Top
  >  Flight Tips   >  Έκδοση Διαβατηρίου Για Μικρά Παιδιά: Όλα Όσα Θέλετε Να Ξέρετε

Χρειάζεται το μικρό παιδί διαβάτήριο; Τι γίνεται στις πτήσεις εσωτερικού; Μπορώ να κλείσω τα αεροπορικά χωρίς να έχει γίνει έκδοση διαβατηρίου του παιδιού; Πόσο γρήγορα θα βγει;
Όλες οι ερωτήσεις μας, εδώ!

 

 

1. Πότε χρειάζεται το διαβατήριο;

Τα παιδιά άνω των 12 ετών, σε χώρες της Ευρώπης μπορούν να ταξιδέψουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, όπως οι ενήλικες.
Τα παιδιά κάτω των 12 ετών όμως, για οποιοδήποτε ταξίδι εκτός Ελλάδας και ακόμα κι αν είναι ημερών, χρειάζονται διαβατήριο.
Υπάρχουν εξαιρέσεις για μη Έλληνες, για κατοίκους εξωτερικού κ.λπ., για τις οποίες θα ενημερωθείτε από την Πρεσβεία σας ή με το αστυνομικό τμήμα/τμήμα διαβατηρίων της περιοχής σας στην Ελλάδα – δεν μπορώ να γνωρίζω παραπάνω.

 

 

2. Μπορώ να βγάλω εισιτήρια αεροπορικά/ακτοπλοϊκά για εξωτερικό πριν βγάλω διαβατήριο;

Θα χρειαστεί να δηλώσετε στα εισιτήρια τα ονόματα όπως είναι στο διαβατήριο.

Το πιο σημαντικό που ανακάλυψα όσο ψαχνόμουν για την έκδοση διαβατηρίου των διδύμων είναι ότι μπορώ και παραμπορώ να αγοράσω αεροπορικά εισιτήρια χωρίς να έχω τα διαβατήρια των παιδιών στα χέρια μου. Δηλαδή, χωρίς να δω με τα μάτια μου πώς μεταγράφηκαν τα ονόματά τους σε λατινικούς χαρακτήρες. Για την ακρίβεια, πήρα τηλέφωνο στην υπηρεσία διαβατηρίων και με παρέπεμψαν σε αυτό εδώ το link, το ίδιο που χρησιμοποιούν και αυτοί. Εκεί, έγραψα τα ονοματεπώνυμα των παιδιών, είδα πώς μεταγράφονται σε λατινικούς χαρακτήρες από την υπηρεσία και κατάφερα να κλείσω εισιτήρια όσο ήταν ακόμα φτηνα, μιας και δεν είχα προλάβει να συγκεντρώσω τα δικαιολογητικά.
Σχετικά με τα ακτοπλοϊκά εξωτερικού, θα χρειαστείτε και τον αριθμό διαβατηρίου. Ευτυχώς, επιτρέπεται το edit, αρκεί να τους καλέσετε όταν έχετε τα διαβατήρια στα χέρια σας και θα προσθέσουν στα εισιτήριά σας τους αριθμούς των διαβατηρίων που μόλις εκδόσατε.

Kλείστε τα αεροπορικά σας εισιτήρια

 

 

3. Τι δικαιολογητικά χρειαζόμαστε;

Στο ίδιο site, υπάρχει και η λίστα των δικαιολογητικών (εδώ). Ξεκάθαρα και μόνο για μικρά παιδιά, αυτά που χρειάζεται να προσκομίσετε για την έκδοση διαβατηρίου είναι:
α. φωτογραφίες (θα τις βγάλετε σε οποιοδήποτε φωτογραφείο, ζητήστε για διαβατήριο, ξέρουν)
β. παράβολο αξίας 73,6€, το οποίο λογικά θα μπορείτε να αγοράσετε εδώ ακολουθώντας τα κατάλληλα links
Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που αναγράφονται στο site, θα σας τα δώσουν στην υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίου της περιοχής σας. Ουσιαστικά, πρόκειται για υπεύθυνες δηλώσεις. Πρέπει να είναι παρόν και το παιδί για την έκδοση. Kαι είτε και οι δύο γονείς ή μόνο ο ένας με έγγραφη συναίνεση του άλλου.

4. Πόσα χρόνια διαρκεί το βρεφικό/παιδικό διαβατήριο;

Για παιδιά έως 14 ετών, η ισχύς του διαβατηρίου είναι 3 έτη.

Για παιδιά από 14 ετών και άνω, η διάρκεια του νέου διαβατηριού είναι 10 έτη (ισχύει από Σεπτέμβριο του 2022).

Υπόψιν ότι αν ταξιδεύετε εκτός Ευρώπης, κάθε διαβατήριο πρέπει να λήγει πάνω από 6 μήνες μετά την ημερομηνία επιστροφής σας.

5. Σε πόσες μέρες θα εκδοθεί;

3-6 εργάσιμες. Πιο αργά αν είστε στην παραμεθόριο. Ενδέχεται να έχετε καθυστερήσεις λόγω λάθος φωτογραφίας, οπότε φροντίστε να βγάλετε φωτογραφίες σε έμπειρο φωτογράφο. Καλέστε το τμήμα διαβατηρίων της περιοχής σας, μήπως χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού.

6. Τι ισχύει για πτήσεις εΣωτερικού;

Αν το παιδί έχει διαβατήριο, χρησιμοποιήστε το για κάθε πτήση, εσωτερικού ή εξωτερικού. Αν όχι, τότε εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία και θα πρέπει να κάνετε έρευνα στο site τους ή καλώντας τους.

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να χρειαστεί:
1. να βγάλετε ταυτοπροσωπία (χρειάζεται φωτογραφία και μια επίσκεψη σε ΚΕΠ χωρίς να έχετε κάτι μαζί πέρα από τις φωτογραφίες και το παιδί). Ταυτοπροσωπία μάς ζητήθηκε από τη Ryanair.
2. το πιστοποιητικό γέννησης (χρειάζεται να έχει φωτογραφία για μωρά άνω των 2 ετών).
3. το βιβλιάριου υγείας του ταμείου τους. Αυτό στα δίδυμα συχνά είναι μόνο ένα έγγραφο, ένα βιβλιάριο κοινό και για τα δύο μωρά. Σε εμάς, αναγράφει τα ΑΜΚΑ και τα ΑΜΑ και των δύο μωρών, καθώς και το φύλο τους. Αυτά αρκούν για την ταυτοποίηση των βρεφών, ακόμα και χωρίς όνομα (αβάπτιστο) ή φωτογραφία.
4. το βιβλιάριο υγείας των εμβολίων. Κάθε δίδυμο έχει το δικό του, οπότε κάποιες αεροπορικές το προτιμούν. Ούτε εδώ χρειάζεται φωτογραφία για μωρά κάτω των 2 ετών. Αυτό ενδεχομένως να μην ισχύει για παιδιά γεννημένα μετά τα δικά μου, που από ό,τι ακούω δεν έχουν πια βιβλιάριο έντυπο.

Για τα έγγραφα για πτήσεις εσωτερικού, δείτε για την Aegean εδώ, για SkyExpress εδώ, για Ryanair θα χρειαστείτε ταυτοπροσωπία, για Volotea δείτε εδώ.

7. Τι ισχύει για τα μωρά άνευ κυρίου ονόματος;

Καλό είναι να γίνεται ονοματοδοσία νωρίς. Το όνομα του παιδιού ΔΕΝ δίνεται στη βάφτιση και συνεπώς μπορεί να δοθεί οποτεδήποτε πριν από αυτή και ανεξάρτητα από αυτή, για παράδειγμα αν χρειάζεστε διαβατήριο.
Αν κάνετε βάφτιση, προστίθεται και το θρήσκευμα στις πληροφορίες. Αν ωστόσο δεν έχετε αποφασίσει όνομα και σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό ή δεν προλαβαίνετε, το όνομα που θα γραφεί θα είναι “avaptisto” ή “ΑΚΟ” (άνευ κυρίου ονόματος) και το ίδιο θα πρέπει γράψετε και στο εισιτήριο. Οπότε καλό είναι να μην βγάλετε εισιτήριο αεροπορικό πριν δείτε τι έγραψαν στο διαβατήριο.
Ένα παιδί μπορεί να ταξιδέψει με αυτό το… όνομα μέχρι 12 μηνών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκδοθεί νέο διαβατήριο, για να αναγράφεται το όνομα που έχει στο μεταξύ δοθεί, είτε με ονοματοδοσία είτε κατόπιν της βάφτισης. Αυτό φυσικά δεν συμφέρει από οικονομικής άποψης ή ταλαιπωρίας, μιας και θα πρέπει μέσα σε 12 μήνες να πληρώσετε δύο φορές για διαβατήριο. Υπόψιν ότι πολλά παιδιά που έχουν συμπληρώσει έτος και έχουν ή δεν έχουν αποκτήσει όνομα στο μεταξύ, ταξιδεύουν κανονικά με το πρώτο τους διαβατήριο ως “ΑΚΟ”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νόμιμο ή έγκυρο ή χρηστικό.

8. Τι ισχύει για κατοίκους εξωτερικού;

Αν το μωρό/παιδί δεν έχει ταυτότητα της χώρας κατοικίας σας, μπορεί να βγει από τη χώρα μόνο με διαβατήριο. Με ταυτότητα, μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο σε χώρες όπου δεν απαιτείται διαβατήριο (εντός Ευρώπης δηλαδή). Ωστόσο, για επιστροφή στη χώρα καταγωγής, υπάρχουν εξαιρέσεις.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες, σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την ελληνική πρεσβεία στη χώρα σας ή με το αστυνομικό τμήμα/τμήμα διαβατηρίων της περιοχής σας στην Ελλάδα.

Comments:

 • ΘΕΟΔΩΡΑ

  September 1, 2020

  Απλά αν εκδοθεί διαβατήριο πριν τους 12 μήνες με το χαρακτηρισμό “avaptisto” και μετά πρέπει να ξαναεκδοθεί το διαβατήριο, λογικά δεν θα πρέπει να ξαναπληρώσει ο γονιός τα 73€?
  Η λογική αυτό λέει. Άρα γιατί να μη γίνεται ονονατοδοσία εξαρχής και να βγάζει κάποιος ένα διαβατήριο με το χαρακτηρισμό “avaptisto”?
  Εκτός αν μετά απλά προσθέτουν το όνομα και συνεχίζει η ισχύς της 3ετίας…

  reply...
 • Ρίτα Μερτζάνη

  December 11, 2020

  Να κάνω μια ερώτηση τώρα λόγο του κορονοιου Σε πόσες μέρες μπορώ να παραλάβω τα διαβατήρια?
  Ευχαριστώ πολύ

  reply...
 • Ιουλία

  December 16, 2020

  Καλησπέρα σας! Να ρωτήσω..για ταξίδι στο εξωτερικό και πάλι χρειάζεται διαβατήριο, έτσι δεν είναι; Σας ευχαριστώ!

  reply...
 • Τζενη

  January 5, 2021

  Καλησπέρα μετά από την γέννηση του μωρού μετά από πόσες μήνες μπορούμε να βγάλουμε διαβατήριο ;

  reply...
 • Μαρίνα

  January 21, 2021

  Καλησπέρα , κατ’αρχήν με το καλό να ταξιδέψουμε πάλι!
  Με την ιδιότητα του τουριστικού πράκτορα και την εμπειρία των ταξιδιών που έχω νομίζω πως είναι σημαντικό το παιδί – μωρό να ταξιδεύει για πτήσεις εσωτερικού με πιστοποιητικό γέννησης με φωτογραφία πάνω. Το βιβλιάριο υγείας μπορεί η αεροπορική να μην το δεχτεί και καλό θα ήταν για λόγους “ασφαλείας ” δικούς μας να έχουμε επισημο έγγραφο που να δηλώνει ονόματα γονέων.
  Για ταξίδι στο εξωτερικό προφανώς διαβατήριο και σε περίπτωση που το παιδί ταξιδεύει μόνο με τη μητέρα του και εφόσον το επίθετο τους διαφέρει τότε η μητέρα να κρατάει μαζί της πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μετεφρασμένο στα αγγλικά έχοντας πάνω τη σφραγίδα APOSTILE. Τα τελευταία χρόνια πολλά αεροδρόμια ζητούν αυτό το έγγραφο και πιστεύω πως καλά κάνουν.

  reply...
 • Dimitris

  February 4, 2021

  Paidi xwris diavatirio mpori na taksidepsi? Neogenito trion minon?germania ellada logo oti den prolavenis na vgalis

  reply...
 • Ειρήνη

  February 6, 2021

  Καλημέρα εχω ενα παιδακι 5 ετών αλλα αυτή τη στιγμή είμαστε στο εξωτερικό μπορεί η γιαγιά και ο παππούς με εξουσιοδότηση να του κάνουν αίτηση για διαβατήριο?

  reply...
 • Marianna

  May 10, 2021

  Καλησπέρα,Μπορεί το 4 μηνών μωρό μου να ταξιδέψει από Αγγλία Ελλάδα μόνο με την ληξιαρχική πράξη της Αγγλίας;

  reply...
 • Αλεξάνδρα

  October 21, 2021

  Καλησπέρα! θα ηθελα κι εγω με τη σειρά μου να ρωτησω σχετικά με το διαβατηριο.. εμεις θέλουμε να κάνουμε ενα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη απο Ελλάδα και πίσω. Γνωρίζεται αν θα χρειαστουμε σε αυτη τη περίπτωση διαβατήριο; ευχαριστώ πολυ!

  reply...
 • Ρενα

  October 25, 2021

  Να ρωτήσω…μπορεί ένα μωρό 4 μηνών να ταξιδέψει στο εξωτερικό χωρίς διαβατήριο?? Μόνο με το ποιστοποιητικο γέννησης….το ΑΜΑ ,ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΤΟ βιβλιάριο υγείας τ
  ου??

  reply...
 • Φαιδρα

  April 12, 2022

  Εγώ έχω γιο 15 μηνών γέννησα Ελλάδα αλλά έχω αλβανικό διαβατήριο. Μπορώ με πιστοποιητικό γέννησης να πάω Αλβανία με τον γιο μου; Θέλουμε να του το βγάλουμε εκεί το διαβατήριο.

  reply...
 • Μαργαριτα

  March 2, 2023

  Το ονομα στο εισητηριο πρεπει να ειναι με λατινικους χαρακτηρες οπωσδήποτε; εκανα κρατηση μεσω ryanair και εβαλα τα ονοματα όλων μας στα ελληνικα… ουτε το σκεφτηκα εκεινη την ωρα……

  reply...
 • Ενκεντα Μπαλί

  March 6, 2023

  Καλησπερα ..θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση..Μενω στην Ιταλία με τον σύζυγό μου εγώ εχο ελληνική ιθαγένεια.εχο ένα πεδί δώδεκα μόνον μπορώ να έρθω στην Ελλάδα με πιστοποιητικό γέννησης για να βγαλο διαβατήριο στην Ελλάδα

  reply...
 • Άντζελα

  April 22, 2023

  Καλησπέρα σας,να κάνω μια ερώτηση;τα παιδιά μου 14 ετών πρέπει να ταξιδέψουν στην Αλβανία για αθλητικούς αγώνες.Μπορουν με την ταυτότητα τους ή πρέπει να βγάλουν διαβατήριο;

  reply...
 • Takizm

  May 11, 2023

  Μπορούμε να εκδώσουμε ομαδικό διαβατήριο για όλη την οικογένεια,ζεύγος και 3ανηλικα παιδιά?

  reply...
 • Paraskevi

  May 18, 2023

  Χαίρεται,

  Αναμένουμε το μωρό μας και το όνομα της θα είναι Καλλιόπη. Καθώς είμαστε κάτοικοι Αγγλίας, θα ήθελα να αναγράφεται το όνομα της στο διαβατήριο ως CALLIOPE και όχι ως Kalliopi. Μπορώ να το αιτήσω;

  reply...
 • Paraskevi

  January 30, 2024

  Καλημερα, μονιμοι κατοικοι εξωτερικοι στο Βερολινο και για να κανουμε το πρωτο μας ταξιδι με μωρακι στην Ελλαδα χρειαστηκε να παρουμε ενα προσωρινο ταξιδιωτικο εγγραφο απο την πρεσβεια στην πολη που μενουμε ωστε να κανουμε το ταξιδι προς Ελλαδα και μετα εκει να βγαλουμε διαβατηριο για να μπορεσουμε να επιστρεψουμε. Ειχαμε αρκετες μερες στην Ελλαδα ωστε να συγκεντρωσουμε τα εγγραφα, φωτογραφιες και φυσικα ραντεβου με το τμημα διαβατηριων.

  reply...

post a comment