Top
  >  Babycation   >  Tips: Πρώτο Ταξίδι Με Τα Μωρά

Το πρώτο ταξίδι με μωρά ενώ μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση τελικά όπως θα δείτε, είναι λίγο πονοκεφάλιασμα μέχρι να πραγματοποιηθεί. Έχοντας επισκεφτεί 13 προορισμούς σε 12 ταξίδια, οδικά και αεροπορικά, πριν τα δίδυμα συμπληρώσουν έτος, αποκτήσαμε αρκετή εμπειρία στο θέμα. Έτσι, συγκέντρωσα σε ένα άρθρο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ετοιμαστείτε εύκολα και να ταξιδέψετε κι εσείς με τα μωράκια σας!

 

Πόσο νωρίς μπορούμε να ταξιδέψουμε με το μωρό;

Εξαρτάται. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται και για μωρά ημερών. Άλλωστε, όπως ξέρετε, υπάρχουν μαμάδες που γεννάνε σε αστικά κέντρα, αλλά μένουν σε νησί και επιστρέφουν σπίτι τους με αεροπλάνο σχεδόν με το που βγαίνουν από το μαιευτήριο. Εξαρτάται από την αεροπορική πόσο μικρά μωρά θα δεχτεί στην πτήση της, οπότε επικοινωνήστε μαζί τους.
Αν σκοπεύετε να κάνετε πολύμηνο ταξίδι με το μωρό για να εκμεταλλευτείτε τυχόν άδεια μητρότητας ταξιδεύοντας ως οικογένεια, καλό είναι να έχει κάνει (μαζεμένα) κάμποσα βασικά εμβόλια, οπότε μάλλον θα περιμένετε αρκετά πριν αναχωρήσετε (4-6 μηνών). Δείτε περισσότερα εδώ.
Κατά τα άλλα, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Πιο εύκολο είναι ένα ταξίδι με βρέφη που απλά πίνουν γάλα, δεν μπουσουλάνε και κοιμούνται όλη μέρα. Δηλαδή πριν κλείσουν 6 μήνες.

Δείτε τις δικές μας υστερίες και επιτυχίες στο πρώτο μας ταξίδι με τα δίδυμα εδώ

 

Packing list για ταξίδι με μωρά

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε όλο σας το σπίτι σε κάθε ταξίδι με τα μωράκια σας. Χρειάζεται μια κάποια ευελιξία βέβαια για να το καταφέρετε. Χρειάζεται και το κατάλληλο κατάλυμα, γιατί αν για παράδειγμα πάτε στο εξοχικό σας, πρέπει να πάρετε μαζί παρκοκρέβατα, σεντονάκια και πετσέτες.

Δείτε πώς γίνεται να ταξιδέψετε με δίδυμα μωρά χωρίς να κουβαλήσετε όλο σας το σπίτι
Τι πήραμε μαζί στο πρώτο μας ταξίδι με τα μωρά και τι δεν χρειαζόταν τελικά να πάρουμε

 

Τι κατάλυμα να επιλέξουμε για ταξίδι με μωρά;

Αν δεν έχετε κάνει ακόμα εισαγωγή στερεών, τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Μεταξύ μας, ακόμα και αν τα μωρά πίνουν ξένο γάλα, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας βραστήρας (που όλα τα δωμάτια ξενοδοχείου μπορούν να σας παρέχουν) για να πλένετε με βραστό νερό και έτσι να αποστειρώνετε τις πιπίλες και τα μπουκάλια. Αν βέβαια για το πρώτο σας ταξίδι επιλέξετε κάποιον εγχώριο προορισμό, μπορείτε αν θέλετε να πάρετε μαζί και τον αποστειρωτή σας. Ή να ταξιδέψετε μεν στο εξωτερικό, αλλά να επιλέξετε διαμονή σε διαμέρισμα για να έχετε κουζίνα (κατσαρολάκι κ.λπ.)
Ακόμα κι αν κάνετε συγκοίμηση πάντως, θυμηθείτε ότι πρέπει να δηλώσετε κατά την κράτηση τον αριθμό των επισκεπτών για λόγους ασφαλείας του καταλύματος. Μπορεί δηλαδή να μην ζητήσετε παρκοκρέβατο, αλλά πρέπει να πείτε ότι ταξιδεύετε με μωρό/μωρά.
Αν το μωρό τρώει στερεές, δείτε τα παρακάτω άρθρα:

Ταξίδι με μωρά και το θέμα “φαγητό”
Τι κατάλυμα να επιλέξω για ταξίδι με μωρά/νήπια;
Γιατί να επιλέξω μεγάλο ξενοδοχείο για ταξίδι με μωρά

 

Πόσο μακρινό μπορεί να είναι ένα οδικό ταξίδι με δίδυμα μωρά/με το μωρό;

Εξαρτάται από το μωρό, αλλά υπάρχουν και κάποιοι κανόνες ασφαλείας. Καλό είναι δηλαδή ανά 2-3 ώρες να βγάζετε το μωρό από το αυγό/κάθισμα αυτοκινήτου. Αν κοιμάται βέβαια, αφήστε το να κοιμηθεί και απλά συνεχίστε. Άλλωστε, όπως ξέρετε ήδη, θα πεινάσει ή θα κάνει κακά ή θα θέλει αγκαλιά και θα ξυπνήσει αυτό, ξέρει. Άρα λοιπόν, υπολογίστε ένα ταξίδι με μικρές στάσεις ανά 2-3 ώρες και δείτε πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε, αν θα χρειαστείτε διανυκτέρευση και τι δυνάμεις έχετε για να κάνετε κάτι τέτοιο επί μέρες σε ένα μεγάλο οδικό ταξίδι που ίσως να θέλετε να πραγματοποιήσετε.

Tips για οδικό ταξίδι με δίδυμα μωρά
Οι ωραιότεροι προορισμοί κοντά στην Αθήνα

 

Με τι κριτήρια να επιλέξω προορισμό για ταξίδι με μωράκι;

Θα έλεγα ότι το πρώτο ταξίδι αναψυχής (δεν αναφέρομαι καθόλου σε εσάς που μένετε εξωτερικό και θέλετε να επισκεφτείτε την οικογένειά σας), ειδικά με δίδυμα πρόωρα βρέφη, είναι καλό να είναι αναγνωριστικό. Να δείτε πώς λειτουργούν τα μωρά στο αυτοκίνητο, τι αποσκευές χρειάζεστε, αν το καρότσι σας βολεύει για ταξίδια κ.λπ. Και μετά να κλείσετε κάτι πιο μακρινό, στο εξωτερικό ενδεχομένως.
Σε γενικές γραμμές, είναι καλό ο προορισμός σας να έχει ιατρικό κέντρο, να είναι κοντά στην πόλη σας και από εύκολο δρόμο για να αποφύγετε τυχόν… ρουκέτες και να έχει κάποια φιλικότητα προς οικογένειες (εστιατόρια/καφετέριες με αλλαξιέρα, παιδικά καθίσματα και παιδικό μενού για αργότερα, να είναι stroller friendly και με επιλογές για βόλτα γενικά).
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι καθόλου απαραίτητα αν είστε έμπειροι ταξιδιώτες, έχετε ένα μωρό, θηλάζει και είστε άνετοι με τη χρήση μάρσιπου. Μια φίλη έκανε το πρώτο της ταξίδι με το μωρό όταν ήταν 5 μηνών, Πωλωνία-Σίντνεϋ. Ούτε jet lag δεν πάθανε από τόσο ύπνο. Πολλές οικογένειες επιλέγουν χώρες της ΝΑ Ασίας για οικονομικούς λόγους (και επειδή είναι πανέμορφες και laid back). Πολλοί Σκανδιναβοί επιλέγουν να περάσουν τον χειμώνα τους στην Ταϋλάνδη με το μωράκι τους.

Δείτε περισσότερες επιλογές:
5 καλοκαιρινοί οικογενειακοί προορισμοί
2 ανοιξιάτικοι προορισμοί για οικογένειες
20+ οικονομικοί προορισμοί από Ελλάδα

 

Πώς είναι η πτήση με βρέφη;

Καταρχάς, μέχρι 23 μηνών, δεν πληρώνουν εισιτήριο ή ένα πολύ μικρό ποσό. Που σημαίνει ότι δεν έχουν δική τους θέση, αλλά κάθονται στην αγκαλιά ενήλικα με ειδική ζώνη.
Αν θέλετε να ταξιδέψετε μόνη/ος σας με δύο παιδιά κάτω των 23 μηνών, μπορεί να μην το επιτρέπει η αεροπορική. Αν το επιτρέπει, θα πρέπει σίγουρα να αγοράσετε θέση για το ένα και να κάτσει στο κάθισμα αυτοκινήτου/αυγό σας δεμένο σωστά στη θέση του αεροσκάφους, ενώ το άλλο να είναι πάνω σας. Δείτε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε περισσότερα:
Διαβατήριο για μικρά παιδιά
Πτήση με δίδυμα βρέφη
Πτήση με μωρά και κάθισμα αυτοκινήτου

 

Μπορώ να ταξιδέψω με πλοίο με μωρό;

Φυσικά. Άσε που τα παιδιά μέχρι 6 ετών ταξιδεύουν δωρεάν. Το αυτοκίνητο, το οποίο πλέον στα ακτοπλοϊκά μας ταξίδια είναι υποχρεωτικό, είναι αυτό που θα τσιμπήσει την τιμή. Και σε τυχόν μεγάλο ταξίδι που θα χρειαστείτε σίγουρα καμπίνα. Ακούω ότι υπάρχει και η επιλογή του παρκοκρέβατου σε κάποια πλοία. Το δύσκολο είναι η μεταφορά των μωρών, μιας και πιθανό το ασανσέρ να είναι μικρό για το διδυμοκάροτσο.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μου με τα tips για ακτοπλοϊκό ταξίδι με δίδυμα

 

Χρειάζεται διαβατήριο;

Ναι, αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, οπωσδήποτε. Αν το μωρό δεν έχει όνομα, το διαβατήριο (και το εισιτήριο) μπορεί να μπει το “avaptisto”, αλλά όταν το παιδί κλείσει 12 μήνες, θα πρέπει να γίνει έκδοση νέου διαβατηρίου, παρόλο που το πρώτο έχει ισχύ 3 ετών, που να αναγράφει το όνομα. Προτιμήστε να κάνετε ονοματοδοσία στο μαιευτήριο. (Αυτά ισχύουν για Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα).
Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο στο εσωτερικό, δεν χρειάζεται διαβατήριο. Αναλόγως την αεροπορική όμως, μπορεί να χρειαστείτε ταυτοπροσωπία, βιβλιάριο υγείας με ή χωρίς φωτογραφία κ.λπ.

Δείτε περισσότερα για την έκδοση του πρώτου του διαβατηρίου εδώ

 

Τι αξεσουάρ χρειαζόμαστε;

Αυγά/καθίσματα αυτοκινήτου, ταξιδιωτικά καρότσια (μικρά δηλαδή), μάρσιπους (ο πληθυντικός είναι επειδή έχω δίδυμα). Και αν δεν υπάρχουν στο κατάλυμα, παρκοκρέβατα με στρώμα και αν το μωρό τρώει, καθισματάκια φαγητού μεταφερόμενα.

Και αν έχετε δίδυμα, ρίξτε μια ματιά και εδώ

 

Tα έγραψα όλα; Τι άλλο θα θέλατε να μάθετε; Και τι άλλο θα προσθέσετε οι πιο έμπειροι;

 

 

 

post a comment