Τα Μωρά Σήμερα Πρέπει Και Να Ταξιδεύουν
Πρέπει επίσης να θηλάζουν μέχρι τα 2, να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών μέχρι τους 12 μήνες, να τρώνε σπιτικό φαγητό, να παίζουν montessory, να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται βάσει διανοητικής και φυσιολογικής ανάπτυξης και η μαμά τους, παρ’ όλ’ αυτά, να μη χάσει τα λογικά της.
Κάπου διάβασα ότι οι μαμάδες το 2017 έχουν στο μυαλό τους περισσότερη πληροφορία παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή. Είναι άλλωστε η εποχή της πληροφορίας και η χρονιά που μπορείς να διαβάζεις άπειρα άρθρα στο κινητό σου. Τόσα, που υπάρχουν άλλα άρθρα να σε συμβουλέψουν να αφήσεις το κινητό σου κάτω και να ασχοληθείς με τα παιδιά σου.
Και είναι αλήθεια ότι τόση ορολογία που έχω μάθει εδώ και 14 μήνες, ούτε σε 6 χρόνια για πτυχίο και μεταπτυχιακό δεν έμαθα.
Xαλινός (δεν έχουν), εισέχουσες θηλές (δεν είχα), νοσοκομειακό διπλής άντλησης, la leche league, ibclc, σύμβουλοι θηλασμού, μέθοδος καγκουρώ, skin to skin, attachment parenting, helicopter parenting, connected parenting, sportscasting, tantrums, meltdowns, tandem nursing, latching, baby led weaning, gentle weaning, συγκοίμηση/co-sleeping, co-bedding, ultimatums, power struggles, authoritarian/authoritative parenting, coaching, self care, minimalist parent, lagom, hygge…
Και, φυσικά, ένα σωρό οδηγίες και κανόνες:
1. Πρέπει να ενημερωθείς πάρα πολύ καλά για τον θηλασμό
2. Πρέπει να θηλάσετε μέχρι τα 2
3. Κοιμηθείτε με τα μωρά στο κρεβάτι σας μέχρι να θελήσουν αυτά να φύγουν μόνα τους
4. Το βρέφος πρέπει να είναι στο δωμάτιο των γονιών μέχρι 1 έτους σίγουρα
5. Τα καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να κοιτάνε πίσω μέχρι τουλάχιστον τα 2,5
6. Τα καθίσματα του καροτσιού πρέπει να κοιτάνε τη μαμά μέχρι τους 12 μήνες
7. Ποιο καρότσι, κανονικά, πρέπει να τα φοράτε τα μωρά σας σε μάρσιπο όλη μέρα
8. Πρέπει να τρώνε μόνο φυσικές τροφές, ελεγμένα βιολογικές, φρέσκες, ιδανικά να ξέρεις τον παραγωγό
9. Κάνε baby led weaning
10. Πώς να αποφύγεις το helicopter parenting
11. Με τη μέθοδο sportscasting θα μετριάσεις τις αντιπαραθέσεις
12. Οι 10 αρχές του attachment parenting
13. Tα 100 πράγματα που ένα παιδί πρέπει να μάθει να κάνει μόνο του ανά ηλικία, από τους 6 μήνες, με την καθοδήγηση του γονέα
14. Oι 20 αρχές της Μαρίας Μοντεσσόρι
15. Πρέπει να ταξιδεύετε με τα μωρά σας
16. Δεν έχει νόημα να ταξιδεύετε με τα μωρά σας
17. Πρέπει/δεν πρέπει να χωρίσετε τα δίδυμα στο σχολείο
18. Πρέπει να έχεις βοήθεια για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου
19. Μπορείς να τα κάνεις όλα μόνη σου, είσαι δυνατή εσύ
Και μέσα σε όλα αυτά, η μαμά πρέπει να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, να προσέχει τον εαυτό της και τον άντρα της, να ταξιδεύει, να εργάζεται ή να μένει σπίτι με τα παιδιά, να παίζει με τα παιδιά της, να τα νουθετεί και να τους μαθαίνει ένα κάρο πράγματα.
Αλλά και να ακούει όλες τις ατάκες κάθε θείας, μάνας, πεθεράς και άσχετου επαγγελματία υγείας: «Δεν κοιμούνται το βράδυ ακόμα;» άρα «να δώσεις ξένο», «δεν μπορεί να πιει νερό μόνο του», «τα μωρά πρέπει να πάνε στο δωμάτιο μόνα τους 3 εβδομάδων», «ο θηλασμός κρατάει μόνο 40 μέρες», «άσ’ το να κλάψει, τι θα πάθει;», «είναι επικίνδυνο να κοιμάστε μαζί με τα μωρά», «θήλασέ τα με πρόγραμμα», «πρέπει να καθαρίσουν στους 12 μήνες», «τι καλό παιδί, τρώει όλο του το φαγητό», «όχι, μην τρως μόνος σου, δεν πρέπει».
Και να ανέχεται όλους τους ηλίθιους που περιμένουν από αυτή να κλαφτεί («Πώς είναι αν έχεις δίδυμα; Δύσκολα, ε; Κλάψε, ντε!»).
Σε αυτό τον κυκεώνα ενημέρωσης, πληροφοριών, συμβουλών, τίτλων άρθρων, άρθρων, βιβλιογραφίας και ορολογίας, καλούμαι να μεγαλώσω τα διδυμάκια μου εγώ και όλες οι γυναίκες που το 2017 είναι μωρομάνες.
Αν μη τι άλλο, τα ταξίδια είναι μια διέξοδος από τον χαμό…
Άννα