Top
  >  Kidcation Tips   >  Πώς να κλείσετε μόνοι σας οικογενειακό ταξίδι στο εξωτερικό βήμα βήμα

Πότε χρειάζεται το ταξιδιωτικό γραφείο; Πότε απλά θα κάνει το ταξίδι χειρότερο; Και πώς να κλείσετε ένα ταξίδι με παιδιά στο εξωτερικό μόνοι σας;

 
Δείτε επίσης: 
Τα Μυστικά Μας Για Πιο Εύκολα Ταξίδια Με Παιδιά
Πώς να ταξιδέψετε οικονομικά με τα παιδιά στο εξωτερικό

 

Καταρχάς, να πω ότι η εμπειρία μου με ταξιδιωτικά γραφεία δεν είναι καλή. Ελβετία-Ιταλία, ομαδικό, μας τρέξανε αλύπητα. Σιγκαπούρη, ο οδηγός που μας έκλεισαν δεν ήρθε ποτέ. Ινδονησία, μου είπαν 2 βδομάδες πριν ότι το διαβατήριό μου δεν ισχύει και 1 βδομάδα πριν μας άλλαξαν δρομολόγιο και διαμονές, επειδή “δεν έβρισκαν” κάτι που ζητήσαμε. Ιορδανία, εγώ πρότεινα διαμονές και δρομολόγια και αυτοί “δεν έβρισκαν” παρ’ όλ’ αυτά.

Σίγουρα, πολλοί έχετε καλή εμπειρία με ταξιδιωτικά. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά; Τα λαμβάνουν υπόψη; Στα ομαδικά, σίγουρα όχι. Κανείς δεν θα περιμένει μια οικογένεια να ξυπνήσει/πλύνει/ταΐσει δυο παιδιά για να φύγει το πούλμαν, μιας και υπάρχει πρόγραμμα. Στα ατομικά, όχι, αν κλείνετε από Ελλάδα. Λες και δεν υπάρχουν family friendly ξενοδοχεία στο εξωτερικό φέρονται. Λες και δεν ταξιδεύει κανείς Έλληνας με παιδιά. 

Εξίσου σημαντικές οι πολιτικές ακύρωσης στα ταξιδιωτικά. Μια οικογένεια, έχουμε μάθει με τον άσχημο τρόπο, πρέπει να κλείσει flex αεροπορικά και διαμονή και δωρεάν ακύρωση. Αν το ταξιδιωτικό γραφείο δεν σας προσφέρει ευελιξία σε περίπτωση ακύρωσης ή επαναπρογραμματισμού, καλύτερα να κλείσετε μόνοι σας. Κλείστε επίσης ταξιδιωτική ασφάλιση που να καλύπτει ακύρωση αναχώρησης, για να είστε σίγουροι.

Για εξωτικούς, μακρινούς προορισμούς και πολύπλοκα ταξίδια με πολλές μετακινήσεις, προτείνω να βρείτε τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο στον προορισμό σας ή να κλείσετε εκδρομές με το ξενοδοχείο σας. Δείτε εδώ.

Καλύτερα μόνοι μας λοιπόν, αλλά πώς;

 

 

Βήμα 0: Διαβατήρια ή ταυτότητες; Visa;

Θα χρειαστεί να δείτε στο site της πρεσβείας της χώρας όπου πάτε

Σε κάποιες χώρες εκτός Ευρώπης, το διαβατήριό σας πρέπει να έχει 6μηνη ισχύ, δηλαδή αν επιστρέφετε στις 1/6/2022, το διαβατήριο θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης 6 μήνες μετά+.
Φυσικά, αν ταξιδεύετε εντός Ευρώπης, απλά πάτε με αστυνομική ταυτότητα. Τα παιδιά βέβαια που δεν έχουν ακόμα ταυτότητα, χρειάζονται οπωσδήποτε διαβατήριο.
Για τις περισσότερες χώρες, η βίζα βγαίνει με το που φτάσετε ή στο αεροπλάνο. Για τις ΗΠΑ, χρειάζεται να ζητήσετε απαλλαγή από τη βίζα. Ρωτήστε στις πρεσβείες.

Διαβάστε οπωσδήποτε εδώ:
Διαβατήριο για μικρά παιδιά: όλα όσα θέλετε να ξέρετε

 

 

Βήμα 1: Ψάχνουμε προορισμούς & δρομολόγιο

Θα χρειαστούμε τον χάρτη του kidcation, τη σελίδα προορισμών του kidcation, τους google maps ή το rome2rio, ίσως το google earth και σίγουρα το holidayweather ή καλύτερα το lonely planet (when to go)

Όπως δεν γίνεται να μάθεις Γεωγραφία χωρίς να δεις χάρτη, έτσι δεν γίνεται να κλείσεις ταξίδι με πολλούς προορισμούς χωρίς να δεις χάρτη.

O χάρτης του kidcation.gr περιέχει links προς τις σελίδες προορισμών 44 χωρών και ηπείρων. Στις σελίδες προορισμών μπορείτε να δείτε αρθρογραφία για κάθε χώρα, budget tips, χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και τι να κάνετε με τα παιδιά.

Το google maps και το rome2rio σού βρίσκουν όλους τους τρόπους να πας από τον ένα προορισμό στον άλλο, τη διάρκεια του ταξιδιού, κίνηση, αναμονή.
Το rome2rio ακόμα και κόστος (αεροπορικά, τρένο, βενζίνη κ.λπ.).
Βλέποντας τον χάρτη, μπορεί να ανακαλύψετε και άλλα μέρη που αξίζουν κοντά στους προορισμούς σας. Ή να δείτε πόσο μακριά είναι όσα θέλετε να δείτε και άρα να προσαρμοστείτε. Με λίγα λόγια, τελικά, θα φτιάξετε μόνοι σας ένα δρομολόγιο στα μέτρα σας.
To HolidayWeather θα σας ενημερώσει για τον καιρό στον προορισμό σας τον μήνα που θέλετε να πάτε. Οι πληροφορίες του βασίζονται στους μέσους όρους θερμοκρασιών των τελευταίων πολλών ετών για κάθε μήνα. Έχω πρόσφατα εντοπίσει λαθάκια, οπότε να συμβουλευτείτε και το lonely planet, στην ενότητα When To Go στη σελίδα του προορισμού σας.
Aν ταξιδεύετε για πρώτη φορά με τα παιδιά εκτός Ευρώπης, μπορείτε να κλείσετε μεν τα αεροπορικά μόνοι σας, αλλά να αποταθείτε σε τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο για να κανονίσουνε ξεναγήσεις, μετακινήσεις και ασφάλεια.

Δείτε επίσης:
10 εξωτικοί προορισμοί για τον Χειμώνα
Οι Πλησιέστεροι Προορισμοί Στην Ελλάδα
20+ οικονομικοί προορισμοί από Ελλάδα
Τέλειες Ιδέες Για Road Trip Από Την Ελλάδα
Ταξίδια Ζωής Με Παιδιά: Αμερική
Ταξίδια Ζωής Με Παιδιά: Ευρώπη
Ταξίδια Ζωής Με Παιδιά: Ασία, Αφρική, Ωκεανία
Οδικό Ταξίδι 24 Ημερών Με Παιδιά Σε 6 Χώρες!

 

 

Βήμα 2: Ψάχνουμε αεροδρόμιο που βολεύει

Θα χρειαστούμε το skyscanner/google flights και έπειτα site αεροπορικής

Αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο αν ταξιδέψετε στο εξωτερικό μόνο με το δικό σας όχημα. Είναι όμως απαραίτητο ακόμα κι αν πάτε μόνο σε έναν προορισμό, πχ ένα αστικό ταξίδι. Το skyscanner έχει την επιλογή “Explore Everywhere”, όπου μπορείτε να δείτε πού μπορείτε να πετάξετε από την πόλη σας πιο φτηνά το επόμενο διάστημα. Μπορεί αυτό να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον επόμενο προορισμό σας. Μπορείτε επίσης να μπείτε απευθείας στο site της ryanair ή της easyjet που ξέρουμε ότι βγάζουν πολύ οικονομικές πτήσεις. Και εκεί να βρείτε αεροδρόμια πόλεων που θα θέλατε να επισκεφτείτε.
Αφού βρείτε την πόλη που θέλετε να επισκεφτείτε, βρείτε τα φτηνότερα εισιτήρια στο skyscanner και κλείστε τα από το site της αεροπορικής. Προτείνω λόγω παιδιών και λόγω πανδημίας να προτιμάτε τα εισιτήρια Flex, τα οποία μπορείτε να ακυρώσετε απλά και ωραία αν χρειαστεί, χωρίς fees και φυσικά χωρίς να χάσετε τα λεφτά σας.

Δείτε επίσης:
Πώς Να Βρίσκετε Φτηνότερα Αεροπορικά

ή

 

 

Βήμα 2: Ψάχνουμε λιμάνι που βολεύει

Θα χρειαστούμε το ferryscanner και έπειτα site ακτοπλοϊκής

Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο μόνο αν πάτε πχ Ιταλία από Ελλάδα και θέλετε δικό σας αυτοκίνητο. Κάνουμε δοκιμές για τις πιο οικονομικές λύσεις, πχ συμφέρει η προσφορά early bird ή η family; Ποιος συνδυασμός θέσεων/καμπίνας είναι πιο φτηνός; Ποια ακτοπλοϊκή και ποιο λιμάνι είναι κάπως πιο οικονομικά; Ποιες είναι οι συνθήκες ακύρωσης;

Δείτε οπωσδήποτε:
Ελλάδα-Ιταλία με πλοίο με παιδιά: όλα όσα θέλετε να μάθετε

Extra tip 1

Προτείνω να κλείνετε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά από τα επίσημα sites των εταιρειών, για τους εξής λόγους:

  1. Συνήθως είναι τελικά φτηνότερα
  2. Σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης, μιλάτε απευθείας μαζί τους
  3. Κατά την κράτηση, έχετε άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες της κράτησης, από ακυρωτικά μέχρι έξτρα χρεώσεις

Extra tip 2

Σε περιπτώσεις δημοφιλών προορισμών και high season, πριν προχωρήσετε στην αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων, καλό είναι να δείτε αν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ξενοδοχεία. Αυτό γιατί αν δεν υπάρχει διαμονή, η ακύρωση των αεροπορικών είναι ακριβή. (Ενώ αν πχ κλείσετε διαμονή και τελικά δεν βρείτε αεροπορικά, η διαμονή ακυρώνεται και δωρεάν).

Extra tip 3

Αν όμως κλείνετε οδικό ταξίδι ΚΑΙ ακτοπλοϊκά, κλείστε τα ακτοπλοϊκά αφού κλείσετε όλες τις διαμονές σας. Αυτό, γιατί καθώς κλείνετε ξενοδοχεία σε 3-8 πόλεις/χώρες, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μέρες από το ταξίδι σας. Και δεν ακυρώνονται όλα τα ακτοπλοϊκά…

 

 

Βήμα 3: Κλείνουμε διαμονή

Θα χρειαστούμε το booking. com και το airbnb

Και στα δύο παραπάνω sites, βάζετε επιλογές: “free cancellation” και “breakfast” και αν είστε με αμάξι “parking”. Αν σας βγάζει άπειρα καταλύματα (σπάνιο), προσθέστε: “playground” ή “garden”, “restaurant” και ό,τι άλλο βλέπετε ότι σας ενδιαφέρει. Κάνετε αναζήτηση με βάση το budget σας και με βάση την τοποθεσία, πχ έως 1 χλμ από το κέντρο του Colmar (στο booking) ή ψάχνετε στον χάρτη γύρω ή μέσα στο κέντρο του πχ Colmar. Φροντίστε η διαμονή αν είστε 4μελής οικογένεια να είναι πάνω από 35 τμ, γιατί ακόμα κι αν πάτε για 2 βράδια και είστε συνέχεια έξω, θα στριμωχτείτε.
Δεν είναι φυσικά όλες οι διαμονές στα παραπάνω sites. Για campings στην Ευρώπη, προτείνω να δείτε και το eurocamp.co.uk. Για family friendly επιλογές στις BeNeLux, δείτε το Little Clogs Holidays. To holidaycottages.co.uk για γραφικές διαμονές στην Αγγλία. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχετε δωρεάν ακύρωση έως και 10 μέρες πριν την άφιξή σας το πολύ.
Αν βιάζεστε να κλείσετε διαμονή για σιγουριά, κλείστε όποια βρείτε με δωρεάν ακυρωτικά και αφήστε έτσι στον εαυτό σας χρόνο να κάνετε με την άνεσή σας έρευνα για κάτι καλύτερο/βολικότερο/φτηνότερο αργότερα. Ακυρώστε και ξανακλείστε, μέχρι να βρείτε το ιδανικό για εσάς. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε από την αρχή ποια είναι η καλή τοποθεσία ούτε να κλείσετε κάπου που δεν βολεύει και να ταλαιπωρηθείτε όσο είστε εκεί.

Δείτε επίσης:
Τι κατάλυμα να επιλέξω για ταξίδι με παιδιά
Τι κατάλυμα να επιλέξω για ταξίδι με μωρά/νήπια
Οι διαμονές που προτείνουμε

Aν ταξιδεύετε για πρώτη φορά με τα παιδιά εκτός Ευρώπης, μπορείτε να κλείσετε μεν τα αεροπορικά μόνοι σας, αλλά να αποταθείτε σε τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο για να κανονίσουνε ξεναγήσεις, μετακινήσεις και ασφάλεια. 
Αν όχι:

Αφού λοιπόν βρούμε ότι και πτήσεις υπάρχουν στο budget μας και διαμονές και εφόσον θα χρειαστούμε αμάξι:

 

 

Βήμα 4: Νοικιάζουμε αυτοκίνητο

Θα χρειαστούμε το rentalcars. com ή το carrentals. com ή το discovercars

Στα παραπάνω sites, θα βρείτε όλες τις επιλογές σε αυτοκίνητα από όλες τις εταιρείες ενοικίασης, βάσει location. Μπορείτε να βάλετε επιλογή να παραλάβετε και να επιστρέψετε το αμάξι στο αεροδρόμιο πχ. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτόματο αυτοκίνητο αν τέτοιο οδηγάτε και στη χώρα σας. Μπορείτε να νοικιάσετε καθίσματα αυτοκινήτου. Φροντίστε να έχει πορτ μπαγκάζ που να χωράει τις αποσκευές σας και το καρότσι του μωρού κ.λπ. Ισχύουν και εδώ τα δωρεάν ακυρωτικά: μην τα ξεχνάτε!

Δείτε περισσότερα:
Tips για road trips
Οδικό ταξίδι με δίδυμα νήπια
Οδικό ταξίδι με μωρά
Tips από το 24ήμερο οδικό μας ταξίδι στην Κ. Ευρώπη

 

 

Βήμα 5: Ψάχνουμε τι θα κάνουμε στους προορισμούς

Θα χρειαστούμε το lonely planet, το trip advisor και το visit a city app

Μπορεί να έχετε μια ιδέα για το τι θέλετε να δείτε και να κάνετε στον προορισμό σας. Μπορεί να μην έχετε ιδέα, απλά να θέλετε πολύ να πάτε κάπου και να κλείσετε το ταξίδι πριν ψάξετε. Γι’ αυτό βάζω αυτό το βήμα στη θέση 5. Μπορείτε να προμηθευτείτε βιβλία-οδηγούς ή να αρκεστείτε στα apps. Μπορείτε να ρωτήσετε στην ομάδα μας, για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για παιδιά. Μπορείτε να δείτε και τους οδηγούς για ταξίδια με παιδιά εδώ.

Δείτε επίσης:
Πώς να φτιάξετε το τέλειο δρομολόγιο για ταξίδι με παιδιά

 

 

Βήμα 6: Κλείνουμε τις εμπειρίες

Θα χρειαστούμε πιστωτική και ένα calendar

Αφού βρούμε τα μουσεία, τα θεματικά πάρκα, τις περιηγήσεις και τις εκδρομές που θέλουμε να ζήσουμε, προχωράμε με προσοχή στο booking τους. Με ημερολόγιο ανοιχτό δίπλα, για να μην κλείσουμε ξενάγηση στο μουσείο στη Βιέννη, την ημέρα που μπορούμε να πάμε ημερήσια στο Hallstatt.
Είναι καλό επίσης να λάβετε υπόψη τον καιρό. Αν ταξιδεύετε Χειμώνα στον Βορρά, καλό είναι να κλείσετε εμπειρίες σε κλειστούς χώρους και να επιλέξετε τυχόν εξωτερικούς χώρους για τα πρωινά σας, μιας και θα νυχτώνει νωρίς. Αν πάτε στον Βορρά το Καλοκαίρι, λάβετε υπόψην ότι δεν νυχτώνει πριν τις 23:00 και άρα μπορείτε να βάλετε πολλές δραστηριότητες κάθε μέρα.

Σας φαίνονται ίσως πολλά και μεγάλος κόπος. Συμφωνώ, ιδίως αν έχετε απαιτητικά προγράμματα και μεγάλες εργασιακές μέρες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αποταθείτε σε ταξιδιωτικό και να τα αφήσετε όλα πάνω τους. Απλά να προτιμήσετε ατομικό ταξίδι (όχι ομαδικό δηλαδή, αλλά φτιαγμένο στα μέτρα σας μόνο για εσάς) και θα πρότεινα να έχετε μαζί σας το δικό σας κάθισμα αυτοκινήτου.
Μπορείτε επίσης να κλείνετε τα μεγάλα σας ταξίδια μόνοι σας μεν, αλλά στις διακοπές σας, σε κάποια άδεια ίσως, για να έχετε χρόνο και διάθεση. Εμείς κλείσαμε ταξίδι όταν αποκλειστήκαμε από τα χιόνια.
Κάτι βολικό είναι επίσης να κλείνετε τα πακέτα του skyscanner, της booking ή της Aegean κ.λπ., που περιλαμβάνουνε αεροπορικά, διαμονή, αυτοκίνητο και ταξιδιωτική ασφάλιση. Φροντίστε να τα κάνετε όλα αρκετά custom, λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές ανάγκες των παιδιών (μην ταξιδεύετε βράδυ αν πιστεύετε ότι αυτό θα τα ταλαιπωρήσει, αποφύγετε πτήσεις transit, προτιμήστε ευρύχωρα δωμάτια ή διαμερίσματα, πρωινό κ.λπ.)

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να κλείσετε το επόμενο ταξίδι σας. Γράψτε μου στα σχόλια τι άλλο σας έχει βολέψει ή τι άλλο θα θέλατε να γράψω για να σας λύσω τυχόν απορίες και προβληματισμούς!

 

*Το άρθρο περιλαμβάνει custom links

post a comment