Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Οικογενειακό ταξίδι στην Αίγυπτο: πληροφορίες, κόστος, οργάνωση

Πριν γράψω για τα αξιοθέατα που είδαμε, για το Κάιρο για παιδιά, τη διαμονή μας και τις εμπειρίες μας, είπα να ξεκινήσω με τις απορίες και τις βασικές σας ερωτήσεις. Τα περισσότερα τα έχω απαντήσει στο Facebook και στο Instagram, αλλά κάποια τα γράφω πρώτη φορά.

Όλα όσα χρειάζεστε λοιπόν για να οργανώσετε το ταξίδι σας στην Αίγυπτο με τα παιδιά, εδώ!

Διαβάστε επίσης:
Στο Κάιρο με παιδιά: δραστηριότητες, αξιοθέατα, φαγητό, διαμονή

Γιατί επιλέξαμε να χάσουν τα παιδιά σχολείο

Καταρχάς, κλείσαμε το ταξίδι το 3ήμερο (υποτίθεται) των Τριών Ιεραρχών, πιστεύοντας ότι τη Δευτέρα δεν θα έχαναν μάθημα. Έπειτα, η πτήση μετάβασης ήταν απόγευμα Πέμπτης και σκοπεύαμε να πάνε κανονικά σχολείο το πρωί.

Τελικά, η Δευτέρα των Τριών Ιεραρχών δεν ήταν αργία και την Πέμπτη το πρωί είχε κακοκαίρια τόση που έστειλε μήνυμα και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Οπότε ενώ θα έχαναν μάθημα μόνο την Παρασκευή βάσει αρχικού πλάνου, τελικά έχασαν 3 μέρες. Ευτυχώς, πετύχαμε περίοδο επανάληψης, οπότε δεν έχασαν βασική ύλη. Επίσης, το αμέσως επόμενο σαββατοκύριακο ακολούθησαν μια Δευτέρα και μια Τρίτη στο σπίτι λόγω κακοκαιρίας, οπότε είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν όσα έχασαν.

Τελικά, αισθανθήκαμε ότι κέρδισαν πολύ περισσότερα 4 μέρες στην Αίγυπτο των Φαραώ, στο πρώτο τους ταξίδι εκτός Ευρώπης, καβαλώντας καμήλες, εξασκώντας τα αγγλικά τους (ο Ορφέας προκειμένου να ζητήσει γλυκό, τα μιλάει άπταιστα) και μπαίνοντας μέσα σε Πυραμίδες, παρά σε 3 μέρες στο σχολείο. Τα δίδυμα είναι στην Α’ Δημοτικού.

Κόστος ταξιδιού

Ας μπούμε όμως στο ψητό.

Ψάχναμε αεροπορικά εισιτήρια για Κάιρο περίπου έναν χρόνο. Κοιτούσαμε τις φτηνότερες επιλογές στο skyscanner, στο low fare calendar της Aegean, επιλέγαμε διαφορετικούς μήνες, διάρκεια, προσφορές, τίποτε. Πάντα το κόστος ήταν για 4 άτομα 1500-1600 ευρώ. Να πω εδώ πως επειδή την έχουμε πατήσει σε χειμωνιάτικα αεροπορικά που αρρωστήσαμε και δεν πετάξαμε και χάσαμε τα λεφτά μας, ψάχνουμε πάντα flex εισιτήρια. Για Κάιρο, δεν υπάρχουν flex, υπάρχουν comfort flex, που είναι πιο ακριβά, αλλά έχουν βαλίτσα 20κιλη για κάθε επιβάτη.
Ο επιμένων όμως νικά. Ήρθε η Black Friday offer της Aegean με 70% έκπτωση. Είχα πυρετό εκείνη τη μέρα (άτιμε covid), οπότε τα κλείσαμε την επομένη, με 60% έκπτωση. Άρα έχουμε και λέμε:

Αεροπορικά 700€: για 4 άτομα, με δωρεάν επιλογή θέσης (κάτσαμε αμέσως πίσω από την business), δωρεάν 4 χειραποσκευές, 4 backpack και 4 20κιλες βαλίτσες, δωρεάν όσες αλλαγής πτήσης θέλουμε (ημερομηνία και προορισμός). Χρησιμοποιήσαμε επίσης κάτι λίγα μίλια που είχαμε, καθώς και ένα μικρό ποσό από το voucher που μας είχε μείνει από την πτήση που ακυρώθηκε λόγω της πρώτης καραντίνας.

Διαμονή 500€: Μείναμε 4 βράδια στο Mamlouk Pyramids Hotel, επίσης με 50% έκπτωση λόγω Black Friday, σε σουίτα με διπλό κρεβάτι, καθιστικό με καναπέ που γίνεται διπλό κρεβάτι, πρωινό και εστιατόριο, με θέα στις Πυραμίδες της Γκίζας και στη Σφίγγα.

Tα δύο παραπάνω τα κλείσαμε 2 μήνες πριν το ταξίδι.

Έξοδα εκεί 1700€: Περιλαμβάνει μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο και όλες τις άλλες μετακινήσεις μας σε βαν με νερά και χυμούς. Βοήθεια στο αεροδρόμιο με τις βίζες και τις βίζες. Μεσημεριανό, βραδινό, σνακ. Ξεναγήσεις από έμπειρο ξεναγό στα αγγλικά. Οργάνωση εκδρομών. Όλα τα φιλοδωρήματα. Είσοδοι σε 4 αρχαιολογικούς χώρους, 2 μουσεία, πάρκο, θεματικό πάρκο, περαντζάδα Νείλου, 2 Πυραμίδες 2 τζαμιά. Βόλτα με καμήλες, σουβενίρ, βιβλία κ.λπ. – όλα για 4 άτομα.

Έξοδα τοπικού οδηγού:  Από τα 1700€, τα έξοδα για το τοπικό τουριστικό γραφείο ήταν 1500€+ και περιλαμβάνουν τη βόλτα με τις καμήλες, όλες τις εισόδους που αναφέρω, μεσημεριανό κάθε μέρα για 4 άτομα, όλες τις μετακινήσεις μας, τις ξεναγήσεις, την οργάνωση του ταξιδιού, όλα τα φιλοδωρήματα, τη βοήθεια στο αεροδρόμιο με τις βίζες, τις βαλίτσες και τη συνεννόηση, επιλογή ασφαλών εστιατορίων, την επιλογή έντιμων μαγαζιών στο Παζάρι του Khan Al Khalili για να μη μας κλέψουν, την αποφυγή κάθε κράχτη τόσο στο Παζάρι όσο και στα μαγαζάκια στους αρχαιολογικούς χώρους.

Γιατί επιλέξαμε να πάρουμε ξεναγό

Έλλειψη χρόνου: 3-4 βδομάδες πριν φύγουμε, αποφασίσαμε ότι δεν είχαμε χρόνο να οργανώσουμε το ταξίδι στο 100% μόνοι μας, δηλαδή να βρούμε ακόμα και τα ασφαλή εστιατόρια. Και ότι η επιλογή του Uber, παρότι φτηνό (5€ για να πας στο αεροδρόμιο), δεν ήταν κατάλληλη για εμάς. Δεν θέλαμε κάθε φορά που χρειαζόταν να πάμε κάπου να πρέπει να έχουμε internet ανοιχτό, κινητά με μπαταρία και να περιμένουμε με 2 παιδιά ένα αμάξι.
Ασφάλεια: Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας ήταν ότι τέλη Δεκέμβρη, έναν μήνα πριν το ταξίδι μας στο Κάιρο δηλαδή, εγώ και ο άντρας μου πάθαμε τροφική δηλητηρίαση στην Αλβανία, το βράδυ πριν το ταξίδι μας για Αθήνα. Ταλαιπωρηθήκαμε σε σημείο που το θεωρήσαμε τραυματική εμπειρία. Και γνωρίζοντας ότι στην Αίγυπτο όλοι παθαίνουν κάτι στο στομάχι τους, πήραμε την εύκολη λύση.
Βρήκαμε καλό τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο: Πολύ βασικός παράγοντας ήταν ότι στην πρώτη μου ήδη επαφή με την Hala από το Real Egypt Tours κατάλαβε αμέσως τι θέλουμε και μας έβγαλε ένα πρόγραμμα για τις 4 μέρες το οποίο δεν χρειαζόταν ούτε αλλαγή ούτε προσαρμογή, μας άρεσε πολύ – είχε λάβει υπόψη ακόμα και τα παιδιά! Μάλιστα, τον Ahmed Samri τον ξεναγό μας μου τον πρότεινε ονομαστικά μια Αμερικανή σε μια ομάδα στο Facebook, καθώς είχε κάνει το ταξίδι της ιδανικό. Η Hala επίσης με διαβεβαίωσε ότι για τα εστιατόρια με τα οποία συνεργάζονται χρόνια τώρα κανείς πελάτης τους δεν έχει παραπονεθεί για στομαχικές διαταραχές.
Λογική τιμή: To κόστος μας φάνηκε πολύ λογικό, ειδικά εφόσον είχε μέσα και φιλοδωρήματα και άρα ουσιαστικά δεν χρειάστηκε να κάνουμε πολύ συνάλλαγμα, μόνο για τα δικά μας έξοδα. Το ταξιδιωτικό γραφείο το πληρώσαμε σε ευρώ.
Τα καλά του ατομικού οργανωμένου ταξιδιού: Δεν μας αρέσει να ταξιδεύουμε με γκρουπ και αυτός ο τρόπος έχει τα καλά ενός οργανωμένου ταξιδιού, αλλά με μεγάλη ευελιξία στο καθημερινό πρόγραμμα και χωρίς άλλους στο βαν μαζί μας.
Ευελιξία στο πρόγραμμα: Στο πρώτο μου email ανέφερα όλα αυτά που θέλαμε να δούμε. Δηλαδή τις Πυραμίδες την πρώτη μέρα, το Μουσείο με τις Μούμιες και το τζαμί Al Azhar τη δεύτερη, βόλτα στην Αγορά Al Khalili και στον Νείλο την τρίτη και δεν είχα ιδέα τι την τέταρτη. Στη συνέχεια, η Hala διάνθισε αυτές τις ιδέες, προσθέτοντας το Pharaonic Village για τα παιδιά, την επίσκεψη στο Memphis, στη Saqqara, το Πάρκο Al Azhar και τη Citadel, οργανώνοντάς τες ανάλογα με την τοποθεσία τους.
Είχαμε ευελιξία όμως και εκεί. Κανονίζαμε μαζί με τον Ahmed τι ώρα θα ξεκινήσουμε κάθε πρωί, αφαιρέσαμε ένα μουσείο από το αρχικό πρόγραμμα, προσθέσαμε κάτι άλλο τελευταία στιγμή κ.λπ.
Οι μετακινήσεις μέσα στο Κάιρο είναι ζόρικες: Για παράδειγμα, από το τζαμί Al Azhar μέχρι το Παζάρι του Khan El-Khalili που είναι δίπλα, πρέπει να πάτε από υπόγεια διάβαση, γιατί ο δρόμος είναι δύσκολος (χωρίς διάβαση ή φανάρια, με διαχωριστική νησίδα και πολλή κίνηση), αν και όλοι πάνε από τον δρόμο. Ή από το τζαμί αυτό μέχρι το πάρκο Al Azhar ακριβώς δίπλα δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ούτε από το Downtown Cairo για τον Νείλο, 50 μέτρα δρόμος χαοτικός, ούτε διαβάσεις. Υπήρχαν περιπτώσεις που ο οδηγός μάς περίμενε στο βαν για να μας πάει απλά λίγο παρακάτω, γιατί η μετακίνηση με τα πόδια ήταν απλά αδύνατη. Δυστυχώς, θα πω το ίδιο και για την περιοχή των Πυραμίδων. Μέναμε δίπλα, αλλά οι δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια, με άμαξες, τουκ τουκ με 10χρονους οδηγούς, τεράστιες καμήλες, άπειρους πεζούς και αμάξια να πηγαίνουν προς κάθε κατεύθυνση μας ανάγκασαν και πάλι να βασιστούμε στο βαν.

Καιρός στο Κάιρο – πότε να πάτε

Η Αίγυπτος είναι μια από τις πιο κοντινές χώρες στην Ελλάδα. Μόλις 2 ώρες είναι η πτήση από την Αθήνα, μοιραζόμαστε θάλασσα. Δεν είναι λοιπόν στο Νότιο Ημισφαίριο και αυτό το γράφω γιατί κάποιοι με ρωτήσατε γιατί φοράμε μακρυμάνικά αφού εκεί είναι Καλοκαίρι. Δεν είναι Καλοκαίρι στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο, Χειμώνας είναι. Απλά είναι ελαφρύς ο Χειμώνας τους και μάλιστα εμείς πετύχαμε ένα ζεστό σαββατοκύριακο, με μέγιστη 26 βαθμούς. Με το που φύγαμε η μέγιστη έπεσε στους 16.

Χειμώνας: Πολύ καλή εποχή λοιπόν ο Χειμώνας να πάτε. Όχι μόνο για τον μαλακό καιρό και τα ελαφριά ρούχα. Είναι καλά και λόγω ασθενειών. Μιας και η εποχή ιώσεων επηρεάζει περισσότερο την Ευρώπη, όπου το κρύο μας κρατάει όλους μέσα. Στην Αίγυπτο, τρώγαμε βραδινό έξω, στην ταράτσα του ξενοδοχείου μας.

Άνοιξη: Ωραία είναι και το Πάσχα, με καιρό αρκετά ζεστό ώστε να πάτε και στο Sharm El Sheikh για παραλία και κοράλια.

Καλοκαίρι: Το Καλοκαίρι, είναι off season, οπότε και η θερμοκρασία αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Και μιας και όλα τα αξιοθέατα είναι σε εξωτερικούς χώρους (αρχαία, Νείλος, Pharaonic Village, Παζάρι, Souq κ.λπ.) θα δυσκολευτείτε πολύ. Πάρα πολύ. Σε εσωτερικούς χώρους είναι εν μέρει τα τζαμιά, φυσικά τα μουσεία και τα εμπορικά κέντρα, τα οποία δεν είναι ο λόγος που θα πάτε στην Αίγυπτο.

* Ραμαζάνι: πριν κλείσετε το ταξίδι σας, βεβαιωθείτε ότι δεν γιορτάζουν το Ραμαζάνι την περίοδο που θα είστε εκεί. Είναι δύσκολο για τους ξεναγούς να σας ξεναγήσουν αν είναι νηστικοί, δύσκολο να βρείτε ανοιχτό εστιατόριο ενδεχομένως κ.λπ.

Χρειάζονται εμβόλια για την Αίγυπτο;

Βάσει του αρχείου από τον ΕΟΔΥ, δεν απαιτούνται εμβόλια πριν το ταξίδι. Προτείνονται όμως κάποια, τα οποία όπως θα δείτε είναι πάνω κάτω τα ίδια που προτείνονται και για ταξίδι στο Βέλγιο…

Μίλησα με τον παιδίατρο και με διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά είναι καλυμμένα για όλα αυτά, μιας και έχουν κάνει όλα τα εμβόλιά τους μέχρι στιγμής. Ο παθολόγος μου μού πρότεινε να κάνω το εμβόλιο της Ηπατίτδας Α η οποία μεταδίδεται από το νερό και τις τροφές, μιας και είχα να το κάνω πάνω από 5 χρόνια (15, για την ακρίβεια). Ο άντρας μου επέλεξε να μην το κάνει, όλα καλά πήγαν για όλους μας.

Διαβατήρια και βίζες

Χρειάζονται όλοι διαβατήριο για να μεταβούν στην Αίγυπτο και μάλιστα με διάρκεια ισχύος τουλάχιστον 6 μήνες. Δηλαδή, η ημερομηνία λήξης πρέπει να είναι πάνω από 6 μήνες μετά την ημερομηνία επιστροφής σας για Ελλάδα.
Βίζες μπορείτε να αγοράσετε και online. Όπως με ενημέρωσαν στην Πρεσβεία (καλό είναι κι εσείς να τους καλέσετε για τυχόν απορίες), η online βίζα μπορεί να αργήσει πολύ. Καλύτερα να τις αγοράσετε (20 ευρώ/άτομο) από το αεροδρόμιο με το που φτάσετε. Έχετε τον νου σας για να μην ψάχνεστε.
Στο αεροπλάνο, θα σας δώσουν πριν την προσγείωση να συμπληρώσετε και φόρμα με τα στοιχεία σας και κάποιες πληροφορίες.

Δείτε επίσης:
Έκδοση διαβατηρίου για μικρά παιδιά

Καθαριότητα, ασφάλεια

Δεν πήγαμε σε εστιατόριο, τουαλέτα ή κάποιο από τα μέρη που επισκεφτήκαμε και να δούμε έστω και ένα σημάδι βρωμιάς. Μόνο στις μεγάλες Πυραμίδες είδαμε αποτσίγαρα (δηλαδή, έλεος, εκεί βρήκατε να καπνίσετε;).

That said… Η Giza έχει σκουπίδα χύμα εκτός σακούλας παντού στην άκρη του δρόμου. Στην οδό El Moez εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης, ένα οικόπεδο απέναντι από ιστορικό τζαμί ήταν με στίβες σκουπίδια. Ο δρόμος Giza για Saqqara είναι κατά μήκος του αρδευτικού τμήματος του Νείλου, όπου οι ντόπιοι πετάνε εδώ και δεκαετίες τα σκουπίδια τους. Κάνουν έργα για να αφαιρέσουν τα σκουπίδια, ενώ ταυτόχρονα οι ντόπιοι ψαρεύουν ακριβώς δίπλα.
Κάδους δεν είδαμε ποτέ και σκουπιδοτενεκέδες στον δρόμο φοβερά σπάνια.
Παράλληλα, τεράστιες εκτάσεις στο Κάιρο είναι γεμάτες τεράστια μισοτελειωμένα κτήρια, όλα μα όλα κατοικημένα και με χρήση της ταράτσας για μπάζα και σκουπίδια.

Παιδιά σε παιδικό κάθισμα είδα μόνο μια φορά. Είδα όμως πολλές φορές μαμά με δυο παιδιά πάνω της στη θέση του συνοδηγού και μωρά με το κεφάλι έξω από το παράθυρο. Κράνος δεν είδα ποτέ και πουθενά. Καμήλες όμως, άλογα, άμαξες με άλογα γαϊδούρια και τουκ τουκ με έφηβους οδηγούς είδα ακόμα και στον περιφερειακό. Οκ, καμήλες μόνο στην Giza.

Όλα αυτά όμως τα είδαμε από το παράθυρο του βαν μας. Δεν μας επηρέασαν, δεν φοβηθήκαμε, δεν αισθανθήκαμε ότι απειλούμαστε. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν πώς ζει ο κόσμος εκτός Ευρώπης, να ανοίξουν τα μάτια τους, να αποκτήσουν εμπειρίες και εικόνες.
Ίσως βέβαια αν επιλέγαμε να μετακινηθούμε με Uber και μετρό να εκτιθέμεθα περισσότερο σε όλα αυτά.

Στη φωτογραφία, ο Ορφέας τρώει μαλλί της γριάς από την όμορφη El Moez, σε ένα οικόπεδο-σκουπιδότοπο 3 μέτρα από ένα ιστορικό τζαμί στην Παλιά Πόλη.

Φαρμακείο ταξιδιού

Πιστεύω ότι αν δεν είχαμε πάθει τη δηλητηρίαση στην Αλβανία έναν μήνα πριν πάμε στην Αίγυπτο, το φαρμακείο και αυτού του ταξιδιού θα είχε ό,τι όλα τα προηγούμενα: depon και ιβουπροφένη για μικρούς και μεγάλους, αλοιφές για τσιμπήματα, αντισηπτικό για πληγές, hanzaplast, βιταμίνες, trachisan, malox, άντε κάνα immodium.

Σε αυτά, μετά από συζήτηση με τον παθολόγο, τη φαρμακοποιό και τη διατροφολόγο μου, προσθέσαμε προβιοτικά χάπια, kaleido hydro με προβιοτικά και ενυδατικά στοιχεία για περιπτώσεις διάρροιας/εμετού, losec, rifacol (συστήνεται για “διάρροια ταξιδιωτών”, σαν το immodium αλλά αντιμετωπίζει τον ιό που προκαλεί το σύμπτωμα, όχι μόνο το σύμπτωμα), almora και το παιδικό tasectan (για παιδική διάρροια).

Προσοχή! Μιλήστε με τον γιατρό, τον παιδίατρο και τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οτιδήποτε! Δεν είμαι γιατρός και δεν σας ξέρω, άρα δεν σας προτείνω φάρμακα!

Πώς και δεν πάθαμε κάτι σε τροφική δηλητηρίαση

1. Πίναμε μόνο νερό εμφιαλωμένο. Ακόμα και τα δόντια μας με νερό εμφιαλωμένο τα πλέναμε. Αυτό δεν μας το πρότεινε κανείς, αλλά έτσι ήταν στα ξενοδοχεία που είχαμε μείνει στο Μεξικό και όπου επίσης τη γλιτώσαμε.
Φρέσκα φρούτα με φλούδα ή και χωρίς δεν φάγαμε, γιατί πλένονται με νερό της βρύσης. Μηλόπιτα φάγαμε με ασφάλεια, καθώς και φρούτα που δεν χρειάζονται πλύσιμο, δηλαδή πεπόνι, μάνγκο, γκουάβα, καρπούζι. Ο άντρας μου ήπιε και χυμό από φράουλες, δεν έπαθε κάτι. Στερήθηκα σαλάτες, αφαίρεσα μέχρι και τον φρέσκο μαϊντανό από τα κεμπάπ και το ρύζι. Ψητά και βραστά λαχανικά φάγαμε φυσικά.

2. Φάγαμε μόνο στο ξενοδοχείο μας και μόνο αφού διαβάσαμε εκθειαστικές κριτικές για το φαγητό τους στο trip advisor. Και στα δοκιμασμένα εστιατόρια που πρότεινε ο οδηγός μας και δεν είχε ποτέ μα ποτέ παράπονα.

3. Προσωπικά, στο πρώτο δείγμα ότι κάτι συμβαίνει, τσίμπησα ένα rifacol (αν ήμουν σπίτι μου, δεν θα έπαιρνα τίποτε) και έφαγα ρυζογκοφρέτες που είχα φέρει μαζί μου από Ελλάδα και πιο ελαφρύ πρωινό. Δηλαδή χωρίς φαλάφελ και φασόλια, ταχίνι με κύμινο και όλα αυτά τα πεντανόστιμα που ερεθίζουν όμως το στομάχι. Ξεκίνησα επίσης τα προβιοτικά.

Μετακινήσεις στο Κάιρο και εκτός πόλης

Uber και μετρό: αν έχετε χρόνο και άνεση στις μετακινήσεις σας με το παιδί, γιατί όχι; Είναι οικονομικός τρόπος μεταφοράς.

Ενοικίαση αυτοκινήτου: Για εντός Καΐρου δεν το προτείνω, γιατί οδηγούν με τρόπο που δεν ξέρουμε, σε δρόμους χωρίς φανάρια, γεμάτους πεζούς, ζώα μεταφοράς και τουκ τουκ με 10χρονους οδηγούς. Εκτός Καΐρου επίσης δεν θα το πρότεινα, γιατί οι αποστάσεις για τα άλλα σημεία είναι τεράστιες και χρονοβόρες.

Νυχτερινό τρένο, αεροπλάνο, κρουαζιέρα στον Νείλο: Είναι οι τρεις τρόποι να φτάσετε από το Κάιρο στο Aswan και το Luxor.

Τοπικός οδηγός: 9 στους 10 τουρίστες που είδαμε στο Κάιρο ήταν με τοπικό οδηγό, όπως εμείς. Όχι δηλαδή με γκρουπ, αλλά με οδηγό μόνο για την παρέα τους. Το ταξιδιωτικό γραφείο, όπως μας οργάνωσε τις 4 μέρες μας στο Κάιρο, μπορεί να οργανώσει και όσες μέρες θέλετε στην Αίγυπτο, με όσους και όποιους προορισμούς θέλετε. Να κανονίσει τις μετακινήσεις σας μεταξύ των περιοχών, τη μετάβασή σας στο αεροδρόμιο, να είναι μαζί σας στο τρένο ή στην κρουαζιέρα, σε safari στην έρημο κ.λπ.

Προτείνω τους Real Egypt Tours, όχι επειδή με πληρώνουνε ή επειδή μου κάνανε δώρο την εμπειρία. Πληρώσαμε κανονικά. Αλλά μείναμε 100% ικανοποιημένοι και θέλουμε να πάμε στην Αίγυπτο ξανά, να δούμε και τα εκτός Καΐρου! Οπότε εννοείται ότι το προτείνω και σε εσάς. Προτείνω επίσης ονομάστικά τον Ahmed Samri, τον οδηγό μας, που είναι εξαιρετικός.

post a comment