Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Στις Ιουλιανές Άλπεις στη Σλοβενία

Στην πιο όμορφη χώρα της Ευρώπης είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό: οι Άλπεις της Σλοβενίας, οι οποίες με τη σειρά τους κρύβουν πολλά μαγικά διαμαντάκια, ιδανικά για κάθε εποχή, που έχουν όμως την τιμητική τους το Καλοκαίρι! Διάβασε τις δικές μου αγαπημένες εμπειρίες από το road trip μας στις Ιουλιανές Άλπεις, εδώ, και πάρε ιδέες για ένα καλοκαιρινό ταξίδι διαφορετικό απ’ τ’ άλλα!

Δειτε εδώ όλο μας το ανατολικοευρωπαϊκό road trip!

 

1. Η Λίμνη Bled

Αναμφισβήτητα ο top προορισμός στις Ιουλιανές Άλπεις, αλλά ευτυχώς όχι στη Σλοβενία, με αποτέλεσμα να μη σφύζει από κόσμο. Το χωριό Bled, με την περίφημη λίμνη, το νησάκι της και το κάστρο που δεσπόζει ψηλά, εκτός από πανέμορφα, προσφέρουν επίσης ένα σωρό δραστηριότητες: πεζοπορία γύρω από τη Λίμνη, βαρκάδα προς το νησάκι, γαστριμαργικές απολαύσεις στο κάστρο τον Χειμώνα… Αλλά και κολύμπι, κανό και υδάτινα ολυμπιακά αθλήματα το Καλοκαίρι! Οι Σλοβένοι αγαπάνε τη χώρα τους, αναγνωρίζουν την απίστευτη ομορφιά της και απολαμβάνουν όλα όσα τους προσφέρει απλόχερα η φύση όλη τη χρονιά. Θα τους μιμηθείς;

Το φωτογραφικό πεζοπορικό μας τουρ στη Λίμνη είναι εδώ!

 

2. Τα Σπήλαια Postojna

Στο σπήλαιο Postojna, λίγο έξω απ' την πρωτεύουσα

Στο σπήλαιο Postojna, λίγο έξω απ’ την πρωτεύουσα

Λίγο έξω από τις Άλπεις, βρίσκονται τα σπήλαια Postojna. Την Πρωτοχρονιά, αφού αφήσαμε πίσω μας τη μαγεία του Bled και πριν πάμε να εξερευνήσουμε την κούκλα Ljubljana, βρεθήκαμε κάμποσα μέτρα κάτω από τη γη, εξερευνώντας αυτά τα βαθιά, απύθμενα, εντυπωσιακά σπήλαια, περίφημα κυρίως για το πόσο τεράστια και μεγαλόπρεπα είναι. Τόσο, που γίνονται και συναυλίες κλασικής μουσικής εκεί μέσα…

 

3. Η Μεσαιωνική Πόλη Radovljika

Στη μεσαιωνική πόλη Radovljika

Στη μεσαιωνική πόλη Radovljika

2 χιλιόμετρα από το χωριό Bled, βρίσκεται η κωμόπολη Radovljika, γνωστή για τη μεσαιωνική πλατεία της, ντυμένη σε υπέροχα παστέλ. Η πλατεία της δε, είναι ακόμα πιο γνωστή για τα παραδοσιακά της εστιατόρια με κλασική αλπική (σλοβένικη) κουζίνα. Να ενημερώσω ότι τρώνε όλα τα ζώα και όλο τους το κρέας και όποιος αντέξει. Ωστόσο, το εστιατόριο που κάτσαμε ήταν βγαλμένο από κάποιο μαγικό αλπικό παραμύθι, ξύλινο με σκαλιστές λεπτομέρειες και αυτά τα τρισχαριτωμένα σεμεδάκια που χαρακτηρίζουν τις Άλπεις. Η παραδοσιακή ενδυμασία των σερβιτόρων-ιδιοκτητριών βοήθησε. Οι γεύσεις που δοκιμάσαμε (και το τέλειο κρασί) επίσης. Να σημειώσω ότι στο υπόγειο λειτουργεί εργαστήριο ginger bread, ένα από τα αγαπημένα τοπικά προϊόντα.

 

4. Η Λίμνη Bohinj

Η Λίμνη Bohinj στις Ιουλιανές Άλπεις

Η Λίμνη Bohinj στις Ιουλιανές Άλπεις

Πολύ την προτιμούν απ’ την Bled. Εγώ λέω ότι δεν υπάρχει σύγκριση. Πολύ κοντά λοιπόν στην Bled και στην καρδιά των Άλπεων, η λίμνη Bohinj αντανακλά στα κρυστάλλινα νερά της τα γύρω μεγαλόπρεπα βουνά. Μια παραδοσιακή εκκλησίτσα στολίζει τη μια της άκρη, ενώ στην άλλη, μετά από κάνα 20λεπτο πεζοπορία, βρίσκεται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης. Στη μέση της διαδρομής αυτής, βρίσκεται το πιο κάθετο τελεφερίκ που έχω μπει, το οποίο μας ανέβασε σε μια κορυφή με chalet και πίστες και φαντασμαγορική θέα στη Bojinj.

 

5. Η κορυφή Triglav

H πιο ψηλή κορυφή των Ιουλιανών Άλπεων στο πιο ψηλό βουνό της Σλοβενίας), είναι ορατή από το Bled και είναι η πρώτη που βλέπεις μπαίνοντας στις Άλπεις από τη Ljubljana. Σημαίνει “τρικέφαλο”, γιατί είναι τρεις κορυφές σαν τριπλή καμπούρα καμήλας. Έχει δώσει το όνομα του και στο Triglav National Park, το μοναδικό της χώρας, αλλά και μοναδικής ομορφιάς. Τα σπήλαια Postojna (δες παραπάνω), αλλά και τα σπήλαια Škocjan, η λίμνη Bled και η Bohinj και το φαράγγι Vintgar είναι όλα μέρος του. Το πάρκο προσφέρει άπειρες φυσιολατρικές δραστηριότητες γενικά, από πεζοπορία, ορειβασία και canyoning, μέχρι canoe-kayak και rafting, αλλά και όλα τα χειμερινά παιχνίδια.

 

6. Το φαράγγι Vintgar

Άλλη μία σούπερ καλοκαιρινή δραστηριότητα που προσφέρεται στην περιοχή είναι η πεζοπορία στο φαράγγι Vintgar, λίγο έξω από το Bled. Οι γεφυρούλες που ενώνουν τα βράχια μεταξύ τους, εκτός του ότι κάνουν το τοπίο μαγικό, κάνουν και το φαράγγι εξερευνήσιμο. Ενώ το κρυστάλλινο ποτάμι που περνάει ανάμεσα, σχηματίζει πανέμορφους καταρράκτες!

Στο φαράγγι Vintgar, κοντά στο Bled

 

7. Το Ολυμπιακό Χωριό

Όχι απλά έχουν γίνει χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σλοβενία, αλλά οι εγκαταστάσεις έχουν διατηρηθεί άψογα. Τόσο για τους Σλοβένους αθλητές που σκίζουν στα χειμερινά αθλήματα, όσο και για τους επισκέπτες, κάνοντας το Ολυμπιακό Χωριό έναν κορυφαίο τουριστικό αθλητικό προορισμό. Βρίσκεται ψηλά στο βουνό, κρυμμένο μες στο πυκνό δάσος, το οποίο εμείς απολαύσαμε κάνοντας…

 

8. Οδική βόλτα στο βουνό

Στις Άλπεις της Σλοβενίας με τη Chevrolet που νοικιάσαμε από το Βελιγράδι

Από το Bled, το Ολυμπιακό Χωριό είναι σχεδόν δίπλα. Σχεδόν φαίνεται. Με το αυτοκίνητο, είναι μια υπέροχη βόλτα, που μας έδωσε μια πολύ καλή εικόνα για τη μοναδική γεωγραφία της περιοχής, για την τοπική αλπική αρχιτεκτονική, αλλά και την ευκαιρία να θαυμάσουμε το τοπίο στα καλύτερά του!

 

9. Δείπνο με λιμνήσια ψάρια

Αγαπώ την ψαροφαγία και λατρεύω να δοκιμάζω τις τοπικές γεύσεις, όπου κι αν βρίσκομαι. Έτσι, όταν σ’ ένα δείπνο μας στο Bled, είδα στο μενού “traditional fish from Lake Bohinj”, τρελάθηκα. Το Bohinj φημίζεται για τα λιμνήσια του ψαράκια και το συγκεκριμένο ήταν μαγειρεμένο σε ένα κουρκούτι με τοπικά μπαχαρικά και αλεύρι, τηγανιτό ή στη σχάρα (προτίμησα στη σχάρα, για λόγους που αναφέρω εδώ). Το συνόδευσα με πατάτα βραστή με σπανάκι (δεν έχω καλύτερο) και τέλειο ντόπιο κόκκινο κρασί. Και η Ljubljana όμως φημίζεται για την ψαροφαγία της. Μια Σέρβα που γνωρίσαμε στο Βελιγράδι, όταν άκουσε ότι θα πάμε Ljubljana μετά το Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη, μας πρότεινε ένα ψαροφαγάδικο κάτω από τις 3 γέφυρες στην Εκκλησία. Δεν θα το χάσεις.

 

10. Η Ljubljana

Νομίζω ότι η Ljubljana είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα. Η κουκλίστικη πρωτεύουσα της πανέμορφης Σλοβενίας ανήκει περήφανα στο Triglav National Park, βρίσκεται μόλις 35 λεπτά από το Bled και περίπου μία ώρα από την καρδιά των Ιουλιανών Άλπεων, και όλες τις φυσιολατρικές δραστηριότητες που κάνουν τη χώρα ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό. Η ίδια η πόλη στο παραμυθένιο της κέντρο προσφέρει τόσες καφετέριες και gourmet/street food/local εστιατόρια που βγάζουν τραπεζάκια έξω, πλάι στο ποτάμι από την Άνοιξη και μετά, που καλωσορίζει τους φυσιολάτρες ταξιδιώτες ακόμα και το Καλοκαίρι, που για εμάς εδώ στον Νότο είναι υποτίθεται για “τα μπάνια μας”. Ο κόσμος είναι μεγάλος και διαφορετικός και ένα σλοβένικο παραμύθι καλοκαιριάτικα φαίνεται μοναδική εμπειρία!

Διάβασε πώς περάσαμε εμείς 3 ονειρικές μέρες στη Ljubljana!

Selfies on the bridge!

Εμείς πήγαμε Χειμώνα στις Ιουλιανές Άλπεις. Και ήταν off season. Το Καλοκαίρι μαζεύουν κόσμο… Εσύ, θα πήγαινες σε μη παραθαλάσσιο προορισμό κάποιο Καλοκαίρι;

 

 

Διαμονή

Το καλύτερο ορμητήριο για τις σλοβένικες Άλπεις είναι η Λίμνη Bled. Ωστόσο, αν μείνεις καιρό και έχεις βάλει στο μάτι και προορισμούς εκτός Triglav, μείνε καλύτερα στη Λιουμπλιάνα, να απολαύσεις και την έντονη ζωή πλάι στο ποτάμι.

Δείτε επιλογές διαμονής στη Λιουμπλιάνα

Αναζητήστε διαμονή στη Λίμνη Bled

 

 

 

 

post a comment