Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Local moms: στα Καλάβρυτα με παιδιά

Η Βασιλικη είναι περηφανη μητερα ενος μικρου αγοριου. Μενει στην Αθηνα, ωστοσο με καθε ευκαιρια επισκέπτεται την ιδιαιτερη πατριδα της πεθερας της, την Κατω Ζαχλωρου Καλαβρυτων. Και τα αγαπάει πολύ τα Καλάβρυτα, γιατί είναι πραγματικά υπέροχα!

 

 

Ηλικίες παιδιών

 θα προτεινα σιγουρα ανω των 6, ιδανικα ανω των 8 ετων, για τους παρακατω λογους:
– Οι διαδρομες στην καρδια της Αχαϊας ειναι δυσκολες, με πολλες στροφες κι εναλλαγες υψομετρου.
– Με σεβασμο στην αγρια φυση, προσοχη κι υπευθυνοτητα σαν γονεις μπορουμε να απολαυσουμε μια μικρη διαδρομη πεζοποριας πανω στις γραμμες του Οδοντωτου, με αφετηρια τη Ζαχλωρου, ή την ξεναγηση στα Σπηλαια των Λιμνων στην Κλειτορια.
– Τα λιγο μεγαλυτερα παιδια θα συνειδητοποιησουν τη συμβολη των Καλαβρυτινων στον 2ο π.π., αλλα και το μεγεθος της καταστροφης που υπεστη ο τοπος. Η επισκεψη στο Μουσειο Ολοκαυτωματος και στον τοπο θυσιας στα Καλαβρυτα (1940) αλλα και στην Αγια Λαυρα και στο Μεγα Σπηλαιο (1821) θα ζωντανεψουν την ιστορια του λαου μας στα ματια των παιδιων.

 

Πρόσβαση

Τα Καλαβρυτα ειναι ενα ορεινο χωριο του νομου Αχαΐας, ενας επισκεπτης μπορει να φτασει εκει απο εξοδο στο 156οχλμ της Ν.Ε.Ο. Κορινθου-Πατρων. Η διαδρομη χαρακτηριζεται “δυσκολη” με δαιδαλωδεις στροφες κι αλλαγη υψομετρου, αλλα πως αλλιως μπορει κανεις να βρεθει στην καρδια του βουνου (Χελμου) και στο εθνικο παρκο Βουραϊκου!

 

 

Καλάβρυτα ανά εποχή

Η ευρυτερη περιοχη των Καλαβρυτων προσφέρει ξεχωριστές εικόνες, χρώματα κι αρώματα κάθε εποχή του χρόνου! Το χειμωνα κρυο και συχνα χιονι, την ανοιξη τη φυση που αναγεννιεται, το καλοκαιρι δροσια (17C-30C) κι αυρα απο τα πλατανια. Η αγαπημενη μου εποχη ωστοσο ειναι το φθινοπωρο: ψυχρουλα, υγρασια στο δασος, τα χρυσα φυλλα των πλατανιων που τα κανουν να ξεχωριζουν απο μακρια αναμεσα στα ελατα.

Το καλοκαιρι φτάνετε αισίως στη διασταύρωση της Ν.Ε.Ο. Κορινθου-Πατρων και πριν να ανηφορήσετε για τα ορεινά, μπορείτε να απολαύσετε μια βουτιά στην (σχεδόν πάντα) πολυτάραχη παραλία της Πούντας ή στον κοσμοπολίτικο Κουρσάρο, στην παραλία της Εγκαλης Διακοπτου- μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά, με θέα το βουνό! Από το Διακοπτο καταγοταν ο Διονυσης Παπαγιαννοπουλος ο οποιος με κάθε ευκαιρια το ανεφερε στις ταινιες του – στο σταθμο του τρένου κι οδοντωτου μπορειτε να δειτε ένα αφιερωμα σε εκεινον, καθως και την προτομη του. Απο το Διακοπτο μπορειτε να προμηθετειτε τα παντα σε λογικες τιμες (και βενζινη) και για φαγητο με θεα τη θαλασσα, στην Τραπεζα Διακοπτου ή στον Ανω Πλατανο Ακρατας.

 

 

Εκδρομές

Η Ζαχλωρου (υψομετρο 650μ) βρισκεται περιπου 12χλμ πριν τα Καλαβρυτα, στην καρδια του φαραγγιου και τη διασχιζει ο ποταμος Βουραϊκος. Εκει υπαρχει σταθμος του οδοντωτου σιδηροδρομου (Διακοπτο-Κατω Ζαχλωρου-Καλαβρυτα), ο οποιος κατασκευαστηκε πριν 120 χρονια, επι Χ.Τρικουπη κι ηταν ο λογος για τη γνωστη του φραση:《Δυστυχως επτωχευσαμεν》. Η διαδρομη βαθια μεσα στο φαραγγι και παραλληλα με τον ποταμο ειναι μοναδικη στον κοσμο κι αποτελει μερος του εθνικου μονοπατιου Ε4. Ενας πεζοπορος θα χρειαστει γυρω στις 5 ωρες για να διασχισει το φαραγγι Ζαχλωρου-Διακοπτο, ενω καθε 2η Κυριακη του Μάη διοργανωνεται απο τους ντοπιους φορεις ομαδικη καταβαση. Μπορει ομως και μια οικογενεια με παιδια να απολαυσει ενα ιδιαιτερο μερος της διαδρομης, ξεκινωντας απο τη Ζαχλωρου και σε περιπου 45′ προς Δισκοπτο θα βρεθει στο μοναδικου καλλους σημειο Πορτες οπου ο οδοντωτος περναει απο το ενα βουνο στο αλλο πανω σε σιδερενιες γεφυρες, κι απο κατω … το κενο κι ο Βουραϊκος.

Επιβαλλεται ομως και μια βολτα με το μοναδικο τρενακι (λογω αποτομης αλλαγης υψομετρου, σε καποια σημεια υπαρχει μια σειρα απο “δοντια” αναμεσα στις ραγες, για σταθεροτητα κι ασφαλεια)! Φροντιστε να κλεισετε ηλεκτρονικα τα εισιτηρια νωριτερα- η μια διαδρομη κοστιζει 9,5€ το ατομο. Θα μπορουσατε να ταξιδεψετε μονο στο κομματι Διακοπτο-Ζαχλωρου (με γκρεμους και καταρρακτες), εκτος απο τον οδηγο της παρεας που θα σας συναντησει στο χωριο οδικως. Το φαγητο (και η διαμονη) στο Ρομαντζο στη Ζαχλωρου θα σας αποζημιωσει! Το καλοκαιρι κατω απο τα πλατανια, πανω απο τον ποταμο και το χειμωνα στη χωριατικη σαλα, διπλα στο τζακι.

 Το Σπηλαιο Λιμνων. 17χλμ μετα τα Καλαβρυτα, στο χωριο Καστριά βρισκεται το μοναδικο Σπηλαιο των Λιμνων, το οποιο σχηματιστηκε/σχηματιζεται απο το βροχινο νερο. Στο εσωτερικο του εχουν διαμορφωθει 13 υπογειες λιμνες, οι οποιες το χειμωνα και την ανοιξη ξεχειλιζουν, με αποτελεσμα να δημιουργουνται καταρρακτες απο τη μια στην αλλη. Στο σπηλαιο ζουν 18.000 νυχτεριδες, οι οποιες βγαινουν εξω απο τη μια και μοναδικη φυσικη εισοδο, προς αναζητηση τροφης (oι επισκεπτες τις βλεπουν, τις ακουνε!), ενω εχουν βρεθει οστα ανθρωπων, εργαλεια απο κερατα ελαφιων, αλλα και οστο μικρου ιπποποταμου! Επισκεψιμες ειναι οι δυο πρωτες λιμνες (απο γεφυρες), ενω στο ιδιο εισιτηριο περιλαμβανεται επισκεψη και ξεναγηση στο υπερσυγχρονο διαδραστικο κεντρο πληροφορησης και μουσειο του σπηλαιου.

Αξιοι λογου ειναι οι νεοτατοι ξεναγοι μας, με απταιστη γνωση αγγλικων (ταυτοχρονα στην ξεναγηση), υψηλο επιπεδο γνωσεων και πολυ δεκτικοι στους μικρους και γεματους περιεργεια εξερευνητες!
Στη συνεχεια μπορείτε να πάτε στο Πλανητερο, οπου πηγαζει ο ποταμος Αροανιος κι ειναι γεματο πεστροφεια.

 

 

Επισκέψεις

Φτανετε στην ιστορικη μονη του Μεγαλου Σπηλαιου, οι μοναχοι του οποιου ηταν στοχος και των Τουρκων και των Γερμανων κατακτητων. Η μονη ειναι προσφατα ανακαινισμενη και μπορειτε να μπειτε στη σπηλια οπου ειναι σχηματισμενη η εικονα της Παναγιας. Μια βοσκοπουλα, η Ευφροσυνη ακολουθησε μια μερα την κατσικα της, που μπηκε εκει για νερο κι ετσι ανακαλυψε τη εικονα.
Το Μουσειο του Ολοκαυτωματος στεγαζεται στο παλιο σχολειο (οπου οι Γερμανοι ειχαν κλεισει τα γυναικοπαιδα, με σκοπο να το κάψουν), ειναι μοντερνο, αμεσο αλλα και λιγο …βαρυ, δεν το συνιστώ για μικρα παιδακια. Ως φορο τιμης ωστοσο μπορειτε καλλιστα να περασετε από το υπαιθριο μνημειο των πεσοντων.

Στα 2 χλμ απο το κεντρο των Καλαβρυτων βρισκεται η ιστορικη μονη της Αγιας Λαυρας, οπου ο Κολοκοτρωνης ορκίστηκε στο Λαβαρο του 1821 την αρχη της επαναστασης κατα της Τουρκοκρατιας (κάθε χρονο τη μαθητικη παρελαση της Αθηνας την ανοιγει τιμητικα το λύκειο Καλαβρυτων). Καθε χρονο γινεται εκει αναπαράσταση της ορκομωσιας απο το θεατρικο συλλογο -μια μοναδική εμπειρια, αλλα θα πρεπει να ειστε εκει τουλαχιστον 2 ωρες νωριτερα, για να βρειτε να παρκαρετε…

 

 

Δραστηριότητες για τα παιδιά

Τα καλοκαιρινα βραδια σας θα τα περασετε στην πλατεια Καλαβρυτων: τα παιδια με ελευθερο παιχνιδι στον άπλετο, ασφαλη χωρο, για καλο σουβλακι και κοντοσουβλι στο Γυρο Γυρο κατω απο τον ελατο, για κρεπα και παγωτο στο Ορεινο και στις γύρω καφετέριες για καφέ και ποτό. Στο τελος του γραφικου πεζοδρομου με τα τουριστικα καταστηματα υπαρχει μια παιδικη χαρα, οπως επισης αλλη μια διπλα στο σταθμο του οδοντωτου.

Κι αν εχετε ακομα μερες κι ορεξη στη διαθεση σας μια διαδρομη μεχρι το χιονοδρομικο και μια βολτα με τις καρεκλες ειναι περιπετεια στα χιονια!
Μετα το χιονοδρομικο Καλαβρυτων βρισκεται η Κλειτορια και το Σπηλαιο των Λιμνων: ένα σχετικα προσφατα εντοπισμενο σπηλαιο, που αποτελειται από λεκανες με νερο από τα χιονια του Χελμου -την ανοιξη οι λεκανες ξεχειλιζουν και τα νερα περνουν από τη μια στην άλλη, κι εσεις από πανω σε γεφυρακια! Για φαγητο θα πάτε στο Πλανητερο, στις πηγες του Αροανιου ποταμου, με τα πολλα πεστροφεια και να διαλεξετε την πεστροφα που θα γευτειτε!

 

 

Κοντινές εκδρομές

Τελος, αν τα Καλαβρυτα ειναι μονο ενα μερος του ταξιδιου σας, μπορειτε να συνεχισετε στην καρδια της Πελοποννησου, προς Λυμποβισι (γενετειρα του Θ.Κολοκοτρωνη), Στεμνιτσα, Δημητσανα, Λαγκαδια, αρχαια Ολυμπια, για να καταληξετε στην ατελειωτη παραλια της Ζαχαρως.

 

Γεύση

Ανεβαινοντας το βουνο προς Καλαβρυτα, θα σταματησετε οπως και δηποτε στο οινοποιειο Τετραμυθος, στο Ανω Διακοπτο: Οι φιλοξενοι ιδιοκτητες του προσφερουν ξεναγηση με ενα μικρο αντιτιμο και δοκιμη των κρασιων τους -ολα ντοπιες ποικιλιες, μεταξυ αλλων το μοναδικο Μαυρο Καλαβρυτινο, σε βιολογικες καλλιεργειες. Ψηφιζουμε φανατικα τη Μηλια: την αγοραζουμε κι απο την Αθηνα.
Στην Κερνιτσα θα συναντησετε το Μπαλκονι του Κρασσου, με θεα προς τον Κορινθιακο, που κοβει την ανασα! Η ωραιοτερη πιτσα που εχουμε γευτει ever, σε ομορφο ανοιχτο χωρο τα δροσερα καλοκαιρια, ή στην φινετσατη χωριατικη τραπεζαρια τους χειμωνες.
Μόλις αφησετε πισω σας τον Κορινθιακο και συναντησετε τα πρωτα ελατα, θα δειτε την ταβερνα του Θαναση: η καλυτερη ταβερνα, με χωριατικα λουκανικα, κοψιδια, πιτες κι ο,τι αλλο λιγουρευτειτε, με επισης συγκλονιστικη θεα στο φαραγγι του Βουραϊκου (καθε Δευτερα κανουν πτησεις μαχητικα αεροσκαφη, πιο χαμηλα απο την ταβερνα!)
Στα Καλαβρυτα θα δοκιμασετε ντοπια τυροπιτα και γλυκο με ροδοζαχαρη στου Ερμειδη στον πεζοδρομο, κατω απο τον πλατανο ή καφεδακι και γλυκακι στο σταθμο.
Καλο μαγειρευτο φαγητο θα βρειτε στο Σπιτικο, διπλα στο super market του Τζουμακα και κοψιδια στο Κελαρι, ένα ψητοπωλειο ακριβως απεναντι του. Απο το Τζουμακα μπορειτε να προμηθευτειτε τα παντα, καθως και τα ντοπια εδεσματα (ροδοζαχαρη, τεντουρα, λουκουμια, χυλοπιτες) σε λογικες τιμες.

Στις προτασεις για εξαιρετικο φαγητο θα μπορουσα να προσθεσω και Το σπιτι της Μαριως (του σεφ Γιωργου Μανικα), με ιδιαιτερα πιατα και πολλες vegan προτασεις, σε εναν κουκλιστικο προαυλιο χωρο, αλλα μαγκωθηκα λογω τιμων. Το εστιατόριο «Το σπίτι της Μαριώς» αποτελεί έναν σοβαρό λόγο για να ταξιδέψει κανείς στα Καλάβρυτα ακόμα για μια ημερήσια εξόρμηση.

Αλλη μια προταση για ιδιαιτερο φαγητο αποτελει το 《Περι Ορεξεως》, στο τελος του πεζοδρομου στα Καλαβρυτα: ενα ομορφο ταβερνακι, σε μια πλατεΐτσα κατω απο πλατανια, με πιο ψαγμενες γευσεις (χοιρινο κοτσι, ρολο απο κιμα κοτοπουλου γεμιστο με τυρι, μπέικον και πιπεριες), κοτοπουλο με πενες αλα κρεμ και πιπεριες φλωρινης. Αν και λιγο πιο τσιμπημενες οι τιμες, αξιζει το ξεχωριστο φαγητο και το …così υπαιθριο περιβαλλον.

 

Διαμονή

Δείτε πού να μείνετε στα Καλάβρυτα με τα παιδιά

 

* Το Kidcation δεν ευθύνεται για τυχόν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη στο κείμενο.
** Oι φωτογραφίες είναι όλες της Βασιλικής.
*** Το Kidcation δεν ευθύνεται για τυχόν αλλαγές στις παραπάνω πληροφορίες.
 

post a comment