Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Local Moms: Καβάλα με παιδιά

H Μαρία έχει μεγαλώσει στην Καβάλα. Αν και  τα τελευταία 10 χρόνια μένει στην Ξάνθη με την οικογένειά της, ακόμα επισκέπτονται τη γιαγιά, φίλους και συγγενείς στην πόλη τους πάρα πολύ συχνά. Και φαίνεται να αγαπάει πολύ την Καβάλα, γιατί έχει πραγματικά πολλά χρήσιμα να πει!

 

Πρόσβαση

Για να φτάσει μία οικογένεια στην Καβάλα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο ή το λεωφορείο το υπεραστικό του ΚΤΕΛ, το οποίο συνδέεται με πολλές πόλεις, αλλά και με κεντρικά ΚΤΕΛ όπως αυτό της Θεσσαλονίκης.
Επίσης η Καβάλα έχει λιμάνι με δρομολόγια προς τη Σαμοθράκη, Λήμνο, Χίο, Λέσβο (Μυτιλήνη), Οινούσσες, Σάμο, Φούρνοι, Ικαρία, Μύκονο, Σύρο και Πειραιά.
Το πιο κοντινο λιμάνι είναι αυτό της Θάσου (30′ εάν το πάρεις από Κεραμωτή που είναι 28 χλμ περίπου από Καβάλα ή αν το πάρεις από Καβάλα περίπου 1,5 ώρα). Μπορείτε να κόψετε εισιτήρια και από το λιμάνι, αλλά και μέσω ίντερνετ. Έχει πολύ τακτικά δρομολόγια σχεδόν ανά ώρα, αναλόγως με το πλοίο.
Υπάρχει και αεροδρόμιο στη Χρυσούπολη (30 χιλιόμετρα περίπου από Καβάλα) και λέγεται Μέγας Αλέξανδρος.
Τρένο δεν υπάρχει.

 

 

Δραστηριότητες ανά εποχή

Η Καβάλα Είναι ένα μέρος όπου μπορείς να την επισκεφτείς όλο το χρόνο, γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Όλο το χρόνο έχει διάφορα δρώμενα.

Χριστούγεννα
Σε διάφορες περιοχές της Καβάλας τα Χριστούγεννα υπάρχουν πχ εκδηλώσεις αλλά και συναυλίες με γνωστά ονόματα και μη στην κεντρική πλατεία. Πολύ ωραίο είναι το πέταγμα των φαναριών στον αέρα που γίνεται εκείνες τις ημέρες των εορτών τα τελευταία χρόνια.

Καθαρά Δευτέρα
Μπορείς επίσης να παρακολουθήσεις τοπικές εκδηλώσεις όπως είναι “το πιάσιμο του φιδιού” την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακή ζωντανή μουσική και προσφέρουν οι σύλλογοι λαγανά, ελιές, ταραμά, φασολάδα και κρασί στην περιοχή της Καλαμίτσας μέσα στην πόλη .

Μάιος
Μέσα στο Μάιο υπάρχει και η Λευκή Νύχτα, κατά την οποία όλα τα καταστήματα μένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο και γίνονται συναυλίες με όλα τα μουσικά σχολεία και ωδεία των γύρω περιοχών, σκατιστικοι αγώνες και διάφορα μουσικά δρώμενα διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, σε πεζόδρομους και πλατείες.

Δεκαπενταύγουστος
Το δεκαπενταύγουστο είναι μεγάλη γιορτή και σχεδόν σε όλα τα χωριά υπάρχουν πανηγύρια, με το πιο μεγάλο να γίνεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου (όπου είναι και μία από τις τέλειες επιλογές για να κάνεις μπάνιο και φαγητό) με εκδηλώσεις και εμποροπανήγυρεις.
Στα εννιάμερα της Παναγίας έχει επίσης μεγαλο πανηγύρι στη Νέα Ηρακλείτσα (επίσης τέλεια επιλογή για μπάνιο και φαγητό) που είναι δίπλα ακριβώς από τη Νέα Πέραμο.

Σεπτέμβρης
Επίσης μεγάλη γιορτή είναι και η “γιορτή της πατάτας” κάθε πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη, που γίνεται στο χωριό Λεκάνη, 18 χιλιόμετρα από την Καβάλα.

Τέλη Ιουλίου
Το πιο μεγάλο δρώμενο της Καβάλας είναι το φεστιβάλ της Cosmopolis το οποίο αρχίζει συνήθως κάθε καλοκαίρι μέσα Ιουλίου με τέλη Αυγούστου (κάτι που μπορεί κάθε χρόνο να διαφερει). Είναι ένα φεστιβάλ βασισμένο σε όλα τα μέρη του κόσμου εξού και το όνομα cosmopolis. Το φεστιβάλ διεξάγεται στην παλιά Πόλη στην Παναγία, αλλά γίνονται διάφορα δρώμενα σε όλη την περιοχή, με μεγάλες live συναυλίες, γευστικά δρώμενα, μουσικές σκηνές, για τα παιδιά εκδηλώσεις και workshops αλλά και σινεμά, food festival, με τα περισσότερα να είναι δωρεάν.
Η περιοχή όπου διεξάγεται το κοσμόπολις είναι ανηφορική με δρόμο πλακόστρωτο και γραφικό.

Αν αγαπάτε τις συναυλίες μέσα στη φύση, πολλά γνωστά ονόματα δίνουν συναυλίες στο Ακόντισμα (βρίσκεται στην Νέα Καρβάλη 10hm περίπου από την Καβάλα ) και σίγουρα είναι family friendly.

 

 

Εκδρομές & επισκέψεις

Στην περιοχή της Παναγίας βρίσκεται και το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο και μπορείς να δεις το εσωτερικό και να μάθεις λεπτομέρειες για τη ζωή του όσο βρισκόταν εδώ. Στην πλατεία που βρίσκεται έξω από το σπίτι βρίσκεται και το άγαλμα του. Το σπίτι του μεχμέτ Αλή καθώς και το Ιμαρέτ (το οποιο είναι το πιο ακριβό και ξεχωριστό ξενοδοχείο στην Καβάλα) ανήκουν στο αιγυπτιακο κρατος.

Σίγουρα πρέπει να πας και στην Παναγία όπου εκεί βρίσκεται και το Κάστρο το οποίο ειναι στο υψηλότερο μέρος στο φρούριο της Καβάλας και μπορείς να δεις την Καβάλα από ψηλά εκεί γίνονται και πολλά δρώμενα.

Υπάρχει και μία πολύ ωραία εκκλησία που βρίσκεται εκεί και το δεκαπενταύγουστο έχει πάρα πολύ κόσμο διότι γιορτάζει η Παναγία.

Ολόκληρη η περιοχή της Παναγίας είναι διατηρητέα με παλιά σπίτια (από την οθωμανική αυτοκρατορία) και πλακόστρωτο δρόμο.(εκεί υπάρχουν και πολλά μαγαζάκια στο πλακόστρωτο που μπορείς να καθίσεις να πιεις το ποτό σου ή να φας το φαγητό σου μοιάζει κάτι σαν την Πλάκα στην Αθήνα).

Ένα πολύ ωραίο μέρος για να πας είναι το βαφτιστήρι της Λυδίας στο χωριό Λυδία δίπλα στους Φιλίππους. Σίγουρα να πας να επισκεφτείς το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων που είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και μαγευτικό στο οποίο γίνονται και εκεί θεατρικές παραστάσεις, αρχαία θεατρα και παιδικές παραστάσεις κάθε καλοκαίρι από μεγάλες θεατρικές ομάδες. Από έξω υπάρχει μεγάλος χώρος μέσα στη φύση όπου υπάρχει αναψυκτήριο και τα παιδιά για να μπορέσουν να παίξουν.

Η Καβάλα έχει πάρα πολλά μουσεία όπως το αρχαιολογικό μουσείο,το Ναυτικό μουσείο,μουσείο καπνού,μουσείο ελιάς,μουσείο προσφυγικού ελληνισμού (βρίσκονται μέσα στην πόλη), μουσείο κέρινων ομοιώματων που βρίσκονται στο χωριό Κηπιά, που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς.

 

 

Διασκέδαση για όλη την οικογένεια

Στην Καβάλα υπάρχει κοντά στο λιμάνι ο πεζόδρομος ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες παραμένει κλειστός τα απογεύματα ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν ανέμελα με πατίνια μπάλες ποδήλατα και τα λοιπά. Από τη μεριά της θάλασσας αλλά και από την απέναντι μεριά του πεζόδρομου υπάρχουνε τραπεζάκια για να πιεις τον καφέ σου άλλο και να τσιμπήσεις κάτι καθώς και ταβέρνες. Στη συνέχεια του πεζόδρομου υπάρχει το λούνα παρκ πριν την είσοδο για το πάρκο του Φαλήρου το οποίο διαθέτει διάφορα παιχνίδια καθώς και σκοποβολή παπάκια και συγκρουόμενα στα οποία μπορείς να κόψεις εισιτήριο σε χωριστά για το καθένα.

Μπαίνοντας στο πάρκο του Φαλήρου οι περισσότεροι μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους αλλά και να παίξουν τα παιδιά τους στις οργανωμένες παιδικές χαρές πού υπάρχουνε οι οποίες είναι 2 και χωρισμένες ηλικιακα για μεγαλύτερα και μικρότερα παιδιά.
Επίσης υπάρχει και ένα μεγάλο γήπεδο μπάσκετ καθώς και γήπεδο για skateboard.
Ο χωρος είναι αρκετός και για ποδήλατο.

Ακριβώς δίπλα αν συνεχίσεις κάτω από τον δρόμο υπάρχει και η παραλία της Ραψάνης την οποία δεν θα την πρότεινα διότι υπάρχουν πολύ πιο ωραίες παραλίες στην Καβάλα όμως μπορείς να καθίσεις με τα παιδιά εάν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία του βραδινού μπάνιο ή πολλές φορές μπορεί να βρεις παρέες με κιθάρες να κάθονται εκεί.

Ένα πολύ ωραίο μέρος είναι και το παρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο χωριό Λυδία όπου πέρα από πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με ηλεκτρικα αυτοκινητάκια (βάζεις μάρκα) μπορείς να κάνεις τραμπολίνο διαθέτει κούνιες και διάφορα παιχνιδια καθώς υπάρχει και πολύ χώρος για να τρέξουν και να παίξουν τα παιδιά. Υπάρχει αναψυκτήριο και μπορείς να πιεις και να φας κάτι. Εκεί διοργανώνονται και πολλά παιδικά πάρτι.

Τα απογεύματα είναι πολύ ωραία σε παραθαλάσσια χωριά της Καβάλας όπως είναι αυτό της Νέας Περάμου αλλά και της Νέας Ηλακλειτσας(μπορείς να τα συνδυάσετε και με μπάνιο διότι είναι από τις ωραιότερες παραλίες )όπου υπάρχουν παιδικές χαρές ηλεκτρονικά πεζόδρομοι ταβέρνες μαγαζιά για φαγητό και ποτό αλλά και μαγαζάκια τουριστικά.

Τον χειμώνα μπορείς να πας στο τοπικό σινεμά στον Απόλλων που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσεις παιδικές ταινίες(και όχι μόνο) που παίζονται τωρα με τα παιδιά.

Το καλοκαίρι όμως ανοίγει και το θερινό σινεμά επίσης το κέντρο της πόλης στην παραλία, ο Ζέφυρος στον οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις παλαιότερες ταινίες.

Όλο το χρόνο υπάρχει και το τρενάκι το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Εθνική τράπεζα στην κεντρική πλατεία όπου μπορείς να το πάρεις με τα παιδιά για να σε ανεβάσει στο Καστρο (δωρεάν) αναλόγως την ώρα που μπορεί να ανέβεις μπορεί να έχει πολύ κόσμο καθώς εξυπηρετεί τους κατοίκους της Παναγίας και της παλιάς πόλης. Ξεκινάει από τις 10:00 το πρωί και είναι μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι ανά μία ώρα.

Επίσης στην Καβάλα έχει και sailing που μπορείς να κάνεις ιστιοπλοΐα.

Τον χειμώνα μπορείς να επισκεφτείς και το Παγγαίο το οποίο διαθέτει και χιονοδρομικό.

 

 

Παραλίες

Σίγουρα το πιο γνωστό μέρος την πιο ωραία θάλασσα είναι οι Αμμόλοφοι (25hm από το κέντρο της Καβάλας) άκρως τουριστικό μέρος όπου εκεί μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου διαθέτει και κάποια θαλάσσια σπορ αλλά και να απολαύσεις και φαγητό στις τοπικές ταβέρνες. Υπάρχουν διάφορα οργανωμένα beach bar αλλά μπορείς να κάτσεις και με την ομπρέλα σου διότι είναι αρκετά μεγάλη η ακτή. Η θάλασσα εκεί είναι αμμουδερή καθαρή και από τις πιο ρηχές καθώς μπαίνεις μέσα πολύ μέχρι να βαθαίνει.Μπορείς να πάρεις και το υπεραστικό λεωφορείο από το ΚΤΕΛ.

Αλλά ωραία μέρη λίγο πιο έξω από το κέντρο για θάλασσα είναι σίγουρα η Νέα Πέραμος, Ηρακλείτσα και Παλιό (εκεί μπορεί να βρεις και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια ή και airbnb για να μείνεις εάν προτιμάς διαμονή για φαγητό και κοντά σε ωραιες παραλίες με μικρό πεζόδρομο για βραδινές βόλτες χωρίς μετακινήσεις ). Η θάλασσα εκεί είναι αμμουδερή καθαρή και ρηχή. Μπορείς να μετακινηθείς και με το υπεραστικό λεωφορείο των ΚΤΕΛ.

Εάν από την άλλη προτιμάς να μένεις στο κέντρο της πόλης και να πας θάλασσα κάπου κοντά σίγουρα θα σου πρότεινα την Καλαμίτσα την παραλία στο ξενοδοχείο lucy όπου έχει και οργανωμένες ομπρέλες αλλά μπορείς να πας και με τη δική σου ομπρέλα. Υπάρχει και τακτική αστική συγκοινωνία.

Από την άλλη αν θέλεις κάτι πολύ οργανωμένο σίγουρα θα σου πρότεινα να πας στον Μπάτη όπου είναι κλειστος κόλπος όπου μπορείς να κολυμπήσεις σε θάλασσα με φουσκωτά διαθέτουν και πισίνα όμως είναι με είσοδο και μέσα διαθέτει και εστιατόριο. Η θάλασσα εκεί όμως δεν είναι αρχή παθαίνει σχετικά απότομα.
Μπορείς να φτάσεις εκεί είτε με το αυτοκίνητό ή σου το μηχανάκι σου είτε και με το αστικό λεωφορείο κάθε περίπου 20′.

Υπάρχουν και άλλες παραλίες στο κέντρο της πόλης που είναι ακόμα πιο κοντά όπως είναι αυτή της Ραψανης όπου διαθέτουν δωρεάν ομπρέλες χωρίς ξαπλώστρες όμως η θάλασσα θα έλεγα πως είναι μέτρια.
Αν έχετε βρει διανομή προς τα δυτικά της Καβάλας (στην περιοχή του περιγιαλίου) υπάρχει μπροστά θάλασσα η οποία επίσης θεωρώ πως είναι μέτρια.

Σχεδόν όλες οι παραλίες της Καβάλας είναι αμμουδερές.

 

 

Γεύση

Το φαγητό εδώ είναι πολύ εύκολο διότι σε όλη την πόλη μπορείς να βρεις ότι θέλεις. Εάν σου αρέσουν τα ταβερνάκια πάνω στο λιμάνι σίγουρα Θα πρότεινα να πας στα σφαγεία που είναι περίπου 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης όπου εκεί θα βρεις τρεις-τέσσερις καλές ταβέρνες πάνω στο λιμανάκι για να απολαύσεις θαλασσινά αλλά και κρεατικά εκεί σίγουρα μπορεί να βρεις και καφετέρια που μπορείς να απολαύσεις απλα τον καφέ σου.

Στο κέντρο της πόλης υπάρχει μία περιοχή που είναι τα στενά του Αγίου Νικολάου όπου μέσα στην Αθήνα υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζάκια ταβερνούλες ουζερί και φαγάδικα στη λαδόκολλα όπου είναι πιο χαλαρά και πεντανόστιμα.Προτιμησε αυτά στην λαδόκολλα. Μπορεί να πετύχεις και κάποιες βραδιές με live μουσική.

Στην παραλία πηγαίνοντας προς το τελωνείο θα βρεις και ένα ωραίο μαγαζί που λέγεται τσαλαπετεινός το οποίο έχει ωραίο φαγητό αλλά είναι και για να απολαύσεις τον καφέ σου και για ποτό.

Προς την παραλία στο κέντρο της πόλης πάνω στον πεζόδρομο θα βρεις επίσης ταβερνούλες και πιτάδικα καθώς και καφετέριες για να καθίσεις και να πιεις τον καφέ ή το ποτό σου.

Εάν σου αρέσει να κοιτάς τη θέα από ψηλά μία πολύ ωραία καφετέρια που βρίσκεται στην παλιά Πόλη στην Παναγία και μπορείς να απολαύσεις τη θέα είναι ακριβώς απέναντι από την πλατεία του Μωχάμετ Αλη το Μπρίκι. Ανεβαίνοντας όλο το δρόμο για την Παναγία όμως μπορείς να βρεις και πάρα πολύ όμορφα μικρά μαγαζιά με φαγητά ταβέρνες ουζερί και μαγαζιά για να πιεις το ποτό σου ακριβώς πάνω στον πεζόδρομο.

Δίπλα ακριβώς από τις Καμάρες στην Καβάλα έχει μικρά μαγαζάκια για φαγητό και καφέ.

Το χειμώνα ένα πολύ ωραίο μαγαζί για φαγητό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μέσα στο εμπορικό με τις κυλιόμενες σκάλες στον πάνω όροφο “Στου Σαρρή” όπου έχει πολύ ωραία κρεατικά και πολύ προσεγμένα σε καλές τιμές.

Το ίδιο μαγαζί ανοίγει και το καλοκαίρι στην Νέα Ηρακλείτσα που εκεί βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και προσφέρει φρέσκα και πεντανόστιμα θαλασσινά.

Πολύ ωραίες ταβέρνες έχει σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές Ηρακλείτσα και Ν.Πέραμο

Στο κέντρο επίσης μπορείς να βρεις μαγαζί sushi πιτσαρίες καφετέριες παγωτατζίδικα πιτάδικα κοκ

Για ωραιους λουκουμάδες Θα πας σίγουρα στη Νέα Ηρακλείτσα.

Επίσης πολύ ωραία είναι να πας στο roof garden στο ξενοδοχείο Galaxy στο κέντρο όπου μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου αλλά και ένα ωραίο πρωινό μαζί με τα παιδιά βλέποντας την Καβάλα από ψηλά.

Εάν θέλεις να πάρεις και ένα τοπικό γλύκισμα σίγουρα θα ψάξεις να βρεις τους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης.

 

 

Ημερήσιες

Αν έρθεις Καβάλα σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς εάν έχεις χρόνο και αυτοκίνητο και την λίμνη της Αγίας Βαρβάρας με τις πάπιες να τις τάσεις μέσα στο πάρκο στη Δράμα (40′) όπου μπορείς να κάνεις μια βόλτα και να καθίσεις στα μαγαζάκια εκεί.

Σίγουρα όμως αξίζει και μία βόλτα με το ferry boat στο νησι της Θάσου (αναλόγως Από πού θα το πάρεις μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά έως και μιάμιση ώρα το δρομολόγιο)όπου εκεί σίγουρα θα ανακαλύψεις κρυστάλλινες παραλίες και μαγευτικά τοπία μέσα στη φύση. Τα δρομολόγια είναι πολλά και τακτικά από το πρωί μέχρι το βράδυ όποτε μπορείς να κάνεις μία βόλτα αυθημερόν με τα παιδιά και να πας στο Λιμένα, στα Λιμενάρια και στον Ποτό και να φας στο Θεολόγο της Θάσου αρνάκι. Επίσης μπορείς να ψάξεις να βρεις και πώς μπορείς να νοικιάσεις και σκαφακι.

Αρχές Σεπτέμβρη ξεκινάνε και οι γιορτές της παλιάς πόλης στην Ξάνθη όπου κάθε μέρα υπάρχουν συναυλίες και δρωμενα (40′ από την Καβάλα). Επίσης στην Ξάνθη γίνεται και το μεγαλύτερο καρναβάλι στη βόρεια Ελλάδα. Τέλος εκεί μπορείς να επισκεφτείς και τον ποταμό Νεστο όπου μπορείς να κάνεις και διάφορα σπορ όπως τοξοβολία,κανό κτλ.

 

 

EXTRA πληροφορίες

Οι δρόμοι της Καβάλας εκτός από ανηφορικοι είναι και λίγο μπερδεμένοι Για αυτό θέλει πολλή προσοχή στην οδήγηση.

Η Καβάλα διαθέτει και ένα μεγάλο νοσοκομείο σε περιπτώσεις ανάγκης το οποίο βρίσκεται περίπου 10 με 15 λεπτά από το κέντρο με αυτοκίνητο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον τουρισμό υπάρχει και το τουριστικό περίπτερο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης απέναντι από το ξενοδοχείο Galaxy όπου μπορείς να ζητήσεις να σου δώσουν πληροφορίες και ένα τοπικό οδηγό.

 

 

Διαμονή

Για διαμονή σίγουρα μπορείς να βρεις πλέον και πολλά σπίτια που νοικιάζονται με airbnb όπως και ενοικιαζόμενα σπίτια πού βρίσκονται είτε στο κέντρο είτε σε περιοχές παραθαλάσσιες με ωραίες παραλίες όπως Νέα Ηρακλείτσα, Πέραμο, Παλιό και Αμμόλοφοι.

Εαν πάλι επιλέξετε κάποιο ξενοδοχείο, μέσα στην πόλη είναι το Galaxy, από τα πιο ωραία ξενοδοχεία, αλλά και το Ωκεανίς, η Νεφέλη, Εσπερία.
Πιο έξω από το κέντρο υπάρχουν τα ξενοδοχεία Εγνατία, Φιλοξένια, και στην Καλαμίτσα πάνω στη θάλασσα το Lucy.
Ενα πολύ ξεχωριστό αλλά και πάρα πολύ ακριβό ξενοδοχείο πού διαμένουν συνήθως διάσημοι που επισκέπτονται την πόλη μας είναι το Ιμαρέτ το οποίο βρίσκεται στην Παναγία στην παλιά Πόλη κοντά στο Κάστρο.

 

 

* To άρθρο περιέχει affiliate links.
** Το Kidcation δεν ευθύνεται για τυχόν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη στο κείμενο.
*** Το Kidcation δεν ευθύνεται για τυχόν αλλαγές στις παραπάνω πληροφορίες.
**** H φωτογραφία είναι από το VisitGreece

post a comment