Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Στη Μάνη Με Παιδιά

Φέτος (2024), πήγαμε για 6η φορά – για 4η με παιδιά. Και λίγο οι πολύτιμες συμβουλές σας στην ομάδα μου στο facebook, λίγο που πήγαμε και στη Μέσα Μάνη, αποκτήσαμε μια πιο σφαιρική αντίληψη, μείναμε παραπάνω και είδαμε και περισσότερα μέρη!

Πλήρης οδηγός για τη Μάνη με παιδιά, λοιπόν!

 

Αν σας αρέσει το περιεχόμενό μας, κεράστε μας έναν καφέ!

 

 

 

Έχει αμμουδιές η Μάνη;

Ξεκινάω από τα καυτά ερωτήματα. Η απάντηση είναι “ναι”. Κυρίως η Μέσα Μάνη όμως. Έχουμε και λέμε:

Βαλτάκι: Η παραλία Βαλτάκι με το περίφημο ναυάγιο του Δημήτρη είναι μια τεράστια αμμουδιά με όμορφα νερά, 10 λεπτά βόρεια από το Γύθειο. Εκεί, αφήνουν τα αυγά τους θαλάσσιες χελώνες, ενώ λέγεται ότι ήταν το αρχαίο επίνειο της Σπάρτης. Στην ταβέρνα Γλυφάδα, φάγαμε υπέροχες γαρίδες λακωνικού κόλπου, γαύρο μαρινάτο με τοπική συνταγή και φρέσκα βραστά χόρτα.

Μαυροβούνι: 10 λεπτά νότια από το Γύθειο, ένας παραθαλάσσιος οικισμός πάνω στο κύμα. Αμμουδιά. Δεν πήγαμε, δεν έχω άποψη.

Βαθύ: Ο κόλπος αμέσως μετά το Μαυροβούνι, 20 λεπτά νότια από το Γύθειο. Μείναμε εκεί, στο Μικρό Χωριό, το οποίο είναι στο πάνω κομμάτι του κόλπου, όπου έχει όμορφη αμμουδιά. Στο νότιο κομμάτι, έξω από το σνακ μπαρ Όστρια, έχει βοτσαλάκι.

Σκουτάρι: Ο αμέσως επόμενως κόλπος, 30 λεπτά νότια από το Γύθειο. Μαγική παραλία, διπλή, κλειστός κόλπος, αμμουδιά, ήσυχα, με 3 ωραιότατες ταβέρνες πάνω στο κύμα, σε μία από τις οποίες απολαύσαμε μουσακά θαλασσινών, στην άλλη γιουβέτσι θαλασσινών και στην τρίτη τις πιο φρέσκες γεύσεις εδώ και καιρό. Γιαμ! Εκτός από αμμουδιά, το Σκουτάρι έχει και διαμονές στην αμμουδιά – προτείνουμε τις Κατοικίες Χαρά για οικογένειες!

Στούπα: Γνωστή αμμουδιά, ακριβώς απέναντι από το Γύθειο, στην Έξω Μάνη, αλλά όχι κοντά στους Πύργους. Δίπλα της, η Καλογριά, επίσης αμμουδιά. Έχουμε κάτσει μόνο στη Στούπα, μόνο για καφέ και μάλιστα πριν χρόνια, άρα δεν έχω άποψη.

Λιμένι: Δεν το λες ακριβώς παραλία (οκ, δεν έχει παραλία), αλλά η θάλασσα είναι αμμουδιά μέσα, αφού μπεις από τα σκαλάκια και περπατήσεις ένα ολόκληρο βήμα στη μικροσκοπική αμμουδιά έξω. Τα νερά, γαλαζοπράσινα. Το ηλιοβασίλεμα, κατακόκκινο. Η τοποθεσία, παραδοσιακή, περήφανη Μάνη. Φτάσαμε.
Πολύ σημαντικό, μετά το μπάνιο, οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές. Προτιμάμε τον Τάκη για θαλασσινά, αλλά έχουμε εξυπηρετηθεί καλά και στον Κουρμά. Το Τελωνείο παλιά ήταν το αγαπημένο μας, αλλά φέτος έγινε πολύ γκουρμέ για τα παιδιά μας. Το μαγαζάκι της Θεοδώρας έχει παραδοσιακές γεύσεις, καλές τιμές και είναι βάση για βουτιές. Φέτος φάγαμε και στο καινούργιο ιταλικό Wine Horse, ωραία θέα, τέλειο για ηλιοβασίλεμα. Υπάρχει και ένα ακόμα με μανιάτικη κουζίνα, δεν θυμάμαι όνομα και δεν είναι πάνω στη θάλασσα.

… but it’s amazing!

Νέο Οίτυλο: Γνωστή αμμουδιά και γενικά φιλικός οικισμός για διαμονή!

The beach of Neo Oitylo

Κότρωνας: Μπορεί να είναι Μέσα Μάνη και μόλις 20 λεπτά από το Σκουτάρι, αλλά επειδή είναι χαμηλά και η περιοχή γεμάτη πύργους, ε, είναι Μάνη Μάνη! Αμμουδιά και 1-2 ταβέρνες στην παραλία.

Γυάλια: 5 λεπτά κάτω από τον Γερολιμένα, μια μικρή παραλία, μια σταλιά, μες στα δέντρα, αμμουδιά μόνο.

Μαρμάρι: 22 λεπτά νότια από τη Γυάλια, το Μαρμάρι με το γνωστό ξενοδοχείο, έχει αμμουδιά.

 

 

Οι παραλίες με πέτρα είναι φιλικές;

Όχι απλά είναι φιλικές, είναι εμπειρία. Γιατί; Γιατί μαζεύουν λιγότερο κόσμο, τα νερά είναι καταπράσινα, κρυστάλινα και πεντακάθαρα, crystal clear, που λένε και στο χωριό μου. Τα παραδοσιακά ταβερνάκια πάνω στο κύμα δεν λείπουν και εδώ, ενώ συνήθως, κοιτώντας από τη θάλασσα πίσω σου, βλέπεις πύργους και παραδοσιακά πέτρινα σπίτια. Συνήθως, είναι κλειστοί, ήρεμοι κολπίσκοι χωρίς κύμα.

Ξεκινάω ανατολικά, από Βορρά προς Νότο:

Χαλικιά Βάττα: Αμέσως μετά τον Κότρωνα, έχει λευκό βότσαλο/χαλίκι και 1-2 ταβέρνες. Γαλαζοπράσινα νερά.

Σκοπά: Θέλει περπάτημα, γιατί δεν υπάρχει χώρος για τα αυτοκίνητα, μην μπείτε καν στη διαδικασία να κατέβετε ως κάτω. Είναι ανάμεσα στον Κότρωνα και τη Χαλικιά Βάττα. Πέτρα μεγάλη, διπλή παραλία μιας και η Σκόπα είναι βραχονησίδα, παραδοσιακός οικισμός, αγαπημένη του Instagram. Από εδώ πάτε και στη Συκιά, φοβερός κολπίσκος.

Αλύπα: Πανέμορφος κολπίσκος με παραδοσιακό οικισμό, μια γραφική ήσυχη ταβέρνα, χοντρή πέτρα και καταπράσινα νερά.

Κοκκάλα: Δεν με ενθουσίασε ο οικισμός, αλλά για να φτάσεις εδώ, περνάς ένα σωρό πύργους. Και η παραλία είναι μικρή και ήσυχη, με κατάλευκο βότσαλο.

Βότσαλο έχουν και οι κολπίσκοι που ακολουθούν, Άγιος Κυπριανός, Άμπελο, Αντρόγιαλο και άλλες.

Πόρτο Κάγιο: Το δεύτερο μπάνιο μας ως παντρεμένο ζευγάρι εδώ. Με τα παιδιά δεν έχουμε κατέβει. Το Πόρτο Κάγιο είναι ένας γραφικός, απομονωμένος κολπίσκος με ψαροκάικα, ψαροταβέρνες με πεντάφρεσκο ψάρι, μερικές επιλογές διαμονής και κολυμπήσιμα νερά.

Ταίναρο: Πιο κάτω, στη χερσόνησο που καταλήγει στο Ταίναρο, είναι η παραλία Ταίναρο, με πέτρα, αλλά υπέροχη. Εδώ είχαμε έρθει πριν τα παιδιά, βουτήξαμε με μάσκες από κάτι βράχια και η εμπειρία ήταν μαγική.

Συνεχίζω δυτικά, πάλι από Βορρά προς Νότο:

Καρδάμυλη: Πέτρα ή χαλίκι. Δίπλα της, η παραλία Δελφίνια είναι με λεπτό βότσαλο (φωτογραφία) και ο Φονέας με πέτρα μεν, αλλά είναι υπέροχα. Δείτε περισσότερα για την Καρδαμύλη με παιδιά.

Χαλικιά Διρού: Δίπλα στο γνωστό Σπήλαιο, 1600 μέτρα από τον παραδοσιακό οικισμό της Χαριάς, όπου και μείναμε, και μάλιστα στον Παραδοσιακό Πύργο Αραπάκη και το Ξενοδοχείο Πανδώρα – εμπειρία διαμονής! Πεντακάθαρη και ωραιότατη η παραλία, με στρογγυλές άσπρες πέτρες (λαλούδες), όπου μπορείτε να πάτε με άλογα από τον Πύργο και να κάνετε ιππασία ακόμα και στα ρηχά!

Μέζαπος: Γραφικός, υπέροχος κόλπος. Έχει και παραλία με χαλίκι, τη Χαλικιά Μέζαπος, αλλά και κομμάτι όπου βουτάς από τα βράχια. Το χρώμα απίθανο. Δεν υπάρχει επιλογή φαγητού εδώ, εκτός από ένα ξενοδοχείο.

Γερολιμένας: 10 λεπτά νότια από τον Μέζαπο, αυτός ο κόλπος έχει τα πάντα, μεταξύ των οποίων και έναν βράχο που κόβει τον δυτικό αέρα: όταν φυσάει στις άλλες παραλίες από εδώ, εδώ είναι ήσυχα! Και φαγητό και διαμονή και παραλία με λευκό βότσαλο, και θαλάσσια σπορ! Στον Γερολιμένα, τρεις ντόπιοι περιπετειώδεις μπαμπάδες, ο Πουλίκος, ο Ηλίας και ο Κώστας, οργανώνουν θαλάσσια sports για όλες τις ηλικίες.

 

Βάθεια

Το must του ταξιδιού στη Μάνη, ο παραδοσιακός μανιάτικος οικισμός της Βάθειας.

 

 

Διαμονή με παιδιά στη Μάνη

Έχουμε μείνει συνολικά σε 5 καταλύματα και τα προτείνουμε όλα, αναλόγως τι θέλετε:

Eumelia farm: Eίναι 40 λεπτά βόρεια από το Γύθειο. Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία της διαμονής σε μία από τις ελάχιστες φάρμες αγροτουρισμού στην Ελλάδα, να έχετε δύο γεύματα την ημέρα included (farm to table πρωινό και βραδινό) και ταυτόχρονα να είστε σε στρατηγικό σημείο για να εξερευνήσετε τόσο τη Μέσα όσο και την Έξω Μάνη, ακόμα και το Κυπαρίσσι, πετύχατε διάνα. Επίσης, έχει πολλά παιχνίδια, παρκοκρέβατο, παιδικά καθίσματα και άπλετο χώρο για ελεύθερο παιχνίδι με τα παιδιά της φάρμας.

Μικρό ΧωριόΒρίσκεται στο Βαθύ, 20 λεπτά νότια από το Γύθειο και έχει άμεση πρόσβαση σε δική του αμμουδερή παραλία. Τόσο καθαρή η θάλασσα, που είδαμε μέχρι και θαλάσσια χελώνα. Έχει παιδική χαρά, πολλά παιδιά, εύρυχωρα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα και πολλή ασφάλεια.

Vasilios Apartments: Είναι στο Λιμένι, με ωραία θέα στον οικισμό και τέλειο ηλιοβασίλεμα στο πιάτο. Η διαμονή είναι σε γραφικά ανεξάρτητα σπιτάκια με πύργους και όμορφα μπαλκόνια ΚΑΙ μεγάλες βεράντες. Έχει πρωινό, παραδοσιακό μανιάτικο, συχνά με θέα δελφίνια να καλπάζουν!

Πέτρα & Φως: 15 λεπτά με τα πόδια από το Οίτυλο, το Petra & Fos έχει θέα στο Νέο Οίτυλο και στο Λιμένι, φανταστικό φαγητό στο εστιατόριο-εμπειρία, πισίνα υπερχείλησης με κυκλαδίτικη θέα, και spa. Γιατί όλοι οι διδυμογονείς και οι μωρογονείς αξίζουν στιγμές χαλάρωσης! Περιλαμβάνει παραδοσιακό μανιάτικο πρωινό.

Παραδοσιακός Πύργος Αραπάκη & Ξενοδοχείο ΠανδώραΥπέροχη διαμονή στον παραδοσιακό οικισμό Χαριά Μάνης. Σε αναπαλαιωμένο ιστορικό Πύργο, διαμορφωμένο σε ξενοδοχείο πρώτης κατηγορίας. Με παιδική χαρά και ευρύχωρα, πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Και σπιτικό πρωινό και εστιατόριο τοπικής κουζίνας και με θέα τη θάλασσα του Διρού.

Πύργος Πετρέα: Ιστορικός Πύργος στην καρδιά της Παλιάς Καρδαμύλης. Κατάλληλος για μεγαλύτερα παιδιά μεν, αλλά με κουζίνα, καθιστικό, μεγάλη αυλή, τρία υπνοδωμάτια και ταράτσα με θέα παράδοση και θάλασσα, είναι υπέροχα!

Κατοικίες Χαρά: Τον Μάιο του 2023, μείναμε για τρία βράδια σε αυτά τα σπίτια-όνειρο πάνω στη θάλασσα, στο Σκουτάρι. Ο κήπος, η αμμουδιά, η φιλική ατμόσφαιρα και οι ανέσεις του σπιτιού μας (90 τμ σε καταπράσινο κήπο) μας έκαναν να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας!

 

 

Φαγητό στη Μάνη

Καταρχάς, να πω ότι η μανιάτικη κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου στην Ελλάδα. Και μετά να συμπληρώσω ότι την αγαπάνε πολύ αρκετοί γνωστοί chefs και παίζουν δημιουργικά με τις γεύσεις της.

Τι να φάτε οπωσδήποτε

Γαρίδες λακωνικού κόλπου, σε διάφορες συνταγές, σε ψαροταβέρνα με θέα… τον λακωνικό κόλπο. Σύγκλινο, το παραδοσιακό αλαντικό, κατά προτίμηση σε πίτσα. Καγιανά, η φοβερή ομελέτα με ντομάτα, φέτα, σύγκλινο. Τραβηχτή, τηχανιτό αλεύρι, η τοπική τηγανίτα, με ό,τι θέλετε πάνω. Τσουχτή, ίσως η καλύτερη ελληνική μακαρονάδα, συχνά με σπιτικές χυλοπίτες ή απλά χοντρό μακαρόνι, πάντα με τρουρουφισμένη στο λάδι μυζήθρα και τηγανιτό αυγό. Λαλάγγια, αλμυρά σκληρά κουλούρια στριφογυριστά, τέλεια λιχουδιά.

Πού να φάτε 

Γύθειο: Το Γύθειο έχει αρκετές επιλογές για φαγητό, πολλές ωστόσο πάνω στον κεντρικό δρόμο. Δίπλα στο γηπεδάκι όμως, έχει ένα πάρκινγκ και πλάι σε αυτό 2-3 εστιατόριο με κήπο πάνω στην αμμουδιά.

Αρεόπολη: Μεσημέρι θα βρείτε λίγο κόσμο, το βράδυ γίνεται χαμός ακόμα και τον Ιούνιο. Μας άρεσε πολύ στο Μαυρομηχαλαίικο και στον Μπαρμπά Πέτρο.

Παραλίες/κολπίσκοι με ταβέρνες: Δεν έχουμε φάει παντού, αλλά μπορώ να σας πω σε ποιες παραλίες υπάρχουν ταβέρνες, για να μην χρειαστεί να μπείτε ξανά σε αμάξι για να ψαχτείτε για φαγητό: Αλύπα (1 ήσυχη ταβέρνα), Κότρωνας (1-2 ταβέρνες στη θάλασσα), Χαλικιά Βάττα (2 ταβέρνες), Γερολιμένας (πολλές επιλογές, δεν κάτσαμε κάπου), Λιμένι (πολλές επιλογές, δυστυχώς κυριλέ και τσιμπημένες οι περισσότερες πλέον), Οίτυλο (προτείνω το εστιατόριο του ξενοδοχείου Πέτρα και Φως), Στούπα, Βαλτάκι (η ταβέρνα Γλυφάδα, πολύ καλή), Σκουτάρι (για μουσακά θαλασσινών στον Κατσικάρο, για φρεσκότατα σπιτικά πιάτα και ψαροφαγία στον Δεμέστιχα, για γιουβέτσι θαλασσινών και φάβα με καλαμαράκι σε πέστο βασιλικού στην ταβέρνα Καλαμάκια), Βαθύ (μόνο το Όστρια δοκιμάσαμε, δεν μας άρεσε), Μαυροβούνι (πολλές επιλογές, δεν κάτσαμε κάπου).

Οι ντόπιοι προτείνουν για κρέας τη Δροσοπηγή στο ομώνυμο χωριό και για κάτι πιο γκουρμέ με τοπικά υλικά την Ασπασία στο Σταυρί και το Hannover στο Βαθύ.

Μας είχε αρέσει πολύ το εστιατόριο στο ξενοδοχείο Πέτρα & Φως και φέτος (2024) άνοιξε εστιατόριο τοπικής γαστρονομίας και στο Ξενοδοχείο Πανδώρα στη Χαριά.

 
* To άρθρο αυτό περιέχει links προς τα sites καταλυμάτων που μας φιλοξένησαν και δραστηριοτήτων που δοκιμάσαμε στα ταξίδια μας στη Μάνη. Το πιο πρόσφατο ταξίδι μας έγινε σε συνεργασία με την εξαιρετική σελίδα Mani Traveler – για αυτό άλλωστε ανακαλύψαμε και τόσα μυστικά. Οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο είναι όπως πάντα προσωπικές και ειλικρινείς.
** To άρθρο περιέχει affiliate links

post a comment