Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Πλήρης Οδηγός Για Το Άμστερνταμ

Μάθε πού να πας και τι να κάνεις, πριν πας στο Άμστερνταμ.

Σχετικά άρθρα:
Σκανδιναβία γρήγορα!
Ταξίδι στην Καστοριά
Bansko-ski και άλλα
Όμορφες Άλπεις
Στη Βιέννη την Άνοιξη
My Mexican Dream

My Singapore Fling

IMG_3427

Γενικές Πληροφορίες

Στην άκρη της Ευρώπης, με θέα τη βόρεια θάλασσα και πέρα από τους ατέλειωτους κάμπους της Ολλανδίας, είναι το Amsterdam, μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ευρώπης. Γεμάτο τουρίστες και χαρούμενους Ολλανδούς που ξέρουν να διασκεδάζουν και που περνάνε καλά ακόμα και όταν σερβίρουν καφέδες, το Amsterdam θα σας ξαφνιάσει πρώτα με το κέφι του και μετά με την ομορφιά του. Δεν είναι μεγάλη πόλη. Έχει όμως τόσα πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις. Πρωτότυπες εκθέσεις τέχνης στις αναρίθμητες γκαλερί και τα μουσεία του, μεγάλα club με τους γνωστότερους dj’s ηλεκτρονικής μουσικής, αγορές με υπέροχα second-hand ρούχα, μοδάτα hostel και βόλτες με ποδήλατο με θέα τα κανάλια του ποταμού Amstel, του περίφημου ποταμού που έδωσε το όνομά του σε μία από τις πιο cool πόλεις της Ευρώπης.

Πότε να πάτε:

Όποτε και να πάτε, το Amsterdam είναι υπέροχο. Είναι από αυτές τις πόλεις που ό, τι και να φορέσει της πάει. Είναι επίσης ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως και δεν υπάρχει περίοδος μη τουριστική για την πόλη αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι τιμές των καταλυμάτων δεν αυξομειώνονται ιδιαίτερα. Επιλέξτε λοιπόν την εποχή που σας ταιριάζει και απολαύστε το Amsterdam όπως το θέλετε εσείς!
Από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, οι πιθανότητες να πετύχετε το Amsterdam χιονισμένο είναι σχετικά μεγάλες. Τα δέντρα είναι γυμνά και ο ποταμός Amstel ελαφρώς παγωμένος, δίνοντάς στην πόλη τη βόρεια αίγλη της. Οι μέρες είναι εμφανώς μικρότερες, κάνοντας το Amsterdam εμπειρία για εμάς τους Έλληνες.
Από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο το Amsterdam είναι στα καλύτερά του. Ο καιρός είναι καλός, χωρίς πολλές πολλές βροχές και με τη θερμοκρασία σε ανοιξιάτικα επίπεδα, ενώ οι μέρες είναι τεράστιες. Ό, τι πρέπει για ατέλειωτες βόλτες στα κανάλια, άραγμα στα πάρκα και για καφέ στους γεμάτους τουλίπες πεζόδρομους.
Το Φθινόπωρο, η θέα των πορτοκαλί φύλλων στα δέντρα που στολίζουν τα κανάλια είναι υπέροχη. Τότε, ένας ήλιος με δόντια δίνει τη θέση του στη βροχή και αυτή στο χαλάζι ανά δέκα λεπτά. Ευκαιρία για μια ζεστή σοκολάτα σε ένα στυλάτο καφέ, αλλά και για φωτογραφίες με φορτωμένους με σύννεφα ουρανούς πάνω από τα ανήσυχα κανάλια!
Η περίοδος των Χριστουγέννων που ακολουθεί, βρίσκει το Amsterdam στολισμένο, όπως αρμόζει σε μία βόρεια ευρωπαϊκή πόλη. Παγωνιά, λίγο χιόνι, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και πατινάζ στις πλατείες, θα κάνουν τα Χριστούγεννά σας αξέχαστα.

Must dos

Δεν υπάρχει τίποτα ολλανδικό που οι Ολλανδοί δεν έχουν αξιοποιήσει τουριστικά και το Amsterdam βρίθει από sightseeings για τον πρωτάρη, αλλά και τον ψαγμένο ταξιδιώτη.

IMG_3495Το σπίτι του Ρέμπραντ – Rembrandt House museum: Tο σπίτι όπου έζησε ο Ολλανδός ζωγράφος από το 1639-1658. Θαυμάστε διάσημα έργα του και «σουβενίρ» από τα ταξίδια του (κοράλλια, αρχαιοελληνικά ευρήματα κ.ά.) και μάθετε για τη ζωή, αλλά και τις τεχνικές του.

Το σπίτι της Άννας Φρανκ: Εξερευνείστε το σπίτι όπου κρυβόταν η μικρή γερμανοεβραία μαζί με την οικογένειά της, μέχρι τη σύλληψή της από τους Nazi, και δείτε πού γράφτηκε το διασημότερο ημερολόγιο του κόσμου.

Μουσείο Βαν Γκογκ: Έργα του μεγάλου Ολλανδού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα, από την εποχή του στο Παρίσι και τα τοπία, μέχρι τις προσωπογραφίες και τη νεκρή φύση. Συνοδεύονται από διάφορες εκθέσεις έργων που σχετίζονται με τον Van Gogh ή την τέχνη του 19ου αιώνα.

Rijksmuseum Amsterdam: Επισκεφτείτε μια τεράστια συλλογή ολλανδικής τέχνης, στο μεγαλύτερο μουσείο στις Κάτω Χώρες.

Stedelijk Museum: Τo Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Amsterdam φιλοξενεί έργα των σπουδαιότερων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα.

Μουσείο Κινηματογράφου- Film museum: Δείτε εδώ προβολές από αριστουργήματα της έβδομης τέχνης.

Μουσείο Φωτογραφίας, FOAM – Fotografiemuseum Amsterdam: Συζητείστε με επαγγελματίες και δείτε ενδιαφέρουσες εκθέσεις, σε ένα μουσείο που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βγάζατε φωτογραφίες.

Madame Tussauds: Η πριγκίπισσα Maxima, η Kylie Minogue, ο Bono και ο Bob Marley, δίπλα στον ζωγράφο Rembrandt, σε ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου, ακριβώς πάνω στην πλατεία Dam.

Sex museum: Ο Venus temple φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή με ερωτική τέχνη και σεξουαλικά αντικείμενα πολιτισμών από ολόκληρο τον κόσμο.

Torture museum: Λουριά, ακίδες, βάρη και λεπίδες, και όλες οι μηχανές που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για βασανιστήρια και δημόσιες εκτελέσεις, σε ένα σκοτεινό, φρικιαστικό μουσείο στο κέντρο της πόλης.

To Moυσείο Μαριχουάνας – The Hash, Marijuana and Hemp Museum: Το μικρό μουσείο Μαριχουάνας στη Red Light District είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του Amsterdam. Περιέχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή αντικειμένων, έργων ζωγραφικής και φωτογραφιών σχετικών με την κάνναβη.

Erotic Museum: Στην καρδιά του Red Light District, το ερωτικό μουσείο μιλάει για την ιστορία της περιοχής.

Το Μουσείο Τουλίπας του Άμστερνταμ – Amsterdam Tulip Museum: Περιηγηθείτε και μάθετε για την ιστορία της τουλίπας και την καλλιέργειά της, καθώς και για τη λεγόμενη τουλιπομανία. Στο κατάστημα του μουσείου μπορείτε να αγοράσετε βολβούς για να φυτέψετε και στο σπίτι σας τουλίπες, το σύμβολο της Ολλανδίας.

IMG_3562Η πλατεία Dam: Η καρδιά του Άμστερνταμ μπορεί να μην είναι το πιο όμορφο κομμάτι του, ο δρόμος σας πάντως θα σας βγάλει σίγουρα εκεί. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν μουσεία, σινεμά και θέατρα, ενώ η αγορά είναι λίγο πιο πίσω. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το Βασιλικό Παλάτι (Koninklijk Paleis).

Coffee Shops: Μπορεί το κάπνισμα να απαγορεύτηκε σε όλη τη χώρα, στο Amsterdam όμως υπάρχουν κάποιες cult καφετέριες, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα χασίς. Η κουλτούρα των ελαφριών ναρκωτικών είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της πόλης, αφού εκτός από αναρίθμητα coffee shops, υπάρχουν επίσης μαγαζιά με σχετικά… αξεσουάρ.

Red Light District: Αξίζει να περάσετε μια βόλτα και από τα Κόκκινα Φανάρια του Amsterdam, την πόλη όπου πέρα από τα ελαφριά ναρκωτικά, είναι νόμιμη και η πορνεία. Δείτε τις περίφημες βιτρίνες και περιφερθείτε στα σοκάκια της γειτονιάς, αλλά όχι βράδυ, μιας και η κατάσταση αγριεύει.

Amsterdam’s Dungeons: Ζήστε στιγμές ατόφιου κοψοχολιάσματος σε μπουντρούμια καραβιών και στα δικαστήρια της Ιεράς Εξέτασης, με Ολλανδούς ηθοποιούς να σας μεταφέρουν άψογα στο σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης.

Τα κανάλια του Amsterdam: Κάντε βόλτα στο κέντρο της πόλης, περάστε πάνω από αμέτρητες γέφυρες γεμάτες παρκαρισμένα ποδήλατα και περπατήστε κατά μήκος των καναλιών του ποταμού Amstel. Το πιο χαριτωμένο θεωρείται ότι είναι το Brouwersgracht, αλλά όλα έχουν σίγουρα την ομορφιά τους. Μπορείτε επίσης να διασχίσετε τον ποταμό με καραβάκι, κάνοντας μια ρομαντική διαδρομή με θέα υπέροχα πολύχρωμα κτίρια και ψηλά δέντρα.

Insider’s info

Το κέντρο της πόλης επιφυλάσσει τις πιο όμορφες εκπλήξεις για τον ταξιδιώτη. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια του Jordaan (www.jordaaninfo.nl), μιας high class συνοικίας στο κέντρο της πόλης. Κτίρια μοντέρνας αρχιτεκτονικής, δίπλα δίπλα στα παραδοσιακά σπίτια των καναλιών που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, κάνουν την γειτονιά μια από τις πιο όμορφες του κέντρου. Η συνοικία Grachtengordel έχει διατηρήσει περισσότερο από το Jordaan τον ολλανδικό αέρα του 17ου αιώνα, έχοντας ελάχιστα δείγματα μοντέρνων σπιτιών και είναι σίγουρα η πιο γραφική του Amsterdam. Περιηγηθείτε στους πλακόστρωτους δρόμους της, ανάμεσα στα κανάλια Herengracht, Keizersgracht και Prinsengracht, και ανακαλύψτε μικρά μυστικά που κρύβονται σε κάθε γωνιά της. Για τους φιλότεχνους, το κέντρο του Amsterdam κρύβει πολλές γκαλερί σύγχρονης τέχνης και φωτογραφίας. Αναζητείστε τες ανά την πόλη και μαζεμένες στην περιοχή Spiegelkwartier, που φημίζεται βέβαια κυρίως για τις αντίκες της (www.spiegelkwartier.nl).

Gay & Lesbian

Το Amsterdam είναι η πιο ανοιχτόμυαλη πόλη της Ευρώπης. Αλλά δεν περιορίζει την ελευθεριότητά του στη Red Light District και στα coffee shops. Η πόλη έχει επίσης μια τεράστια gay & lesbian κουλτούρα. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε μεγάλα bars και clubs, αλλά και ξενοδοχεία προσανατολισμένα στους ομοφυλόφιλους.
Επισκεφτείτε το Pink Point (www.pinkpoint.org) για πληροφορίες και σουβενίρ. Εδώ, φιλικοί εθελοντές θα απαντήσουν όλες τις απορίες σας σχετικά με το gay Amsterdam, ενώ επίσης θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από gay δώρα.
Τέλος, είναι σίγουρα must το Gay monument, το μοναδικό στον κόσμο, και σύμβολο εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

Ξενοδοχεία

Αναλόγως το budget σας, αλλά και τον σκοπό του ταξιδιού σας, το Amsterdam προσφέρει πολλές επιλογές, μιας και το κέντρο του είναι γεμάτο δωμάτια, από ακριβά μοντέρνα ξενοδοχεία και ντιζαϊνάτα boutique hotels, μέχρι cult hostels και κοιτώνες, όπου μπορείτε να κοιμηθείτε με 22 ευρώ τη βραδιά.

Amstel Hotel Amsterdam (Professor Tulpplein 1, Amsterdam, τηλ. +31 20 622 60 60)
Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της πόλης είναι το Amstel, ακριβώς πάνω στον ποταμό που του έδωσε το όνομά του. Πολυτελές στο εσωτερικό του και άκρως εντυπωσιακό στο εξωτερικό του, το ξενοδοχείο Amstel είναι ακριβώς στο κέντρο του Amsterdam, συνδυάζοντας ξεκούραστες, χλιδάτες διακοπές, με sightseeing. Μοναδική εμπειρία για πολύ ψηλά budget.

IMG_3587Seven One Seven (Prinsengracht 717, Amsterdam, τηλ. +31.20.4270 717)
Ένα τετράστερο, παραδοσιακό boutique hotel με οκτώ πολυτελείς σουίτες με ονόματα μεγάλων καλλιτεχνών και μουσουργών (η σουίτα “Picasso” είναι διακοσμημένη με έργα του), σε ένα γραφικό κτίριο του 19ου αιώνα, πολύ κοντά στα δημοφιλή τουριστικά σημεία της πόλης.

Houseboat under the Mill (Nieuwpoortkade 6, Westerpark, Amsterdam)
Ζήστε τη μοναδική εμπειρία του Amsterdam, περνώντας τα βράδια σας σε ένα καράβι-σπίτι στα κανάλια του ποταμού Amstel! Με τιμές που κυμαίνονται από 70 έως 150 ευρώ τη βραδιά, το Houseboat Under the Mill (βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους ελάχιστους ανεμόμυλους της πόλης), προσφέρει τα πάντα, μιας και έχει κουζίνα και μπάνιο και άνετο υπνοδωμάτιο.

Camping Debadhoeve (Uitdammerdijk 10, Amsterdam, τηλ.
(+31)(0)654 246 613)
Όχι πολύ έξω από την πόλη, βρίσκεται αυτό το πανέμορφο camping με όλες τις ανέσεις. Αν δεν έχετε σκηνή, μπορείτε να νοικιάσετε ένα από τα καραβάν που προσφέρονται και να απολαύσετε την ολλανδική φύση, δίπλα στην παραλία, μετά τις εξορμήσεις σας στο Amsterdam.

Bulldog Hostel Amsterdam (Oudezijds Voorburgwal 216-220, Αmsterdam, τηλ. +31 (0)20 627 16 12)
Ακριβώς πάνω από το πιο γνωστό, ομώνυμο coffee shop, το Bulldog Hostel είναι ο μοναδικός ξενώνας στον κόσμο που πρέπει να είσαι πάνω από 18 για σε φιλοξενήσει. Οι τιμές για το δίκλινο ξεκινάνε από 90 ευρώ και είναι σίγουρα το πιο ακριβό hostel της πόλης, μιας και δηλώνει 5άστερο!

Bicycle Hotel (Van Ostadestraat 123, Amsterdam, τηλ. +31 206793452)
Χαριτωμένο και οικονομικό (από 35 ευρώ), το Bicycle hotel χαρακτηρίζεται από λιτότητα και, όπως λέει και το όνομά του, έχει υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων στη ρεσεψιόν. Βρίσκεται στη γεμάτη ζωή περιοχή Pijp.

Gay Hotel The Golden Bear Amsterdam (οδός Kerkstraat 37, Amsterdam, τηλ. +31 20 6244785)
Το πρώτο αποκλειστικά gay ξενοδοχείο της πόλης βρίσκεται στην καρδιά του Amsterdam και δίπλα σε όλες τις τουριστικές ατραξιόν. Σε ένα όμορφο, γραφικό κτίριο με προσεγμένη διακόσμηση, όπου η αγορά και η hot νυκτερινή ζωή του Amsterdam είναι σε απόσταση αναπνοής (από 82 ευρώ το deluxe δίκλινο).

Smart booking:
The Toren (Keizersgracht 164, Amsterdam-Centrum, τηλ. +31 (0)20 622 60 33, δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 140 ευρώ) Ένα πολυτελές ξενοδοχείο που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό ολλανδικό σπίτι χτισμένο το 1618, πάνω στο κανάλι Keizersgracht στο κέντρο του Amsterdam. Όχι απλά είναι κεντρικά και κοντά στα σημαντικότερα sightseeings της πόλης, είναι επίσης πανέμορφο και με όλες τις ανέσεις, σε σχετικά χαμηλές τιμές.

Insider’s info:

Hotel V (Weteringschans 136, Frederiksplein, τηλ. +31.20.6623233)
Κομψό, ντιζαϊνάτο ξενοδοχείο στην κεντρική πλατεία Frederiksplein, κοντά στο ποτάμι και 5 λεπτά από σταθμό μετρό. Μοντέρνα διακόσμηση, cool τοιχογραφίες, πανέμορφο, στυλάτο λόμπυ, και τιμές πέρα από κάθε φαντασία. Από 99 ευρώ κοστίζει το δίκλινο δωμάτιο, οι χώροι του οποίου είναι πραγματικά chic και οι ανέσεις του αγγίζουν την πολυτέλεια.

Eστιατόρια

Η παραδοσιακή κουζίνα της Ολλανδίας επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, σε μικρά cosy εστιατόρια ανά την πόλη. Το Amsterdam όμως, ως πολυπολιτισμικό που είναι, φημίζεται κυρίως για τα εστιατόρια διεθνούς κουζίνας, καθώς εδώ ο ανυποψίαστος ταξιδιώτης θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει εξωτικές γεύσεις από όλον τον κόσμο (www.diningcity.com/amsterdam)!

Dine with the Dutch. Aν θέλετε να γνωρίσετε την αυθεντική ολλανδική κουζίνα, κλείστε ένα τραπέζι σε ένα σπίτι ντόπιων! Το Dine with the Dutch σας δίνει την ευκαιρία με μόλις 50 ευρώ να επισκεφτείτε μια ολλανδική οικογένεια και να δειπνήσετε μαζί τους, στο σπίτι τους, και να γευτείτε το φαγητό που θα ετοιμάσουν αποκλειστικά για εσάς!

Sampurna (Singel 498, Amsterdam, τηλ. +31 0206253264). Η ινδονησιακή κουζίνα έχει την τιμητική της στο Amsterdam, μιας και το κέντρο είναι γεμάτο από μικρά, low budget ινδονησιακά και πολυασιατικά εστιατόρια. Το Sampurna είναι ένα από αυτά. Εξωτικά πιάτα με βάση το κοτόπουλο σερβιρισμένο με καυτερή σάλτσα από φυστικοβούτυρο ή γάλα καρύδας, στολισμένα με φύλλα μπανάνας και αγγουράκι ψιλοκομμένο με mango. Γευστικές εμπειρίες από το άλλο ημισφαίριο στα σοκάκια του Amsterdam.

Insider’s info:

Απολαύστε μια μέρα το πρωινό σας σε ένα από τα αναρίθμητα καφέ του Amsterdam, κατά προτίμηση πάνω στο ποτάμι. Φάτε μια σούπα με αρακά, καυτή, καυτερή και πεντανόστιμη, και συνοδέψτε τη με ένα γεμάτο ολλανδικό σάντουιτς. Πιείτε τον καφέ ή το τσάι σας με θέα τα πολύχρωμα παλιά κτίρια στις όχθες του Amstel και ξεκινήστε τη μέρα σας όμορφα, πριν αρχίσετε την αναζήτηση μουσείων και εκθέσεων στο κέντρο.

Καφέ-Ζαχαροπλαστεία

Κάθε γωνιά σε κάθε πεζόδρομο έχει όμορφα, ψηλοτάβανα cafes, όπου σερβίρονται συνήθως και κρύα πιάτα. Επίσης, θα δείτε αμέτρητες βιτρίνες με υπέροχα, χρωματιστά γλυκά γεμάτα φαντασία.

Shopping

Υπαίθριες αγορές, μικρά μαγαζιά με αντίκες, boutique με trendy, designer labeled ή second-hand ρούχα, αγορά με λουλούδια και βολβούς, sex shops και τεϊοποτεία. Το Amsterdam απλά πουλάει τα πάντα. Παντού (www.nlstreets.nl).

Στην περιοχή Damrak, λίγο πριν την Red Light District, αναζητείστε το Himalaya, ένα μυστικιστικό βιβλιοπωλείο και τεϊοποτείο για εσωτερική εξερεύνηση.

Γεμάτη χρώματα και μυρωδιές, η περίφημη αγορά των λουλουδιών του Amsterdam βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα πολλά κανάλια της. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε βολβούς από τουλίπες ή ακόμα και λουλούδια για να στολίσουν τον χώρο σας κατά την παραμονή σας στην πόλη.

Κοντά στην Red Light District θα βρείτε ένα σωρό sex shops, με τεράστια ποικιλία. Κάποια μάλιστα είναι αποκλειστικά για κοινό gay & lesbian.

Στην P.C. Hooftstraat, στην περιοχή Oud Zuid, πολύ κοντά στο Rijksmuseum, θα βρείτε boutiques με συλλογές υψηλής ραπτικής: Cartier, Gucci, Edgar Vos, Tommy Hillfinger, καθώς και το εντυπωσιακό Oger shop είναι εδώ και προσοχή στην πιστωτική σας!

Η Kalverstraat είναι ο εμπορικός δρόμος του Amsterdam. Μεγάλη ποικιλία, καλές ποιότητες και ανταγωνιστικές τιμές χαρακτηρίζουν τα πρωτότυπα μαγαζιά της περιοχής, ενώ εδώ θα βρείτε και δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, το Kalvertoren και το Magna Plazaand, καθώς και τα πολυκαταστήματα Bonneterie και V&D, ενώ πολύ κοντά, στην πλατεία Dam θα βρείτε και το Bijenkorf. Επίσης, ψάξτε το μαγαζάκι Rituals, για διαφορετικές γεύσεις τσάι και καλλυντικά με μαγευτικά αρώματα.

Περπατήστε την οδό Utrechtsestraat και χαζέψτε τα αναρίθμητα μαγαζάκια της. Διακοσμητικά αντικείμενα, παπούτσια, second-hand ρούχα και ψαγμένα δισκοπωλεία, ήρεμα μαγαζιά σε ένα στενό δρόμο με το τραμ να περνάει ανάμεσα.

Insider’s info:

Στην Kalverstraat θυμηθείτε να μην μπείτε στα γνωστά και γνώριμα καταστήματα. Τα περισσότερα labels που θα δείτε δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ή είναι καθαρά ολλανδικά. Οι ποιότητές τους είναι εκπληκτικές και τα υφάσματα ζεστά. Οι Ολλανδοί έχουν καλή αντίληψη της μόδας, παρόλο που το Amsterdam δεν είναι γνωστό για τους σχεδιαστές του. Πρωτοτυπήστε, αγοράζοντας ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια (στο Amsterdam θα βρείτε τις πιο υπέροχες μπότες) μήνες πριν έρθει η μόδα τους στην Ελλάδα, και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές!

Εδώ, όλα επιτρέπονται, γι’ αυτό αφήστε οτιδήποτε uptight και κολλημένο πίσω σας πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο και θα περάσετε μέλι!

Όλες οι φωτογραφίες είναι δικές μου.

post a comment