Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Στα Σύβοτα Με Τα Δίδυμα

Ο Αύγουστος φέτος μας βρήκε στις παραλίες της Δυτικής Ελλάδας, στα καταπράσινα Σύβοτα με τα δίδυμα να πλησιάζουν… ορμητικά τα 3 και εμάς πιο κουρασμένους από ποτέ, αλλά πιο έμπειρους στα ταξίδια. Και εδώ που τα λέμε, τα δίδυμα είναι πια πολύ πιο εύκολη δουλειά και ο προορισμός μας ακόμα πιο εύκολος!

 

 

Γιατί επιλέξαμε να πάμε στα Σύβοτα με τα δίδυμα

Θέλαμε κάτι εύκολο: έναν χερσαίο προορισμό, για να μπορούμε απλά να μπούμε στο αμάξι και να φτάσουμε, έναν κοντινό προορισμό, μην μας φάνε τα χιλιόμετρα, έναν οικονομικό προορισμό, γιατί είχαμε προγραμματισμένα κι άλλα ταξίδια ξεκινώντας ήδη από τέλη Αυγούστου.

 

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Σύβοτα

1. Είναι μια πολύ μικρή παραθαλάσσια πόλη στη Θεσπρωτία (Ήπειρος), λίγο πιο κάτω από την Ηγουμενίτσα, λίγο πιο πάνω από την Πρέβεζα και την Πάργα.
2. Είναι ουσιαστικά ένας κολπίσκος-λιμάνι ανάμεσα σε καταπράσινους όρμους πίσω από τους οποίους υπάρχουν παραλίες, στις οποίες μπορείς να πας με τα πόδια.
3. Το λιμάνι προσφέρεται για περατζάδα. Υπάρχουν καραβάκια για βαρκάδες στα νησιά των Συβότων, καθώς και εστιατόρια, bar, όλα με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα.
4. Δεν υπάρχει κάποιο παραδοσιακό έδεσμα εδώ, ούτε κάποια αρχιτεκτονική ομοιoμορφία.
5. Τον Αύγουστο έχει πάρα πολύ κόσμο
6. Δεν υπάρχει κάποιος παιδότοπος ή παιδική χαρά…

 

 

Οι παραλίες των Συβότων

Τα Σύβοτα είναι από τα λίγα ηπειρωτικά μέρη που είναι προικισμένα με τόσες όμορφες παραλίες τόσο κοντά η μία στην άλλη και τόσο κοντά στην πόλη. Και που ταυτόχρονα έχει και νησάκια, με εξίσου ωραίες παραλίες, εξίσου κοντά.

Γαλλικός Μώλος: Η πιο κοντινή στο λιμάνι των Συβότων (μπορείτε να πάτε και με τα πόδια από το δρομάκι δεξιά στο λιμάνι, αλλά και με το αμάξι, μιας και έχει άνετο parking) είναι μεγάλη, αλλά στενή. Έχει κάτι κούνιες στην πρασινάδα και είναι βασικά οργανωμένη. Δεν θα βρείτε εύκολα κάπου να βάλετε την ομπρέλα σας. Έχει αμμουδιά έξω, αλλά πέτρες μέσα και βαθαίνει σταδιακά. Είναι επίσης προσβάσιμη. Δεν μας άρεσε, ωστόσο προτείνεται για απόγευμα γιατί έχει θέα ηλιοβασίλεμα, άρα φως μέχρι αργά.

Μπέλλα Βράκα:
Είναι η πιο διάσημη της περιοχής. Μπορείτε να πάτε βασικά με τα πόδια από το λιμάνι αριστερά πάνω, μιας και δεν υπάρχει parking. Έχει πολύ περπάτημα και στον γυρισμό πολλή ανηφόρα. Έχει επίσης καντίνα και σκιά. Μου άρεσε έτσι όπως την είδα από μακριά και ίσως είναι μία από τις δύο μη οργανωμένες της περιοχής.

Δεξία του Γαλλικού Μώλου, βρίσκεται η παραλία Ζέρη (μικρός κολπίσκος) και δίπλα σε αυτήν η παραλία του
Stavento Beach Bar: (επίσης μικρός κολπίσκος με βότσαλο). Στην τελευταία πήγαμε απόγευμα και ήταν φανταστικά. Οργανωμένη και αυτή, όπως και η Ζέρη. Η επόμενη, η ΔΕΗ, δεν ήταν του γούστου μας και φύγαμε. Όλες αυτές είναι στα 5-10 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα Σύβοτα.

Αριστέρα από την Μπέλλα Βράκα, βρίσκονται μερικές από τις αγαπημένες μας, όλες σε απόσταση 2-10 λεπτά από τα Σύβοτα.
Παραλία Ζάβια. Άλλος ένας μικρός καταπράσινος κολπίσκος με beach bar, αλλά όχι ομπρέλες μέχρι το νερό, σχετικά άνετο parking αν φτάσετε νωρίς, μικρό βότσαλο έξω και αμμουδιά μέσα, είναι σαν πισίνα. Αριστερά της, βρίσκεται άλλη μία μικρή παραλία, στην οποία πας είτε από το νερό είτε από ένα μικρό μονοπάτι. Έχει μεγάλες πέτρες.
Μεγάλη Άμμος: Η αμέσως επόμενη είναι ένας αρκετά μεγαλύτερος κόλπος με ψιλό βότσαλο δεξιά και δύο από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής (Thalassa και Ιόνιο), και βότσαλο αριστερά σε έναν όμορφο βράχο. Εκεί το parking είναι πιο άνετο. Εννοείται είναι φουλ οργανωμένη και αυτή, με ελεύθερη μόνο μια μικρή γωνία στον βράχο, η οποία είναι και η πιο ωραία.


Μικρή Άμμος:
Είναι μια σταλιά αυτός ο κολπίσκος, καταπράσινος επίσης και με ψιλό βότσαλο. Οργανωμένη και κομψή, με lounge μουσική και ησυχία παντού, εκτός από το trendy εστιατόριο (πολύ δυνατή μουσική).


Μέγα Ντράφι: 
Είναι η αμέσως επόμενη και η μόνη στην οποία δεν πήγαμε ούτε από μακριά.

Αγία Παρασκευή: 
έχει ωραία γεωγραφία, καθώς ουσιαστικά σχηματίζοντα 3 παραλίες, οι δύο από τις οποίες ανήκουν στο ξενοδοχείο. Το νησάκι απέναντι, η εκκλησίτσα και το όμορφο ηλιοβασίλεμα την κάνουν να ξεχωρίζει. Είναι πάντως βαθειά η θάλασσα και με πέτρες.

Στα 20+ λεπτά (10 λεπτά αν βρίσκεστε ήδη στην Αγία Παρασκευή), βρίσκεται η Αρίλλα και το Καραβοστάσι, πιο κοντά στο χωριό Πέρδικα, παρά στα Σύβοτα.

Καραβοστάσι: 
Μεγάλη, μεγάλος κόλπος, αμμουδιά, οργανωμένη. Not our style.

Aρίλλας
: Όχι η πιο όμορφη, αλλά σίγουρα η πιο ρηχή και με αμμουδιά, πραγματικός παιδότοπος και η πρώτη φορά που επιτέλους ακουμπήσαμε την πλάτη μας στην ξαπλώστρα!


Πισίνα: 
είναι μια κούκλα παραλία με άφθονη σκιά, μικρό λευκό βότσαλο και βαθειά κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Βρίσκεται στο νησάκι Μούρτος και μπορείτε να πάτε μέσα σε 25 λεπτά με taxi boat από το λιμάνι. Στον γυρισμό, λογικά θα γίνει και μια στάση στο
Διαπόρι: μια επίσης ιδιαίτερης γεωγραφίας παραλία, χωρίς σκιά όμως και με χοντρό βότσαλο.
Ευτυχώς, αυτές οι δύο δεν είναι οργανωμένες.

Μια σημείωση. Όλες βασικά οι παραλίες είναι οργανωμένες και τις εκμεταλλεύεται είτε κάποιο ξενοδοχείο είτε κάποιο εστιατόριο. Είτε και τα δύο. Είτε πάνω από ένα εστιατόρια/beach bar/καφετέριες, με αποτέλεσμα να είναι πηγμένες στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Οι οποίες είναι πανάκριβες. Μιλάμε για τιμές Μυκόνου, χωρίς την αμμουδιά της Μυκόνου και χωρίς, βασικά, το service της Μυκόνου. Ενδεικτικά, στην Αγία Παρασκευή, 19:00 το απόγευμα και 45 λεπτά πριν κλείσουν, μας χρέωσαν 32 ευρώ για 2 κοκτέηλ, έναν χυμό και τις ξαπλώστρες. Να πω “ντροπή”; Θα το πω.

 

 

Πού να φάτε στα Σύβοτα

Στο ταξίδι μας στα Σύβοτα με τα δίδυμα ένα από τα θεματάκια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε είναι το πού να φάμε και πώς να απασχοληθούνε. Ευτυχώς, το λύσαμε σύντομα και χάρη στο trip advisor βρήκαμε τα καλύτερα, τα δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε:

Ιόνιο
: Είναι στην παραλία Μεγάλη Άμμος δεξιά. Έχει δικό του parking, καθόλου θέα στη θάλασσα (κρίμα), αλλά έχει ωραίο χώρο, άπλα για τα πιτσιρίκια και πολύ, πάρα πολύ καλό φαγητό και σέρβις. Προτείνω τα μύδια με lime και φινόκιο. Με λευκό κρασί, παρακαλώ. Α, ναι, σας είπα; Πίνω πάλι! Ο Κώστας λάτρεψε το γεμιστό καλαμάρι συνοδευμένο με χοντρό κους κους.
Thalassa: Δίπλα ακριβώς στο Ιόνιο, συνεπώς πάνω στην παραλία Μεγάλη Άμμος, αλλά με υπέροχη θέα στον κόλπο και στα νησάκια. Μπορείτε να κάτσετε κάτω δίπλα στην άμμο, ή πάνω για τη θέα. Προτείνω το μυδοπίλαφο και ροζέ.
Parasole: Πολύ καλή pizza, αρκετά καλά ζυμαρικά, μέτριο ριζότο, πάνω στο λιμάνι στα Σύβοτα.

Φάγαμε επίσης στο Mamma Mia στο λιμάνι (ωραίο φαγητό, αλλά λίγο στριμωχτός ο χώρος για εμάς), στο εστιατόριο δεξιά στη Μέγα Άμμο (ωραιότατο, να πάτε, είναι και δίπλα στο parking), στον Τζοβάρα στην παραλία Αρίλλα (μέτριο), σουβλάκι στον πεζοδρομημένο δρόμο στα Σύβοτα (μέτριο), ψητά στο “Ξεχωριστό” στον κεντρικό δρόμο στα Σύβοτα (εξαιρετικό κι ας μην σας γεμίσει το μάτι) και, φυσικά, παγωτό στο Μελένιο στον πεζόδρομο (άγευστο, αν και το banofee είχε γεύση παιδικού σιροπιού), στο gelateria Antonio στον πεζοδρομημένο δρόμο (κάπως καλύτερο) και στο ζαχαροπλαστείο Νούσιας στον κεντρικό (μάλλον το καλύτερο).

 

 

Πού να μείνετε

Καταρχάς να πω ότι καλό είναι να προτιμήσετε τα Σύβοτα, για να είστε δίπλα στις παραλίες (δίπλα όμως, δεν υπάρχουν οι αποστάσεις) και μέσα στο κέντρο. Και η Πέρδικα είναι καλή επιλογή, αν και μακριά από τις παραλίες των Συβότων.
Σίγουρα τα mini resorts και οι βίλλες πάνω στις παραλίες ή με θέα θάλασσα, μεταξύ λιμανιού Συβότων και Ζάβιας είναι οι καλύτερες επιλογές πάντως. Και για πιο μακριά αλλα γραφικά, η Πάργα φυσικά. 

To Kidcation προτέινει: Parga Beach Resort στην Πάργα, το Bellou Villas Sivota, το Scarabeo Hotel & Villas Parga, το Parga Inn Suites, τις F & S Lounge Suites, το Mega Ammos Hotel σε μια από τις καλύτερες παραλίες των Συβότων, το Ornella Beach Resort & Villas, το Sirius luxury Boutique, το Delphin Rooms Sivota και το Anneta Studios.

 

 

Κοντινές εκδρομές

Στις εκβολές του Αχέροντα ποταμού: Σίγουρα να πάτε! Καταρχάς, για ένα διάλειμμα από τον ήλιο και τη θάλασσα. Η πεζοπορία είναι μικρή και σχετικά σκιερή και μπορείτε να κάνετε πλατσούρισμα ή και κανονικό μπάνιο αν πάτε μέχρι τις εκβολές. Εμείς κάναμε rafting με τα δίδυμα και ήταν υπέροχη εμπειρία για όλους. Σκεφτείτε και το zipline, μια μικρή ιππασία ή απλά φαγητό πλάι στο ποτάμι.


Στα Ιωάννινα: 
Μόλις 45 λεπτά από τα Σύβοτα, μια από τις (3) όμορφες πόλεις της Ελλάδας! Μην παραλείψετε το νησάκι του Αλή Πασά, ψώνια από τον γυναικείο συναιτερισμό, φαγητό (χέλι και βατραχοπόδαρα πού αλλού θα φας;) και βόλτα στους πεζοδρόμους της πόλης.

Στην Πάργα: Πρώτη φορά που πήγα ήταν το 2001 και ήταν Πάσχα. Και ήταν άδεια! Μια όμορφη πόλη με γραφικά σπιτάκια σκαρφαλωμένα αμφιθεατρικά με θέα στο χαριτωμένο λιμανάκι. Ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, μια αμμουδερή παραλία και ένα κάστρο. Τι πιο ωραίο! Πώς μπόρεσαν να το κάνουν όπως το είδα φέτος;; Δεν χωράνε, αγαπητοί, τόσα τουριστικά μαγαζιά σε τόσο μικρή πόλη. Κι αν θέλετε να χωρέσουν, κάντε parking και πεζοδρόμια. Κι αν φταίει ο Αύγουστος, τότε μακριά από την Πάργα τον Αύγουστο, τι να πω.

Στους Παξούς: Αν δεν έχετε πάει, να πάτε. Είναι περίπου 2 ώρες από τα Σύβοτα. Είχαμε πάει ημερήσια από την Κέρκυρα (δες εδώ), καθώς και για 8 ολόκληρες μέρες διακοπές το 2013 (δες εδώ), οπότε δεν πήγαμε ξανά. Αλλά για ρίξε μια ματιά στα άρθρα που έχω βάλει στις παρενθέσεις 😉

Βόλτα στα νησάκια των Συβότων: Όλο το πρωί και το μεσημέρι, φεύγουν ανά 30 λεπτά taxi boats για την Πισίνα (Blue Lagoon Beach) και για το Διαπόρι. Υπάρχει επίσης και η επιλογή της private βόλτας (200€ βέβαια), με φαγητό και βόλτα όπου θέλετε.

 

 

Συνδυασμός με άλλον προορισμό

Μπορείτε από εδώ να συνεχίσετε για Κέρκυρα ή Παξούς. Μπορείτε όμως και να αλλάξετε τελειώς τοπίο και να κατευθυνθείτε προς Ζαγοροχώρια ή Τζουμέρκα!

Εσείς τι θα επιλέξετε;

 

 

* Το άρθρο περιέχει affiliate links

Comments:

 • ΜΑΡΙΑ

  April 14, 2021

  Ήρθα μετά το άρθρο σου για τους αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς που ανέβασες!! Και εμείς λέμε φέτος για Σύβοτα με τα διδυμακια μας. Θα είναι τότε 16 μηνών! Και μετά κατεύθυνση για Τζουμέρκα. Δεν ξέρω αν έχεις ανεβάσει άρθρο για τα απαραίτητα με δίδυμα για καλοκαιρινές διακοπές αν ναι βάλε μου από κάτω το link! Σε ευχαριστώ πολύ καλή συνέχεια με υπέροχα κατατοπιστικά άρθρα!

  reply...
 • Μαρία

  April 15, 2021

  Καλημέρα! Ήρθα στο εν λόγω post μετά το τελευταίο σου άρθρο για τους αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς με παιδιά. Εμείς διαλέξαμε για φέτος Σύβοτα με τα διδυμακια μας. Τότε θα είναι 17/18 μηνών και είμαι κατενθουσιασμένη για αυτές τις διακοπές! Θα το συνδιασουμε και με μια εβδομάδα καμπινγκ σε διπλανή περιοχη που έχουμε ξαναπάει χωρίς παιδιά και μετά κατευθυνομαστε για Τζουμέρκα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις ανεβάσει κάτι σχετικό με τα απαραίτητα για ταξίδι καλοκαιρινό με μωρά;; Πχ μπρατσακια ή σωσίβιο, μαγιό πάνα ή κανονικό;; Δεν ξέρω τι να τους πάρω να πω την αλήθεια και κάτι τέτοιο θα ήταν βοηθητικό! Καλή συνέχεια με όμορφα, χρήσιμα και κατατοπιστικά άρθρα όπως πάντα.

  reply...
 • ΜΑΡΙΑ

  April 16, 2021

  Καλησπέρα! Λέμε και εμείς φέτος να πάμε με τα διδυμακια μας Σύβοτα και να το συνδιασουμε με καμπινγκ στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας και μετά Τζουμέρκα! Είμαστε καταενθουσιασμενοι για τις φετινές μας καλοκαιρινές διακοπές σε σημείο που δεν κρατιόμαστε! Είναι και αυτοί οι περιορισμοι που δεν μας άφησαν να πάμε πουθενά . Θα είμαστε τότε 17/18 μηνών. Ήθελα να ρωτήσω αν έχεις ανεβάσει άρθρο σχετικό με τα απαραίτητα για καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά. Μαγιό μπρατσακια ή σωσίβιο κ.ά θα ήταν βοηθητικό για εμάς που πάμε σε αυτή την ηλικία γιατί πέρσι ήμασταν μικρουλικα για τέτοια πράγματα! Καλή συνέχεια!

  reply...

post a comment