Top
  >  Kidcation Tips   >  Τι κάνουμε αν κάποιος μας αρρωστήσει πριν από ή σε ταξίδι με τα παιδιά

Είναι κάτι που μας έχει τύχει δυστυχώς πολύ συχνά και έτσι τα τελευταία 7 χρόνια έχουμε μάθει πολλά πράγματα και έχουμε βρει λύσεις για να μην μας αγχώνει τόσο πολύ μια ασθένεια ώστε να μην κλείσουμε καν το ταξίδι:

1. Κλείνουμε τα πάντα με δωρεάν ακυρωτικά/αλλαγές

Έχοντας χάσει λεφτά από πτήσεις για 4 άτομα για Θεσσαλονίκη και Ιορδανία λόγω ιώσεων, όταν τα δίδυμα είχαν μόλις συμπληρώσει 2 ετών, καταλήξαμε ότι είναι πιο φτηνά τα αεροπορικά εισιτήρια flex (με δωρεάν αλλαγές ημερομηνίας/προορισμού) παρά ο ναύλος light σε περίπτωση που το ταξίδι δεν γίνει. Η ενοικίαση αυτοκινήτου και η διαμονή είναι πάντα με δωρεάν ακυρωτικά έως και 24 ώρες πριν φτάσουμε. Έτσι, δεν έχουμε χάσει λεφτά μέχρι στιγμής από αυτά. Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια υπάρχει επιστροφή 50% του ποσού για ακύρωση τελευταίας στιγμής και όλου του ποσού έως και 2 βδομάδες πριν, χωρίς έξτρα χρέωση από όσο έχουμε δει.

2. Τα παιδιά δεν πήγαιναν παιδικό/νηπιαγωγείο τη βδομάδα πριν το ταξίδι

Για το Δημοτικό δεν κάνουμε κάτι αντίστοιχο, απλά αποφεύγουμε τα πάρτυ την εβδομάδα πριν το ταξίδι. Στον παιδικό όμως που ήταν άρρωστα συχνά, πάθαμε και μάθαμε και δεν τα στέλναμε σχολείο τη βδομάδα πριν το ταξίδι. Το κόστος της νταντάς ήταν χαμηλότερο από το κόστος της ακύρωσης.

3. Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας

Για ταξίδια παντού εντός Ευρώπης (ακόμα και εκτός ΕΕ), ισχύει η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, για την οποία κάνετε αίτηση online. Με αυτή ισχύει η ιατροφαρμακευτική σας κάλυψη σε δημόσια νοσοκομεία εντός Ευρώπης.

4. Άυλη συνταγογράφηση

Εντός Ευρώπης (και για χώρες εκτός ΕΕ), ισχύει η άυλη συνταγογράφηση. Ο γιατρός σας θα σας τη στείλει, θα δείξετε το email στο φαρμακείο και θα σας δώσουν το αντίστοιχο σκεύασμα με την αναγραφόμενη δραστική ουσία, πληρώνοντας απλά συμμετοχή, όπως και στην Ελλάδα.

5. Έλληνες παιδίατροι ιδιώτες στο εξωτερικό

Αν θέλετε να δει το παιδί παιδίατρος και φοβάστε ότι δεν θα συνεννοηθείτε στο νοσοκομείο, μπορείτε να ρωτήσετε στην ομάδα “Ταξίδια με παιδιά” και να σας δώσουν ονόματα και τηλέφωνα Ελλήνων παιδιάτρων Έλληνες γονείς που μένουν σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

6. Βιταμίνες!

Την εβδομάδα πριν το ταξίδι, τρώμε πολλά φρούτα και παίρνουμε έξτρα βιταμίνες C και πολυβιταμίνες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Συνεχίζουμε και στο ταξίδι με φρέσκους χυμούς και σωστή διατροφή, για να μην αρρωστήσουμε στο εξωτερικό.

7. Φάρμακα

Παίρνουμε μαζί μας φαρμακείο ταξιδιού, ώστε αν τύχει κάτι μες στη νύχτα, να είμαστε μάχιμοι. Θερμόμετρο, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, τεστ κόβιντ και κάτι για τη διάρροια είναι must. Ρωτήστε τον γιατρό σας.

8. Προσέχουμε έξτρα στα ταξίδια εποχή ιώσεων

Αποφεύγουμε τον συνωστισμό, φοράμε μάσκες, καθαρίζουμε συχνά καλά τα χέρια μας και τον χώρο μας στο αεροπλάνο, το τραπέζι στο εστιατόριο κ.λπ.

9. Ταξιδιωτική ασφάλεια

Την αγοράζουμε οποτεδήποτε αφότου κλείσουμε το ταξίδι. Είναι χαμηλό το κόστος (κάτω από 100 ευρώ για 4 άτομα για ταξίδι 8 ημερών) και φροντίζουμε να καλύπτει ακύρωση ταξιδιού λόγω ασθένειας. Έτσι, δεν χρειάζεται να κλείσουμε flex εισιτήρια για εκτός Ευρώπης, που εκτοξεύουν την τιμή.

10. Ιδιωτική ασφάλεια

Αν έχετε κάποια ιδιωτική ασφάλεια υγείας, είναι πολύ πιθανό να σας καλύπτει σε περίπτωση νοσηλείας στο εξωτερικό. Θα πληρώσετε βέβαια, αλλά με τις αποδείξεις πληρωμών, θα σας επιστρέψουν τα ποσά. Δεν συμφέρει βέβαια σε ταξίδια στις ΗΠΑ, όπου τα νοσήλεια είναι υπέρογκα.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας, κεράστε μας έναν καφέ

*Το άρθρο περιλαμβάνει custom links

Διαβάστε επίσης

10 apps & sites που χρησιμοποιούν οικογένειες που ταξιδεύουν πολύ

Αυτά είναι τα apps που κάνουν την οργάνωση ενός kidcation πιο απλή!

“Τι καιρό θα κάνει”, “Πώς θα μετακινηθούμε” – απαντήσεις σε 2 συχνές ερωτήσεις γονιών

Τα apps και τα sites που θα σας λύσουν τις πιο βασικές σας απορίες πριν και κατά τη διάρκεια κάθε kidcation!

Πτήση με τα car seats των παιδιών: τι επιλογές έχουμε;

Πώς γίνεται να ταξιδέψετε με τα car seats των παιδιών σας;

post a comment