Top
  >  Kidcation Essentials   >  Τα αγαπημένα μας παιδικά ταξιδιωτικά βιβλία

Aγαπώ τα βιβλία και διαβάζω βιβλία στα δίδυμα από 2 μηνών. Αναζητώντας βιβλία για τα δίδυμα, κατέληξα πριν τον χρόνο ότι 1. όσα έχουν ταξιδιωτική χροιά μου αρέσουν περισσότερο και βοηθάνε και τα δίδυμα και 2. υπάρχει απίστευτα υπέροχη ποικιλία στα αγγλικά. Τους διάβαζα λοιπόν βιβλία στα αγγλικά από βρέφη, μέχρι που κατέληξα να τους μιλάω αποκλειστικά αγγλικά. Για αυτό και οι περισσότερες προτάσεις μου παρακάτω είναι στα αγγλικά.

Στα Αγγλικά

Μικρά βιβλία, για μικρά παιδιά και νήπια τα περισσότερα, χοντρά φύλλα κάποια, κάποια όχι. Γενικά, στα αγγλικά βρήκα πολλά για μωρά/νήπια, τα περισσότερα δείχνουν το ταξίδι μέσα από ιστορίες και βοηθάνε τα μικράκια να εξοικειωθούν με τη διαδικασία.
Προτείνω να αναζητήσετε και τα activity books της Lonely Planet Kids, για παιδιά 4+ είναι μια χαρά.

The Snail and the Whale

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία τελικά και σίγουρα στα καλύτερα των διδύμων είναι αυτό από τη δημιουργό του χαρακτήρα Gruffalo. Υπάρχει και στα ελληνικά νομίζω και γενικά είναι πολυμεταφρασμένο. Πέρα από το σαλιγγάρι που έχει wanderlust, το βιβλίο μιλάει επίσης για τη δύναμη της θέλησης, την προστασία της θαλάσσιας ζωής και την επέμβαση του ανθρώπου, θετική και αρνητική. Την πρώτη φορά που το διάβασα, έκλαψα.

Follow Me Around the World

Xοντρά φύλλα, λαβύρινθοι για μικρά δακτυλάκια, για να πάνε από Πολιτεία σε Πολιτεία και από χώρα σε χώρα, σε κάθε ήπειρο. Να ανακαλύψουν ζώα, κτήρια και συνήθειες, φύση, αθλήματα και φαγητά, διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή. Κατάλληλο από μωρά μέχρι 5 ετών, λέει, και το πιστοποιώ. Τους αρέσει ακόμα! Παρότι το βρίσκω μόνο στο Amazon αυτή τη στιγμή, ψάξτε το και αλλού – αξίζει!

 

Maisy Goes by Plane

Όπως όλη η σειρά “Maisy First Experiences” έτσι και αυτό δείχνει την πρώτη φορά της Maisy στο αεροπλάνο. Βήμα βήμα, καθοδηγεί τα παιδιά από τον αποχαιρετισμό των φίλων έξω από το αεροδρόμιο, το check in και την επιβίβαση, μέχρι την άφιξη στον προορισμό. Βοηθάει έτσι γονείς και παιδιά να εκλογικεύσουν τη διαδικασία, να τη μάθουν και να ξέρουν τι τους περιμένει και τι να κάνουν όταν ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

Oh, The Places You’ll Go!

Δεν θα μπορούσε να λείπει ο Dr Seuss από τη λίστα μου. Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο του που πήραμε και παρότι προτείνεται για άνω των 5, οι εικόνες και η εύκολη ρίμα έκανε τα δίδυμα να το αγαπήσουν αμέσως. Τα νοήματα δε, έκαναν εμένα να πάρω άλλα 10 βιβλία του. Μιλάει για το ταξίδι της ζωής, που είναι το ίδιο για όλους, με ευτυχίες, ατυχίες, στιγμές αναμονής και στιγμές δράσης και μου αρέσει που δεν γεμίζει τα μυαλουδάκια τους με μεγαλεία…

The Way Back Home

Ούτε ο Oliver Jeffers θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μου. Και αυτό το βιβλίο θα το βρείτε στα ελληνικά. Μιλάει για το ταξίδι ενός πιτσιρικά στο φεγγάρι, τη σημασία της περιέργειας, της αλληλοβοήθειας, της προσπάθειας και της παρέας. Αρέσει πολύ στα δίδυμα!

Look Inside an Airport

Aποκάλυψη γενικά οι εκδόσεις Usborne και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό βιβλίο τους: εντυπωσιακό, καλοδουλεμένο, γεμάτο εύκολες και χρήσιμες πληροφορίες. Διαβάζοντάς αυτό και το Look Inside Food στα δίδυμα, βλέπω πόση σημασία έχει για αυτά να μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους. Πριν από ένα ταξίδι μάλιστα, έχει μεγάλη σημασία να ξέρουν για το αεροδρόμιο, να μην είναι ένα μυστήριο ξένο μέρος.

Peppa goes on Holiday

Τι να κάνουμε, γνωστή χαρακτήρας. Και έχει κάνει και ωραία ταξίδια. Μας αρέσει πολύ και το Peppa Goes Around The World, όπου πάει σε όλο τον κόσμο να δει τους φίλους της. Αλλά και αυτό που πάνε ταξίδι στην Ιταλία, το οποίο υπάρχει σίγουρα και σε επεισόδιο. Περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται για να προετοιμάσει νήπια για ένα ταξίδι: διαδρομή προς το αεροδρόμιο, check in, άφιξη, ενοικίαση αυτοκινήτου, προορισμός, ενοικιαζόμενο σπίτι, νέα γλώσσα, νέες γεύσεις, εξερεύνηση, ψώνια, νέοι φίλοι, επιστροφή.

Στα Ελληνικά

Στα ελληνικά, δεν έχω ψάξει μικρές ιστορίες με ταξιδιωτικό περιεχόμενο για μικρά παιδάκια, νήπια ή μωρά. Υπάρχουν πάντως κάποιες εύκολες ιστορίες για 4+ και πολλοί (πάρα πολλοί) άτλαντες με εγκυκλοπαιδικές και γεωγραφικές γνώσεις, παιχνιδιάρικα δωσμένες και με τέλεια εικονογράφηση, για 5+ ή 6+.

Ανακαλύπτω Τις Πόλεις Του Κόσμου

Σε κάποιες έχουμε πάει μαζί τους, σε κάποιες πριν γίνουμε γονείς, κάποιες θέλουμε σαν τρελοί να τις επισκεπτούμε. Παρότι είναι για 5+, αρέσει πολύ η εικονογράφηση στα δίδυμα και τρελαίνονται να ανακαλύπτουν ζώα σε κάθε σελίδα.

Άτλαντας Για Παιδιά

Φοβερή εικονογράφηση, άπειρα μικρά flaps να σηκώσουν και να δουν κι άλλες εικόνες. Επίσης για 5+, ωστόσο έχουν από τα 2+ που το ξεφυλλίζουν και μαγεύονται. Στα 3+ πια μίλαγαν ήδη για την Αφλική και στα 4+ ξέρουν πού είναι τα igloo, πού ζουν οι πιγκουίνοι και βρίσκουν το ρολόι της Πράγας στον χάρτη!

Τα Θαύματα Του Κόσμου

Eπίσης για 5+ αλλά με τόσο όμορφες και ταξιδιάρικες εικόνες που ακόμα και στα 2 δεν τους κούραζε να το διαβάζω. Σε κάποια έχουν πάει οι γονείς τους και έχουμε φωτογραφίες στους τοίχους μας. Σε άλλα, ήταν να πάμε μαζί, αλλά αρρώστησαν. Κάθε σελίδα και μια ιστορία!

Αν ερχόσουν στη Γη

Φετινή έκδοση, ένα πανέμορφο βιβλίο που απαριθμεί τα όμορφα του κόσμου μας, πώς λειτουργεί ο κόσμος, το κλίμα, τα βουνά και τα ποτάμια, και όλα αυτά που πρέπει να ξέρει κάποιος πριν έρθει… στη Γη!

Βρισκόμαστε Εδώ

Παρότι κατάλληλο για 3-6, αυτό το βιβλίο το έγραψε ο Oliver Jeffers όταν το πρώτο του παιδί ήταν νεογέννητο, θέλοντας να του μιλήσει για τον κόσμο. Το έχουμε στα αγγλικά και όπως βλέπετε υπάρχει μια χαρά και στα ελληνικά, όπως τα περισσότερα του φοβερού συγγραφέα. Περιγράφει πού είναι η Γη, ποιοι μένουν εδώ, το ανθρώπινο σώμα, πώς λειτουργεί ο κόσμος και πολλά άλλα, με πολύ απλό τρόπο.

Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα;

* Κάποια βιβλία είναι διαθέσιμα, κάποια άλλα όχι στα παραπάνω links. Μπορεί σε ένα χρόνο, αυτά που είναι σήμερα διαθέσιμα να μην είναι πια και αυτά που σήμερα δεν τα βρίσκετε, να τα βρείτε σε 5 μήνες. Υπομονή.

post a comment