Top
  >  Experiences   >  Ταξίδι με ιστιοπλοϊκό με μικρά παιδάκια

Η Νένα μένει στην Πάρο με τον άντρα της και τα τρία παιδιά τους. Τα τελευταία 5 χρόνια, κάνουν κάθε χρόνο 2-3 ταξίδια με ιστιοπλοϊκό, από τότε που τα παιδιά ήταν βρέφη! Μοιράζεται με τους αναγνώστες του Kidcation εμπειρίες, tips, packing list και ό,τι χρειάζεστε για να μην διστάσετε και να συνεχίσετε το χόμπι σας και μετά τα παιδιά – ή να ξεκινήσετε έναν νέο τρόπο διακοπών με την οικογένειά σας. 

Η Νένα λέει πως αν τα παιδιά δεν ζαλίζονται, είναι οι καλύτερες
διακοπές που μπορεί να έχει μια οικογένεια!

 

 

Γενικές πληροφορίες: πώς είναι οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό

Ταξιδεύουμε με ιστιοπλοικο monohull (ενας πλωτηρας) ή catamaran (δυο πλωτηρες).

Το εσωτερικο του ιστιοπλποικου είναι ένα μικροσκοπικο σπιτακι και τα παιδακια αισθανονται ότι είναι φιαγμενο στα μετρα τους! Το ταξιδι με ιστιοπλποικο φερνει την οικογενεια κοντα στη φυση. Στα χρονια που ταξιδευουμε, εχουμε δει πολλες φορες δελφινια, και μαλιστα μια από αυτές ταξιδευαν παιζοντας με την πλωρη του σκαφους
για παραπανω από μιση ωρα! Ειναι αρκετα συνηθισμενο επισης να βλεπουμε κορμορανους και θαλασσιες χελωνες.

Το σκαφος προσφερει την δυνατοτητα για ατελειωτες βουτιες,οι γονεις ξαναγινονται παιδια και μολις καποιος κουραστει, το κρεβατι του είναι ακριβως από κατω!
Εξτρα τιπ για τους γονεις μετα από μια μερα στο σκαφος τα παιδακια είναι τοσο κουρασμενα που αποκοιμουνται νωρις, ευχαριστημενα από το παιχνιδι. Ωρα για κρασακι στο deck σε ένα κοσμοπολιτικο λιμανι η έναν απομονωμενο κολπισκο με βραδινο μπανιο!

 

 

Συμβουλές για ταξίδι με μωρά στο σκάφος

Ο μικρός μας ήταν επτά μηνών και τα δίδυμα 1,5χρονών. Και έτσι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι γίνεται!
Φυσικα θελει καλη οργανωση. Κατι πολύ σημαντικο στο σκαφος είναι το φαρμακειο!Συζητήστε με τον παιδιατρο που παρακολουθει τα παιδια για το τι θα χρειαστείτε, εκτός από τα βασικα (αντισηπτικο, αιμοστατικο, επιδεσμοι, προιοντα για πριν και μετα το τσιμπημα) λαμβανοντας υποψιν ότι τα ιστιοπλοικα κινουνται αργα, αρα αν συμβει κατι, καποια αλλεργια π.χ., μπορει να χρειαστείτε 3-4 ωρες να προσεγγισετε στερια και αρα προσβαση σε ιατρειο-φαρμακειο.

 

 

Packing list για ταξίδι με ιστιοπλοϊκό με μωρά/νήπια

Για τον ύπνο, έπαιρνα πάντα πιτζαμούλες με μακριά μπατζάκια και μανικάκια, γιατί στη θάλασσα πάντα πέφτει η θερμοκρασία το βράδυ (εκτός αν μιλάμε για καύσωνα). Όσο φορούσαν πάνες, τίποτα άλλο, όταν τις είχαν πρωτοβγάλει, έπαιρνα και υποσέντονα μιας χρήσης για να είμαι σίγουρη.

Οι περισσότερες εταιρείες ενοικίασης υπολογίζουν ένα σετ σεντόνια-πετσέτες για κάθε άτομο, αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε επιπλέον.

Παρκοκρεβατο ή κατι τετοιο πολύ δυσκολα χωραει σε σκαφος. Ετσι, όταν τα παιδια ηταν μωρα, τα εβαζα μεσα-μεσα στο κρεβατι της καμπινας και εχτιζα γυρω τους ένα τοιχος από μαξιλαρια. Την πρωτη φορα μαλιστα ειχα βαλει στο πατωμα και τις μεγαλες μαξιλαρες από τους καναπεδες του deck ώστε αν επεφτε να ηταν μαλακα,και ναι καλα ειχα κανει.

Επισης όταν ηταν μικρουλια επαιρνα μαζι τα μαξιλαρακια τους γιατι αυτά του σκαφους είναι πολύ μεγαλα και δεν τα βολευαν.

Στο πρωτο ταξιδι, ειχα παρει μαζι και το καροτσι του μικρου για τις βολτες στα νησια.

Οι εταιρεις ενοικιασης σκαφων θα σας δωσουν παιδικα σωσιβια αλλα μην ξεχασετε να το τσεκαρετε και μονοι σας προτου σαλπαρετε ότι τα σωσιβια είναι αρκετα και στο καταλληλο μεγεθος για τα παιδακια σας! Αυτά τα σωσιβια είναι για την ασφαλεια των παιδιων και όχι για να κολυμπουν, μιας και δεν είναι ανετα. Πρεπει να εχετε μαζι σας τα βοηθηματα που χρησιμοποιουν τα παιδακια σας για το κολυμπι. Ακομα και αν εχουν μαθει προσφατα να κολυμπουν χωρις καποια βοηθεια, καλο θα ηταν
να εχετε κατι μαζι σας, γιατι μπορει να θελησετε να κολυμπησετε σε καποιον κολπο χωρις να κατεβασετε το βοηθητικο βαρκακι (dinghy), αρα τα παιδια δεν θα «πατωνουν» και ισως κουραστουν.

 

 

Τips έχεις για μια οικογένεια που δεν το έχει ξανακάνει

Αν δεν έχει ο χειριστής μεγάλη άνεση, φυσικά χρειάζεστε skipper. Και όταν λεω μεγαλη ανεση, εννοω να μπορει να βγαλει πορεια, να οδηγησει να δεσει και να λυσει το σκαφος χωρις βοηθεια, μιας και αν μιλαμε για δυο γονεις με παιδακια, τα ματια του ενός από τους δυο θα πρεπει να είναι συνεχεια στα παιδικια, αρα δεν θα μπορει να συνδραμει στον χειρισμο του σκαφους. Αυτο φυσικα αλλαζει αν μιλαμε για παρεα με περισσοτερους ενηλικες.

Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε να σας τοποθετήσουν προστατευτικά δίχτυα περιμετρικά του σκάφους αν ταξιδεύετε με μικρά παιδάκια.

Φυσικα όταν στο ταξιδι συμμετεχουν μικρα παιδακια προσπαθουμε να ταξιδευουμε με ηπιους ανεμους (δεν είναι μονο η ζαλαδα το προβλημα αλλα και το να χτυπησουν καθως κουνιεται αποτομα το σκαφος αποι τα κυματα). Αν ο καιρος μας βρει κατά την διαρκεια του ταξιδιου, βρισκουμε ένα λιμανι, η καποιον απανεμο κολπισκο και περιμενουμε εκει.

Επισης αποφευγουμε τα μεγαλα μπρατσα, (μεχρι τρεις με τεσσερις ωρες) και μετα ριχνουμε αγκυρα για παιχνιδια και βουτιες! Αν είναι αναγκη να είναι μεγαλυτερο το ταξιδι, προτιμουμε ωρες που τα μικρακια κοιμουνται.

Όταν δεσει πια το σκαφος σε λιμανι η αποβιβαση θελει λιγο προσοχη. Εμεις το καναμε παντα ως εξης, εβγαινα παντα πρωτη εγω και εφερνε εξω τα μωρακια ο μπαμπας αγκαλιτσα. Τωρα πια 6 και 4,5 ετων είναι αρκετα συνηθισμενα να ανεβοκατεβαινουν μονα τους στο μαδερι, αλλα και παλι ενας ενηλικος πρεπει να είναι στον ντοκο και ενας στο σκαφος μεχρι να βγουν όλα τα παιδακια.

 

 

Θέμα: μαγειρική, φαγητό και ψώνια

Για φαγητό τα ιστιοπλοϊκά προσφέρουν τη δυνατότητα να μαγειρέψεις οτιδήποτε, αλλά αν θέλετετη γνώμη μ ου, να έχετε μαζί σας πολλά σνακ, φρούτα, τοστάκια μπαρες δημητριακων μέσα στο σκάφος, και το κυρίως γεύμα να το απολαμβάνετε έξω, σε άλλο νησάκι κάθε μέρα! Τα παιδιά θα θυμούνται τη μαμά να κάνει βουτιές και να παίζει και όχι χωμένη μέσα να μαγειρεύει!

Καλο είναι να προτιματε σνακ που δεν οξινιζουν το ph του στομαχου γιατι αυτό μπορει να χειροτερεψει μια ενδεχομενη ναυτια. Ας πουμε, ενώ τα δικαμου παιδια καταναλωνουν πολύ γιαουρτι στην καθημερηνοτητα τους, στο σκαφος το αποφευγουμε.

Το νερο από τα ντεποζιτα του σκαφους φυσικα δεν είναι ποσιμο αρα
παιρνουμε μαζι μας πολλα μπουκαλια νερο,π ερισσοτερα από ότι υπολογιζουμε ότι θα χρειαστουμε. Η θαλλασα και ο ηλιος αφυδατωνουν και όταν ειμαστε εν πλω δεν μπορουμε να προμηθευτουμε όπως σε ένα αντιστοιχο ταξιδι με αυτοκινητο.

Το ψυγειο και τα ντουλαπια του σκαφους χωρανε αρκετες προμηθεις για 3-4 μερες, αρα κάθε τοσο πρεπει να βγαινετε σε λιμανι για ανεφοδιασμο.

Επισης μην ξεχνατε ότι στηνετε από την αρχη ένα μικρο νοικοκυριο, (υγρο για τα πιατα, σφουγγαρακι, χαρτι υγειας και κουζινας).

Τα σκαφη περιλαμβανουν τον βασικο εξοπλισμο (πιατα, ποτηρια, κουπες), αλλα όχι μπιμπερο και παιδικα ποτηρακια.

Θεμα ψυγειο! Το ψυγειο τροφοδοτειται από τις μπαταριες του σκαφους, αρα για να φορτωνουν, πρεπει ή να κινειστε με μηχανη ή να είναι το σκαφος πλαγκαρισμενο σε λιμανι. Αρα όταν κινειστε με πανια ή ειστε σε κολπους, πρεπει να εχετε το νου σας και να κανετε μια σχετικη οικονομια.

Αν τα μωρα σας τρωνε αλεσμενα, πρεπει να εχετε μαζι σας πολυκοφτη (δεν περιλαμβανεται στον βασικο εξοπλισμο τως σκαφων), ο οποιος όμως λειτουργει μονο όταν ειστε σε λιμανι και συνδεδεμενοι με 220 volt. H αληθεια είναι ότι δεν εχω τιπς για αυτό γιατι τα παιδια μου δεν καταναλωναν αλεσμενη τροφη.

 

 

Ποια νησιά προτιμάτε για ταξίδι με παιδιά;

Εμείς ταξιδεύουμε στις Κυκλάδες, μιας και η βάση μας ειναι η Πάρος. Οι Κυκλάδες έχουν το πλεονέκτημα των κοντινών αποστάσεων, και των υπεροχων τοπιων με τα πεντακαθαρα νερα, αλλα το μειονέκτημα των απρόβλεπτων ανέμων (και ισχυρών κάποιες φορές.) Ισως ο Αργοσαρωνικος είναι καλυτερη επιλογη αν ξεκινατε από Αθηνα για τις πρωτες σας εξορμησεις.

 

ΒΛΑΣΣΙΑΔΗ ΝΕΝΑ

 

 

* Το Kidcation δεν ευθύνεται για ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη στα guest άρθρα.
** Οι φωτογραφίες ανήκουν όλες στη Νένα Βλασσιάδη και στην οικογένειά της.
*** Οι απόψεις και οι εμπειρίες ανήκουν στη Νένα Βλασσιάδη

 

 

post a comment