Top
  >  Kidcation Hotels   >  Διαμονή με παιδιά σε πύργο του 1790 στην Καρδαμύλη

Ίσως ο πιο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι η Καρδαμύλη. Έχει ωραίο shopping, εστιατόρια και ταβέρνες για όλα τα γούστα, αλλά με υψηλής ποιότητας φαγητό, καλό παγωτό, ωραία πλατεία για παιχνίδι. Όμορφη ακτογραμμή, αλλά και τέλεια αρχιτεκτονική. Έχει και παλιά πόλη, την Παλιά Καρδαμύλη, με πετρόχτιστες βυζαντινές εκκλησίες, σκιερές αυλές γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια, περήφανους πύργους από το 1700 συντηρημένους και καλοδιατηρημένους, άλλοι για επίσκεψη, άλλοι… για διαμονή! Σε έναν από αυτούς μείναμε κι εμείς με τα παιδιά. Στον Πύργο Πετρέα στην καρδιά της Παλιάς Καρδαμύλης, με 360 θέα τις κορυφές των πύργων, στους ελαιώνες, τον Ταΰγετο και τη θάλασσα της Μεσσηνίας.

 

 

Ο Πύργος Πετρέα

Χτισμένος το 1790, ο Πύργος Πετρέα έχει πραγματικά μεγάλη ιστορία. Ξεκίνησε ως πολεμικό οχυρό, ερειπώθηκε, μισογκρεμίστηκε, χρησιμοποιήθηκε ως θερινή κατοικία της οικογένειας Πετρέα, μέχρι που ανακαινίστηκε από την οικογένεια Πετρέα το
2007 και βρήκε τη σημερινή του χρήση ως πύργος διαμονής – για πολύ καλή μας
τύχη, θα πω εγώ. Μάλιστα, την αποτύπωση και τον σχεδιασμό της ανακαίνισης των
εξωτερικών τμημάτων επιμελήθηκαν αρχιτέκτονες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι
εργασίες έγιναν υπό την επιτήρηση του αρχαιολογικού τμήματος
Καλαμάτας.

Η αποκατάσταση του Πύργου έγινε με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του και στις προηγούμενες χρήσεις του. Θα δείτε τις πολεμίστρες, τις πέτρες που υπάρχουν από τον 18ο αιώνα, τα ξύλινα έπιπλα της οικογένειας Πετρέα, τα κεντήματα, τα κεραμικά.

Κτισμένος με χώμα και πέτρα από την περιοχή, ο πύργος είναι όμορφα εναρμονισμένος στο φυσικό τοπίο. Είναι επίσης ένα με τη γειτονιά και με τα γύρω σπίτια, τις αυλές τους και τους άλλους πύργους, μιας και η πέτρα του Πύργου είναι η ίδια πέτρα στα σοκάκια και στα ιστορικά κτήρια.

Περιβάλλεται από δυο όμορφες αυλές, στις οποίες ο επισκέπτης εισέρχεται είτε από το πίσω πετρόκτιστο δρομάκι είτε από την μπροστινή, αρχοντική είσοδο, μέσα από ένα σύστημα πέτρινων σκαλοπατιών σε καμάρες και ξύλινες πύλες. Η θέα είναι ανεμπόδιστη προς τη θάλασσα, τους πύργους της παλιάς πόλης και τους γύρω ελαιώνες.

Ο Πύργος αποτελείται από δύο κτήρια ενωμένα εσωτερικά, τον πύργο και το σπίτι. Η είσοδος γίνεται από τις αυλές προς το σπίτι. Στο ίδιο ύψος με τις αυλές, είναι η (πλήρως εξοπλισμένη) κουζίνα, το γραφείο γεμάτο ιστορικά βιβλία και ένα μπάνιο με πλυντήριο. Στον επάνω όροφο, υπάρχει ακόμα ένα μπάνιο, το καθιστικό και το κυρίως υπνοδωμάτιο. Στο κυρίως υπνοδωμάτιο, υπάρχει εσωτερική ξύλινη σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα, την κορυφή του σπιτιού, όπου η θέα είναι 360 και εκπληκτική!

Έξω από το καθιστικό, υπάρχουν οι πέτρινες σκάλες που ενώνουν το σπίτι αυτό με τον πύργο. Στο πύργο, υπάρχουν τα άλλα δύο υπνοδωμάτια (ένα με δύο μονά και ένα με ένα διπλό κρεβάτι), χωρισμένα σε δύο ορόφους, το ένα πάνω από το άλλο. Το υπνοδωμάτιο στον τρίτο όροφο έχει επίσης φανταστική θέα. Όλα τα υπνοδωμάτια διαθέτουν ξύλινες ντουλάπες, καθρέφτες και λιτή διακόσμηση.

 

 

Πόσο family friendly είναι μια διαμονή σε Πύργο;

Ο Πύργος Πετρέα είναι ιδανικός για οικογένειες με παιδιά άνω των 8
ετών, μιας και είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να φιλοξενεί οικογένειες με
παιδιά από αυτή την ηλικία.

Το χαρακτηριστικό των πύργων και αυτό, κατά τη γνώμη μου, που τους προσθέτει αυτή τη γοητεία, είναι ότι ως ιστορικά μνημεία στα οποία έχουμε την τύχη να διανυκτερεύσουμε, έχουν διατηρήσει τον παλιό τους χαρακτήρα. Ο Πύργος Πετρέα ήταν οχυρό παλιά και η αίθουσα που φυλούσαν τα πυρομαχικά είναι τώρα ένα υπόγειο μεταξύ των δύο κτηρίων, όπου υπάρχει ένας τεράστιος καναπές προσβάσιμος με πέτρινες σκάλες που χτίστηκαν το 1790. Για όσους αναζητούν έναν
εναλλακτικό χώρο για να απολαύσουν μοναδικές στιγμές διασκέδασης και
ξεκούρασης για μικρούς και μεγάλους, υπάρχουν δύο σκιερές αυλίτσες
πετρόχτιστες με θέα.

Τα υπνοδωμάτια είναι 3 παρακαλώ και άνετα φιλοξενείται μια οικογένεια ακόμα και με 4 παιδιά άνω των 8 ετών. Τα 3 δωμάτια βρίσκονται σε 3 διαφορετικούς ορόφους, με τα δύο “παιδικά” να είναι στον πύργο και το master στο κυρίως κτήριο. Τα δύο
κτήρια ενώνονται εσωτερικά με τις πετρόχτιστες σκάλες του 1790. Τα δίδυμα κατέλαβαν το master, το οποίο είναι στον ίδιο όροφο (δίπλα) με το καθιστικό και ένα μπάνιο. Φοβερά άνετα ήταν δηλαδή και έκαναν ωραιότατα το σαλόνι παιδότοπο και χώρο ανάγνωσης των παραμυθιών που βρήκανε στη βιβλιοθήκη!

Τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκτιμήσουν την ιδιωτικότητα των δύο “παιδικών”, την απόσταση από τους γονείς, τη μοναδική τους θέα, το μυστικό υπνοδωμάτιο στην κορυφή και τις πολεμίστρες από όπου πολεμούσαν οι πρώτοι ιδιοκτήτες του πύργου. Θα εκτιμήσουν επίσης τα παλιά έπιπλα που θα τα ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή, χωρίς όμως να υπάρχει φόβος μήπως σπάσει κάτι ή μήπως χτυπήσουν, μιας και όλα είναι οβάλ και όχι γυάλινα.

Οι γονείς θα εκτιμήσουν επίσης την πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, το γεμάτο ψυγείο με νερά και χυμούς για το καλωσόρισμα, το ιδιωτικό parking, αλλά και τις δύο αυλές, για χρόνο και μαζί με τα παιδιά, αλλά και χώρια!

Για τους γονείς που έχουν την τύχη να κοιμηθούν στο master, να ξέρετε ότι διαθέτει εσωτερική σκάλα που οδηγεί σε μικρή ιδιωτική ταράτσα στην κορυφή του πύργου, με εξαιρετική θέα!

 

 

Τοποθεσία Πύργου Πετρέα

Ο ιστορικός Πύργος Πετρέα βρίσκεται μέσα στην Παλιά Καρδαμύλη, δίπλα στον διάσημο και επισκέψιμο Πύργο Μούρτζινου. Απέχει 3 λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό δρόμο με τα μαγαζιά με σουβενίρ, κοσμήματα και ρούχα και μόλις 10 λεπτά από το λιμανάκι με τα εστιατόρια. Στα 5 λεπτά απόσταση, πάντα με τα πόδια, ξεκινάει η πλαζ της Καρδαμύλης, η Ρίτσα. Μας άρεσε που δεν χρησιμοποιήσαμε το αυτοκίνητο για τις βασικές μας μετακινήσεις (φαγητό, shopping και μπάνιο).

Μας άρεσε όμως που σε απόσταση 6-10 λεπτά με το αυτοκίνητο, βρίσκονται δύο από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής, ο Φονέας με τον βράχο και τις σπηλιές και τα Δελφίνια με την αμμουδιά/χαλίκι και την απίστευτη ομορφιά. Και οι δύο παραλίες είναι ελεύθερες ευτυχώς και διαθέτουν μικρή καντίνα για τα απαραίτητα (χωρίς μουσική και γενικά χωρίς ρύπανση).

Η Καρδαμύλη αποτελεί ιδανικό προορισμό αν θέλετε να μείνετε παραθαλάσσια και να μην μετακινηθείτε. Βολεύει όμως και αν θέλετε να εξερευνήσετε τη Μεσσηνία. Στα 12 λεπτά θα βρεθείτε στη Στούπα, στα 40 στις Κιτριές και στην Καλαμάτα. Στα 50 λεπτά προς νότο, θα συναντήσετε το γραφικό ψαροχώρι Λιμένι και την πανέμορφη Αρεόπολη, για το ταξίδι σας στη Λακωνική Μάνη. Ενώ αν δεν θέλετε να φτάσετε ως εδώ, η ακτογραμμή θα σας οδηγήσει στην Καλογριά, την Πέτρινη Πισίνα και την Τραχήλα.

 

 

Δεν είναι πολλοί οι πύργοι διαμονής στην Ελλάδα. Ευτυχώς, όταν έχουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και δύο αυλές, είναι εύκολο για μια οικογένεια να έχει μια μοναδική εμπειρία διαμονής στον πιο ιστορικό πύργο, τον Πύργο Πετρέα!

 

 

Η διαμονή μας στον Πύργο Πετρέα ήταν complimentary σε συνεργασία με την Aria Hotels. Όπως πάντα, οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς. 

post a comment