Top
  >  Kidcation Essentials   >  Εσύ μαθαίνεις τη γλώσσα του προορισμού σου;

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ένα από τα αγαπημένα μου hobbies. Ειδικά όταν έχω κλείσει νωρίς ένα ταξίδι και έχω χρόνο, μου αρέσει να μαθαίνω τη γλώσσα του προορισμού σε πλατφόρμες e-learning.

Έμαθα σε φροντιστήριο αγγλικά, γαλλικά και σουηδικά, και άρα σε χώρες που μιλάνε αυτές τις γλώσσες αλλά και άλλες λατινογενείς ή γερμανικές, συνεννοούμαι. 

Ως γλωσσολόγος, χρειάστηκε να μάθω επίσης αρχαία και λατινικά, να δουλέψω με σουαχίλι και ινδονησιακά (bahasa), να μάθω κάποια βασικά γερμανικά, νορβηγικά και τούρκικα. Τόση είναι η αγάπη μου για τη Γλώσσα, που σε κάποια φάση της ζωής μου, διάβασα από hobby για όλες τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Και δίδασκα ένα σεμινάριο, που θα βοηθούσε κι άλλους γλωσσομαθείς να μαθαίνουν εύκολα τα πολύ βασικά για κάθε ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Ως ταξιδιώτισσα, πάντα μαθαίνω τη γλώσσα του προορισμού μου – από τα πολύ βασικά, πχ τους αριθμούς μέχρι το 10 πριν το ταξίδι μας στο Μπαλί. Μέχρι βασικές προτάσεις συνεννόησης στα γερμανικά, που έμαθα εύκολα στα ταξίδια μας στη Γερμανία και στην Αυστρία. Φρέσκαρα τα γαλλικά μου βλέποντας ταινίες πριν το ταξίδι μου στο Παρίσι. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σούπερ περήφανη είναι που τους 4 μήνες μεταξύ booking και ταξιδιού στο Μεξικό, έμαθα ισπανικά με το duolingo στο κινητό μου. Και μιλούσα και καταλάβαινα ικανοποιητικά όσο ήμασταν εκεί!

Ως μαμά πια, θεωρώ τη γνώση της γλώσσας του προορισμού απαραίτητη για την ασφάλειά τους, βλέπε επείγουσα επίσκεψη στον γιατρό ή στο φαρμακείο. Ένας απλός βήχας ή δέκατα, που εύκολα θα αντιμετωπίζαμε σπίτι μας, θα μας δυσκολέψουν πολύ στην επίσκεψή μας στο φαρμακείο. Ακόμα και στην αναζήτηση φαρμακείου, αν δεν ξέρουμε τα βασικά της γλώσσας του τόπου.

Σίγουρα ταξιδεύουμε με περισσότερη άνεση σε χώρες που γνωρίζουμε τη γλώσσα, έστω και σε βασικό επίπεδο. Η ξένη γλώσσα είναι τόσο χρήσιμη στα ταξίδια όσο ένας καλός τουριστικός οδηγός. Ειδικά όταν ταξιδεύεις με παιδιά, η βασική τουλάχιστον γνώση της γλώσσας της χώρας ή τουλάχιστον η καλή γνώση της Αγγλικής, είναι απαραίτητη. Θα ήθελα πολύ στα 10 μου όταν είχαμε πάει οικογενειακώς για 1 μήνα Γαλλία και Ελβετία να μπορώ να παίζω με τα συνομήλικα κοριτσάκια στο πάρκο. Δεν ήξερα τότε όμως ούτε αγγλικά. Και γι’ αυτό μιλάω στα διδυμάκια μου αγγλικά αποκλειστικά, για να μπορούν στα δικά μας ταξίδια να κάνουν φίλους από όλο τον κόσμο. Η επαφή με τον λαό του προορισμού είναι καλύτερη από κάθε αξιοθέατο.

Σε χώρες όμως που οι ντόπιοι δεν μιλάνε καν αγγλικά, όπως για παράδειγμα στο Yucatan, όπου οι ντόπιοι μιλάνε ισπανικά και mayan, είναι απαραίτητο ο ταξιδιώτης να μπει στη διαδικασία να μάθει τη γλώσσα τους. Απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η παραγγελία φαγητού σε ένα εστιατόριο ή η έκδοση ενός εισιτηρίου για μουσείο ή μέσο μεταφοράς μπορεί να γίνουν δύσκολες ή αδύνατες. Επειδή όμως είχα μάθει ισπανικά, μπορέσαμε ακόμα και να λύσουμε μια παρεξήγηση που προέκυψε με την ενοικίαση αυτοκινήτου.
Μιλώντας τους στη γλώσσα τους επίσης, οι ντόπιοι συγκινούνταν και μας ανοίγονταν πιο εύκολα, γιατί έβλεπαν ότι μιλάμε τη γλώσσα τους. Έστω και αν δεν τα καταφέρνουμε και τέλεια. Έτσι κι εγώ όταν γνωρίζω κάποιον ταξιδιώτη στην Ελλάδα που προσπαθεί να συνεννοηθεί μαζί μου στα ελληνικά. Υποδεικνύει έναν άνθρωπο που πραγματικά αγαπάει τα ταξίδια, που σέβεται τη χώρα που επισκέπτεται, αλλά κυρίως τον εαυτό του.

Τα τελευταία χρόνια, με τις νέες τεχνολογίες,  η εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει γίνει απλή και πολύ πιο οικονομική. Μόνο με τον υπολογιστή μου και σύνδεση στο ίντερνετ, μπορώ να ξεκινήσω την εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας ή να κάνω εξάσκηση σε μία γλώσσα που ήδη γνωρίζω. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει με ντόπιους ομιλητές από την άνεση του σπιτιού μου. Οι ντόπιοι καθηγητές είναι σημαντικοί. Γιατί όσο καλά και να μιλάει ένας καθηγητής τη γλώσσα διδασκαλίας του, η προφορά και κάποιες πολύ εσωτερικές λεπτομέρειες της γλώσσας είναι κάτι που καλύτερα μαθαίνεις από κάποιον γηγενή ομιλητή. Και η προφορά μετράει πολύ όταν είσαι στο εξωτερικό.

Οι νέες πλατφόρμες εκμάθησης ξένων γλωσσών, ή πλατφόρμες e-learning, είναι ένας καινούριος τρόπος εκμάθησης. Δημιουργήθηκαν ακριβώς γιατί αφουγκράστηκαν την ανάγκη των ατόμων που δουλεύουν, έχουν οικογένεια και υποχρεώσεις. Για ανθρώπους που επομένως έχουν λίγο χρόνο για δραστηριότητες εκτός σπιτιού, και όμως θέλουν να κάνουν κάτι καλό για τον εαυτό τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους ή να αποκτήσουν καινούργιες. Σε αυτές τις πλατφόρμες, μπορείς να βρεις ένα μεγάλο εύρος ξένων γλωσσών. Οι οποίες διδάσκονται είτε από επαγγελματίες καθηγητές της γλώσσας με μητρική τη γλώσσα διδασκαλίας, είτε από ντόπιους ομιλητές με τους οποίους μπορείς να κάνεις εξάσκηση και να βελτιώσεις, κυρίως τον προφορικό λόγο. Διαλέγεις εσύ, σε συνεννόηση με τον καθηγητή, τις ημέρες, τις ώρες και τη διάρκεια των μαθημάτων. Αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, κινέζικα, γαλλικά, τσέχικα είναι κάποιες μόνο από τις επιλογές. Πόσο εύκολο είναι να βρεις έναν ντόπιο καθηγητή, κινεζικών ας πούμε, ειδικά αν ζεις σε μία μικρή πόλη ή σε ένα νησί; Τώρα, με αυτή τη νέα τεχνολογία είναι! Και άρα το ταξίδι που ονειρεύεσαι στην Κίνα ακόμα πιο κοντά!

Διαδικτυακά μαθήματα γλωσσών έχουν πλημμυρίσει το ίντερνετ, μάλλον γιατί τα ταξίδια έχουν γίνει ακόμα πιο δημοφιλή και προσβάσιμα. Σημαντικό στοιχείο του e-learning είναι η διαδραστικότητα και η συμμετοχικότητα. Να μπορείς δηλαδή να παίρνεις μέρος στη διαδικασία εκμάθησης, όπως σε μία πραγματική τάξη, και όχι να είσαι απλώς  θεατής. Πραγματικά, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο συμμετοχής από το να μπορείς να μιλάς μέσω Skype με τον καθηγητή σου. Να θέτεις ερωτήσεις και απορίες. Να κανονίζεις εσύ πότε θα ξεκινάει και πότε θα σταματάει το μάθημα. Και προπάντων να κανονίζεις, σε συνεργασία με τον καθηγητή, σε ποια σημεία της γλώσσας θέλεις να επικεντρωθείς. Θέλεις να εξασκηθείς στη γλώσσα γιατί ταξιδεύεις για αναψυχή; Γιατί ταξιδεύεις για δουλειά; Ή γιατί ο λόγος του ταξιδιού σου είναι επίσκεψη σε συγγενείς ή φίλους; Ανάλογα με τις ανάγκες σου μπορεί να διαμορφωθεί και το μάθημα.
Ως πρώην δασκάλα αγγλικών, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο να μάθεις μια ξένη γλώσσα. 

Και κάτι τελευταίο, πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι, κυρίως για τις μανούλες με μωράκια που δεν έχουμε τη δυνατότητα να αφήνουμε τα μικρά μας για να παρακολουθήσουμε μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο. Μπορούμε όμως να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο και να κάνουμε κάτι ωφέλιμο για τον εαυτό μας και τα μελλοντικά μας ταξίδια με τα μωρά μας, αργά το βράδυ ίσως, όταν κοιμούνται. Ή νωρίς το πρωί. Τι να σας πω, εγώ πάντως όταν πάνε παιδικό, λέω να τελειοποιήσω τα ισπανικά μου και να κανονίσουμε τον γύρο της Λατινικής Αμερικής με τα δίδυμα! Θα με ακολουθήσετε σε αυτό το εγχείρημα;

 

* H φωτογραφία εξωφύλλου είναι δική μου, από το ταξίδι μου στο Amsterdam.
** To κείμενο δημοσιεύεται σε συνεργασία με τη Lingostan.

 

 

post a comment