Top
  >  Kidcation Tips   >  Πώς περνάει η ώρα στα μεγάλα οδικά ταξίδια με παιδιά;

Στην Ελλάδα κάνουμε συχνά οδικά ταξίδια. Λίγο που δεν πάει σχεδόν πουθενά το τρένο, λίγο που τα αεροπορικά εισιτήρια δεν είναι και φτηνά, λίγο που θέλουμε την άνεση και τους χώρους του δικού μας αυτοκινήτου και την ασφάλεια των παιδικών καθισμάτων των παιδιών, παίρνουμε τους δρόμους συνεχώς.

Πώς περνάει η ώρα όμως με τα παιδιά; Τα μέλη μας στην ομάδα στο facebook μοιράστηκαν παιχνίδια που έχουν εφεύρει και παίζουν με τα παιδιά τους! Παιχνίδια που δεν χρειάζονται αντικείμενα ή να σηκωθείς όρθιος ή να γράψεις ή να διαβάσεις. Ναι!

 

20+1 παιχνίδια για οδικά ταξίδια

 1. Τα παιδιά προσπαθούν από τις πινακίδες να καταλάβουν μέρη, πχ ΚΟ για Κομοτηνή, ένας πόντος σε όποιον το βρει.
 2. Παίζουμε κάτι του στιλ “βλέπω κάτι που εσύ δεν βλέπεις κ αυτό είναι” και λες ενα χρώμα, πχ μπλε, και κοιτάνε γύρω τους και προσπαθούν να βρουν τι είναι μπλε.
 3. Αν είμαστε στον γυρισμό, διηγούμαστε την αγαπημένη μας στιγμή στις διακοπές
 4. Σε ένα σπίτι μέσα ζουν 4 άτομα, μαμά, μπαμπάς, 2 παιδιά” και προσπαθεί να μαντέψει ποια γνωστή μας οικογένεια είναι. “Μάντεψε ποιος” δηλαδή.
 5. “Μέσα στη βαλίτσα μου βάζω…” και λέμε εναλλάξ αντικείμενα, είτε όλα να ξεκινούν απ’ το ίδιο γράμμα, είτε απ ‘όλα τα γράμματα της αλφαβήτας με τη σειρά. Κάθε επόμενος παίκτης πρέπει να επαναλάβει και όλες τις προηγούμενες λέξεις!
 6. Σκέφτεται ένα κάποιον πρόσωπο, είτε διάσημο, είτε από κινούμενο σχέδιο, είτε κάποιον δικό μας γνωστό, και οι υπόλοιποι με ερωτήσεις που απαντώνται μόνο με ΝΑΙ ή ΟΧΙ πρέπει να μαντέψουν το πρόσωπο αυτό.
 7. Σιγομουρμουράμε μουσική από τραγούδι από ταινία κινουμένων σχεδίων και πρέπει να βρούνε οι άλλοι από ποια ταινία είναι.
 8. Ακούμε audiobooks και παραμύθια στα ταξίδια. Τους αρέσουν πολύ.
 9. Πέτρα-μολύβι-ψαλίδι-χαρτί
 10. Ερωτήσεις για τον άλλο: Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό του Γιώργου… Μην απαντήσεις, Γιώργο. Πρέπει πρώτα να απαντήσουν όλοι και μετά θα μας πεις ποιος παίρνει τον πόντο.
 11. Βρίσκαμε το άθροισμα των αριθμών των πινακιδων!
 12. Διαλέγει το παιδί χρώμα και κερδίζει όποιος συναντάει πιο πολλά οχήματα σε αυτό το χρώμα.
 13. Εμείς παίζουμε πινακίδες. Διαλέγει ο καθένας έναν αριθμό από το 0 ως το 9 και όποιο αυτοκίνητο, περνάει, βλέπουμε ποιος είναι ο τελευταίος αριθμός της πινακίδας του. Ορίζουμε από την αρχή για τον χρόνο που θα ισχύουν οι αριθμοί που διαλέξαμε.
 14. Εμείς παίζουμε «βλέπω/έχω ένα πραγματάκι που ξεκινάει από π.χ. Δ» και κοιτάμε γύρω μας να βρούμε τι είναι. Όποιος μαντέψει σωστά, λέει το επόμενο πράγμα. Έτσι παρατηρούμε το μέρος που περνάμε και αναλόγως τι βλέπουμε, πιάνουμε και συζήτηση αν πετύχουμε κάτι ενδιαφέρον που δεν το γνωρίζουν.Το “παιχνίδι με τις λέξεις”. Λέει κάποιος την αλφαβήτα από μέσα του και κάποιος άλλος λέει ΣΤΟΠ. Στο γράμμα που θα σταματήσει, ξεκινάμε με τη σείρα και λέμε από μία λέξη. Όποιος δεν μπορεί να σκεφτεί λέξη που ξεκινάει από αυτό το γράμμα, χάνει.
 15. Εμείς προφορικά παίζουμε πρόσωπο, ζώο, φυτό, πράγμα (χωρίς βαθμολογία).
 16. Παίζουμε γεωγραφία, π.χ. λέμε χώρα και βρίσκουν μια πόλη ή πρωτεύουσα και το αντίστροφο.
 17. Εμείς κάθε φορά που περνάμε από κάποιο σημείο που τους κινεί το ενδιαφέρον, διαβάζουμε την ιστορία του. Επειδή ο μεγάλος είναι 10 κάνει και τη σύνδεση με τη ιστορία που έχει μάθει στο σχολείο και ενθουσιάζονται.
 18. Βάζουμε ένα θέμα και λέμε 5 πράγματα ο καθένας. Πχ 5 πράγματα που παίρνουμε στην παραλία ή 5 μωβ πράγματα. Επίσης, ό,τι ειπωθεί, από κάποιον, δεν μπορούν να το πουν οι υπόλοιποι!
 19. Φτιάχνουμε μια ιστορία. Ξεκινάει πχ ο μπαμπάς και λέει: “Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας βάτραχος”. Συνεχίζουμε με τη σειρά ο καθένας και προσθέτουμε 1 ή 2 προτάσεις τη φορά, μέχρι να τελειώσουμε την ιστορία ή να βαρεθούμε!
 20. Εμείς παίζουμε “λέξεις”, το έπαιζα μικρή με τους γονείς μου στο αυτοκίνητο και τώρα με τα παιδιά μου. Σκέφτεσαι μια λέξη, λες από πιο γράμμα αρχίζει και σε τι γράμμα τελειώσει (αν το παιδί δεν πάει σχολείο, λέτε “α” αντί για “άλφα” πχ) και οι άλλοι 3 μαντεύουν τη λέξη.

 

Τι άλλα παιχνίδια έχετε σκαρφιστεί για το αυτοκίνητο;

post a comment