Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  20+ Οικονομικοί Προορισμοί Από Ελλάδα

Όταν σκεφτόμαστε ταξίδια στο εξωτερικό, σκεφτόμαστε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ. Αν έχουμε ταξιδέψει λίγο παραπάνω, μπαίνει και η Σκανδιναβία στο πλάνο, τα fjords, ένα road trip στην Ισλανδία, η Νέα Υόρκη, το Τόκυο, το Dubai. Αλλά όταν βλέπουμε τις τιμές των αεροπορικών και πόσο ακριβά είναι τα ξενοδοχεία, αποθαρρυνόμαστε και καταλήγουμε ξανά στη Γαυδοπούλα. Κάπως έτσι κυκλοφορεί η φήμη ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι ακριβό σπορ, ότι πρέπει να βγάζεις πολλά λεφτά για να βγεις από τα σύνορα και σε συνδυασμό με τη φήμη της Ελλάδας για τον καλύτερο προορισμό του κόσμου, οι περισσότεροι Έλληνες καταλήγουν να μην έχουν πάει ποτέ εκτός χώρας, αλλά να έχουν γυρίσει όλα τα ελληνικά νησιά.

 

Διαβάστε επίσης:
Πώς να μαζέψετε χρήματα για ταξίδια
Πώς να μαζέψετε χρήματα για οικογενειακά ταξίδια
Πώς να ταξιδέψετε οικονομικά με τα παιδιά στο εξωτερικό

 

 

Οικονομικοί προορισμοί είναι όσοι μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο

Ειδικά αν μιλάμε για οικογενειακό ταξίδι και άρα 4 αεροπορικά εισιτήρια. Και ειδικά αν σκοπεύετε στον προορισμό σας να γυρίσετε και άρα θα χρειαστεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο πόσο μάλλον να πάρετε και πλοίο (βλ. Πάτρα-Ιταλία), καλύτερα να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητό σας από το σπίτι σας (χωρίς πλοίο).
Αν λοιπόν θέλετε να γνωρίσετε τον κόσμο, να δείτε κάτι διαφορετικό, να δοκιμάσετε μια άλλη κουζίνα πέραν της ελληνικής, να ακούσετε μια ξένη γλώσσα στον προορισμό σας, αλλά δεν έχετε χρήματα (και μένετε και Βόρεια Ελλάδα), μπορείτε απλά να διασχίσετε τα σύνορα και σε 4 οδικά ταξίδια να έχετε πάει σε 4 πολύ οικονομικές χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Fyrom, Τουρκία. Αυτές είναι οι 4 χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι Βέλγιο, Γαλλία και Δανία, αλλά και η Ελλάδα δεν είναι Ολλανδία.
Την Αλβανία μπορείτε να τη συνδυάσετε (όπως εμείς) με τη γραφική Οχρίδα στο Fyrom.
Στη Βουλγαρία μπορείτε (όπως εμείς) να πάτε στο Bansko για σκι ή και όχι.
Και φυσικά, μια από τις σπουδαιότερες μεγαλουπόλεις ολόκληρου του κόσμου είναι μόλις 2 ώρες από τα σύνορα του Έβρου. Για Κωνσταντινούπολη κανείς;
Να σημειώσω ότι και οι 4 χώρες είναι εξαιρετικά οικονομικές για τα δεδομένα τα ελληνικά.
Και ότι στην Τουρκία, μπορείτε να πάτε και με ferry από τα συνοριακά μας νησιά.

 

Λίγο πιο μακρινά road trips

Περνώντας τα σύνορα για Αλβανία, μπορείτε να διανυκτερεύσετε εκεί και να συνεχίσετε για Μαυροβούνιο την επόμενη μέρα, να δείτε το γραφικό Κοτόρ. Και μετά από 2-3 ώρες, αναλόγως την ουρά στα σύνορα, να φτάσετε ακόμα και στο όμορφο Dubrovnik της (όχι εξίσου οικονομικής) Κροατίας. Και άλλες 2 ώρες πιο ψηλά, είναι το (φτηνό και) γραφικό Mostar της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης!
Διασχίζοντας τη Βουλγαρία, φτάνετε στην εξίσου οικονομική Ρουμανία και στις ομορφιές της Τρανσυλβανίας (δεν είναι απαραίτητο να πάτε στο Βουκουρέστι, που όπως κάθε πόλη, είναι πιο ακριβά από τη γραφική επαρχία).
Και προχωρώτας από το Fyrom, καταλήγετε στην επίσης πολύ οικονομική Σερβία και στο όμορφο Βελιγράδι.
Με λίγο κόπο και λίγο χρόνο ακόμα, από το Βελιγράδι η Βουδαπέστη (Ουγγαρία) είναι σχεδόν μια ανάσα δρόμος! Δεν είναι τόσο οικονομική όσο το Βελιγράδι, αλλά είναι πολύ πιο ωραία και ακριβή πόλη δεν τη λες.

Πού μπορείτε να πάτε από Ελλάδα με το αυτοκίνητο

 

Προορισμοί με φτηνά αεροπορικά

Τα αεροπορικά εξαρτώνται από την περίοδο που θέλετε να ταξιδέψετε. Πάντα. Ωστόσο, στους προορισμούς όπου πάει η wizzair, η ryanair και η easyjet είναι σίγουρο ότι τα εισιτήριά σας, όποτε και να πάτε, θα είναι αρκετά ή και πολύ χαμηλά.

Το ξέρετε ότι η Σικελία και τα αρχαία της είναι μόλις 30€/άτομο μακριά;
Ότι αν πάτε στη Λισαβόνα αρχές Δεκέμβρη, τα εισιτήριά σας θα είναι σχεδόν στο 1/3 της τιμής από το αν πάτε Αύγουστο;
Και ότι αν δεν σας πειράζει να πάτε στο Βερολίνο, στη Ρώμη ή στο Μόναχο χειμώνα, τα αεροπορικά σας θα είναι κάτω από 90€/άτομο; Και μπορεί η Ρώμη ή το Μόναχο να έχουν τιμές Αθήνας, το Βερολίνο όμως είναι πολύ οικονομικό.
(Όλες οι παραπάνω ενδεικτικές τιμές για πτήσεις είναι απευθείας από Αθήνα)

Πώς να βρίσκετε πάντα φτηνότερα αεροπορικά

 

Οικονομικοί προορισμοί – λίγο πιο ακριβά αεροπορικά

Η Μάλτα, η Κύπρος και οι χώρες του παλιού ανατολικού μπλοκ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Πωλωνία, Λιθουανία, Λετονία κ.λπ. – αναφέρω αυτές με τις οποίες δύσκολα πάμε με αυτοκίνητο) είναι ακόμα αρκετά οικονομικοί προορισμοί. Και μιας και είναι κοντά μας (ή πιο κοντά μας σε σχέση ακόμα και με τη Φινλανδία, πόσο μάλλον με την Αγγλία ή την Ισλανδία), τα αεροπορικά εισιτήρια δεν είναι απαγορευτικά. Για Βαρσοβία τον Απρίλιο, αρχές Οκτώβρη βρήκα πτήσεις με 125€/άτομο. Για Πράγα τον Νοέμβρη, είχαμε βρει εισιτήρια τον Ιούλιο με 110€/άτομο.

Οι πιο κοντινές χώρες στην Ελλάδα

 

Πολύ οικονομικοί, αλλά μακρινοί προορισμοί

Γενικά, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ΠΟΛΥ οικονομικοί.
Στο Μπαλί, ξοδέψαμε σε 2 βδομάδες 2 άτομα, 250€ (χωρίς τις διαμονές μας), ζώντας ζωάρα (massages, mani-pedi, ιδιωτικοί οδηγοί, boat rides, snorkelling, ημερήσιες, φαγητό 3 πιάτων 2-3 φορές/μέρα έξω, ψώνια, ενοικίαση μηχανής κ.λπ.) όσο ξοδέψαμε δηλαδή μέσα σε 3 μέρες στη Σιγκαπούρη
H Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, το Βιετνάμ και το Λάος, ίσως και η Μαλαισία σε κάποιες περιοχές, ακόμα και οι πιο μακρινές Φιλλιπίνες, είναι εξίσου πάμφτηνοι προορισμοί και πανέμορφοι, εξωτικοί και καταπράσινοι!
Τα αεροπορικά, αναλόγως την περίοδο και τον προορισμό, μπορεί να ξεκινάνε από 250€/άτομο (για περιοχές της Ινδίας). Αναφέρομαι σε απευθείας πτήσεις για όπου αυτό είναι δυνατό. (Για Μπαλί και Φιλλιπίνες πχ δεν υπάρχουν).
Υπόψιν ότι μπορεί να βρείτε transit πτήσεις πιο οικονομικές από τις απευθείας για τους ίδιους προορισμούς, αλλά τη διαφορά κατά πάσα πιθανότητα θα τη δώσετε σε γεύματα, πιθανή διαμονή στην transit πόλη, μεταφορικά από κάποιο απομακρυσμένο αεροδρόμιο κ.λπ.

 

Οικονομικοί, αλλά πολύ μακρινοί προορισμοί

Στο Μεξικό, στις Νότιες Πολιτείες Αμερικής, στην Καραϊβική, στις χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής δεν είναι εύκολο να φτάσεις. Ούτε οικονομικό. Θα είναι τύχη αν βρείτε εισιτήρια για Περού κάτω από 1000€/άτομο. Και μπορεί στον συγκεκριμένο προορισμό οι εκδρομές (για τις οποίες πας) να είναι πανάκριβες, σίγουρα όμως υπάρχουν και καλύτερες λύσεις και όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνά. Στο Μεξικό είχαμε πάει full season σε φουλ τουριστική περιοχή και εκτός από τα δωμάτια που ήταν στα 30-80€/βραδιά με πρωινό και σε καλές τοποθεσίες, ήταν πολύ φτηνό και το φαγητό και η ενοικίαση αυτοκινήτου.

 

Σε ποιες χώρες έχετε ταξιδέψει πολύ οικονομικά;

 

 

* Εννοείται ότι αν κάνετε την έρευνά σας νωρίς, μπορείτε να ταξιδέψετε και να μείνετε οικονομικά ακόμα και στο Όσλο. Και ότι αν ταξιδέψετε off season, βρίσκετε φτηνά αεροπορικά ακόμα και για Νέα Υόρκη. Ωστόσο, το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα ψηλό και αν ταξιδεύετε με πολύ αυστηρό budget, είναι απαγορευτικό.

** Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί προϊόν εμπεριστατωμένης και αναλυτικής έρευνας αγοράς. Οι τιμές των αεροπορικών αλλάζουν διαρκώς και εξαρτώνται ακόμα και από πολιτικά συμβάντα που είναι αδύνατο ένα blog να προβλέψει. Οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κατά προσέγγιση, αλλά αρκετά ακριβείς και σίγουρα αληθείς για κάποιες ημερομηνίες.

*** Ο καλύτερος τρόπος να βρείτε το επόμενο, οικονομικό, ταξίδι σας, είναι να είστε ανοιχτοί σε προορισμούς, ελαστικοί με τις ημερομηνίες και προνοητικοί.

**** Η φωτογραφία είναι δικιά μας, από την Akumal Beach στη Riviera Maya του Μεξικό!

 

 

post a comment