Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  Road trip: Καστοριά!

Μόνο οι ομορφιές της πόλης της Καστοριάς μπορούν να συγκριθούν με την πανέμορφη φύση αυτού του Νομού της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα Νομό στην άκρη της Ελλάδας, με καταπράσινα λιβάδια που άξια συγκρίνονται με αυτά της γαλλικής επαρχίας, και με ψηλά βουνά πνιγμένα στα δάση. Το Βίτσι και ο Γράμμος, γεμάτα μικρά παραδοσιακά χωριά, είναι ιδανικά για βόλτα με το αυτοκίνητο, αλλά και για πεζοπορίες. Από τον Γράμμο πηγάζει και ο ποταμός Αλιάκμονας που βρέχει το Νομό απ’ άκρη σ’ άκρη, κάνοντας τη φύση του ακόμα πιο πλούσια, με το ποικιλόμορφο οικοσύστημά του. Kastoria
Η πρωτεύουσα του νομού Καστοριάς, η ομώνυμη πόλη, χτισμένη σε μια χερσόνησο, στα παράλια της Λίμνης Ορεστιάδας, είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.
Ψηλά βουνά την αγκαλιάζουν από παντού. Τα παραδοσιακά αρχοντικά της καθρεφτίζονται περήφανα στη Λίμνη. Στη Λίμνη που κάθε χρόνο παγώνει, δημιουργώντας μαζί με τις ιτιές που βρέχουν μέσα της τα κλαδιά τους, ένα τοπίο μαγικό. Απολαύστε μια βόλτα κατά μήκος της με το αυτοκίνητο και επισκεφτείτε τους παραλίμνιους οικισμούς Δισπηλιό, Κρεπενή και Μαυροχώρι.  Ανακαλύψτε τις μυστικές γωνιές της Λίμνης και τα κρυμμένα χωριά του Γράμμου. Αγναντέψτε τις απέραντες πεδιάδες, κατασκηνώστε στις ακτές του Αλιάκμονα και απολαύστε την ελληνική φύση στα καλύτερά της.

IMG_6116

 

 

 

TOP 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

* Για ένα ταξίδι στον χρόνο, περπατώντας στα καλντερίμια των παλιών γειτονιών της Καστοριάς, Αποζάρι και Ντολτσό. Θα θαυμάσετε τα παραδοσιακά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες, και για αυτή τη λίγη ώρα, θα νιώσετε την αύρα μιας άλλης εποχής.

* Για να δοκιμάσετε γεύσεις διαφορετικές. Αναζητείστε πίτα με προζύμι, γεμισμένη με κρεμμύδι ή ντομάτα. Μην φύγετε αν δεν προμηθευτείτε γλυκό κουταλιού κολοκύθι κομμένο σε κυβάκια. Πορτοκαλί, τραγανιστό και πεντανόστιμο, σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις!

* Για να ζήσετε επιτέλους πραγματικό Χειμώνα στην Ελλάδα. Η Λίμνη παγώνει, η θερμοκρασία πέφτει αρκετά κάτω από το 0 και το τοπίο μένει χιονισμένο για καιρό. Θα σκεπαστείτε με φλοκάτες το βράδυ!

* Γιατί η φύση της είναι εκπληκτική. Τα βουνά της είναι μεγάλα. Τα δάση τους πυκνά και η χλωρίδα τους ποικίλη. Η Λίμνη θα σας εντυπωσιάσει, καθώς αντανακλά τα χρώματα του απογευματινού ουρανού. Και οι κοιλάδες της θα σας κάνουν να θέλετε να αρχίσετε να τρέχετε!

* Για την εμπειρία της πόλης της Καστοριάς, μιας από τις ομορφότερες και πιο γραφικές πόλεις της Ελλάδας. Η ομορφιά της αναδεικνύεται τον χειμώνα, όταν η Λίμνη παγώνει και τα βουνά γύρω της είναι χιονισμένα. Κάντε μια βόλτα στη Λίμνη και αφήστε τη μαγεία του τοπίου να σας κυριεύσει.

 

 

 

HOT SPOTS

Πόλη της Καστοριάς

IMG_6132Η φύση του νομού Καστοριάς είναι μαγευτική, αλλά η πρωτεύουσά του είναι τελικά αυτή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ταξιδευτών. Λίγο η Λίμνη, λίγο τα βουνά γύρω της, η Καστοριά είναι να την πιεις στο ποτήρι. Μπες με την παρέα σου σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι και δοκίμασε ντόπιες νοστιμιές αγναντεύοντας τη Λίμνη και αφήσου στη γοητεία της πόλης αυτής, για την οποία έχεις ακούσει τόσα και τόσα. Κάνε τον «μικρό γύρο της λίμνης», χαζεύοντας τα νερά, τους πελεκάνους και τους κύκνους της, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους. Επισκέψου τα διατηρητέα αρχοντικά στο Ντολτσό και το Αποζάρι, τα μνημεία αυτά μιας άλλης εποχής. Αξίζει σίγουρα να δει κανείς τη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, τόσο για την εκκλησία, όσο και για το σπήλαιο με υπόγειες λίμνες που είναι εκεί κοντά, η γνωστή «Σπηλιά του Δράκου». Όχι, ο δράκος που σύμφωνα με το θρύλο φύλαγε κάποιον θησαυρό, δεν είναι πια εκεί…

Νεστόριο

28 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς, πέρα από τον κάμπο της Μεσοποταμίας κρύβεται ένα μεγάλο χωριό, στο οποίο αξίζει να σταματήσετε στον δρόμο σας για τον Γράμμο. Το Άνω Νεστόριο σκαρφαλώνει στην πλαγιά του βουνού, στολίζοντας το καταπράσινο τοπίο με όμορφα παραδοσιακά, πέτρινα σπιτάκια. Το Κάτω Νεστόριο φτάνει μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα. Εκεί γίνεται κάθε καλοκαίρι και το περίφημο River Party. Τότε, κατασκηνωτές από όλη την Ελλάδα στήνουν τις σκηνές του στις ακτές του ποταμού, ενώ μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής συμμετέχουν στις συναυλίες που διοργανώνονται από τον Δήμο.

Σιδηροχώρι

Ένα από τα ορεινότερα χωριά της Μακεδονίας, το Σιδηροχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές του Βέρνου (Βιτσίου). Με υπέροχη θέα στη Λίμνη και εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό του βουνού, το Σιδηροχώρι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας στο νομό Καστοριάς. Πνιγμένο στα δέντρα και στολισμένο με παραδοσιακά πλίθινα σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, το χωριό αυτό είναι πραγματικά ένα από τα πιο εντυπωσιακά στο Βίτσι.

Χωριά του Γράμμου

Ξεκινώντας από το Νεστόριο, ανεβείτε στο βουνό του Γράμμου και εξερευνήστε τα χωριά του. Πεύκο, Κοτύλη, Χρυσή, Κυψέλη, Γιαννοχώρι, Επταχώρι, Αγία Άννα και πολλά άλλα, κάποια εγκαταλειμμένα μετά τον εμφύλιο, κάποια άλλα κρυμμένα μέσα στα πευκόφυτα φαράγγια του βουνού, ενώ άλλα κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι, οπότε και λειτουργούν σε αυτά αυτοσχέδιοι ξενώνες. Αξίζει να περάσετε μια βόλτα από τον «Χάρο της Κοτύλης»,  έναν πελώριο βράχο 130 μ. κοντά στην Κοτύλη, ό,τι πρέπει για αναρριχήσεις. Πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια, μικρά χωριουδάκια μέσα στο δάσος, ποτάμια και καταρράκτες που στολίζουν το βουνό, σε μια άγνωστη γωνιά της Ελλάδας, όπου ακόμα και τον Ιούλιο χρειάζεσαι μπουφάν.

IMG_2258Αλιάκμονας

Από τον Γράμμο πηγάζει ο ποταμός Αλιάκμονας, το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας που βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος. Στις πηγές του πάνω στο βουνό, αλλά και σε όλο το μήκος της κοίτης του, εντός και εκτός Καστοριάς, υπάρχει ένας σπάνιος σε βιοποικιλία υδροβιότοπος. Περιηγηθείτε στις ακτές του πλαισιωμένου από βουνά ποταμού και θαυμάστε την υπέροχη φύση που διαμορφώνει στο πέρασμά του.

Όταν ο καιρός το επιτρέπει, οι ακτές του είναι ό, τι πρέπει για camping, ενώ το καλοκαίρι στις ακτές του γίνεται το River party. Αλλά τον χειμώνα ο Αλιάκμονας προσφέρει ένα τοπίο ακόμα πιο εναλλακτικό. Τα νερά του φουσκώνουν και το πετρώδες καλοκαιρινό τοπίο γύρω του δίνει τη θέση του σε πλούσιες σε βλάστηση ακτές. Η παρουσία του Αλιάκμονα δίνει τη σφραγίδα της σε όλες τις περιοχές από τις οποίες περνάει, δημιουργώντας ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον στην Καστοριά.

Βίτσι

Στα σύνορα των νομών Φλώρινας και Καστοριάς, υψώνεται το βουνό Βέρνο ή Βίτσι σε ύψος 2.128 μέτρα. Οι πλαγιές του είναι καλυμμένες από πυκνά δάση δρυός και οξιάς, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα βρείτε ακόμα και αλπικά λιβάδια που πραγματικά αξίζουν μια επίσκεψη, έστω κι αν ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος. Από εδώ πηγάζει επίσης και ο Εριγώνας ποταμός, ενώ οι δυτικές πλαγιές του τροφοδοτούν τη λίμνη της Καστοριάς.  Το Βίτσι αποτελεί έναν από τους βιότοπους της καφέ αρκούδας. Μόλις 22 χλμ. από την Καστοριά βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο στο Βίτσι, πλήρως οργανωμένο και ιδιαίτερα αγαπητό από τους σκιέρ και τους snowboarders ανά την Ελλάδα.

 

 

 

INSIDERS TIPS

IMG_2597* Οι Καστοριανοί είναι πολλοί φιλικοί άνθρωποι, πρόθυμοι να βοηθήσουν τον ταξιδιώτη με τουριστικές και άλλες πληροφορίες. Μη διστάσετε να ζητήσετε τις πολύτιμες οδηγίες τους κατά τις βόλτες σας στην πόλη, για να ακολουθήσετε τα ομορφότερα πλακόστρωτα δρομάκια κατά την αναζήτηση των παλιών αρχοντικών του 17ου και 18ου αιώνα (τα γνωστότερα είναι του Εμμανουήλ, του Νατζή, του Παπατέρπου και του Σκούταρη) με τα «σαχνισιά» (εξώστες) τους, χαρακτηριστικό της καστοριανής αρχιτεκτονικής.

* Απολαύστε συκάτο (γλυκό του κουταλιού σύκο) σε μια καφετέρια στο λιμάνι, απολαμβάνοντας τη Λίμνη.

* Πάρτε τον μικρό επαρχιακό δρόμο που φεύγει από το Καλοχώρι (14 χλμ. έξω από την πόλη) και βρεθείτε σε 15 λεπτά στο πρώτο αλβανικό χωριό στα σύνορα. Χρειάζεστε διαβατήριο, αλλά γιατί να μην εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να πατήσετε πόδι σε ξένη χώρα;

* Στο χωριό Πεύκο που είναι κρυμμένο σε μια μικρή καταπράσινη γωνιά του βουνού Γράμμου, πιείτε τον καφέ σας στο καφενείο του χωριού, δίπλα στο ρυάκι. Νιώστε την απομόνωση και την απόλυτη ηρεμία και απολαύστε τη φύση, σε ένα μέρος που έχει μείνει σχεδόν ίδιο εδώ και 40 χρόνια.

* Ταξιδέψτε ακόμα πιο βαθειά στον Γράμμο, για να φτάσετε στο Επταχώρι, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με την Ήπειρο. Τα σπίτια του είναι γραφικά και η φύση γύρω του εντυπωσιακή, στο άγριο κομμάτι του βουνού.

* Στην άκρη του νομού, στον δρόμο μεταξύ Χρυσής και Αετομηλίτσας, ακολουθείστε τις πινακίδες για τη λίμνη Αρρένες (Μουτσάλια). Υποαλπική λίμνη, στα 1.700 μ. υψόμετρο, ελάχιστα φωτογραφημένη και σχετικά άγνωστη, η Μουτσάλια θα σας μαγέψει με την ομορφιά της. Είναι αρκετά μακριά από την πόλη, αλλά η διαδρομή θα σας αποζημιώσει.

 

 

 

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Κάντε εκδρομή στα χωριά του Γράμμου.
Το Φθινόπωρο τους πάει πολύ! Θα δείτε πως η αρχιτεκτονική του Ζαγορίου είναι και εδώ, άλλωστε είναι δίπλα! Προτείνουμε το Πεύκο, το Επταχώρι και φυσικά το Νεστόριο, δίπλα στον Αλιάκμονα!

Επισκεφτείτε το Ενυδρείο Καστοριάς.
Κάστορες δεν έχει, θα δείτε όμως πολλά ψάρια του γλυκού νερού.

Ταξιδέψτε στον χρόνο, στο Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς.
Είναι ένα αρχοντικό γουναράδικο του 1640, τέλεια σωσμένο και υπερπολυτελές.

Περπατήστε πλάι στη Λίμνη.
Στη Νότια Παραλία, σταματήστε για κούνιες με θέα. Στη Βόρεια Παραλία, απολαύστε τη θέα προς τη Χλόη.

Νοικιάστε ποδήλατα για τον μικρό γύρο της λίμνης.
Δηλαδή για να πάτε από τη Νότια στη Βόρεια Παραλία, μέσα από δέντρα, πλάι στο νερό – είναι μαγικά! Στην άκρη της Νότιας Παραλίας, θα βρείτε ενοικιαζόμενα ποδήλατα 6 θέσεων, εκ των οποίων οι 2 μπροστινές είναι ασφαλείς για μικρά παιδιά.

Σπήλαιο του Δράκου
Όταν κάνετε την (υπέροχη) βόλτα από τη Νότια προς τη Βόρεια Παραλία, σταματήστε στο Σπήλαιο του Δράκου και στην Παναγία Μαυριώτισσα.

Δείτε τον προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού.
Ωραία αναπαράσταση της ζωής στη Λίμνη τη λίθινη εποχή. Παρόμοιο θέαμα στην Οχρίδα.

Χαθείτε στα στενά του Ντολτσό (γλυκό), της παλιάς συνοικίας δίπλα στη λίμνη.
Θαυμάστε τα παλιά αρχοντικά και, φυσικά, φάτε στο “Ντολτσό” στην πλατεία. Προτιμήστε τα παραδοσιακά πιάτα και μπάτζο!

Φάτε οικογενειακά στο “Εν Καιρώ”.
Είναι στη Νότια Παραλία. Έχει τραπέζια και έξω και μέσα, εξαιρετικό μενού με πολύ χαμηλές τιμές, φαγητά που εύκολα θα φάνε τα παιδιά, ησυχία, πολλές οικογένειες και παιδικό καρεκλάκι.

 

 

 

ΓΕΥΣΗ


(πλήρης οδηγός εδώ)

Βουνίσιες γεύσεις, βαριά κουζίνα, τυριά, λουκάνικα, πίτες και τσίπουρα, ό,τι θα περίμενε κανείς από τη βορειοελλαδίτικη γαστρονομία, και πολλά ακόμα θα δοκιμάσετε στα εστιατόρια και στις ταβέρνες της Καστοριάς.

Πάρτε τηλέφωνο πριν πάτε, μιας και το άρθρο δεν ενημερώνεται για πιθανές αλλαγές στις συνθήκες κάθε εστιατορίου.

«To Στέκι της Παρέας», Υπολοχαγού Διάκου 10 (στην είσοδο της πόλης). Τηλ. 24670 82397. Ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τη 1 ως αργά το βράδυ. Γουρουνόπουλο στη γάστρα, κότσι χοιρινό, ψαρονέφρι με σάλτσα δαμάσκηνο, αρνάκι με σάλτσα μανιταριού ή ριγανάτο, γιαουρτλού, σπέσιαλ κρέατα της ώρας και μεγάλη ποικιλία ορεκτικών (μελιτζάνα ψητή, φέτα στο πήλινο, ντολμαδάκια αμπελόφυλλο και ό,τι άλλο ζητάει η όρεξή σας. Είδος κουζίνας: παραδοσιακή.

«Γεύση & Μελωδία», Περιοχή Χλόη, Καστοριά. Τηλ. 24670 22500. Ανοιχτά καθημερινά μεσημέρι-βράδυ. Στο ευρύχωρο περιβάλλον της ταβέρνας αυτής θα δοκιμάσετε τις καλύτερες παραδοσιακές γεύσεις (κοψίδια στη γάστρα, μπεκρί μεζέ, τηγανιά, μοσχαράκι στο πήλινο, ορεκτικό με μελιτζάνες, πατάτα γεμιστή-έκπληξη). Είδος κουζίνας: Ταβέρνα με ζωντανή μουσική.

«Λίθος», Ορεστειάδος 51, Παραλία Ντολτσό, Κασοριά. Τηλ. 24670 26760. Ανοιχτά καθημερινά από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι αργά. Ένα ανακαινισμένο αρχοντικό στην παλιά πόλη που λειτουργεί ως εστιατόριο με τις πιο εκλεκτές παραδοσιακές γεύσεις (κοτόπουλο με πιπεριές και μανιτάρια, τηγανιά χοιρινή κρασατή, σαρμάδες). Παρασκευή και Σάββατο μουσικές βραδιές. Είδος κουζίνας: Παραδοσιακή καστοριανή.

IMG_2297«Μίλτος», Μ. Αλεξάνδρου 125, Καστοριά. Τηλ. 24670 25101. Ανοιχτά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Εξαιρετικά τα ψητά και τα μαγειρευτά και μπιφτέκι. Σούβλες Κυριακή μεσημέρι. Ο Μίλτος θα περιποιηθεί τα πιάτα σας και θα σας μιλήσει σαν να είστε καλεσμένοι του. Πάνω στη Λίμνη με θέα την πόλη. Είδος κουζίνας: Οικογενειακή ταβέρνα.

«Μαυριώτισσα», 4 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Τηλ. 24670 23074. Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι. Δίπλα στη μονή της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, ακριβώς πάνω στη Λίμνη βρίσκεται αυτή η μικρή ταβέρνα με μια από τις καλύτερες κουζίνες της πόλης. Δοκιμάστε Σταμνάτο (μοσχάρι στο πήλινο με πατάτες και λιωμένα τυριά), Γκούλας (μοσχάρι ψιλοκομμένο με πικάντικη σάλτσα και λαχανικά) και μπουγιουρντί για ορεκτικό, με θέα τη Λίμνη.. Είδος κουζίνας: παραδοσιακή.

«Nautica Hall», Στ. Σουγαρίδη 1, Βόρεια Παραλία, Καστοριά. Tηλ. 24670 29400. Ανοιχτά καθημερινές από τις 7 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα και σαββατοκύριακα από τις 12 το μεσημέρι ως τις 12 το βράδυ. Ο κωπηλατικός όμιλος της Καστοριάς στεγάζεται στο ισόγειο σε αυτό το κτίριο πάνω στη Λίμνη, με πανοραμική θέα στη βόρεια πλευρά της πόλης. Δοκιμάστε φιλέτα μόσχου, ζουμερά steaks ψημένα στη σχάρα, αλλά και ραβιόλι, με κρεμώδεις ή πικάντικες σάλτσες. Είδος κουζίνας: ελληνική και διεθνής.

IMG_2372«Πέραν», Νίκης 80, Βόρεια Παραλία, Καστοριά. Τηλ. 24670 29600. Ανοιχτά καθημερινά, εκτός Τρίτης. Πολίτικοι μεζέδες, ωραίες γεύσεις, ζεστή ατμόσφαιρα. Στην ήσυχη Βόρεια παραλία της Καστοριάς. Είδος κουζίνας: μεζεδοπωλείο, Πολίτικη.

«Ντολτσό», Τσακάλη 2 στην πλατεία Ντολτσό, Καστοριά. Τηλ. 24670 23377. Ανοιχτά 12.00-0.00, καθημερινά εκτός Δευτέρας. Δοκιμάστε μαγειρευτά της τοπικής κουζίνας, σαρμάδες, χοιρινό με δαμάσκηνο και κότσι, στην παλιά γειτονιά, ανάμεσα στα αρχοντικά της Καστοριάς. Είδος κουζίνας: παραδοσιακή ταβέρνα.

«Al Sur», Μεγ. Αλεξάνδρου 139. Τηλ. 24670 27879. Ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας βράδυ, 12.00-23.00. Γεύσεις από την Ιβηρική χερσόνησο (παέγια, αλλά και τοπική κουζίνα, χοιρινό με δαμάσκηνο, τηγανητή φέτα με φρούτα δάσους κ.ά.), σε έναν όμορφο χώρο, όπου η ποιότητα παίζει τον πρώτο ρόλο. Είδος κουζίνας: Ισπανική δημιουργική.

Διαβάστε επίσης για τους καλύτερους chefs της πόλης, εδώ!

 

 

 

ΝIGHTLIFE

(πλήρης οδηγός εδώ)

Πάρτε τηλέφωνο πριν πάτε, μιας και το άρθρο δεν ενημερώνεται για πιθανές αλλαγές στις συνθήκες κάθε μαγαζιού.

«Blue notte», Διοικητηρίου 3, Νότια Παραλία, Καστοριά. Τηλ. 6937140075, 6947072971. Ανοιχτό Τετάρτη – Κυριακή, από το πρωί.  Ζωντανή μουσική, απο όλες τις χώρες και όλες τις εποχές. Είδος: live music lounge.

«Ναυτικός όμιλος», Στρ. Σγουρίδη 1, Βόρεια παραλία, Καστοριά. Τηλ. 24670 29400. Ανοιχτά από το πρωί για καφέ μέχρι αργά το βράδυ.

Πάνω στη λίμνη της Καστοριάς, με πανοραμική θέα στην πόλη, ο Ναυτικός Όμιλος με την ξύλινη διακόσμηση είναι must για όλες τις ώρες, όλες τις εποχές. Είδος: cafe, bar restaurant και club.

 

 

 

SHOPPING

Δείτε τον πλήρη οδηγό για τα ψώνια σας στην πόλη της Καστοριάς εδώ!

 

 

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Δείτε τον πλήρη οδηγό ξενοδοχείων του νομού Καστοριάς εδώ!

 

Κάπως έτσι, κλείνει το αφιέρωμα για την αγαπημένη μου Καστοριά.

 

 

Δες όλους τους οδηγούς μου, εδώ!

 

 

 

Comments:

  • ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΝΤΑ

    August 24, 2022

    Αννα ποτέ πήγατε Καστοριά?
    Λέει για Χριστούγεννα?

    reply...

post a comment