Φέτος το Καλοκαίρι, αποφασίσαμε να πάμε στη Λευκάδα με τα παιδιά. Και ενώ τα 2 προηγούμενα καλοκαίρια μας ως γονείς, μείναμε στον ίδιο προορισμό για 10 μέρες, φέτος το “σπάσαμε”, όπως είχαμε κάνει και το πρώτο μας καλοκαίρι με τα δίδυμα. Έτσι, μείναμε 6 βράδια στη Λευκάδα και 3 στα Τζουμέρκα (δείτε το άρθρο εδώ).
Αλλά ας αφήσουμε τα βουνά και τα φαράγγια στην άκρη για την ώρα και ας πάμε για δροσερές βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιόνιου!
Νοικιάστε αυτοκίνητο στη Λευκάδα
Kλείστε εκδρομές και εμπειρίες με τα παιδιά στη Λευκάδα
Βρείτε επιλογές διαμονής για οικογένειες στη Λευκάδα
Δείτε επίσης:
Στη Σκύρο με παιδιά
Στα Σύβοτα με παιδιά
Στη Μάνη με μωρά
Στη Λέσβο με μωρά
Στο Λεωνίδιο με μωρά
Γενικές Πληροφορίες Για Τη Λευκάδα
Η Λευκάδα είναι ένα από τα Επτάνησα και βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, κάτω από την Κέρκυρα και τους Παξούς και πάνω από την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.
Είναι επίσης ένα από τα δύο νησιά της Ελλάδας (το άλλο είναι η Εύβοια), το οποίο έχει οδική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, 4-5+ ώρες οδικώς από Αττική. Που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ταξίδι με πλοίο για να φτάσει κανείς στο νησί.
Και αυτός είναι ένας λόγος που η Λευκάδα είχε πολύ κόσμο και φέτος, παρά την πανδημία.
Κόσμο δεν είχε βέβαια πουθενά νωρίς το πρωί (μέχρι τις 10). Και μοιραζόταν αρκετά μετά τις 7 το απόγευμα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις
Ο άλλος λόγος που είχε πολύ κόσμο είναι γιατί αντικειμενικά η Λευκάδα είναι νησάρα, με όλη τη σημασία της λέξης! Είναι ένα μεγάλο νησί, με μεγάλο ορεινό κομμάτι και ορεινά παραδοσιακά χωριά, καταρράκτες, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μία μεγάλη πόλη και πολλούς παραθαλάσσιους οικισμούς.
Είναι επίσης νησάρα, γιατί είναι πανέμορφη. Στη Λευκάδα βρίσκονται μερικές από τις παραλίες που έχουν κάνει την Ελλάδα διάσημη παγκοσμίως. Όλη της η δυτική ακτογραμμή πραγματικά κόβει την ανάσα, με πανύψηλα βράχια που σχηματίζουν εντυπωσιακούς, τεράστιους κόλπους στη γαλανοπράσινη θάλασσα. Το νησί είναι καταπράσινο, παντού, με τα δέντρα και τους θάμνους να φτάνουν μέχρι τις παραλίες. Οι ντόπιοι όμως δεν επαναπαύονται με αυτή τη φυσική ομορφιά, μιας και έχουν επίσης πολύ περιποιημένες αυλές, στολισμένες με πολύχρωμα λουλούδια. Η αρχιτεκτονική, ενώ δεν έχει την ομοιομορφία που συναντάει κανείς στα κυκλαδονήσια, έχει μια σταθερότητα, διατηρώντας σε ποικίλα χρώματα το παραδοσιακό κτίσιμο της ορεινής Ελλάδας: στέγες, πέτρα, μεγάλα παράθυρα.
Το ότι είναι μεγάλο νησί βέβαια σημαίνει ότι οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Και το ότι είναι πανέμορφο νησί σημαίνει ότι έχει κόσμο πάντα παντού. Το οδικό δίκτυο δεν είναι και ό,τι καλύτερο σε ένα τόσο ορεινό νησί, όπως είναι λογικό. Και αποστάσεις 15 χιλιομέτρων διανύονται σε 45 λεπτά με στροφές σε επαρχιακούς, στενούς δρόμους, συχνά σε γκρεμό.
Είναι η Λευκάδα οικογενειακός προορισμός;
Είδαμε κούνιες στη Βασιλική, αλλά εκτός παραλιακού μετώπου και χωρίς σκιά. Δεν είδαμε κούνιες κάπου αλλού, αλλά σίγουρα υπάρχουν.
Δεν αναζητήσαμε κάποιον παιδότοπο, γιατί covid.
Στην Καρυά, υπάρχει ωραιότατη πλατεία γεμάτη παιδιά.
Παιδικό μενού δεν είδαμε σε καμία ταβέρνα, ωστόσο στην Όαση που προτείνω παρακάτω ήταν μια χαρά ευέλικτοι να κάνουν κάποια πιάτα κάπως διαφορετικά, έτσι ώστε να φάνε τα δίδυμα.
Παιδική γωνιά είδαμε μόνο στο Όαση, σκάμα με παιχνίδια, τέλειο.
Παιχνίδια δίνουν στο Αvali στο Καλαμίτσι, για την ακρίβεια κιμωλίες για ζωγραφική στο πάτωμα.
Παιδικά καρεκλάκια είδα σε κάποια μαγαζιά, αλλά κλασικά θα προτείνω να φέρετε τα δικά σας.
Η παραλία στο Πόντι στη Βασιλική είναι εύκολα προσβάσιμη με καρότσι (και αναπηρικό και παιδικό). Στις περισσότερες παραλίες, υπάρχουν 4 (Κάθισμα) έως 95 (Πόρτο Κατσίκι) σκαλιά για να φτάσεις.
Αμμουδιά έχει στο Πόντι, όπως και ρηχά νερά και οργάνωση. Οργανωμένες είναι οι περισσότερες παραλίες. Ακόμα και στο Πόρτο Κατσίκι που δεν υπάρχουν ξαπλώστρες, υπάρχει και καντίνα και delivery και φαγητό. Αν πάτε σε κάποια παραλία με καραβάκι, λογικά θα έχουν ομπρέλες να σας δώσουν από το καραβάκι το ίδιο.
Οι δυτικές παραλίες έχουν ή χοντρή άμμο ή χοντρό βότσαλο. Τα δίδυμα φτάσανε να λένε “ωχ, πώς θα κάνουμε κάστρα τώρα;” από την πολλή πέτρα. Τις πετύχαμε ήρεμες πάντως τις δυτικές, χωρίς κύμα και αέρα. Ωστόσο, είναι κάπως άγρια τα νερά, όχι για να ηρεμήσεις όσο τα παιδιά παίζουν αμέριμνα στην ακροθαλασσιά. Για την ακρίβεια, ήμασταν συνέχεια δίπλα τους, bodyguards όπως το λέγαμε, γιατί βαθαίνουν αρκετά, νωρίς.
Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και δύσκολες. Και το λέω εγώ που έχω παιδιά μαθημένα στα road trips και που τους αρέσει πολύ το αμάξι. Φτάσανε να λένε “δεν θέλω παραλία σήμερα” και “θα μπούμε στο αμάξι και θα πάμε σπίτι μας;”
Λιμάνι για ευχάριστη βόλτα βρήκαμε στα Σύβοτα και στη Βασιλική, αλλά από όσο ξέρω και στο Νυδρί είναι καλά, όπως και στη Λευκάδα στα σοκάκια ή στις ανατολικές ακτές.
H καραμέλα “αν μένουν παιδιά εδώ, μπορούν και να ταξιδέψουν εδώ παιδιά” δεν πιάνει για τη Λευκάδα. Γιατί τα παιδιά που μένουν εδώ έχουν 3 μήνες να εξερευνήσουν τις παραλίες, κάθε χρόνο. Ενώ τα ταξιδιωτάκια έχουν κάτι μέρες και οι αποστάσεις είναι μεγάλες και δύσκολες. Και το βασικότερο, τα παιδιά που μένουν εδώ τρώνε σπίτι τους και κοιμούνται στις ανέσεις τους. Ενώ τα ταξιδιωτάκια πρέπει να αναζητήσουν την τροφή τους “κάπου καλά” – και οι αποστάσεις είναι μεγάλες και δύσκολες.
Ή τέλος πάντων είχαμε καλομάθει τα τελευταία δύο χρόνια με τα Σύβοτα και τη Σκύρο, τις μικρές τους αποστάσεις και τις αμμουδιές τους. Αλλά αντικειμενικά, η Λευκάδα έχει πιο εντυπωσιακές παραλίες και από τα δύο αυτά μέρη.
(Ωστόσο, το θέμα του πάρκινγκ οφείλει να το λύσει. Είτε με όρια επισκεπτών στις παραλίες, όπως στη Μενόρκα, όπου για να πάμε στις προστατευμένες από την Unesco παραλίες, παρκάραμε σε πάρκινγκ επί πληρωμή και αν γέμιζαν αυτά, η παραλία δεν δεχόταν άλλο κόσμο. Είτε όπως στη Σαρδηνία, που έχει πολύ περισσότερο κόσμο από τη Λευκάδα, και όσοι παρκάρουν εκτός πάρκινγκ, τρώνε κλήση.
Ιδέες για την τοπική αυτοδιοίκηση…)
Πού να μείνετε στη Λευκάδα
Η Λευκάδα, όπως τα περισσότερα μεγάλα νησιά που έχω επισκεφτεί, σε όλο τον κόσμο, χωρίζεται σε 2-3 πολύ διαφορετικά μεταξύ τους κομμάτια: το βορειοδυτικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό.
Βορειοδυτική Λευκάδα
Η ΒΔ Λευκάδα περιλαμβάνει την πόλη της Λευκάδας, τον οικισμό του Άγιου Νικήτα, το Καλαμίτσι – ως επιλογές διαμονής. Και όλες μα όλες τις εντυπωσιακές παραλίες: Πευκούλια, Μύλος, Κάθισμα, Γιαλός, Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίσι, όλες δυτικές.
Το θετικό με τη γωνιά αυτή είναι φυσικά η εγγύτητα τόσο στη Λευκάδα, από όπου θα φτάσετε στο νησί. Όσο και στις ωραίες παραλίες. Κάποιες από τις οποίες βέβαια δεδομένου ότι δεν είναι εύκολα προσβάσιμες, θέλουν ώρα να τις φτάσεις, ακόμα κι αν μένετε στο χωριό από πάνω τους. Επίσης, αν πετύχετε κύμα στη δυτική μεριά, δεν θα τις απολαύσετε όσο εμείς. Και τότε καλά θα κάνετε να πάτε στο Μεγανήσι 😉
Το άλλο θετικό είναι τα ηλιοβασιλέματα στο δυτικό κομμάτι, μιας και ο ήλιος δύει ανεμπόδιστα στη θάλασσα και η θέα είναι απίστευτη από αυτή τη μεριά.
Νότια Λευκάδα
Στη Νότια Λευκάδα, υπάρχουν 3 βασικοί κόλποι, που όλοι προσφέρονται για διαμονή: η Βασιλική, τα Σύβοτα, ο Πόρος/Μικρός Γιαλός. Νότια, βρίσκονται και κάποιες ενδιαφέρουσες παραλίες, όπως το Αγιοφύλλι, το Αφτέλι και ο Μικρός Γυαλός.
Το καλό εδώ είναι ότι οι οικισμοί είναι 100% παραθαλάσσιοι, χωρίς πολύ κόσμο, με πολλές επιλογές για βόλτα, φαγητό, ποτό. Το κακό είναι ότι οι παραλίες εδώ δεν είναι ο λόγος να επισκεφτείτε τη Λευκάδα. Και οι δυτικές είναι αρκετά μακριά, μέσα από δύσκολο οδικό δίκτυο. Χαρακτηριστικά, από τον καινούργιο, αχαρτογράφητο το 2020, δρόμο, το Πόρτο Κατσίκι που στο μάτι είναι ΔΙΠΛΑ στη Βασιλική, απέχει στην πραγματικότητα 25 λεπτά με στροφές – και αυτή είναι η πιο κοντινή παραλία. Τα Πευκούλια είναι 45 λεπτά από τη Βασιλική. Από τη Βασιλική βέβαια φεύγουν καραβάκια για ημερήσιες κρουαζιέρες σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και τις κορυφαίες παραλίες της Λευκάδας, κρουαζιέρες για Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνούς, καθώς και taxi boats για την παραλία Αγιοφύλλι.
Εμείς βρήκαμε διαμονή που ταίριαζε στις απαιτήσεις μας στον, εύκολα προσβάσιμο από τον κεντρικό δρόμο, κόλπο της Βασιλικής. Είχαμε τον παραλιακό δρόμο για βόλτα, εύκολο περπάτημα μέχρι το λιμανάκι για φαγητό, αλλά και για τα καραβάκια για κρουαζιέρες, και κοντινή απόσταση με τα πόδια από την αμμουδιά της παραλίας Πόντι. Δυστυχώς, η κεντρική παραλία είναι με βότσαλο και το νερό μέσα κίτρινο.
Ανατολική Λευκάδα
Στο ανατολικό κομμάτι, υπάρχουν πολλές οικογενειακές επιλογές διαμονής, όπως οι Καρυώτες, η Λυγιά, η Νικιάνα και το γνωστό Νυδρί. Όλοι αυτοί οι οικισμοί είναι παραθαλάσσιοι με επιλογές διαμονής και φαγητού. Οι παραλίες δυστυχώς είναι αντικειμενικά όχι καλές και οι αποστάσεις για τα δυτικά παράλια μεγάλες. Το καλό εδώ είναι η εγγύτητα με το λιμάνι του Νυδρίου, από όπου φεύγουν καράβια για το πανέμορφο Μεγανήσι, αλλά και για ημερήσιες κρουαζιέρες σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και τις κορυφαίες παραλίες της Λευκάδας.
Κεντρική Λευκάδα
Εναλλακτικά, μπορείτε φυσικά να επιλέξετε να μείνετε σε κάποιο ορεινό χωριό, για λίγη δροσιά και πολυπόθητη σκιά. Η Εξάνθεια έχει φοβερό ηλιοβασίλεμα, η Καρυά φοβερό φαγητό και γραφική πλατεία. Η Εγκλουβή παράγει ακριβές φακές 😉
Οι αποστάσεις από τα χωριά για τις παραλίες είναι μεγάλες και το οδικό δίκτυο, είπαμε, απαιτητικό. Πάντως, η Εξάνθεια για παράδειγμα είναι σχετικά κοντά στις δυτικές παραλίες που βρίσκονται προς Βορράν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις
Βρείτε επιλογές διαμονής για οικογένειες στη Λευκάδα
Οι παραλίες της Λευκάδας
Οι παραλίες στην Ανατολική Λευκάδα
Ανατολικά, οι παραλίες είναι μέτριες προς κακές, τα νερά όμως είναι ήσυχα. Δεν πήγαμε σε κάποια συνεπώς με τα παιδιά, μιας και ο άντρας μου τις είχε εξερευνήσει σε ταξίδι μόνος του και μας αποθάρρυνε/γλίτωσε.
Οι παραλίες στη Νότια Λευκάδα
Πόντι
Το Πόντι είναι το δεξί κομμάτι του κόλπου της Βασιλικής, κάτω ακριβώς από τον δρόμο που φεύγει για Πόρτο Κατσίκι. Έχει αμμουδιά μέσα έξω, πολύ ρηχά νερά, είναι οργανωμένη και με πολύ κόσμο και πάνω ή κοντά βρίσκονται πολλές επιλογές διαμονής και καφέ με σνακ, ψαροταβέρνες και surf boards. Τα δίδυμα βαρέθηκαν γρήγορα εδώ, γιατί αφού έπαιξαν με την άμμο και το νερό, δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν, γιατί είναι πολύ ρηχά. Δεν κολυμπήσαμε ούτε εμείς.
Βασιλική
Μεταξύ Πόντι και λιμανιού Βασιλικής, είναι η μεγάλη παραλία, η οποία έχει πέτρες και τα νερά μέσα είναι κίτρινα και θολά. Είναι εν μέρει οργανωμένη και έχει ελάχιστο κόσμο.
Μετά το λιμανάκι, σε walking distance, υπάρχουν 3-4 μικροί κολπίσκοι, τους οποίους οι ντόπιοι προτιμούν και προτείνουν.
Αγιοφύλλι
Με πρόσβαση και οδικώς, αλλά και με καραβάκι από Βασιλική, το Αγιοφύλλι μαζεύει κόσμο. Είναι οργανωμένη, έχει καντίνα, ενώ αν δεν βρείτε ξαπλώστρες, το καραβάκι που θα σας πάει προσφέρει και ομπρέλες. Έχει χοντρό λευκό βότσαλο και τα νερά πολύ ωραίο χρώμα, αλλά είναι άγριακαι βαθειά. Προσωπικά, δεν ευχαριστήθηκα μπάνιο εδώ, κυρίως όμως λόγω του πολύ κόσμου.
Στο Αφτέλι και τον Μικρό Γυαλό δεν πήγαμε.
Οι παραλίες στη Δυτική Λευκάδα
Ξεκινάω από την πιο βορινή και κατεβαίνω:
Πευκούλια
Φτάσαμε αργά. Αφού πήραμε με το πάσο μας το πρωινό μας στη Βασιλική και τσεκάραμε το Καλαμίτσι, το Κάθισμα και τον Μύλο και δεν βρήκαμε να παρκάρουμε πουθενά. Παρ’ όλ’ αυτά, στα Πευκούλια αφενός φτάσαμε εύκολα, μιας και είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο, βρήκαμε θέση για παρκάρισμα και δεν ήμασταν κολλητά με τους υπόλοιπους στην παραλία. Εδώ, απολαύσαμε το μπάνιο μας πραγματικά. Μείναμε αρκετή ώρα, γιατί είχαμε προμηθευτεί σνακ και γιατί υπάρχει beach bar (και συνεπώς οργανωμένο κομμάτι στην παραλία με ξαπλώστρες) από όπου πήραμε νερά και καφέ. Τα νερά πανέμορφα και καταγάλανα, όχι ρηχά ούτε όμως και βαθειά. Χοντρή, χρυσή άμμος, ησυχία, θέα προς τον Άγιο Νικήτα, πεύκα μέχρι κάτω σχεδόν και έχει ήλιο μέχρι τη δύση του. Τέλεια!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις
Άγιος Νικήτας
Οργανωμένη αμμουδιά με πολύ κόσμο, σε όμορφο οικισμό προσανατολισμένο στην παραλία. Κλασικά, γαλαζοπράσινα νερά. Εύκολη πρόσβαση από το κεντρικό οδικό δίκτυο.
Μύλος
Για πολλούς, κυρίως ντόπιους, η καλύτερη παραλία της Λευκάδας με διαφορά. Έχει δύσκολη πρόσβαση και παρ’ όλα αυτά γεμίζει. Μπορείτε να πάτε είτε με καραβάκι από τον Άγιο Νικήτα (2 λεπτά απόσταση). Είτε να παρκάρετε στο τέλος του δρόμου (είναι στον κεντρικό) και από εκεί να πεζοπορήσετε 20-30 λεπτά. Δεν πήγαμε, δεν έχω άποψη ούτε περιγραφή.
Κάθισμα
Καθόλου του στυλ μας. Φτάσαμε εύκολα από τον κεντρικό δρόμο. Παρόλο που υπάρχει οργάνωση με πολλά parking, όταν αυτά γεμίζουν, δεν ενημερώνουν και τα αυτοκίνητα είτε φτάνουν μέχρι κάτω και ψάχνονται είτε παρκάρουν όπου να ‘ναι ψηλά στον δρόμο. Η παραλία είναι μεγάλη, αμμουδιά, με βαθειά νερά, οργανωμένη στο 99% της, με δυνατή μουσική.
Καλαμίτσι
Το Καλαμίτσι είναι ένα χωριό ψηλά και από εκεί φεύγει δρόμος φίδι, κατηφορικός, επαρχιακός, μακρινός και στενός για 3-4 ωραίες δυτικές παραλίες: τον Γάιδαρο, τη Θεοτόκο, το Αβάλι, τα Καβαλικευτά και τη Μεγάλη Πέτρα. Στο Αβάλι και στον Γάιδαρο, υπάρχουν ωραία beach bars με θέα ηλιοβασίλεμα. Φτάσαμε κατά τις 11 και παρ’ όλ’ αυτά, ήταν άδειες. Το vibe φοβερό, οι παραλίες με χοντρή άμμο ή λεπτό βότσαλο έξω, αρκετές κοτρώνες μέσα. Στο Αβάλι λιγότερες, στα Καβαλικευτά περισσότερες. Είχε παιδάκια, είχε campers, είχε μια ωραία χαλαρώτητα. Θέσεις για παρκάρισμα ωστόσο δεν είχε. Ή τέλος πάντων, όχι εύκολες για να βγουν 4 άνθρωποι από ένα αμάξι. Φύγαμε αφού κάναμε πόσες φορές όπισθεν για να περάσουν άλλα αμάξια, γιατί είναι πραγματικά πολύ στενά και κάπως επικίνδυνα. Όταν φτάσαμε πάνω, πίσω στο Καλαμίτσι, ο Γιώργος έκανε εμετό. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Γιωργάκης έκανε εμετό στο αμάξι, την πρώτη ήταν 11 μηνών.
Γυαλός
Δεν πήγαμε, γιατί όταν φτάσαμε στη στροφή για την παραλία, μας ενημέρωσαν ότι το αμάξι μας θα δυσκολευτεί στον δρόμο. Δεν το ψάξαμε και πολύ, γιατί τα παιδιά είχαν λιώσει στο αμάξι 30 λεπτά στο αμάξι και στον ήλιο, είχαν χυθεί στα καθίσματα – και τα παιδιά μας είναι μαθημένα στο αυτοκίνητο. Επειδή επίσης τους είχε λείψει ένα κάστρο στην άμμο μετά από τόση πέτρα τόσες μέρες, γυρίσαμε στο Πόντι. Ωστόσο, για πολλούς ντόπιους, ο Γυαλός είναι κορυφαία παραλία.
Εγκρεμνοί
Τον Αύγουστο το 2020 που πήγαμε εμείς, ο δρόμος για Εγκρεμνούς δεν ήταν έτοιμος και η σκάλα για να φτάσεις είχε καταστραφεί σε πρόσφατο σεισμό. Ο μόνος τρόπος να φτάσουμε ήταν με καράβι από το λιμάνι της Βασιλικής. Από εκεί, το καράβι κάνει 1 ώρα για Πόρτο Κατσίκι, 1 ώρα στάση για βουτιά στο Πόρτο Κατσίκι και άλλη 1 ώρα από εκεί για Εγκρεμνούς. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι τα παιδιά μας θα έπρεπε να κάτσουν 2-3 ώρες ακίνητα, ΜΕ ΜΑΣΚΑ, σε ένα καράβι. Συνεπώς, αποφασίσαμε να μην πάμε. Πάντως, για τους ντόπιους οι Εγκρεμνοί είναι η κορυφαία παραλία του νησιού ή στις 3 καλύτερες, μαζί με τον Μύλο και το Πόρτο Κατσίκι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις
Πόρτο Κατσίκι
Η πιο γνωστή και πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού, από μακριά είναι ίσως η ομορφότερη της Ελλάδας και ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία παγκοσμίως.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις
Όταν πήγαμε, είχαμε μάθει το μάθημά μας με την κίνηση και το parking. Ξυπνήσαμε νωρίς, δεν πήραμε πρωινό στο κατάλυμα, δεν χάσαμε χρόνο περιμένοντας τα δίδυμα να φορέσουν μαγιό και αντιηλιακά, απλά μπήκαμε στο αμάξι στις 9 παρά και φύγαμε. Ναι. Η Λευκάδα δεν είναι οι διακοπές που έχετε στο μυαλό σας. Δεν είναι αραλίκι και χαλαρά πρωινά. Έχει τρέξιμο το νησί. Στις 9:20 είχαμε ήδη παρκάρει σε ένα σχεδόν άδειο parking και στις 9:29 έκανα το πρώτο instagram story από την παραλία κάτω, έχοντας ήδη κατέβει τα 95 σκαλοπάτια και έχοντας ήδη βρει (εύκολα) χώρο για την τέντα μας. Μέχρι τις 12, οι σκάλες δεν ήταν ούτε δευτερόλεπτο άδειες, αφού κόσμος κατέβαινε συνέχεια, με αποτέλεσμα η παραλία να έχει γεμίσει ακόμα και στην αριστερή άκρη που ακόμα ήταν στη σκιά. Κόσμος είχε βάλει ομπρέλες ακόμα και κάτω από τα βράχια, με δική τους ευθύνη, μιας και ο χώρος ήταν περιφραγμένος λόγω πτώσεων πετρών. Κόσμος ακουμπούσε με τα πόδια τους την τέντα μας από πίσω, τόσο κοντά ήμασταν με όλους, όλοι, παντού. Και μέσα στη θάλασσα φυσικά, αγκαλιά. Η τέντα βέβαια μας προσέφερε την απαραίτητη απόσταση και έτσι κάτσαμε αρκετή ώρα, απολαύσαμε μπάνιο γιατί τα νερά είναι γαλανομώβ, σε τέλεια θερμοκρασία και μια χαρά βάθος (δηλαδή λίγο βαθειά). Έχει λευκή πέτρα (όχι βότσαλο) και δεν περπατούσα άνετα ξυπόλητη, αλλά τα δίδυμα δεν είχαν θέμα με τα crocs τους. Όταν φύγαμε, δεν υπήρχε δείγμα θέσης parking, αυτοκίνητα έκαναν κύκλους και μπρος πίσω σε στενούς δρόμους, ενώ τα παρκαρισμένα είχαν φτάσει σχεδόν μέχρι το τέλος της ανηφόρας. Πάτε νωρίς το πρωί ή νωρίς το Καλοκαίρι!
Φαγητό στη Λευκάδα
Δεδομένου ότι η Λευκάδα είναι νησάρα όπως είπαμε, έχει τα πάντα. Θαλασσινά στα παραθαλάσσια, κατσικάκι στα ορεινά. Και κάποιες επιλογές γκουρμέ. Δεν θα κάνω κριτική των εστιατορίων, γιατί το covid Καλοκαίρι του 2020 είναι μια δύσκολη εποχή, τα μαγαζιά δεν είχαν αρκετές προμήθειες, μιας και δεν είχαν τον κόσμο που έχουν συνηθίσει και άρα οι επιλογές ήταν πάντα λίγες.
Βασιλική
Στο λιμάνι της Βασιλικής, φάγαμε αρκετά καλά, αρκετά ήσυχα και αρκετά οικονομικά, 2 φορές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις
Σύβοτα
Αυτό το γραφικό λιμανάκι με τα ιστιοπλοϊκά είναι κουκλίστικο και τέλειο την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Γνωστό για τα εστιατόρια με ψάρι πάνω στο νερό, τις μπουκαμβίλιες του και τα καρώ τραπεζομάντιλα, είναι μαγική εμπειρία ένα δείπνο εδώ. Γι’ αυτό και ήρθαμε δυο φορές! Κάτσαμε στη Σπυριδούλα και στους 12 Θεούς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις
Καρυά
Γραφικό ορεινό χωριό με πλατεία με πλάτανο και ταβέρνες με κρέας. Τέλεια δηλαδή! Οι ντόπιοι προτείνουν την Ελένη (οπωσδήποτε κλείστε τραπέζι), οι επισκέπτες προτιμούν το πιο δημιουργικό Παρδαλό Κατσίκι (κλείστε τραπέζι). Φοβερή η σαλάτα με τον κρίταμο!
Εξάνθεια
Ορεινό χωριό με θέα ηλιοβασίλεμα και ένα από τα λίγα δημιουργικά εστιατόρια του νησιού, τη Ράχη-Fly Me. Αν πάτε από το μεσημέρι για comfort food, μείνετε για να απολαύσετε και το ηλιοβασίλεμα. Αν πάτε για το ηλιοβασίλεμα και cocktails, ετοιμαστείτε για τρελή ουρά, γιατί δεν κλείνουν τραπέζι. Αν πάτε μόνο για δείπνο, μετά το ηλιοβασίλεμα, κλείστε τραπέζι και είστε κύριοι. Αγαπημένο ντόπιων και επισκεπτών.
Πόρτο Κατσίκι-Εγκρεμνοί
Το εστιατόριο Oasis πάνω από το Πόρτο Κατσίκι μας άρεσε νομίζω περισσότερο από όλα. Είναι μια όαση κάτω από πεύκα, δυο βήματα από το viewpoint για τους Εγκρεμνούς. Άνετο parking, τραπέζια με άνετη (2-15 μέτρα) απόσταση μεταξύ τους, ευχάριστο service, σκάμα με παιχνίδια! και ευελιξία στα γεύματα των παιδιών. Δοκιμάστε ροζέ λευκαδίτη εδώ.
Πήγαμε απόγευμα μετά το ηλιοβασίλεμα που είδαμε στο Panorama cafe και μεσημέρι μετά το μπάνιο μας στο Πόρτο Κατσίκι. Απλά τέλεια!
Μας πρότειναν επίσης το χωριό Τσουκαλάδες για φαγητό, καθώς και την καντίνα Avali στην ομώνυμη παραλία στο Καλαμίτσι, για ποτό με θέα το ηλιοβασίλεμα, ενώ τα παιδιά ζηγραφίζουν με κιμωλίες που δίνει ελεύθερα η ιδιοκτήτρια. Δεν πήγαμε όμως, οπότε δεν έχω εικόνα.
Κοντινές εκδρομές από τη Λευκάδα
Kλείστε εκδρομές και εμπειρίες με τα παιδιά στη Λευκάδα
Ημερήσιες Κρουαζιέρες & taxi boats
Ημερήσιες κρουζιέρες φεύγουν κάθε μέρα από το Νυδρί και τη Βασιλική για τις κορυφαίες παραλίες της Λευκάδας, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.
Αν μένετε στη Βασιλική, μπορείτε να πάτε στους Εγκρεμνούς και στο Πόρτο Κατσίκι με καράβι (δείτε παραπάνω).
Από τη Βασιλική, φεύγει καραβάκι ανά 1 ώρα περίπου και για Αγιοφύλλι.
Μεγανήσι
Από το Νυδρί, μπορείτε να πάτε με καραβάκι, με ή χωρίς το αμάξι σας, στο κουκλίστικο Μεγανήσι, περνώντας από τον ιστορικό Σκορπιό (το νησί του Ωνάση). Το Μεγανήσι μας άρεσε πάρα πολύ.
Σχεδόν άδειο, πολύ ήσυχο, χωρίς κίνηση, παρκαρισμένα παντού και δυνατή μουσική, με μικρές αποστάσεις και εύκολους δρόμους, παραλίες με ούτε ρηχά ούτε βαθειά ούτε άγρια νερά, ήταν μια όαση σε σχέση με τη Λευκάδα. Αυτό φυσικά είναι η προσωπική μου άποψη (οκ, και του άντρα μου), που τα αγαπημένα μου νησιά είναι οι Παξοί και η Ιθάκη – και το Μεγανήσι μου τα θύμισε πολύ!
Η απόσταση από το Νυδρί είναι 25 λεπτά και το κόστος 1,70€/άτομο (τα παιδιά δωρεάν) και 17€ το αμάξι. Βολεύει και χωρίς αμάξι, μιας και η παραλία δίπλα στο λιμάνι είναι φανταστική και οργανωμένη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Family Travel • Anna Paparizou (@dreamista.twins.and.travels) στις
Πού να συνεχίσετε το οδικό σας ταξίδι
Είστε κοντά στην Πρέβεζα, ενώ μπορείτε να συνεχίσετε ακόμα και για Πάργα ή Σύβοτα.
Πολλοί συνδυάζουν τη Λευκάδα με την Κεφαλλονιά ή και την Ιθάκη.
Αν θέλετε να αλλάξετε τοπίο και να συνεχίσετε με βουνό, εμείς προτείνουμε Τζουμέρκα (3 ώρες μακριά – δείτε άρθρο).
Αλλά “βολεύει” και το Καρπενήσι.
Μια επίλογή που δεν θα σας βγάλει πολύ από τον δρόμο (αν μένετε Αθήνα) είναι να επιστρέψετε από Στερεά Ελλάδα και όχι από την Αθηνών-Πατρών. Μπορείτε να μείνετε λίγο στη Ναύπακτο (ή στο Μοναστηράκι, Χιλιαδού κ.λπ.) και να δείτε επίσης το Γαλαξείδι, αλλά και την Αράχωβα και τη Λειβαδιά στα καλοκαιρινά τους.
Έχετε πάει στη Λευκάδα; Τι άλλο προτείνετε;
Ροδανθη
πηγαίνω κάθε χρόνο 4 μέρες στη Λευκάδα παλιά μόνη μου τα τελευταία χρόνια με τα 3 παιδιά και τον άντρα μου. Οντως οι καλύτερες παραλίες είναι ο Μυλος και οι εγγρεμνοι, ο Μυλος μάλιστα δεν έχει χαλίκια κάτω και δεν έχει πολύ κόσμο.ΠΑλια δεν είχε ούτε ομπρέλες, ούτε κάτι για νερό τπτ οπότε δεν είχε καθόλου κόσμο και ήταν ακόμη πιο τέλειος! πηγαίνουμε με τα πόδια από το βουναλάκι στον Αγιο Νικήτα ακόμη και 2.5 που ήταν η πιο μικρή μας. Επισης κάθε χρόνο νοικιαζουμε βαρκούλα από το Νυδρι από αυτές που δε χρειάζονται δίπλωμα και έτσι εξερευνουμε μόνοι μας διάφορες παραλιες στο Μεγανησι,κοντά στον Σκορπιο και γενικά στο μέρος εκεί που επιτρέπουν και νομίζω είναι καταπληκτική εμπειρία για όλη την οικογένεια! τη λατρεύω την Λευκάδα και είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που θα ήθελα να μείνω για πάντα!!
dreamista
Τι ωραίες ιδέες, ευχαριστούμε!
Chara
Στο Μικρό Γυαλο πήγαμε σήμερα.Εχει βότσαλα κατάλευκα, ομπρέλες (15€) φυσικά βάζεις κ τις δικές σου και έχει ντουζ κ αλλακτηρια.Συμβουλη να είστε εκεί το αργότερο μέχρι τις 10:30 γτ υπάρχει πρόβλημα με το parking.Δε θα φτιάξετε κάστρα, γι αυτό προμηθευτείτε νερομπογιές κ από πέτρες…άφθονες.Για φαγητό, αν φάτε εκεί, το καλύτερο είναι ο Ζολυθρος (προτείνεται κ από ντόπιους κ από ταξ.οδηγους), έχει κ καρεκλακια παιδικά.
dreamista
Ευχαριστούμε, πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Περάστε όμορφα 🙂