Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Στο Κάιρο Με Τα Παιδιά

Ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε ήταν το Κάιρο με τα 6χρονα παιδιά μας! Τι έχει όμως για παιδιά; Τι τους άρεσε περισσότερο; Έφαγαν αιγυπτιακό φαγητό; Τι κάναμε και τι είδαμε;

 

Δείτε επίσης:
Οικογενειακό ταξίδι στην Αίγυπτο: πληροφορίες, κόστος, οργάνωση

 

 

 

Κορυφαία αξιοθέατα

Η Νεκρόπολη της Γκίζας

O λόγος που ήρθαμε στο Κάιρο! Πρέπει να πω ότι από κοντά δεν θα τις απολαύσετε τόσο όσο από μακριά – τόσο μεγάλες είναι. Για αυτό προτείνω να κάνετε βόλτα με καμήλες, γιατί στο 45λεπτο αυτό θα ξεκινήσετε μεν από του Χέοπα, αλλά θα καταλήξετε αρκετά βαθιά στην έρημο για να δείτε και τις 3 μεγάλες από μακριά.
Στη Νεκρόπολη της Γκίζας, βρίσκονται συνολικά 9 πυραμίδες και γίνονται διαρκώς ανασκαφές. Εδώ, βρίσκεται επίσης η περίφημη Σφίγγα της Γκίζας.

Η Νεκρόπολη της Saqqara

Δεν είναι ευρέως γνωστή και κρίμα, γιατί είναι υπέροχη. Μόλις 20 λεπτά από τη Νεκρόπολη της Γκίζας εντός της πόλης της Γκίζας, ένας αρχαιολογικός χώρος στην έρημο, δίπλα όμως σε ένα τεράστιο φοινικοδάσος. Από εδώ, φαίνονται οι 3 μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας μια καθαρή μέρα, καθώς και άλλοι δύο χώροι με πυραμίδες, πριν και μετά τη Saqqara. Η μεγάλη Πυραμίδα του Djoser είναι εδώ, καθώς και άλλες που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεος ως πυραμίδες, όπως αυτή του Userkaf (δείτε παρακάτω). Αξίζει η βόλτα ανάμεσα στους κίονες επίσης. 2 μέρες πριν πάμε, εδώ ανακαλύφθηκε ένας μεγάλος κολοσσός και όταν πήγαμε γίνονταν πολλές ανασκαφές.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Μέμφιδας

Σε έναν παραπόταμο εδώ, κάποτε υπήρχε ένας βράχος. Όταν έψαξαν καλύτερα, είδαν ότι ο βράχος ήταν ένας Κολοσσός του Ραμσή. Προσπάθησαν να τον μεταφέρουν, αλλά ήταν αδύνατο. Έτσι, έφτιαξαν το μουσείο γύρω από αυτόν! Εδώ, βρέθηκε άλλος ένας μικρότερος κολοσσός, καθώς και μία σφίγγα κ.ά.

National Museum of Egyptian Civilization (nmec)

Υπάρχει επίσης το Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου και το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM, Grand Egyptian Museum) που θα ανοίξει, λένε, εντός του 2023 στην Γκίζα.
Το NMEC λοιπόν είναι αυτό που άνοιξε εντός της καραντίνας του 2020, οπότε και μεταφέρθηκαν οι Μούμιες και οι Σαρκοφάγοι των μεγάλων Φαραώ σε μια εντυπωσιακή παρέλαση στους δρόμους της πόλης.
Οι Μούμιες και οι Σαρκοφάγοι τους εκτίθενται στο υπόγειο του μουσείου και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Για ευνόητους λόγους. Οι μούμιες είναι 4.000 ετών πτώματα, διατηρημένα με την πρακτική της μουμιοποίησης (αφαιρούσαν τα όργανα και τα υγρά του σώματος) και τυλιγμένα με λινάρι. Οι σαρκοφάγοι τους είναι ξύλινες, στολισμένες με έντονα χρώματα και χρυσάφι.
Τα εκθέματα του μουσείου ταξιδεύουν τον επισκέπτη από τα προϊστορικά χρόνια της Αιγύπτου και έναν σκελετό 35.000 ετών, τους Φαραώ και τη ρωμαιοελληνική περίοδο, μέχρι την πρόσφατη ισλαμική ιστορία και τέχνη.

Το Τζαμί Al Azhar

Εντυπωσιακό τζαμί έξω, αρκετά απλό μέσα. Πήγαμε την ώρα της προσευχής και ήταν μοναδική εμπειρία (με τα καλά της και τα κακά της). Αυστηρό τζαμί επίσης, έπρεπε να είμαστε απαραιτήτως ξυπόλυτοι κι εγώ καλυμμένη.

H Aγορά του Khan El Khalili

Σαγηνευτική αγορά δίπλα στο Τζαμί του Al Azhar στην Παλιά Πόλη. Αξίζει για βόλτα, ψώνια, καφέ/τσάι. Αξίζει επίσης και το τζαμί Al Hussein.

Κοπτικό Κάιρο

Οι Κόπτες είναι οι Αιγύπτιοι Χριστιανοί, περίπου 20 εκ. άνθρωποι δηλαδή. Στο Κοπτικό Κάιρο, επισκεφτήκαμε παλιές χριστιανικές εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και μία όπου βρίσκεται μια σπηλιά, στην οποία λένε ότι είχε μείνει ο Ιησούς με τους γονείς του όταν ήταν μωρό. Εδώ είναι και η Συναγωγή.

Η Ακρόπολη Saladin και το Αλαβάστρινο Τζαμί

Εκτός από πολύ ωραία θέα, εδώ υπάρχει το φοβερό Λευκό ή Αλαβάστρινο Τζαμί του Mohamed Ali. Λέγεται έτσι γιατί είναι φτιαγμένο σχεδόν 100% από αλάβαστρο. Η λεπτομέρεια μέσα και έξω κόβει την ανάσα. Μοιάζει πολύ με την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.
Η Φυλακή εδώ δεν ήταν επισκέψιμη όταν πήγαμε, γιατί γίνονταν γυρίσματα μιας μεσαιωνικής ταινίας. Καλύτερα 😉

 

 

 

Κορυφαίες εμπειρίες

Βόλτα με καμήλες

Θα τις βρείτε έξω από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, να φοράνε τα καλά τους. Η βόλτα κρατάει 45 περίπου λεπτά και αφού σας πάει μέχρι πέρα από την τρίτη Πυραμίδα στην έρημο, καταλήγει στη Σφίγγα, πάνω στην ώρα για να την επισκεφτείτε. Ο οδηγός της καμήλας θα σας βγάλει φωτογραφίες με background τις πυραμίδες πολλές φορές. Προτείνεται βόλτα το απόγευμα, για να σας φωτίζει ο ήλιος της ερήμου με τα καλύτερα χρώματα.

Ο δρόμος El Moez και η Παλιά Πόλη

Αμέσως μετά την αγορά του Khan El Khalili, είναι ο γραφικός δρόμος El Moez με τα μαγαζάκια του, τα ιστορικά του κτήρια και τα ωραία εστιατόρια. Μπορείτε να επισκεφτείτε παλιά σπίτια, τζαμιά (όλα υπέροχα), γκαλερί, να περπατήσετε, να κάτσετε για φαγητό με θέα το υπέροχο Madrasa και το τζαμί Qalawun.

Ο Νείλος

Είναι το μακρύτερο ποτάμι του κόσμου και περνάει μέσα από μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, το Κάιρο των 25 εκ. κατοίκων. Θα το δείτε στο Downtown Cairo και αν βρεθείτε σε ένα από τα νησιά του, στο κέντρο της πόλης, το Zamalec. Μπορείτε να κάνετε βόλτα με καράβι ή να περπατήσετε στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο πλάι στο ποτάμι, όπου μπορείτε επίσης να κάτσετε και για φαγητό.

Το εσωτερικό της Πυραμίδας του Χέοπα

Παρόλο που όταν επιτέλους βγήκα, είχα αγανακτίσει, η εμπειρία τελικά ήταν ασυναγώνιστη. Σας προετοιμάζω για κλειστοφοβικά ανηφορικά τούνελ χωρίς σκάλες, όπου πρέπει ακόμα και τα παιδιά να λυγίσουν γόνατα για να μην χτυπήσουν τα κεφάλια τους και από όπου ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ταυτόχρονα σε πολλή στενή κατάσταση. Όλο αυτό, καταλήγει σε έναν τύμβο με σαρκοφάγο.

Το εσωτερικό της Πυραμίδας Userkaf

Η συγκεκριμένη είναι στη Saqqara και δεν έχει αναστηλωθεί. Μέσα της όμως βρίσκονται απίστευτα εντυπωσιακά ιερογλυφικά και σαρκοφάγος, που ένιωσα σαν Indiana Jones. Big time.

O τύμβος του Horemheb

Δίπλα, αυτός ο τύμβος δεν έχει πυραμίδα, έχει όμως σαρκοφάγο και εντυπωσιακές χρωματιστές τοιχογραφίες. Indiana Jones vibes once again.

 

 

 

Κάιρο για παιδιά

Προφανώς, μια χαοτική πόλη με 25 εκ. κατοίκους, με φτώχεια και κίνηση, αλλά χωρίς πεζοδρόμια, κάδους και φανάρια δεν είναι φιλική για οικογένειες, εξ ορισμού. Δεν υπάρχουν επίσης παιδικά μενού στα εστιατόρια, αλλαξιέρες στις τουαλέτες, παιδικά καρεκλάκια φαγητού, παιδικές χαρές σε μικρά πάρκα στο ιστορικό κέντρο.
Υπάρχουν όμως παγωτατζίδικα και μαλλί της γριάς, φιλικότητα προς τα παιδιά από τους περαστικούς και στα εστιατόρια (σε υπερβολικό βαθμό μάλιστα, κάποιος άρπαξε τα μάγουλα του Ορφέα στον δρόμο), φαγητό που τρώνε τα παιδιά, πολλή άμμος για παιχνίδι στην έρημο, Πυραμίδες και Φαραώ, καμήλες και ιερογλυφικά, μούμιες και αγάλματα και όλα αυτά που βλέπουν στα παιδικά!

Τα παρακάτω μας τα πρότεινε το ταξιδιωτικό γραφείο. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι χώροι για παιδιά στο Κάιρο. Όπως το Fustat Park, το Gezira και ο κήπος Al Horeya στο Zamalec, o κήπος Orman, το Child Center of Civilization and Creativity, το Dream Park και πολλα πάρκα-ανάσες στο κέντρο. Καθώς και χώροι στο Νέο Κάιρο, όπου ζούνε πολλές expat οικογένειες. Για αυτά όμως δεν έχω άποψη.

Pharaonic Village

Τεράστιο καταπράσινο πάρκο που πλαισιώνεται από παραπόταμο του Νείλου και ταξιδεύει τον επισκέπτη στην ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου. Η βόλτα σε αυτό το ζωντανό μουσείο ξεκινάει με ποταμόπλοιο και περιγραφή στα αγγλικά όσων περνάνε από μπροστά μας. Αγάλματα στο νερό που αναπαριστούν πραγματικά αγάλματα στον Νείλο, στο Abu Simbel και στο Luxor. Στη συνέχεια, μέσα από το καραβάκι βλέπουμε πώς ζούσαν οι άνθρωποι, πώς έφτιαχναν παπύρους, γυαλί, ξυλόγλυπτα, αγάλματα, την τεχνική της μουμιοποίησης. Υπάρχει κήπος με λωτούς, αναπαράσταση πραγματικού αρχαίου σπιτιού, και φτωχικού και πλούσιου. Αλλά και αναπαράσταση πραγματικού αρχαίου τύμβου, με τις προσφορές, τη σαρκοφάγο, τα τρόφιμα και όλα όσα ήθελαν για να ταξιδέψει η ψυχή με πολυτέλεια.
Υπάρχει λαβύρινθος με γρίφους στα ιερογλυφικά, παιδική χαρά, λούνα παρκ και αίθουσα προβολής 9D!

Al Azhar Park

Κάποτε, ήταν μια χωματερή απέναντι από το νεκροταφείο. Μετά από χρόνια καθαρισμού, έρευνας και ανάπλασης, μετατράπηκε σε ένα υπέροχο καταπράσινο πάρκο, τεράστιο, με χώρους για πικνίκ κάτω από τους φοίνικες, εκπληκτικό εστιατόριο με θέα στη Citadel και μεγάλη παιδική χαρά.

 

Σημείωση: όλα τα παραπάνω έχουν είσοδο. Και τα τζαμιά και οι Πυραμίδες για να τις δεις απ’ έξω και έξτρα για να μπεις μέσα, και ο Νείλος για βόλτα και η Σφίγγα και το Πάρκο Al Azhar και τα παιχνίδια στο Pharaonic Village που έχει και δική του είσοδο, προφανώς το Μουσείο, όλα μα όλα. Δεν ξέρω τιμές ξεχωριστά, γιατί περιλαμβάνονταν στην τιμή του ξεναγού μας. 

 

 

 

Φαγητό στο Κάιρο

Γιατί για ποτό δεν έχω κάτι να προτείνω, αλκοόλ ήπιαμε μόνο στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο στον γυρισμό για Αθήνα σε αυτό το ταξίδι. Δεν σερβίρουν. Σερβίρουν όμως πεντανόστιμους και ολόφρεσκους χυμούς, γρανίτα λεμόνι-μέντα εξαιρετική και αρωματικά ζεστά αφεψήματα (τζίντζερ, ιβίσκος κ.λπ.).

Για Koshari στον Abou Tarek

Παρόλο που παντού φάγαμε εξαιρετικά, ξεχωρίζω αυτό το streetfoodάδικο, στο οποίο δεν θα μπαίναμε αν περνάγαμε απ’ έξω μόνοι μας. Ο ξεναγός μάς το πρότεινε, ως το καλύτερο koshari του Καΐρου και απ’ ό,τι μου γράψατε στο Instagram, του κόσμου. Ο δημιουργός του ξεκίνησε με έναν πάγκο για koshari στο ίδιο πεζοδρόμιο, σε μια περιοχή που μας θύμισε Κουμουνδούρου-Αθηνάς – ΔΕΝ θα πηγαίναμε μόνοι μας. Το koshari είναι ρύζι με κοφτό μακαρονάκι και φιδέ, στο οποίο προσθέτετε σάλτσα ολόφρεσκιας ντομάτας, ξεροτηγανισμένο κρεμμυδάκι, ρεβύθια και αποξηραμένες φακές. Για γλυκό, το πιο γλυκό ρυζόγαλο. Έπος όλα.

Στο εστιατόριο του Al Azhar Park

Λέγεται The Citadel, η διακόσμηση είναι ανατολίτικη-πολυτελής, η θέα προς το πάρκο και τη Citadel υπέροχη. Εδώ, σερβίραν τις καλύτερες αλοιφές ever, όχι μόνο ταχίνι, χούμους και baba ganoush δηλαδή, αλλά και κάτι με γιαούρτι και σκόρδο, ένα πράσινο φανταστικό και κρεατικά με ρύζι.

Στην οδό El Moez με θέα το Madrasa

Στο Saheb El Sa’ada, δοκιμάσαμε παραδοσιακή αιγυπτιακή κουζίνα, αξέχαστες γεύσεις. Στο ρύζι βάζουν κανέλα, κάνουν ντολμαδάκια αλλά αντί για αμπελόφυλλα τα τυλίγουν με το τύλιγμα του λουκάνικου και τα λουκάνικα είναι μικρά και πεντανόστιμα. Eδώ δοκιμάσαμε επίσης επίκό hawawshi και σαγανάκι με δικό τους τυρί.

Στη Saqqara

Μετά την επίσκεψή μας στη Νεκρόπολη της Saqqara, πήγαμε σε ένα τοπικό εστιατόριο, όπου έφτιαχναν το τοπικό ψωμί σε παραδοσιακό φούρνο, σέρβιραν ωραίες απλές γεύσεις που τα παιδιά καταβρόχθισαν, τέλειους χυμούς (δοκιμάστε guava) και γλυκό ραβανί.

Στην Giza με θέα τις Πυραμίδες

Φάγαμε στο εστιατόριο στην ταράτσα του ξενοδοχείου μας, στο Μamlouk Pyramids Ηotel. Η κουζίνα είναι πιο διεθνής, δηλαδή έχει πίτσα, ζυμαρικά, κοτόπουλο σε συνταγές αυστριακές, γαλλικές και αμερικάνικες, σάντουιτς, μεξικάνικο, φρέσκους χυμούς, κιουνεφέ αλλά και σοκολατένια γλυκά, ζεστά αφεψήματα, θαλασσινά κ.ά. Όλα φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή και άρα αργεί το σέρβις, αλλά το θέαμα στις Πυραμίδες είναι μοναδικό. Ειδικά όταν γίνεται το lights & sound show, όπου τις φωτίζουν κάτω από τα αστέρια.

 

 

 

Διαμονή στο Κάιρο

Κέντρο

Τα μεγάλα ξενοδοχεία (Hilton, Four Seasons, Marriott, Steigenberger, Ritz Carlton) είναι στο Downtown Cairo και κοντά στο Zamalec, σε μεγάλους ουρανοξύστες με θέα στον Νείλο.
Θετικά: Είναι μεγάλα και σίγουρα. Έχουν εστιατόρια, εύκολη πρόσβαση (με αυτοκίνητο. ΔΕΝ περπατιέται) σε όλα τα μνημεία στο κέντρο του Καΐρου, από το τα πάρκα και τα Μουσεία, μέχρι τζαμιά και το Ιστορικό Κάιρο, καθώς και στα βιβλιοπωλεία και τα μαγαζιά του κέντρου. Κάποια έχουν παιδότοπους και όλα έχουν πισίνα.
Αρνητικά: Αν είστε εδώ για τις Πυραμίδες, αν μείνετε στο κέντρο, δεν θα τις δείτε ποτέ ουσιαστικά. Θα τις δείτε όταν τις επισκεφτείτε από κοντά (που δεν “φαίνονται” έτσι), κανά δυο φορές από πάρα πολύ μακριά και στα κλεφτά από το αυτοκίνητο και άντε αν πάτε καμιά φορά για φαγητό σε κάποιο από τα εστιατόρια δίπλα τους. Επίσης, έχει τόση κίνηση, κορναρίσματα και φασαρία, που αμφιβάλλω αν θα κοιμηθείτε ήσυχοι. Εμείς δεν τα προτιμήσαμε, γιατί οι κριτικές στο booking ήταν κακές. Μικρά δωμάτια με ανάγκη ανακαίνισης, ψηλές τιμές, κακή εξυπηρέτηση, διαβάζαμε.

Giza

Πολλά μικρά ξενοδοχεία με θέα τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας και τη Σφίγγα. Εμείς μείναμε στο Mamlouk Pyramids Hotel.
Θετικά: Τα εστιατόρια και οι χώροι πρωινού τους, συνήθως και όλα τα δωμάτια έχουν θέα τις Πυραμίδες και τη Σφίγγα, σε απόσταση που πραγματικά θα τις απολαύσετε. Μπορείτε δηλαδή να τις βλέπετε κάθε πρωί και βράδι, όταν ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί, όταν πλένετε τα δόντια σας κ.λπ.
Πολύ σημαντικό για εμάς ότι ουσιαστικά είναι το λιγότερο αστικό μέρος του Καΐρου, αφού η έρημος είναι ακριβώς απέναντι. Άρα βλέπεις ορίζοντα, ρε παιδάκι μου, παίρνεις τον αέρα σου, έχει ησυχία.
Αρνητικά: Η περιοχή της Γκίζας είναι αποκαρδιωτική. Φτώχεια, βρωμιά, αδύνατο να την περπατήσεις. Είναι επίσης 30-45 λεπτά μακριά από το κέντρο του Καΐρου. Που σημαίνει ότι εμείς καθεμιά από τις 3 μέρες που δεν πήγαμε στις Πυραμίδες, τρώγαμε 1-1,5 ώρα στο βαν για να επισκεφτούμε σημεία ενδιαφέροντος στο Κέντρο. Και μάλιστα είτε από δρόμους με κίνηση είτε από τον περιφερειακό, ο οποίος περνάει πλάι από διαλυμένα σπίτια, μισοτελειωμένα σπίτια απλωμένα σε τεράστιες εκτάσεις, και πολλή φτώχεια, την οποία ζήσαμε περισσότερο από το ίδιο το Κάιρο.

 

 

 

Τι να ψωνίσετε από το Κάιρο

Καταρχάς, να μην ψωνίσετε από το αεροδρόμιο του Καΐρου, είναι όλα πανάκριβα. Μην επηρεαστείτε ούτε από τους κράχτες στην υπαίθρια αγορά έξω από τις Πυραμίδες και τον αρχαιολογικό χώρο της Μέμφιδας. Ενοχλητικά ακριβά.

Στην Αγορά Khan El-Khalili, σε έναν όροφο, θα βρείτε τοπικούς παραγωγούς να κατασκευάζουν στο χέρι μεταλλικά σκαλιστά διακοσμητικά και θα βρείτε ανατολίτικα στολίδα και σουβενίρ σε πολύ καλές τιμές. Από εδώ, μπορείτε επίσης να ψωνίσετε παπύρους.

Στο Souq El Fustat έξω από το Κοπτικό Κάιρο με τις εκκλησίες και τη συναγωγή, θα βρείτε όμορφα μαγαζιά με χειροποίητα καλάθια, πλεκτά διακοσμητικά φωτιστικά κ.ά., πολύχρωμα κουζινικά σκεύη, από γυναίκες παραγωγούς κυρίως.

Στον δρόμο Kasr Al Nile, θα βρείτε βιβλιοπωλεία (μου άρεσε πολύ το Diwan, με αγγλικά κ.ά. βιβλία, χώρο για καφέ, σε διάφορα σημεία στην πόλη) και γενικά μαγαζιά με αντρική μόδα, παλιά σινεμά.

 

 

 

Comments:

  • Στέφανη

    April 29, 2023

    Άννα μου γειά σου. Οργανώνω οικογενειακό ταξίδι στο Κάιρο, και θα ήθελα να σε ρωτήσω σε ποιό ξενοδοχείο μείνατε και αν το συστήνεις
    Σευχαριστώ εκ των προτέρων

    reply...

post a comment