Πώς να είσαι ήρεμη μαμά, ειδικά στο ταξίδι
Επειδή ήρεμη μαμά=ήρεμα μωρά, διαβάζω πολύ και ακολουθώ ό,τι μου ταιριάζει, ό,τι κολλάει στα δίδυμα και ό,τι είναι εύκολο να εφαρμόσω, για να έχουμε μια καθημερινότητα χωρίς φωνές. Και, φυσικά, για να περνάμε όμορφα στα ταξίδια μας!
1. Διαλέξτε τις μάχες σας
Αξίζει να πω στα δίδυμα να σταματήσουν να σχίζουν το βιβλίο; Θα έχει αποτέλεσμα αν τους μαλώσω επειδή χτυπάνε με δύναμη τα παιχνίδια τους και κάνουν πολλή φασαρία; Όχι. Δεν κουράζομαι, δεν χαλάω τη σχέση μου μαζί τους για τέτοια ανούσια πράγματα.
Στο ταξίδι: Καμία μάχη. Αγκαλιά και συνεχίζουμε!
Αν βέβαια μπορεί να χτυπήσουν σοβαρά, προχωράω στο βήμα 2:
2. Απαλλαγείτε από όσα προκαλούν εκνευρισμό
Ξεκρεμάσαμε τον καθρέφτη από το σαλόνι. Κλείσαμε με ειδικά baby proof clips όλα τα ντουλάπια. Δεν έχει κανένα νόημα να χαλάμε τη ζαχαρένια μας λέγοντας 10 φορές το λεπτό στα δίδυμα “μην πειράζεις τον καθρέφτη, θα σπάσει και θα κοπείς και και…”. Απλά, έχουμε διώξει ό,τι είναι εν δυνάμει επικίνδυνο, γιατί προκαλεί νεύρα. Και έτσι τα δίδυμα καταλήγουν να παίζουν… με τα παιχνίδια τους.
Στο ταξίδι: Με το που φτάνουμε στο δωμάτιο, κρύβουμε μπιμπελό, καθαριστικά τζακιού, πιγκάλ και ό,τι μπορεί να σπάσουν ή να χτυπήσουν.
3. Το φαγητό δεν είναι ώρα τσακωμού
Αν οι ατάκες “φάε γρήγορα”, “αν δεν φας όλο σου το φαγητό, δεν έχει παιχνίδι/γλυκό/βόλτα”, “φάε φακές, έχουν σίδηρο” είναι στο λεξιλόγιό σας, βγάλτε τες άμεσα. Αν υψώνετε φωνή στο τραπέζι, σταματήστε το. Αν το μωρό σας κλαίει/φτύνει το φαγητό, δεν πεινάει, μην το στουμπώνετε. Φάτε κι εσείς με τα μωρά σας, εμπιστευτείτε τα νωρίς να φάνε μόνα τους, έχετε στο νου σας ότι κάθε γεύμα θα κρατάει τουλάχιστον 30 λεπτά, και όλα θα πάνε καλύτερα!
Στο ταξίδι: Προτιμήστε φαγητά που ξέρετε ότι τους αρέσουν. Μην παραλείψετε γεύματα. Μην καθίσετε να φάτε αν δεν πεινάνε. Φάτε μαζί τους.
Διαβάστε το άρθρο για το θέμα “φαγητό” σε ταξίδι με μωρά.
4. Ο μάρσιπος σώζει ζωές
Αν κλαίει στο καρότσι, φορέστε το μωρό σας και θηλάστε το αν γίνεται. Αν κλαίει στο σπίτι, το ίδιο, για να συνεχίσετε τις δουλειές σας. Οι φωνές σταματάνε στη στιγμή.
Στο ταξίδι: Σε ξένο μέρος, όταν έχουν βγει και λίγο από το πρόγραμμά τους, αισθάνονται ασφάλεια πάνω σας. Ηρεμούν. Διαβάστε περισσότερα για τον μάρσιπο στο ταξίδι.
5. Να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας
Δεν φταίνε τα μωρά μας που τους φωνάζουμε, εμείς φταίμε. Πρώτον, επειδή επιλέγουμε να τους φωνάξουμε αντί… να μην τους φωνάξουμε. Και δεύτερον, επειδή δεν είμαστε καλά, ξεκούραστοι, ήρεμοι, για να το ελέγξουμε. Οφείλουμε ως μαμάδες να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Ένα λεπτό την ημέρα για διαλογισμό. 15 για ένα χαλαρωτικό ντους. 5 για λίγες διατάσεις. Μια στο τόσο, μια βόλτα στο κομμωτήριο. Ιδανικά, γυμναστήριο 2-3 φορές την εβδομάδα και 1 φορά, έξοδο με φίλες. Αν τα έχετε καλά με τον εαυτό σας και βρίσκετε ευκαιρίες να χαλαρώνετε, θα είστε πιο ήρεμη μαμά.
Στο ταξίδι: Το ντουσάκι μου κάθε βράδυ το κάνω όπου κι αν είμαι!
6. Τραγουδήστε!
Εγώ τo ξεκίνησα μετά από συμβουλή της μαίας μου, για να τα ηρεμώ στην αλλαγή πάνας. Συνέχισα, για να τα νανουρίζω. Κάποια στιγμή, διάβασα στο Momma Zen ότι όταν τραγουδάς, ρυθμίζεις την αναπνοή σου όπως στον διαλογισμό: αναγκαστικά θυμάσαι να αναπνέεις, άρα χαλαρώνεις.
Στο ταξίδι: Τα δίδυμα αισθάνονται ασφαλή ακούγοντας οικεία τραγουδάκια και χαλαρώνουν με τη φωνή μου. Κι εγώ ηρεμώ μιας και χρειάζεται να αναπνέω σωστά.
7. Όταν φωνάζουν, να τα αγαπάτε λίγο παραπάνω
Είπαμε, είναι θέμα επιλογής: αν γκρινιάζουν/κλαίνε, μπορείτε είτε να αρχίσετε να γαυγίζετε, είτε να τα αγκαλιάσετε και να τα καθησυχάσετε. Τα “είσαι ασφαλής”, “σε αγαπάω”, “είμαι εδώ για σένα”, είναι πιο αποτελεσματικά από τα “γιατί το έκανες αυτό;”, “γιατί είσαι δύσκολος;”, “σταμάτα να κλαις”. Το να φωνάξεις είναι η πρώτη επιλογή. Η δεύτερη επιλογή έρχεται μετά από μια βαθιά αναπνοή και περιλαμβάνει αγκαλιές, κατανόηση και ικανοποίηση των αιτημάτων του μωρού. Έχει σημασία να καταλάβετε ότι δεν σας χειραγωγούν, απλά θέλουν κάτι. Συνήθως, να κοιμηθούν (κοίτα παρακάτω).
Στο ταξίδι: Έχει melt-down; Αγκαλιάστε το και μιλήστε του με ενσυναίσθηση “σε καταλαβαίνω, είναι λογικό να κλαις, σε αγαπώ, είσαι ασφαλής”.
8. Να προσφέρετε ευκαιρίες για υπνάκους
Αν κάθε βράδυ σάς βρίσκει με τα παιδιά μες στην υπερένταση και εσάς με νεύρα, σημαίνει ότι τα παιδιά σας δεν έχουν κοιμηθεί (αρκετά) μες στη μέρα. Οφείλετε να βρίσκετε ευκαιρίες για υπνάκους, είτε στη βόλτα σας, είτε στο σπίτι με χαλαρή μουσική σε σκοτεινό δωμάτιο, είτε πάνω στο στήθος σας θηλάζοντας. Έτσι, χαλαρώνετε κι εσείς, καθώς απαλλάσσεστε λίγο από τα καθήκοντα. Κυρίως όμως χαλαρώνει το παιδί/μωρό. Με το που βλέπετε ότι τρίβει μάτια, χασμουριέται ή κουτουλάει, ξεκινήστε.
Στο ταξίδι: Αν το ταξίδι έχει πολλή καροτσάδα, οι καινούργιες εικόνες, οι μυρωδιές και ο θόρυβος θα τα κουράζουν και θα κοιμούνται. Οπότε προτιμήστε ταξίδι και όχι εξοχικό. Χα!
9. Να ικανοποιείτε γενικά τις ανάγκες τους για ύπνο/φαγητό/θηλασμό/παιχνίδι
Εκτός αν θέλετε να τα ακούτε να γκρινιάζουν. Ή αν πιστεύετε ότι σας χειραγωγούν και ότι πρέπει “να μάθουν ότι εδώ γίνεται το δικό σας”.
Τα μωρά κλαίνε επειδή έτσι επικοινωνούνε. Αν ακούτε τι προσπαθούν να σας πουν και τα ικανοποιείτε, θα είναι χαρούμενα αυτά και συνεπώς εσείς. Αν δεν τα ακούτε, τραυματίζετε τη σχέση σας. Αν δεν ικανοποιείτε τις ανάγκες τους, θα γκρινιάζουν. Και αν γκρινιάζουν, θα εκνευρίζεστε όλοι. Και θα φωνάζετε. Και θα κλαίνε.
Στο ταξίδι: Ειδικά στο ταξίδι! Σεβαστείτε τη ρουτίνα τους, ακούστε τα. Έχω γράψει περισσότερα εδώ.
Προφανώς αυτά είναι τα βασικά, τα πρώτα μικρά βήματα για να γίνεις πιο ήρεμη μαμά (και άρα να έχεις και πιο ήρεμα μωρά). Μικρά tips που εγώ κατάφερα να ακολουθήσω στην καθημερινότητά μου με τα μωρά, τα εύκολα δηλαδή. Τα δύσκολα είναι πολλά παραπάνω και γράφουν ολόκληρο βιβλίο (το οποίο ακόμα διαβάζω). Τα 9 αυτά βήματα είναι εύκολα και απλά, γι’ αυτό έχουμε καταφέρει να τα ακολουθούμε και στα ταξίδια μας. Κάπως έτσι, είμαστε ήρεμοι όλοι και περνάμε καλά!
Harmony, Momma To Go
Sometimes, even though travel is stress inducing I am more calm, because I am relaxed. Of course there is always wine…
dreamista
Wine is the best way to feel numb… hahah!