Top
  >  Babycation   >  Babymoons: Κίνα / China
Click here for English

 

Η φίλη μου Jenny όταν ήταν έγκυος στον 5ο μήνα πήγε με τον σύντροφό της από τη Σουηδία στην Κίνα για το πιο ονειρεμένο babymoon! Σήμερα, έχοντας ένα μωρό 2,5 εβδομάδων, γράφει για το ταξίδι της και μοιράζεται tips για να μη φοβηθείς να κάνεις μακρινό ταξίδι στη δική σου εγκυμοσύνη!

 

Τον Μάρτιο του 2016, ταξιδέψαμε με τον σύντροφό μου στο Πεκίνο. Ήμουν τότε 20 εβδομάδων έγκυος και είχαμε την τύχη να νιώσουμε εκεί για πρώτη φορά τις κλωτσιές του μωρού μας.

Magnolia 2

The Forbidden City

Magnolia 2

Drum Tower

Όταν κλείσαμε το ταξίδι μας, ξέραμε ότι ήταν πιθανό να είμαι έγκυος, αλλά αποφασίσαμε ότι το Πεκίνο είναι καλός προορισμός. Αγαπάμε τα ταξίδια και ταξιδεύουμε μαζί από τη μέρα που γνωριστήκαμε. Το Πεκίνο θα ήταν κάτι διαφορετικό σε σχέση με την Ευρώπη – διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικό περιβάλλον, άλλη γλώσσα, και τόσα πολλά να δεις, ειδικά το Σινικό Τείχος, κάτι που πάντα ήθελα να ζήσω. Ταυτόχρονα, η πόλη έμοιαζε αρκετά ασφαλής (παρόλο που γρήγορα είδαμε ότι στα ταξί δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας), εύκολη στην πλοήγηση και με μια γαστρονομική κουλτούρα που είναι εξωτική αλλά και οκ για μια έγκυο (σε σύγκριση πχ με το Τόκυο, το οποίο επίσης μας είχε περάσει από το μυαλό). 

 

Τι πρέπει λοιπόν να σκεφτείς πριν πας ταξίδι στην άκρη του κόσμου όταν είσαι έγκυος; Εξαρτάται καταρχάς από τη γυναίκα και την ίδια την εγκυμοσύνη, αλλά και από τον προορισμό. Ωστόσο, αυτά είναι κάποια πράγματα που έμαθα (ως κάπως νευρωτική έγκυος, όχι όμως τόσο ώστε να μείνω σπίτι και να χάσω την ευκαιρία να γνωρίσω μια ακόμα χώρα του κόσμου μας).

 

Η πτήση
Προσωπικά, δεν με πείραξε η 10ωρη πτήση, αλλά κάναμε κάποιες συνειδητές επιλογές. Επιλέξαμε δηλαδή απευθείας πτήση και πήραμε κάποια μέτρα, όπως πχ ότι είχαμε μαζί μας έξτρα κάλτσες. Επίσης, φρόντιζα να σηκώνομαι τουλάχιστον μία φορά την ώρα, καθώς οι θρόμβοι είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για μία έγκυο στην πτήση, συνεπώς φρόντιζα ταυτόχρονα να πίνω και πολύ νερό.
Magnolia 1

 

 

Οι αποσκευές 
Ποτέ μου δεν έχω ταξιδέψει σε πόλη με τόσα λίγα παπούτσια όσα σε αυτό το ταξίδι. 2 ζευγάρια αθλητικά, μιας και θα περπατούσαμε συνέχεια κάθε μέρα, και είναι καλό να έχεις επιλογές, και ένα ζευγάρι βραδινά, αλλά χωρίς τακούνι, κάτι που επίσης δεν συνηθίζω. Σε αυτό το ταξίδι όμως, υπέθεσα ότι θα ήταν τόσο κουρασμένα (και πρησμένα) τα πόδια μου κάθε απόγευμα από το περπάτημα, που τα τακούνια θα μου ήταν άχρηστα. Όπως σε κάθε αστικό ταξίδι, έτσι και στο Πεκίνο παίζει πολύ περπάτηα. Είναι όμως τόσο μεγάλη πόλη, που χρησιμοποιήσαμε πολύ τα ταξί και το μετρό για να μετακινηθούμε μεταξύ των περιοχών, αν και ακόμα και σε κάθε μεμονωμένη περιοχή τελικά οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Επιπλέον, επέλεξα γενικά πολύ casual outfits σε αυτό μου το ταξίδι, ακόμα και σε καλά εστιατόρια, επομένως τα τακούνια δεν ταίριαζαν κιόλας. Πέρα από casual, τα ρούχα που πακέταρα ήταν εύκολα και άνετα, κατάλληλα και για τον προορισμό αλλά και για την εγκυμοσύνη μου. Αγαπώ τα φορέματα εγκυμοσύνης που μοιάζουν καλά, αλλά είναι επίσης απαλά, ιδανικά με κολάν τη μέρα και καλτσόν το βραδάκι. Τα layers είναι επίσης καλή ιδέα, ειδικά όταν δεν ξέρεις πώς θα διαμορφωθεί η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γενικά, το Πεκίνο είναι κρύο τον Μάρτη, καθώς η αιθαλομίχλη δεν αφήνει το κρύο να φύγει. Ευτυχώς, όμως την εβδομάδα που πήγαμε πετύχαμε ανοιξιάτικο καιρό και αιθαλομίχλη μόνο μία μέρα από τις 8! Ήταν τέλεια, και είχαμε ευτυχώς την ευκαιρία να δούμε τις μανόλιες να ανθίζουν μπροστά στα μάτια μας. Magnolia 1 Magnolia 1

 

 

Η ανάγκη για τουαλέτα…
Τουαλέτες – η πιο σημαντική πολυτέλεια για μένα ως έγκυο και το μόνο εμπόδιο που είχα πριν το ταξίδι. Από 4 μηνών έγκυος και μέχρι που γέννησα, πήγαινα τουαλέτα κάθε δυο ώρες περίπου. Ήταν φυσικό λοιπόν, το πρώτο μου πρόβλημα να είναι αν υπάρχουν τουαλέτες στο Σινικό Τείχος, μιας και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ήθελα τόσο πολύ να πάω στο Πεκίνο. Δεν ξέρω πόσα sites τσέκαρα και πόσους χάρτες είδα για να πάρω την απάντησή μου… Υπάρχουν διάφορες τοποθεσίες από τις οποίες μπορείς να απολαύσεις το Τείχος και φυσικά η πιο δύσβατη είναι και η πιο μοναδική, και αυτή που θα επιλέγαμε, αλλά απαιτεί πεζοπορία 4 ωρών και πολλές ανηφοροκατηφόρες και καμία τουαλέτα, φυσικά, επομένως την απορρίψαμε. Αυτή που τελικά επιλέξαμε ήταν από το Mutianyu, κάπως λιγότερο δημοφιλής, αλλά με τέλεια θέα, καθώς απαιτεί ανάβαση. Είχε και τουαλέτα στην κορυφή του τελεφερίκ και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, θα μπορούσαμε να περπατήσουμε μέχρι την κορυφή του πύργου με την πιο τέλεια θέα και να επιστρέψουμε μέσα σε δύο ώρες, όσο αντέχει δηλαδή η κύστη μιας εγκύου (!) Ακόμα δεν πιστεύω πόση ενέργεια κατανάλωσα για όλο αυτό το θέμα! Πάντως, η μέρα εκείνη ήταν τελικά εκπληκτική, το μέρος μαγικό, ο καιρός τόσο πεντακάθαρος (κάτι που σύμφωνα με τον οδηγό μας είναι σπάνιο), που βλέπαμε μέχρι το Πεκίνο από μακριά. Κι επειδή ήταν ακόμα low season, ήμαστε μόνοι μας στο Τείχος βασικά. Μια εκπληκτική μέρα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. 
Από τη Σουηδία ακόμα, είχα το όνειρο να σταθούμε πάνω σε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου για να ανακονώσουμε το δικό μας θαύμα. Με αυτή τη φωτογραφία λοιπόν ανακοινώσαμε την εγκυμοσύνη μας, όταν πια γυρίσαμε πίσω (μιας και δεν λειτουργεί το Facebook ή το Instagram στην Κίνα). Pregnant

Σχετικά με τις τουαλέτες στο Πεκίνο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ήταν παντού, μάλλον ως αποτέλεσμα των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008. Δεν υπήρχε βέβαια πρόβλημα, αρκεί να μπορείς να μην κάτσεις στην τουαλέτα και να έχεις μαζί σου χαρτί και αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια. 

 

Το φαγητό
Αχ, το φαγητό – ένα πολύ σημαντικά στοιχείο σε όλα μας τα ταξίδια: θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα. Στη Σουηδία, είχα τον απόλυτο έλεγχο του τι τρώω και τι δεν τρώω, έχοντας την υγεία του μωρού προτεραιότητα. Στην Κίνα, ήμαστε τυχεροί όταν βρίσκαμε μενού που καταλαβαίναμε… Παρόλο που τελικά χρειάστηκε να φύγουμε από ένα εστιατόριο, για δεν είχανε μενού στα αγγλικά (δεν είχαν και πολλά άλλωστε), αλλά ούτε και φωτογραφίες, δεν καταλαβαίναμε καν τι έτρωγαν στα υπόλοιπα τραπέζια. Επικίνδυνη αποστολή… Κατά τα άλλα, δεν δυσκολεύτηκα με το φαγητό. Βοδινό, κοτόπουλο και θαλασσινά ήταν πολύ συνηθισμένες επιλογές και σερβίρουν επίσης πολλά λαχανιλά. Και, φυσικά κάτι τέλειες σούπες noodle! Πάντως, παρόλο που μου αρέσει να δοκιμάζω τα πάντα στα ταξίδια μου, δεν πήγα στη νυχτερινή αγορά με τους σκορπιούς, τα έντομα, τα φίδια κ.λπ. Άλλη φορά.
Είναι πάντως καλή ιδέα όταν ταξιδεύεις στην εγκυμοσύνη ή όταν ταξιδεύεις με έγκυο, να έχεις μαζί σου σνακς και νερό. Ο σύντροφός μου είναι ο πρακτικός της οικογένειας και έχει μια καρδιά πολύ μεγάλη, έτσι αυτός φρόντιζε να έχει πάντα μπάρες ξηρών καρπών στην τσάντα του. Αν και γενικά, ποτέ δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε φαγητό, σνακς και νερό.

 

Εν συντομία τώρα. Οι προσωπικές μου συμβουλές για ένα καλό μακρινό ταξίδι στην εγκυμοσύνη:
1. Πήγαινε κάπου κάπως πολιτισμένα.
Και για να είσαι ασφαλής αν χρειαστείς ιατρική φροντίδα, αλλά και για να βρίσκεσαι σε ένα μέρος καθαρό και ασφαλές (αναφέρομαι στην εγκληματικότητα και στις μετακινήσεις).

2. Έχε μαζί σου άνετα παπούτσια και μη σχεδιάζεις πολύ sightseeing σε μια μέρα.
Βάλε στο πρόγραμμα διαλείμματα για καφέ και ξεκούραση.

3. Να ταξιδέψεις πριν η εγκυμοσύνη σου προχωρήσει πολύ. 
Πιστεύω ότι είναι ιδανικά να ταξιδέψεις τον 4ο ή  τον 5ο μήνα. Έχεις ακόμα πολλή ενέργεια και η κρίσιμη περίοδος έχει περάσει. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αισθάνεσαι αργότερα στην εγκυμοσύνη. Προσωπικά, είχα συσπάσεις από τον 6ο μήνα και μου απαγορεύτηκαν τα μικρά και τα μεγάλα ταξίδια από τότε.

4. Ζήσε και δοκίμασε τα πάντα.
Μην περιοριστείς πολύ. Μπορείς να κάνεις πράγματα, αλλά να σκέφτεσαι τον εαυτό σου και το μωρό σου.

5. Απόλαυσε τις στιγμές με τον σύντροφό σου.
Μια από τις καλύτερες αναμνήσεις από το babymoon μας είναι η μέρα που περπατάγαμε και απολαμβάναμε το Καλοκαιρινό Παλάτι έξω από το Πεκίνο, με τον ήλιο στα πρόσωπά μας. Απλά, ζούσαμε την κάθε στιγμή, απολαμβάνοντας ο ένας τη συντροφιά του άλλου και αγαπώντας κάθε νέα ανάμνηση.
Magnolia 1

 

 

Turn Page for English…

post a comment