συσκευασίες υγρών άνω των 100 ml, ακόμα κι αν δεν είναι γεμάτες. Φροντίζω λοιπόν πάντα να έχω μικρές συσκευασίες/δείγματα ή ειδικά νεσεσέρ για πτήσεις.
 5. Το υγρό των φακών, τις κρέμες, τα προϊόντα μαλλιών και το μακιγιάζ, ακόμα κι αν δεν τα πάρω μαζί μου στην καμπίνα ή ακόμα κι αν ταξιδεύω με αυτοκίνητο ή μηχανή, δεν θέλω να με βαραίνουν. Τα έχω λοιπόν όλα σε δείγματα/μικρές συσκευασίες. Και πάνω απ’ όλα, χρησιμοποιώ την κρίση μου: αν κάτι από αυτά σκέφτομαι πως δεν θα χρειαστώ στον προορισμό, το αφήνω σπίτι!
 6. Αυτή είναι μια σκέψη που κάνω κάθε φορά που πακετάρω. Ειδικά αν είναι backpack. Ρούχα, καλλυντικά και αντικείμενα που μπορεί και να μην χρειαστώ, δεν τα παίρνω καν μαζί μου.
 7. Αν ταξιδεύω για επαγγελματικούς λόγους, οι συνάδελφοι στην ξένη χώρα θα δείξουν κατανόηση αν φοράω τις ίδιες γόβες ή τα ίδια 2 πουκάμισα κάθε μέρα.
 8. Αν ταξιδεύω για παρουσίαση, συνέδριο κ.λπ., αποφασίζω πριν φύγω τι θα φορέσω όταν παρουσιάζω τη δουλειά μου – όχι εκεί. Κρίμα είναι να πάρω τα καλά μου ρούχα στη βαλίτσα, να τα τσαλακώσω, να μυρίσουν, και τελικά να φορέσω μόνο ένα από αυτά. Γενικά το “just in case” δεν είναι τακτική μου.
 9. Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία στις διακοπές μου, αλλά είναι βαριά. Συνήθως, αγοράζω βιβλία από το αεροδρόμιο – και τα αφήνω στο ξενοδοχείο φεύγοντας. Μου αρέσουν επίσης τα e-books! (Και όταν θέλω να ταξιδέψω ενώ είμαι στην Αθήνα, πάλι με βιβλία το καταφέρνω!)
 10. Γενικά, κάνω συνδυασμούς outfits στο μυαλό μου πριν ξεκινήσω να πακετάρω. Έπειτα, αραδιάζω όλα τα ρούχα μου πάνω στο κρεβάτι. Κάνω τους τελικούς συνδυασμούς εκεί, αφαιρώντας κομμάτια συνεχώς. Μπορώ με 2 φούστες, 2 παντελόνια και 7 μπλούζες να κάνω συνδυασμούς που πραγματικά θα φορέσω στο ταξίδι μου – αντίθετα, με 7 φούστες, 7 παντελόνια και 7 μπλούζες, μάλλον θα τα χάσω. Τα ρούχα μου. Υπάρχει κάτι συναισθηματικής αξίας που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί στο δεκαήμερο των διακοπών μου; Η απάντηση είναι πάντα “όχι”.
 11. Αν πάω σε νησί το καλοκαίρι, δεν παίρνω ποτέ μαζί μου τακούνια. Έτσι, γλιτώνω και χώρο και βάρος. Τα σαντάλια είναι πολύ πιο μικροκαμωμένα!
 12. Παίρνω συχνά μαζί μου αντικείμενα που έχουν διπλή χρήση: μια πασμίνα θα τη φορέσω στον λαιμό τον Χειμώνα, αλλά και θα μου χρησιμεύσει ως κάλυμα στο αεροπλάνο με το υπερβολικό air-condition. Ένα σαρόνγκ θα το απλώσω στην παραλία, θα με σκεπάσει όμως και στο καράβι.
 13. Αν ταξιδεύω με αεροπλάνο, φροντίζω η carry-on που θα έχω συνέχεια μαζί μου και που ίσως να μην έχει ρόδες, να είναι ελαφριά. Αν χρειαστεί, βάζω τα εσώρουχα και τα μαγιώ μου που είναι πανάλαφρα, εκεί. Προτιμώ τα βαριά αντικείμενα να είναι στη βαλίτσα μου, αυτή που έχει ρόδες. Αυτή που θα περάσει στο check-in και θα την ξαναδώ όταν φτάσω στο άλλο αεροδρόμιο.
 14. Το layering είναι η νέα μόδα και στα ταξίδια. Βάζω λοιπόν στην τσάντα μου ρούχα που μπορώ να φορέσω το ένα πάνω στο άλλο. Αφαιρώντας 1-2, δημιουργώ καινούργιο outfit μες στη μέρα, χωρίς να έχω κουβαλήσει πολλά ρούχα.

+1 tip
Κι αν δω ότι μου λείπει κάτι, εξερευνώ τη μόδα των ντόπιων 😉 και γυρίζω στην Αθήνα με την γκαρνταρόμπα μου εμπλουτισμένη με ταξιδιάρικο άρωμα!

 

 

 

 

post a comment