Και ενώ για ταξίδι χωρίς παιδιά, απλά κοιτάμε τι ταξίδια πουλάνε τα ταξιδιωτικά γραφεία, εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. 1ον, γιατί τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν προγράμματα πολύ έντονα για γονείς κουρασμένος και άυπνα νήπια. Και 2ον γιατί όλα αυτά τα ωραία που θα μαγέψουν τα παιδιά σε ένα ταξίδι δεν είναι ποτέ συγκεντρωμένα σε ένα μόνο site και κανένα ταξιδιωτικό γραφείο δεν τα ξέρει όλα.
… Μπορούμε όμως να τα βρούμε.
Διαβάστε επίσης
Επικά road trips
Για ταξίδια εσωτερικού
Υπάρχουν τόσα άρθρα στο παρόν site, στο blog του Family Hotels Greece και τόσες συζητήσεις στην Ομάδα στο Facebook, που δεν χρειάζεται καν να ρωτήσετε για να βρείτε τις απαντήσεις που θέλετε. Θα βρείτε επίσης προτάσεις γραμμένες και ραμμένες από Local Moms, εδώ.
Για ταξίδια εξωτερικού
Family Travel Blogs
Travel mad mom, World Wide Webbers, Travelyn Family, Twins & Travels, Wandering Wagars, Mama Loves Italy είναι μερικά από τα blogs που συμβουλεύομαι εγώ. Τόσο για την πολύ όμορφη παρουσίαση και τις ενδιαφέρουσες προτάσεις, όσο και για τον χωρίς έπαρση τρόπο τους και την ανοιχτόμυαλη προσέγγισή τους.
Family travel agencies
Stubborn Mule Travel για περιπετειώδη ταξίδια με παιδιά, Little Clog Holidays για ταξίδια στις BeNeLux. Το πρώτο το συμβουλεύομαι για προορισμούς της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα ταξίδια που πουλάνε είναι ιδανικά για οικογένειες. Κοιτάω πού πάνε, πόσες μέρες διαρκεί και πόσο κοστίζει, πριν το ψάξουμε μόνοι μας. Το δεύτερο με γεμίζει ιδέες για τις χώρες αυτές.
Family Travel Instagrams
Eίναι πραγματικά χιλιάδες. Τα περισσότερα έχουν απλά όμορφες φωτογραφίες χωρίς πληροφορίες. Κάποια έχουν πραγματικά χάλια φωτογραφίες παρότι ως οικογένειες πάνε σε φοβερούς προορισμούς, και ελάχιστες πληροφορίες. Και πάλι θα ξεχωρίσω τις ίδιες οικογένειες που ξεχώρισα και στα blogs, για την ολιστική τους προσέγγιση: τέλεια κείμενα, πολλές χρήσιμες πληροφορίες, instagram posts με λεπτομέρειες. Kάποια έχουν και ωραία αισθητική, αλλά όταν κανονίζεις ταξίδι, αρκεί ένα χρήσιμο κείμενο, με geolocations.
Family Travel Magazines
Δηλαδή, το Kidcation.gr!
Family Travel Links
- Holiday Weather, για να επιλέξετε την κατάλληλη εποχή για το ταξίδι σας
- Aν είστε σε ηλικία που αναζητάτε δεινόσαυρους, δείτε εδώ
- Για διαβατήρια, δείτε εδώ
Google search
Γράφουμε πχ “things to do with kids in Lisbon” και ανοίγουμε μόνο τις 3 πρώτες σελίδες. Συνήθως, είναι blogs. Την trip advisor σε αυτό το θέμα δεν την εμπιστεύομαι, γιατί δεν φιλτράρει τα πολύ παλιά αποτελέσματα.
Google maps
Γράφουμε πχ “theme parks, Belgium” και βλέπουμε τις τοποθεσίες τους. Στη συνέχεια, ψάχνουμε πόλεις (ή καλύτερα, χωριά) κοντά τους, καθώς και άλλα σημεία ενδιαφέροντος γύρω από τα οποία θα κινηθούμε.
Έχει σημασία κάθε προορισμός μας να έχει κάτι για παιδιά. Ένα “τυράκι”, για να γίνουν οι μετακινήσεις από μέρος σε μέρος, όχι απλά εύκολες, διασκεδαστικές. “Τώρα πάμε στο Θεματικό Πάρκο!” “Εκεί που θα πάμε θα δούμε δεινόσαυρους!” “Πάμε να μείνουμε σε φάρμα, να δούμε ζωάκια!” “Η πόλη αυτή έχει τέλειες παιδικές χαρές!” κ.λπ.
ΑΙ – chat GPT
Mπαίνετε στο chat gpt, κάνετε Login με το email σας ή το facebook και γράφετε στο search πχ “what is the best time to visit Uganda? Are vaccines necessary? What is an itinerary ideal for 8 days? Is it family friendly?” και παίρνετε όλες τις απαντήσεις.
Βήμα βήμα
Αφού βρούμε τους προορισμούς που θα επισκεφτούμε:
0. Ψάχνουμε ιδανικά απευθείας πτήση
1. Ψάχνουμε κατάλυμα, φροντίζοντας να είναι:
- κοντά με το αυτοκίνητο σε τυχόν θεματικό πάρκο
- κοντά με τα πόδια σε εστιατόρια και σημεία ενδιαφέροντος, γιατί πόσο να περπατήσουν τα παιδιά ή πώς θα είστε σίγουροι ότι το καρότσι μπαίνει στο λεωφορείο ή ότι στον σταθμό μετρό δεν θα βρείτε σκάλες
- με παιδική χαρά ή παιδική πισίνα ή με άνετους χώρους στο δωμάτιο, για να παίζουν όσο είμαστε εκεί
Βρείτε οικογενειακές διαμονές παντού
2. Βλέπουμε πώς θα μετακινηθούμε από προορισμό σε προορισμό.
- Αν είναι εύκολο, με τρένο
- Αν πάμε με αυτοκίνητο, φροντίζουμε οι αποστάσεις μεταξύ των προορισμών να είναι 2-3 ώρες. Αν είναι παραπάνω, καλό είναι να διανυκτερεύουμε για 2-3 βράδια σε κάθε προορισμό, για να ξεκουραζόμαστε όλοι επαρκώς πριν/μετά τις πολλές ώρες στο αυτοκίνητo. Μπορείτε να δείτε το κόστος των μεταφορικών (διόδια, βενζίνη) για κάθε δρομολόγιο στο rome2rio και στο viamichelin.
3. Αν το ταξίδι είναι μεγάλο σε διάρκεια, έχει πολλές pre-booked δραστηριότητες ή/και έχει διαμονές σε πολλές διαφορετικές περιοχές/χώρες, εμένα με βοηθάει να κρατάω σημειώσεις. Για το μεγάλο μας ταξίδι, είχα αρχικά ένα τετράδιο όπου είχα σημειώσει γραπτώς όλες τις προτάσεις που μου είχατε κάνει στην ομάδα μας στο facebook, καθώς και πληροφορίες που βρήκα σε family blogs και στο google (αποστάσεις, ξενοδοχεία, δραστηριότητες, χωριά, σημεία ενδιαφέροντος, πάρκα, μουσεία). Στη συνέχεια, και αφού είχαμε “βγάλει” το τελικό δρομολόγιο στο google maps, κάναμε ένα κοινό αρχείο online με τον άντρα μου, όπου οργανώσαμε γραπτώς το δρομολόγιο αναλυτικά, με αποστάσεις, ημέρες διαμονής σε κάθε προορισμό, προτάσεις ξενοδοχείων ανά προορισμό και σημεία ενφιαφέροντος. Εκεί, τελικά σημειώσαμε με links, κόστη και πρωινό/όχι πρωινό, πλυντήριο κάθε διαμονή μας. Και με links προς τα online εισιτήρια κάθε pre-booked activity.
4. Προσοχή στο Roaming! Υπάρχουν ημερήσιες χρεώσεις εκτός ΕΕ και κυρίως εκτός Ευρώπης. Επικοινωνήστε με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας και Internet σας ΠΡΙΝ φύγετε, για να σας σετάρουν. Προσοχή, αυτό πρέπει να το κάνετε για όλα σας τα τηλέφωνα, μαμά, μπαμπάς, παιδιά αν έχουν. Αν δεν το κάνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μία συσκευή που έχει ίντερνετ ως hotspot. Και να εύχεστε να πιάνει το wifi όπου πάτε.
5. Προσοχή και στις χρεώσεις των visa & mastercard. Ιδανικά, βγάλτε revolut και στο κινητό σας, αλλά και φυσική κάρτα. Γλιτώνετε χρεώσεις αλλαγής νομίσματος, χρεώσεις άλλης τράπεζας κ.λπ.
Εσείς πώς οργανώνετε το τέλειο δρομολόγιο για παιδιά;
Χριστινα
Εγω ψάχνω παντού τα πάντα! Ομάδες fb,Instagram, Google κλπ.
Κάνω screen shot ότι με ενδιαφέρει κ κρατάω πάντα σημειώσεις σε ένα τετράδιο! Το γραπτό με βοηθάει πολύ!!
dreamista
Στο τελικό στάδιο του ταξιδιού κι εγώ μαζεύω links προς χώρους και εισιτήρια σε ένα αρχείο με όλες τις πληροφορίες του ταξιδιού! Πράγματι, το γραπτό βοηθάει πολύ 🙂