Top
  >  Kidcation Tips   >  Οικογενειακό Oδικό Ταξίδι Στην Κ. Ευρώπη: tips & info

Μου έχετε κάνει πολλές πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στο Facebook και στο Instagram σχετικά με την πρακτική πλευρά του οδικού μας ταξιδιού. Σε αυτό το άρθρο, απευθύνομαι σε κάθε απορία, για να έχετε έναν καλό μπούσουλα για την οργάνωση του δικού σας οδικού οικογενειακού ταξιδιού!

Διαβάστε για το ταξίδι μας: 
Οδικό Ταξίδι 24 Ημερών Με Παιδιά Σε 6 Χώρες!
Μια μέρα στη Λίμνη Como στην Ιταλία με παιδιά
Στο Lauterbrunnen στην Ελβετία με παιδιά
2 μέρες στο Λουξεμβούργο με παιδιά
Στο Efteling Theme Park στην Ολλανδία με τα παιδιά
3 μέρες στην Bruges με παιδιά
Στην Colmar στην Αλσατία με τα παιδιά
Στο Cinque Terre στην Ιταλία με παιδιά
3 μέρες στην Τοσκάνη με παιδιά
Packing: ταξίδι 24 ημερών, 4μελής οικογένεια
Ελλάδα-Ιταλία με πλοίο: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δρόμοι

Ταξιδέψαμε από highways στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταξιδιού μας. Και επειδή με εξαίρεση το Λουξεμβούργο, το Colmar και την Bruges, μείναμε σε επαρχιακές πόλεις, χωριά ή σε αγροτουριστικά στη μέση του πουθενά, ταξιδέψαμε αρκετά και στους επαρχιακούς δρόμους.

Στην Ελβετία, περάσαμε από το ορεινό πάσο Susten Pass, όπου έχει πολλές στροφές, ανάβαση στα 2.900 μέτρα πλάι σε παγετώνα και απίθανη θέα. Περάσαμε δύο φορές το μεγαλύτερο τούνελ της Ευρώπης, μήκους 16.000 μέτρων. Και μπήκαμε βαθιά στις Ελβετικές Άλπεις, για να φτάσουμε στην κοιλάδα του Lauterbrunnen όπου μείναμε.

Κατά τα άλλα, βγήκαμε για λίγο από τους highways και βρεθήκαμε σε ήπιες τοπικές οδούς.

Γιατί να πας από επαρχιακούς

Σε δυο σημεία του ταξιδιού μας, μπορούσαμε να πάμε από ήπιες τοπικές οδούς ή από επαρχιακούς δρομάκους. Και σας το προτείνω κι εσάς, να επιλέξετε τους επαρχιακούς δρομάκους! Πού; Στον Δρόμο του Κρασιού στην Αλσατία και στην Τοσκάνη! Τα τοπία είναι μαγικά και μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να σταματήσουμε να φωτογραφίσουμε αμπελώνες, να περάσουμε από γραφικά χωριά, να σταματήσουμε σε οινοποιεία.

Ποιότητα δρόμων

Πολύ καλός ο highway από Ανκόνα για Μιλάνο, εξαιρετικός. Καλή ποιότητα οδοστρώματος, τακτικά υπάρχει χώρος για έκτακτη στάση, υπάρχει ενημέρωση για το επόμενο ΣΕΑ (σε 40 χλμ, σε 10 χλμ, κ.λπ.) και τα ΣΕΑ είναι πολύ καλά.
Πολύ καλό οδόστρωμα στην Ολλανδία, μάλλον το καλύτερο που συναντήσαμε. Kαι χειρότερο στο Βέλγιο. Στο Βέλγιο βέβαια υπήρχαν ωραία διακοσμητικά δρόμου όπως τα ονομάσαμε, ενώ είδαμε και ένα πλαστικό διαστημόπλοιο – σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στους highways. Στη Γαλλία και στο Βέλγιο, υπάρχουν επίσης πινακίδες που λένε λίγα λόγια για την πόλη έξω από την οποία περνάς. Στις ίδιες χώρες, όσα ΣΕΑ σταματήσαμε είχαν κούνιες ή παιδότοπο. Στη Γαλλία επίσης, πολύ καλό φαγητό! Στην Ελβετία επίσης, αλλά πανάκριβα όλα.

Στη Λιγουρία, έξω από τη Γένοβα και το Portofino θα συναντήσετε διαρκώς τούνελ. Σε όλη την περιοχή του Cinque Terre, οι δρόμοι είναι στενοί, χωρίς πεζοδρόμια, έχει στροφές και γενικά ό,τι έχετε συνηθίσει από Ελλάδα σε δημοφιλείς, σκαρφαλωμένους στος βράχους προορισμούς.

Διόδια

Καμία σχέση με την Ελλάδα όπου σταματάς ανά 25-35 λεπτά. Μόνο στην Ιταλία και στη Γαλλία πετύχαμε διόδια καταρχάς. Αλλά και εκεί, μόνο όταν μπαίνεις στον αυτοκινητόδρομο και όταν βγαίνεις. Ενδεικτικά, για τις 5 ώρες από Ανκόνα για Λίμνη Κόμο σταματήσαμε 2 φορές και πληρώσαμε 27 ευρώ.

Όρια ταχύτητας

Στις συγκεκριμένες χώρες, υπάρχουν και παρα-υπάρχουν, με πιο αυστηρά (αλλά λογικά) στην Ιταλία. Όλοι έχουμε ακούσει για περιπτώσεις που ήρθαν κλήσεις σπίτι, Ελλάδα, λόγω παράβασης των ορίων αυτών στην Ιταλία. Edit 10/11/22 Σχεδόν 2 μήνες έχουν περάσει από τότε που γυρίσαμε από την Ιταλία, κλήση δεν μας έχει έρθει. Μάλλον τα σεβόμασταν τα όρια ταχύτητας…

Βενζίνη

Στην Ελβετία και στην Ολλανδία πάνω από 2 ευρώ/λίτρο. Οπουδήποτε αλλού, 1,7 ευρώ/λίτρο.

Πράσινη Κάρτα

Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας. Πρέπει να την έχετε σε κάθε ταξίδι στο εξωτερικό με αυτοκίνητο.

Έλεγχοι

Πουθενά δεν είχαμε έλεγχο. Ούτε υπάρχουν καθυστερήσεις στα σύνορα μεταξύ αυτών των χωρών. Ειδικά μεταξύ χωρών ΕΕ, δεν υπάρχει καν κάποιος γκισές. Είναι απλά μια πινακίδα.

Δίπλωμα

Καλό είναι να έχετε το ευρωπαϊκό ή το διεθνές. Δεν μας ζητήθηκε ποτέ, μιας και ήμασταν με το δικό μας αυτοκίνητο. Οι εταιρείες ενοικίασης όμως τα προτιμάνε. Μπορεί να μην σας δώσουν το αμάξι που κλείσατε αν πάτε με το ροζ σας. Μας έχει τύχει στη Σαρδηνία.

Κίνηση

Πετύχαμε κίνηση σε όλα τα διόδια και στην Ιταλία και στη Γαλλία. Και στα μεγάλα τούνελ στην Ελβετία. Εκεί, περνάς με φανάρι, για να βρίσκονται μέσα στο τούνελ ανά πάσα στιγμή λίγα αυτοκίνητα. Νομίζω όταν κατεβαίναμε από Γαλλία για Ιταλία μέσω Ελβετίας, περιμέναμε να μπούμε στο τούνελ των 16 χλμ 45 λεπτά ή 1 ώρα.

Παρκάρισμα

Καταρχάς, κλείσαμε παντού ξενοδοχείο με parking. Μόνο στη Λίμνη Κόμο αυτό είχε έξτρα κόστος, οπουδήποτε αλλού ήταν εντός τιμής. Στην Bruges, μείναμε πολύ κεντρικά και το parking μας δεν ήταν κοντά, αλλά εφόσον δεν βγήκαμε από την πόλη, δεν μας απασχόλησε. Οπουδήποτε αλλού, το αυτοκίνητό μας ήταν δίπλα/κάτω μας.

Χρειάστηκε να πάρουμε το αμάξι μας για εκδρομή μόνο στην Αλσατία, στην Ολλανδία και στην Τοσκάνη. Οπουδήποτε αλλού, οι μετακινήσεις μας έγιναν με τα πόδια, με καραβάκι, κρουαζιέρα, τρένο, τρενάκι, γόνδολα, πλοίο γραμμής κ.λπ. Στην Ολλανδία, μετακινηθήκαμε μόνο για το Efteling, όπου είχαμε προκλείσει ηλεκτρονικά θέση parking. Στην Αλσατία, βρήκαμε εύκολα δημόσιο δωρεάν πάρκινγκ παντού. Στην Τοσκάνη, Ιταλία γαρ, πρέπει να παρκάρεις μόνο στα ιδιωτικά parking και εκεί μόνο στις προκαθορισμένες θέσεις, αλλιώς το πρόστιμο το έχεις στο τσεπάκι.

Bookings

5 ήταν τα βασικά μας κριτήρια, που τηρούσαμε κάθε φορά, κατά την επιλογή καταλύματος:

1. Να έχει parking, μιας και ήμασταν με αυτοκίνητο.

2. Να είναι κεντρικά, γιατί μέναμε παντού 2-3 βράδια, άρα δεν είχαμε χρόνο για μετακινήσεις.

3. Να είναι 4κλινο, γιατί είμαστε 4 άτομα.

4. Να έχει δωρεάν ακύρωση, το πολύ μέχρι 3 μέρες πριν πάμε.

5. Να είναι budget friendly, δηλαδή ιδανικά 100-110€/βραδιά. Δώσαμε παραπάνω μόνο στο Cinque Terre, όπου ακόμα και τον Γενάρη που τα κλείσαμε, είχε λίγες επιλογές στα κριτήριά μας. Και στην Ελβετία, επειδή είναι ακριβή η Ελβετία.

Σε δύο διαμονές (Λίμνη Κόμο, Τοσκάνη), συμπεριλαμβανόταν πρωινό. Σε άλλες 2 (Efteling, Bruges), πληρώσαμε επιπλέον για το πρωινό μας. Και στις άλλες 4 (Colmar, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Cinque Terre), τρώγαμε έξω ή αγοράζαμε προϊόντα για να κάνουμε μόνοι μας πρωινό.

Ασφάλεια, φάρμακα

Επειδή υπάρχει ο covid, έχουμε μικρά παιδιά και φέτος υπήρχαν πολλές ακυρώσεις πτήσεων και χαμένες αποσκευές, αν φέτος κάναμε αεροπορικό ταξίδι, θα αγόραζα ασφάλεια. Η ασφαλίστριά μας μας πρότεινε την Mondial Assistance, την είδα, είναι οικονομική και καλύπτει ακόμα και αερομεταφορά σε νοσοκομείο.

Εμείς κάναμε απλά την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας, την οποία κάνετε εδώ. Θα σας έρθει σπίτι σε 14 μέρες και ισχύει για 3 ή 9 μήνες νομίζω. Είναι για να έχετε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη που έχετε στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρώπης.

Έχουμε επίσης ασφάλεια υγείας στην Εθνική. Η ασφαλίστριά μας μας ενημέρωσε ότι μας καλύπτει, με την έννοια ότι αν νοσηλευόμασταν, θα κρατούσαμε τις αποδείξεις και θα μας έδιναν ένα ποσό πίσω, βάσει του συμφωνητικού που έχουμε στην Ελλάδα.

Χρειάστηκα ένα κολλύριο όσο λείπαμε, το οποίο στην Ελλάδα παίρνω χωρίς συνταγή. Μου ζήτησαν συνταγή και στην Ιταλία και στην Ελβετία και στο Λουξεμβούργο. Ο γιατρός μου μου έστειλε μια άυλη, έδειξα στο φαρμακείο το σχετικό email με τη φαρμακευτική ουσία και την ποσότητα και πλήρωσα απλά συμμετοχή, όπως και στην Ελλάδα.

Ξένες Γλώσσες

Στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, όπου πήγαμε, όλοι μιλούσαν άψογα αγγλικά, λες και είμαστε στην Αγγλία. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Στην Ιταλία, η host στη Lake Como δεν μιλούσε ούτε μια λέξη αγγλικά. Ευτυχώς, ξέρω λίγα γαλλικά, λιγότερα ισπανικά και έχω κάνει κάμποσα λατινικά στο Πανεπιστήμιο, ώστε να μπορέσω να την καταλάβω σε ένα ποσοστό 99%. Στην Τοσκάνη και στο Cinque Terre, οι Ιταλοί παντού μιλούσαν άψογα αγγλικά.

Στην Αλσατία 3 μέρες, μίλησα όσα γαλλικά δεν είχα μιλήσει στο Παρίσι 8 μέρες. Παρότι τουριστική περιοχή και παρότι μίλησα μόνο με ανθρώπους που εργάζονταν στον τουρισμό, ούτε αγγλικά ήξεραν, ούτε απλοποιημένα γαλλικά, όπως φιλοτιμήθηκε να απλοποιήσει τα ιταλικά της η host μας στη Λίμνη Como. Οκ, εκτός από έναν κυριούλη στο Colmar.
‘Eτυχε; Μπορεί.
Τα μενού πάντως είναι και στα αγγλικά.

Σχετικά με τις πινακίδες τώρα… Σε όλες τις χώρες είναι μόνο στις τοπικές τους γλώσσες. Στην Ελβετία, είναι σε 4 γλώσσες, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά και romansh. Στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, αντίστοιχα στα ολλανδικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά. Στο Βέλγιο, στη Φλαμανδία στα φλαμανδικά (μοιάζουν με τα ολλανδικά), στη Βαλλονία στα γαλλικά. Στο Λουξεμβούργο, στα γερμανικά, στα γαλλικά και ίσως και στα λουξεμβουργιανά. Με λίγα λόγια, αν ξέρετε λίγα γαλλικά/ισπανικά/ιταλικά/ρουμάνικα/πορτογαλικά ΚΑΙ λίγα γερμανικά/σουηδικά/ολλανδικά/δανέζικα/νορβηγικά, θα βγάλετε άκρη παντού. (Ναι, ξέρω και λίγα σουηδικά).

That said, προσωπικά δεν θεωρώ υποχρέωση των ανθρώπων του τουρισμού να μιλάνε αγγλικά, αν και θα ήταν καλό για πολύ κόσμο, να τα καταλαβαίνουν και να τα μιλάνε. Θεωρώ όμως σεβασμό από τη μεριά του ταξιδιώτη να μάθει 2-3 βασικά της γλώσσας του προορισμού του, κυρίως για να μην δυσκολευτεί ο ίδιος. Τα ισπανικά που ξέρω τα έμαθα με duolingo πριν πάμε Μεξικό. Μας βοήθησε πολύ αυτό!

Μετρητά/κάρτες/revolut ειδικά για Ελβετία

Συνάλλαγμα για Ελβετία δεν κάναμε. Η ισοτιμία είναι 1 προς 1 και δέχονταν παντού ευρώ. Οπότε όπου δεν πληρώσαμε με κάρτα, δώσαμε ευρώ και πήραμε ρέστα φράγκα.
Περάσαμε χρήματα στη revolut μας. Εγώ είχα την κάρτα revolut και ο Κώστας τη revolut στο κινητό του. Έτσι, δεν είχαμε χρεώσεις λόγω διαφορετικού νομίσματος.
Παντού δέχονταν κάρτα, ακόμα και στα αυτόματα διόδια, στην αυτόματη βενζίνη, στις ξαπλώστρες στην παραλία.
Ρευστά δώσαμε στο private boat tour που κάναμε στο Cinque Terre, επίσης στο Cinque Terre τον τουριστικό φόρο στο airbnb και στη Λίμνη Κόμο το parking του καταλύματος και την έξτρα χρεώση για το late check in. Είχαμε πάρει ευρώ μαζί μας, δεν χρειάστηκε να κάνουμε ανάληψη.

Roaming για Ελβετία

Το roaming που έχουμε από την cosmote μας επέτρεπε να κάνουμε χρήση των δωρεάν μηνυμάτων, λεπτών κλήσης και gigabyte του προγράμματος που έχουμε στην Ελλάδα, σαν να είμαστε στην Ελλάδα. Σε όλες τις χώρες που πήγαμε, εκτός της Ελβετίας, που δεν είναι στην ΕΕ. Εκεί, είχαμε όλα τα δωρεάν παραπάνω που ανέφερα με μία μικρή ημερήσια χρέωση, νομίζω 5 ευρώ.

Covid

Ποιος covid. Mόνο στην Ιταλία φοράνε μάσκες και βασικά στις συγκοινωνίες. Στην Ελβετία ναι μεν δεν φοράνε μάσκες, αλλά θα βρείτε αντισηπτικά παντού. Στο Λουξεμβούργο, υπήρχαν αντισηπτικά στα λεωφορεία, αλλά άδεια. Στην Ολλανδία, δεν υπάρχει το θέμα. Ούτε στο Βέλγιο. Ούτε μάσκες, ούτε αντισηπτικά. Μόνο εμείς και οι Ασιάτες φορούσαμε μάσκες και μόνο στους εσωτερικούς χώρους – αυτό, στο Βέλγιο. Στην Ολλανδία ξεχάσαμε τον ιό. Στη Γαλλία, θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ιός στο τουριστικό τρενάκι που μας έβαλαν αντισηπτικό στα χέρια πριν μπούμε και φορούσε ο οδηγός και ο βοηθός μάσκα.

Στο πλοίο της ΑΝΕΚ το πλήρωμα φοράει μάσκα μόνο στο στόμα. Υπάρχουν συνεχώς οδηγίες και πινακίδες να φοράνε όλοι μάσκες, αλλά λίγοι φορούσαμε. Εξηγήστε μου τώρα γιατί στις αεροπορικές θέσεις που ήταν πηγμένες στον κόσμο δεν φορούσε κανένας μάσκα. Όχι, πείτε μου.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να οργανώσετε κι εσείς (οδικό) ταξίδι σε αυτές τις χώρες!

post a comment