Top
  >  Kidcation Tips   >  Πώς θα βοηθήσετε τα δίδυμα να αγαπήσουν τα ταξίδια

Ή τέλος πάντων πώς θα γίνει να μπορέσουν τα μωρά σας να ακολουθούν άνετα έστω στις μικρές αναγκαστικές μετακινήσεις εκτός νομού, πχ για το εξοχικό σας. Και φυσικά πώς θα καταφέρετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό οικογενειακώς!

 

Δείτε επίσης:
Πρώτο ταξίδι με τα μωρά
Tips για επιτυχημένα ταξίδια με μωρά

 

 

Κάντε μικρές διαδρομές καθημερινά με το καρότσι

Το θεωρώ πολύ σημαντικό να συνηθίσετε εσείς να φτιάχνετε μια τσάντα και να ετοιμάζετε δυο μωρά για έξω. Έχει σημασία και οι δυο γονείς να είναι εξοικειωμένοι με το διδυμοκάροτσο ΚΑΙ με το τι πρέπει να έχει η τσάντα ανάγκης, πριν το πρώτο ταξίδι. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει τα μωρά από βρέφη να αλλάζουν παραστάσεις.
Δείτε πώς να πάτε από τη βόλτα στο ταξίδι με δίδυμα μωρά εδώ.
 

Κάντε μικρές διαδρομές συχνά με το αυτοκίνητο εντός πόλης

Για να δείτε αν τα βολεύουν τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου ή τα αυγά σας. Για να δείτε αν ζαλίζονται/κάνουν εμετό/γκρινιάζουν/κλαίνε. Για να μάθετε κι εσείς πώς βολεύει να κάθεστε: και τα δύο πίσω με καθρέφτες για να τα βλέπετε; Ένα μπροστά (να κοιτάει πίσω – απενεργοποιημένος αερόσακος) και το άλλο πίσω μαζί σας, για να έχετε άμεση πρόσβαση και στα δύο; Και τι χρειάζεστε: μωρομάντηλα, παιχνιδάκια κλπ.
Δείτε tips για το αυτοκίνητο με δίδυμα μωρά.
 

Ξεκινήστε με ένα μικρό ταξιδάκι

Μία διανυκτέρευση μόνο, κάπου έως 2 ώρες μακριά. Για να μάθετε και εσείς τι χρειάζεστε και τα μωρά σας να καταλάβουν ότι έχουν κάτι ακόμα να συνηθίσουν με τους γονείς που τους έτυχαν: τα ταξίδια!
Αυτό κάναμε εμείς και αυτή είναι η εμπειρία μας από το πρώτο μας μικρό ταξιδάκι με τα δίδυμα.

 

 

Το πρώτο σας αεροπορικό/ακτοπλοϊκό ας είναι πριν χρονίσουν

Και λέω αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό, γιατί δεν χρειάζεται κάθε οικογένεια να μετακινηθεί και με αεροπλάνο και με πλοίο. Για οικογένειες που μένουν στο εξωτερικό, το αεροπορικό ταξίδι είναι κάτι που θα γίνεται συχνά και πρέπει το μωρό να συνηθίσει. Για οικογένειες που μένουν ή έχουν σπίτι/συγγενείς στα νησιά μας, το ακτοπλοϊκό αντίστοιχα είναι αυτό που δεν σας παίρνει να καθυστερήσετε. Όσο πιο πολύ το καθυστερήσετε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι. Ένα μωράκι μπορεί απλά να αποκοιμηθεί. Ένα νήπιο 14 μηνών είναι αρκετά πιθανό να κλαίει. Ένα μικράκι 21 μηνών θα τα διαλύσει όλα. Καλό είναι αυτά τα στάδια να τα περάσετε όλα, για να συνηθίσετε όλοι σας και να μην σας φανεί ξαφνικά βουνό το ταξίδι. Eιδικά εφόσον μιλάμε για δίδυμα. Που έχουμε επίσης να μάθουμε πώς κουβαλάμε τα μωρά όταν το διδυμοκάροτσο δεν χωράει στο ασανσέρ του πλοίου (δείτε πώς εδώ). Τι γίνεται αν σου σπάσουν το διδυμοκάροτσο στην πτήση (δείτε εδώ). Ποια είναι τα καλύτερα καρότσια επιτέλους για αεροπορικό ταξίδι (αυτά). Τι αξεσουάρ χρειάζεται να έχετε αγοράσει αποκλειστικά για τα ταξίδια σας (αυτά). Αλλά και ποια θα σας φανούν χρήσιμα σε πτήση (αυτά).

 

 

Υπάρχουν πολλές παιδικές αρρώστιες στα πρώτα ταξίδια και καλό είναι να τις περάσετε όλες, εφόσον θέλετε ή χρειάζεται να ταξιδεύετε οικογενειακώς. Εμείς τις περάσαμε όλες. Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ με γκρίνια σε κάποιες διαδρομές. Εμετούς σε άλλες. Με παιδιά που δεν θέλουν να κάτσουν στο αμάξι ή που βγάζουν τη ζώνη τους. Με έναν Γιώργο να κλαίει στο πάτωμα του αεροπλάνου, να μην θέλει να κάτσει και μια αεροσυνοδό να μας απειλεί ότι θα πρέπει να κατέβουμε για να φύγει το αεροπλάνο χωρίς εμάς. Με πολλές (ΠΟΛΛΕΣ) ακυρώσεις ταξιδιών επειδή κάποιο αγοράκι αρρώστησε ή χτύπησε. Με πρόωρες επιστροφές σπίτι μας επειδή κάποιος από τους δύο έκανε πυρετό Ιούλιο μήνα.

Και ξαφνικά, όταν έγιναν 3+ ετών, έγιναν οι καλύτεροι συνταξιδιώτες. Τα παιδιά που θέλεις συνεπιβάτες στο αεροπλάνο. Η συντροφιά που θέλεις στο αμάξι να σου φτιάχνει το κέφι. Η παρέα που θέλεις στο dinnerάκι σε ένα ωραίο εστιατόριο.

Ήταν όμως πράγματι ξαφνικά; Όχι. Και γι’ αυτό δεν προτείνω σε κανένα να ΜΗΝ ταξιδέψει με τα δίδυμα πριν πχ γίνουν 3. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι ξαφνικά τα ταξίδια σας θα είναι εύκολα απλά και μόνο επειδή τα παιδιά σας έγιναν 3, 4, 5 ετών. Ακόμα και 6χρονα ζαλίζονται στο αμάξι/αεροπλάνο και τα 6χρονα πιο εύκολα θα σας πούνε “εγώ δεν πάω πουθενά” – καλό θα είναι πριν γίνει αυτό, να βρείτε τι βολεύει το δικό σας παιδί για να μην ζαλίζεται. (Μιλήστε με τον παιδίατρό σας για λύσεις).

Όπως και με το φαγητό: δεν θα φάει το παιδί ξαφνικά κομμάτια επειδή έγινε 12 μηνών, ΑΝ μέχρι 11 μηνών τρώει αλεσμένα. Είναι κάτι που πρέπει να το κτίσεις, να δώσεις πρώτα αλεσμένα, μετά πατημένα τα μισά, μετά πατημένα όλα, μετά πατημένα και κομμάτια και μετά κομμάτια. Και φυσικά, με θάρρος από τους γονείς.
Έτσι και το ταξίδι στο εξωτερικό: κι αυτό θα το κτίσεις. Σταδιακά, σταθερά, με θάρρος και λίγο τσαμπουκά.

 

Εσείς πότε ξεκινήσατε τα ταξίδια με τα δίδυμα;

 

 

post a comment