Top
  >  Ferry Tips   >  Ελλάδα-Ιταλία με πλοίο με παιδιά: όλα όσα θέλετε να μάθετε

Από booking tips και ακτοπλοϊκές, μέχρι πώς περνάει ο χρόνος 21+ ώρες σε ένα πλοίο με παιδιά!

 

Η θέα από το πλοίο προς την Ανκόνα

 

 

 

Γιατί να πάτε οικογενειακώς στην Ιταλία με το πλοίο

Προφανώς και θεωρώ πιο συμφέρον αν δεν έχετε παιδιά ή αν έχετε μεγάλα παιδιά, να πάτε με αεροπλάνο μέχρι την Ιταλία, δίπλα είναι. Ειδικά αν πάτε σε κάποια πόλη, μιας και η μετακίνηση με τρένο είναι εύκολη.

Σε ποιες λοιπόν περιπτώσεις το πλοίο για Ιταλία είναι κάπως καλύτερη επιλογή;

1. Αν είστε Έλληνες και μένετε μόνιμα Ιταλία ή αλλού στην κεντρική Ευρώπη και θέλετε να έρθετε με πολλά συμπράγαλα στην Ελλάδα.

2. Αν έχετε δύο μικρά παιδιά, θέλετε να κάνετε road trip στην Ιταλία και η μεταφορά δύο παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου σας φαίνεται βουνό (εμάς μας φαίνεται).

3. Αν σας φαίνεται μεγάλο και το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου, αλλά και το κόστος ενοικίασης παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου. Δηλαδή αν το road trip σας έχει τόσο μεγάλη διάρκεια, που τα ακτοπλοϊκά ξαφνικά σας φαίνονται φτηνά.

4. Ενδεικτικά, αν έχετε βρει ακτοπλοϊκά με 815 ευρώ (όπως εμείς), για 4 άτομα, αμάξι, καμπίνα. Και τα αεροπορικά τα βρίσκετε με 300 ευρώ μεν (λέω σίγουρα λίγα για 4 άτομα που πληρώνουν κανονικά), αλλά το ταξίδι σας έχει διάρκεια 10+ μέρες και άρα μόνο η ενοικίαση αμαξιού σας βγαίνει 700+ ευρώ (και πάλι λίγα λέω).

5. Άσε που συχνά δεν υπάρχουν διαθέσιμα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου ή είναι κακής ποιότητας ή δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών σας. Ενδεικτικά, για 5+ ετών παιδιά δίνουν booster… Ένας πολύ καλός λόγος για εμάς να κάνουμε το ταξίδι με το δικό μας αυτοκίνητο ήταν για να έχουμε τα δικά μας καθίσματα αυτοκινήτου για τα παιδιά.

6. Φέτος, ήταν δύσκολα τα αεροπορικά ταξίδια. Πολλές ακυρώσεις και απώλειες αποσκευών. Αυτό φυσικά δεν το ξέραμε τον Γενάρη που κλείσαμε το ταξίδι μας. Αλλά αισθανθήκαμε τυχεροί, γιατί αν δεν παραλαμβάναμε τις βαλίτσες μας στην Ιταλία στο αεροδρόμιο, δεν θα τις παραλαμβάναμε ποτέ, μιας και ανά 2-3 μέρες αλλάζαμε προορισμό…

7. Επειδή οδικά είναι μεγάλος ο δρόμος και δύσκολος για Κεντρική Ευρώπη.

 

To δικό μας ταξίδι: 
Οδικό Ταξίδι 24 Ημερών Με Παιδιά Σε 6 Χώρες!
Μια μέρα στη Λίμνη Como στην Ιταλία με παιδιά
Στο Lauterbrunnen στην Ελβετία με παιδιά
2 μέρες στο Λουξεμβούργο με παιδιά
Στο Efteling Theme Park στην Ολλανδία με τα παιδιά
3 μέρες στην Bruges με παιδιά
Στην Colmar στην Αλσατία με τα παιδιά
Στο Cinque Terre στην Ιταλία με παιδιά
3 μέρες στην Τοσκάνη με παιδιά
Οικογενειακό Oδικό Ταξίδι Στην Κ. Ευρώπη: tips & info

 

 

 

Από ποιο λιμάνι να φύγετε

Όπως θα δείτε παρακάτω, το κόστος για Ιταλία είναι το ίδιο, είτε φύγετε από Πάτρα είτε φύγετε από Ηγουμενίτσα.

Συνεπώς, να φύγετε από Ηγουμενίτσα μόνο αν η αφετηρία σας, το σπίτι σας είναι κοντά. Αν φεύγετε από Αθήνα, να πάτε στην Πάτρα. Γλιτώνετε καύσιμα, διόδια και χρόνο στο αμάξι, άρα στάσεις για φαγητό και σνακ.

Γλιτώνετε επίσης αναμονή στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μες στη νύχτα, επιβίβαση μες στη νύχτα, σε ένα πλοίο όπου έχουν ήδη πιάσει θέσεις όσοι μπήκαν από Πάτρα. Και το κυριότερο; Τρώτε τυχόν αναμονή από καθυστερήσεις μέσα στο πλοίο, παίρνοντας έναν υπνάκο στην καμπίνα ή πίνοντας καφέ και όχι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Μέσα στη νύχτα. Για την ακρίβεια, εμείς περιμέναμε 1 ώρα στο λιμάνι της Πάτρας. Η καθυστέρηση τελικά ήταν 3 ώρες. Άρα όσοι ταξίδεψαν από Ηγουμενίτσα, περίμεναν 3 ώρες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Επίσης, για εμάς το καλύτερο κομμάτι του ακτοπλοϊκού ταξιδιού ήταν το Πάτρα-Ηγουμενίτσα και το Ηγουμενίτσα-Πάτρα, γιατί ήμασταν στην κυριολεξία 17 παρέες σε όλο το lounge και μόλις 5 στο εστιατόριο ανά πάσα στιγμή. Ήταν τέλεια.

Διάρκειες ταξιδιού: Πάτρα-Ανκόνα 22 ώρες, Πάτρα-Βενετία 32 ώρες, Πάτρα-Μπάρι ή Μπρίντιζι 18 ώρες, Ηγουμενίτσα-Ανκόνα 18 ώρες, Ηγουμενίτσα-Βενετία 25 ώρες, Ηγουμενίτσα-Μπάρι 10 ώρες και Ηγουμενίτσα-Μπρίντιζι 9 ώρες, Δυρράχιο (Αλβανία)-Ανκόνα 16 ώρες.

Η διάρκεια είναι μεγαλύτερη, συμφωνώ. Αλλά περνάει ευχάριστα με παιχνίδια, καφέ και βιβλίο σε ένα άδειο και ήσυχο πλοίο, κάτι που όσοι επιβιβάζονται στην Ηγουμενίτσα δεν απολαμβάνουν. Επίσης, το κόστος των διοδίων, της βενζίνης και τυχόν σνακ από Αθήνα μέχρι Ηγουμενίτσα είναι σίγουρα μεγαλύτερο από το κόστος του φαγητού σας στο καράβι από Πάτρα μέχρι Ηγουμενίτσα.

 

 

 

Πώς να κλείσετε τα εισιτήριά σας, οικονομικά

Τελευταία στιγμή

Αν ψάχνετε τελευταία στιγμή και απλά θέλετε να βρείτε θέση για εσάς, την οικογένειά σας και το αμάξι σας, κάνετε την αναζήτησή σας σε sites που συγκεντρώνουν αποτελέσματα από όλες τις ακτοπλοϊκές. Βρείτε το δρομολόγιο που σας συμφέρει και κλείστε το βάσει οδηγιών.

Εκπτώσεις στους ναύλους

Όσο νωρίτερα κάνετε την αναζήτησή σας, θα δείτε ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών εκπτώσεις, ειδικά αν κλείσετε τα εισιτήρια για Ιταλία 6+ μήνες πριν το ταξίδι σας. Ενδεικτικά, οι εκπτώσεις που είχαμε βρει ήταν για early booking ή για τα παιδιά, αν θυμάμαι καλά 50% έκπτωση. Είχαμε το περιθώριο χρόνου να κάνουμε διάφορες δοκιμές και να καταλήξουμε στην έκπτωση που όταν την εφαρμόζαμε, έβγαινε πιο οικονομικό το τελικό ποσό.

Δωρεάν ακυρωτικά

Στην απόφασή μας λάβαμε υπόψη και τα δωρεάν ακυρωτικά που υπήρχαν σε περίπτωση ακύρωσης μέχρι και 15 μέρες πριν το ταξίδι. Για την ακρίβεια, αν δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε και το μαθαίναμε μια μέρα πριν φύγουμε, θα πληρώναμε μόνο το 50% των εισιτηρίων Πάτρα-Ανκόνα και επειδή η επιστροφή μας ήταν 24 μέρες μετά, θα μας επιστρεφόταν όλο το ποσό των εισιτηρίων Ανκόνα-Πάτρα.

Από ποιο και για ποιο λιμάνι είναι φτηνότερα;

Από το λίγο που ψάξαμε με τις πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες (Αυγούστου 2022) που είχαμε διαθέσιμες και με τις πολύ συγκεκριμένες εκπτώσεις που εφαρμόζαμε, για τη δική μας οικογένεια (2 ενήλικες, 2 παιδιά 5 ετών, 1 μεγάλο αμάξι και καμπίνα με παράθυρο), το κόστος για Ανκόνα από Ελλάδα ήταν ίδιο, είτε παίρναμε το πλοίο από Πάτρα είτε από Ηγουμενίτσα. Έκανα μικρές δοκιμές όσο έγραφα αυτό το άρθρο και το κόστος μετάβασης για έναν επιβάτη στην Ιταλία το βρήκα 72 ευρώ για Μπάρι είτε από Πάτρα είτε από Ηγουμενίτσα, 103 για Ανκόνα είτε από Πάτρα είτε από Ηγουμενίτσα και 127 για Βενετία, είτε από Πάτρα είτε από Ηγουμενίτσα.

Δηλαδή (και προφανώς), από Ελλάδα για Μπάρι είναι οικονομικότερα από ό,τι για Ανκόνα, πόσο μάλλον για Βενετία. Αλλά και πάλι, Πάτρα-Μπάρι-Πάτρα και Ηγουμενίτσα-Μπάρι-Ηγουμενίτσα έχουν ίδιο κόστος. Και φυσικά, Πάτρα-Βενετία-Πάτρα έχουν ίδιο κόστος με Ηγουμενίτσα-Βενετία-Ηγουμενίτσα.

Συνεπώς, αν πάτε Νότια Ιταλία, σας συμφέρει να φτάσετε στο Μπάρι. Αν πάτε κεντρική Ιταλία, σας συμφέρει να φτάσετε στην Ανκόνα. Και αν πάτε Βόρεια Ιταλία, Κεντρική Ευρώπη, σας συμφέρει να φτάσετε Βενετία.

Και τελικά, αν μένετε Νότια Ελλάδα, δεν έχετε κανέναν απολύτως λόγο να πάτε μέχρι Ηγουμενίτσα για να πάρετε το πλοίο.

Διάρκειες ταξιδιού: Πάτρα-Ανκόνα 22 ώρες, Πάτρα-Βενετία 32 ώρες, Πάτρα-Μπάρι ή Μπρίντιζι 18 ώρες, Ηγουμενίτσα-Ανκόνα 18 ώρες, Ηγουμενίτσα-Βενετία 25 ώρες, Ηγουμενίτσα-Μπάρι 10 ώρες και Ηγουμενίτσα-Μπρίντιζι 9 ώρες, Δυρράχιο (Αλβανία)-Ανκόνα 16 ώρες.

 

 

 

Ποια ακτοπλοϊκή να προτιμήσετε

Εμείς ταξιδέψαμε με ΑΝΕΚ. Μια χαρά ήταν, αλλά δεν έχω και μέτρο σύγκρισης. Ο μόνος λόγος που την προτιμήσαμε ήταν γιατί βρήκαμε σαφώς πιο συμφέρουσες εκπτώσεις και όρους ακυρωτικών σε σχέση με τη Minoan. Ωστόσο, αν έχετε την κάρτα Alpha Bonus, μαζεύετε πόντους με αγορές εισιτηρίων Minoan, τους οποίους μπορείτε να μετετρέψετε σε αεροπορικά μίλια με την Aegean.

Όχι, δεν υπάρχει η Grimaldi. Δεν υπάρχει κάποια ιταλική ακτοπλοϊκή. Πρόκειται για ελληνικό μονοπώλιο και οι τιμές δεν πέφτουν εύκολα.

 

 

 

Εκπτώσεις στο πλοίο

Δεν υπάρχουν. Χα! Για την ακρίβεια, το νερό 50ml είναι στα 80 λεπτά. Σαφώς φτηνότερο από όσο στην Ιταλία, αλλά και πάλι.

Προτείνω όμως να βγάλετε την κάρτα ΑΝΕΚ ή την αντίστοιχη της Minoan και να μαζεύετε πόντους σε κάθε αγορά που θα κάνετε στο πλοίο, για εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά που θα κλείσετε στο μέλλον.

 

 

 

Καθυστερήσεις στο πλοίο

Υπάρχουν πολλές! Για την ακρίβεια, στον πηγαιμό, το πλοίο ήρθε στις 14:30 ενώ έπρεπε να αναχωρήσει στις 14:30, γύρισε πίσω στην Πάτρα ενώ ήταν 1 ώρα εν πλω και καθυστέρησε άλλη μια ώρα στην επιβίβαση στην Ηγουμενίτσα. Συνολικά, 4 ώρες.

Στην Ανκόνα, πήγαμε για βόλτα και για φαγητό. Τόση καθυστέρηση είχε.

 

 

 

Πώς περνάει η ώρα στο πλοίο

Αν έχετε καμπίνα με παράθυρο, πολύ ευχάριστα. Αν έχετε καμπίνα χωρίς παράθυρο (είναι ελάχιστα πιο φτηνές), όχι εξίσου ευχάριστα. Αν δεν έχετε καν καμπίνα, δεν θέλω καν να το σκεφτώ. 18-24 ώρες βασανιστήριο.

Εμείς μπήκαμε, βολευτήκαμε στην καμπίνα μας, πήγαμε για καφέ και σνακ, παίξαμε στο lounge επιτραπέζια που είχαμε φέρει, φάγαμε, παίξαμε ξανά, πήγαμε στην καμπίνα για παιχνίδι, φάγαμε ξανά και μετά κοιμηθήκαμε. Ξυπνήσαμε σε ένα πλοίο ξαφνικά πατείς με πατώ σε από όσους μπήκαν στην Ηγουμενίτσα χωρίς καμπίνα, φάγαμε πρωινό, παίξαμε, ήπιαμε καφέ, φάγαμε μεσημεριανό, μαζέψαμε και αποβιβαστήκαμε στην Ανκόνα!

Tips

1. Πολύ βασικό, να πάτε για ύπνο γύρω στις 22:00 και να σηκωθείτε γύρω στις 9 αν μπορείτε.

2. Πρoτιμήστε καμπίνα με παράθυρο, για να βλέπετε έξω, την ανατολή ή τη δύση θα τις πετύχετε σίγουρα!

3. Κατεβάστε σειρές και ταινίες, γιατί με το που βγείτε από Ελλάδα, το 4G σας δεν πιάνει και το wifi on board δεν είναι αρκετό για streaming, παρόλο που το αγοράζετε.

4. Έχετε μαζί σας ένα βιβλίο για εσάς και 2-3 για να διαβάσετε στα παιδιά.

5. Τα παιδιά ας έχουν από μία τσάντα ο καθένας με κάποια παιχνιδάκια που θα έχουν διαλέξει, καπέλο, νερό, (μάσκα), αντισηπτικό, βιβλίο.

6. Προτείνω μικρά επιτραπέζια χωρίς πιόνι και ζάρια, τύπου memory game (καταφέραμε να χάσουμε μόνο μία κάρτα), αλλά όχι jenga. Ή κάποιο παιχνίδι με κάρτες, γνώσεων ή λέξεων.

7. Το εστιατόριο ανοίγει κάθε 1-2 ώρες και μένει ανοιχτό 1-2 ώρες, οπότε νηστικοί δεν θα μείνετε. Άσε που περνάει και ευχάριστα η ώρα με κρασάκι, φαγητάκι με τα παιδιά και μετά μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια.

8. Προτείνω το lounge πάνω από τη γέφυρα του καπετάνιου, για την καλύτερη θέα, ησυχία (δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δεν έχουν καμπίνα) και τις επιλογές σε καφέ, γλυκό και ποτό.

 

 

 

Τι χρειάζεστε στο πλοίο

Δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην καμπίνα για όλες σας τις αποσκευές.

Στην καμπίνα, έχετε μια μικρή ντουλάπα, ένα μπάνιο με ντους και σαπούνι για τα χέρια, χαρτί υγείας, 2 κρεβάτια και 2 ανοιγόμενα κρεβάτια ψηλά (για τους ενήλικες, αν τα παιδιά είναι μικρά), ένα σκαμπό και ένα μικρό τραπεζάκι. Υπάρχουν δύο κάδοι, ένας εντός και ένας εκτός τουαλέτας.

1. Εμείς πήραμε μαζί ο καθένας από μία backpack. Τα παιδιά είχαν μέσα το μπουκάλι τους με νερό, από μία μάσκα, ένα καπέλο, τα γυαλιά ηλίου τους και παιχνίδια/βιβλία. Εγώ είχα μαζί το βιβλίο μου μόνο στο καράβι, αντισηπτικά και αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, ένα μικρό νεσεσέρ με τα βασικά σε περίπτωση τσιμπήματος/ατυχήματος/πονοκεφάλου, θερμόμετρο κ.λπ. Toυ άντρα μου είχε νερά, κάποια επιπλέον είδη πρώτης ανάγκης, έναν ελβετικό σουγιά που πάντα παίρνει μαζί του και πάντα μας φαίνεται χρήσιμος, έξτρα μπουφάν για τα παιδιά και σνακ.

2. Είχαμε επίσης μία μικρή βαλίτσα για το καράβι. Eτοιμάσαμε μία μικρή βαλίτσα (μέγεθος χειραποσκευής) με ένα νεσεσέρ, φάρμακα, μια αλλαξιά ρούχων για τον καθένα και πιτζάμες. Προτιμήστε μακρυμάνικες πιτζάμες και έχετε μαζί σας από ένα μακρύ παντελόνι ή και από μία μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο ή μπουφανάκι, γιατί με το που ξεκινάει το πλοίο, κάνει πολύ κρύο μέσα, ειδικά στις καμπίνες, ειδικά το βράδυ.

3. Έχετε μαζί σας βιταμίνες για όλους, γιατί τόσες ώρες σε κλειστό χώρο, τη θέλετε την προστασία σας από μικρόβια.

4. Τα αντιβακτηριδιακά μαντήλια, covid ξε covid, εγώ τα έχω για να καθαρίζω τις επιφάνειες στα πλοία και στα αεροπλάνα πριν κάτσουμε.

5. Δεν είναι τόσο ακριβά τα φαγητά, ποτά στο καράβι, για να σας προτείνω να κουβαλήσετε από το σπίτι σας. Καλά καλά ούτε σνακάκι για την καμπίνα δεν θα σας προτείνω, γιατί είναι τόσο εύκολη και απαραίτητη η βόλτα προς τις καντίνες και τα εστιατόρια, που απλά κάντε την.

+ Ωστόσο, φροντίστε να προμηθευτείτε σνακ και νερά από τις καντίνες του πλοίου πριν αποβιβαστείτε, για να μην χρειαστεί να κατέβετε στον αυτοκινητόδρομο στην Ιταλία.

 

 

Έχετε κάνει ένα από αυτά τα δρομολόγια; Τι άλλο προτείνετε;

 

 

post a comment