Κάθε βράδυ γύρω στις 8, σε κάθε γωνιά της Σαρδηνίας, κάτι πολύ όμορφο συμβαίνει. Μαγευτικές μυρωδιές από υπέροχα φαγητά μαγειρεμένα με ντόπια, φρέσκα προϊόντα οδηγούν τους παραθεριστές από τις παραλίες στα βουνά και στις αγροτουριστικές ταβέρνες, για να γευτούν ό,τι καλύτερο υπάρχει στο νησί!
Κι εμείς τη ζήσαμε αυτή την αγροτική, παραδοσιακή, πεντανόστιμη εμπειρία και σ’την παρουσιάζω εδώ με κάθε λεπτομέρεια!
Πριν ανοίξουν οι πόρτες δεν επιτρέπεται η είσοδος. Όλοι οι επισκέπτες όμως ξεροσταλιάζουν απ’ έξω, βλέποντας τους σερβιτόρους (συνήθως τα παιδιά του ιδιοκτήτη) να γεμίζουν τα τραπέζια με ορεκτικά και να μας τρέχουν τα σάλια. Κάθε φορά που πηγαίναμε στα αγροτουριστικά, είχαμε κρατήσει όρεξη, γιατί τα γεύματα στα αγροτουριστικά της Σαρδηνίας κρατάνε 3 ώρες. Λουκούλεια θα τα έλεγες. Σίγουρα πάντως, μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία φαγητού!
Εμείς τα προτιμήσαμε μετά από μέρες πολύ γεμάτες, μετά την πεζοπορία μας στο φαράγγι Gorropu, μετά από την ημερήσια κρουζιέρα μας στο Αρχιπέλαγο Maddalena, μετά το road trip μας στην Costa Smeralda και το βράδυ μετά το ημερήσιο beach hopping μας στο Golfo di Orosei.
Το τραπέζι μας το κλείναμε από το πρωί ή νωρίς το απόγευμα – εξαρτάται πόσο κεντρικό ή δημοφιλές είναι το αγροτουριστικό που επιλέγαμε. Νωρίς το booking λοιπόν, γιατί το βράδυ σερβίρουν ό,τι έβγαλε ο κήπος την ημέρα εκείνη, όποια αλλαντικά και τυριά είναι έτοιμα, όποιο κρέας είναι διαθέσιμο. Και ανάλογα με το πόσους καλεσμένους θα έχουν, ρυθμίζουν και την ποσότητα. Οι πόρτες ανοίγουν στις 8, και κλείνουν αμέσως μετά. Ακόμα κι αν έχουν μείνει τραπέζια. Γιατί το φαγητό έχει ετοιμαστεί για όσους έκλεισαν τραπέζι. Σκέψου το σαν dinner σε σπίτι φίλου. Θα φέρεις ξαφνικά άλλα 2 άτομα; Όχι. Γιατί η μαγείρισσα μαγείρεψε για 4, όχι για 6.
Κλείνοντας το τραπέζι μας, θα ρωτούσαμε και τι κρέας ετοιμάζεται στην κουζίνα. Γιατί μπορεί να είναι χοιρινό ή μοσχάρι, μπορεί όμως να είναι και γάιδαρος. Ρωτούσαμε λοιπόν, γιατί menu στα αγροτουριστικά δεν υπάρχει, τρως ό,τι σερβίρουν.
Μην ανησυχείς όμως μήπως δεν σ’ αρέσουν. Τα αγροτουριστικά γεύματα είναι υπέροχα!
Όταν φτάναμε, στο τραπέζι μας ήδη υπήρχε μισό κιλό κόκκινο καλό κρασί, ένα λίτρο νερό, σαρδηνιακό κουβέρ (κρατσανιστές πιτούλες) και 4 ορεκτικά, σε ποσότητα ιδανική για δύο. Τα ορεκτικά μπορεί να είναι φασολάκια με πατάτες, ποικιλία αλλαντικών, τυριά, αγγινάρες, κάποιο κρέας… όλα από τη φάρμα τους, από το αμπέλι τους, από τον κήπο τους! Πιο φρέσκα δεν γίνεται!
Το δείπνο συνεχίζεται με το primo: pasta! Η σαρδηνιακή συνταγή είναι gnocchi από αλεύρι, με κόκκινη σάλτσα όπου είχε ψηθεί κρέας (στα ορεινά) ή θαλασσινά (παραθαλάσσια) με τις ώρες. Πάντα βρίσκαμε και λίγο κρέας (ή γαρίδα) στη σάλτσα, αλλά βασικά νιώθαμε τη γεύση και το άρωμά του.
Το segundo είναι κρέας, συνήθως γουρνοπούλα ή κοκορέτσι, υπέροχα μαγειρεμένο, με τα αρωματικά του και το κρασί του, μαλακό και απολαυστικό!
Η συνέχεια έχει γλυκό, το παραδοσιακό της Σαρδηνίας, τηγανιτή πιτούλα γεμιστή με τυρί και καλυμμένη με ζάχαρη ή ντόπιο, φρέσκο μέλι, απ’ τα μελίσσια της φάρμας!
Και αν νομίζεις ότι τελειώσαμε, γελιέσαι. Φρούτο δεν θα φας; Είναι ώρα λοιπόν για πεπονάκι/καρπουζάκι, όπως στις ελληνικές ταβέρνες! Ξέρεις όμως ότι και αυτό είναι από τον κήπο τους και γλυκαίνεσαι αλλιώς.
Το digestivo έχει σειρά, limoncello ή το τοπικό mirto, φτιαγμένο από έναν θάμνο της οικογένειας του δεντρολίβανου, που μόνο στη Σαρδηνία έχουμε δει.
Ο espresso έρχεται στο τέλος, όπως σε κάθε ιταλικό εστιατόριο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για να κλείσει αυτό το ονειρεμένο δείπνο γλυκά και σαρδηνιακά!
Κάθε βράδυ στις 11, κάτι λυπητερό συμβαίνει στη Σαρδηνία. Το αγροτουριστικό δείπνο έρχεται στο τέλος του.
Το επόμενο πρωί όμως, είναι ανοιχτά. Και όπως εμείς έτσι κι εσύ, θα διαλέξεις ένα άλλο αγροτουριστικό, θα κλείσεις το τραπέζι σου και θα περιμένεις να πάει 8!
Σημ.: τα περισσότερα αγροτουριστικά στη Σαρδηνία έχουν και δωμάτια. Είναι αρκετά οικονομικά, με παραδοσιακή διακόσμηση, πολλή ησυχία και απομόνωση (φάρμα είναι αυτή) και καμία υποχρέωση συμμετοχής στις εργασίες της φάρμας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι σερβίρουν και πρωινό, το οποίο είναι εξίσου μαγικό με το δείπνο, με γιαούρτι, γάλα και τυρί από τη ζώα τους, σπιτικές μαρμελάδες, χειροποίητα μπισκότα και κέικ και φρούτα, από τον κήπο φυσικά!
Όπου κι αν πάω, κάνω το ταξίδι μου πιο άνετο με αυτά τα travel tips & συμβουλεύομαι αυτά τα beauty tips για να φτάσω στον προορισμό μου φρέσκια και υπέροχη