Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  10 μικρές πόλεις ιδανικές για ταξίδι με παιδιά

Έχοντας πάει στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν κάνουμε παιδιά, ευτυχώς μας έμειναν οι εύκολες, μικρές πόλεις να εξερευνήσουμε μαζί τους. Αυτές που ναι μεν έχουν πολλά ενδιαφέροντα, αλλά όχι τόσα must ώστε να στενοχωρηθούμε που δεν είδαμε τα μισά επειδή κάποιος έκλαιγε.

Ταυτόχρονα, οι μικρές πόλεις είναι εύκολες στην περιήγηση με καρότσι χωρίς συγκοινωνία ή με μικρά παιδιά που περπατάνε λίγο και μπαίνουν εύκολα στα ΜΜΜ γιατί δεν έχουν καρότσι.

Δεν περιλαμβάνω τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες, γιατί ναι μεν έχουν λίγο πληθυσμό, αλλά είναι αρκετά μεγάλες και άρα θέλουν αρκετή ώρα σε συγκοινωνίες ή στο ποδήλατο. Όχι. Οι πόλεις που προτείνω είναι ακόμα μικρότερες!

 

Διαβάστε επίσης:

Τα 14 πιο κουκλίστικα χωριά που έχουμε επισκεφτεί
10 πόλεις με απευθείας πτήσεις και πολλά για παιδιά

 

 

Λιουμπλιάνα

Λίγα λόγια: η πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι μια μικρή κούκλα. Το κέντρο είναι πεζοδρομημένο και είναι ουσιαστικά 3 δρόμοι και ένας λόφος με το κάστρο. Το φαγητό είναι φανταστικό, οι τιμές καλές, το κλίμα ευχάριστο. Πήγαμε με αυτοκίνητο από το Βελιγράδι (μέσω Βουδαπέστης), αλλά μπορείτε να πάτε και με αεροπλάνο.
Πού να μείνετε: Eύκολα φτάνετε στο κέντρο με τη συγκοινωνία, oπότε αν έχετε έρθει με αυτοκίνητο και βρείτε διαμονή με πάρκινγκ εκτός πόλης, είστε καλυμμένοι. Καλύτερα βέβαια να είστε εντός πόλης, για να μπορείτε εύκολα να βγείτε για φαγητό ή ό,τι χρειαστείτε για τα παιδιά.
Τι να κάνετε με παιδιά: Yπάρχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο Επιστήμης, Βοτανικός Κήπος και θεματικό πάρκο, ενώ επίσης μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ για το κάστρο, το τρενάκι ή το καραβάκι για βόλτα. Προτείνουμε φυσικά και μια ημερήσια προς τη Λίμνη Μπλεντ.
Πότε να πάτε: Πήγαμε Ιανουάριο και χιόνισε ελαφριά, αλλά βρήκαμε τον καιρό αρκετά ήπιο. Ιδανικά, να πάτε Άνοιξη ή Καλοκαίρι, για να απολαύσετε τα καφέ στους πεζοδρόμους.

Μάθετε περισσότερα για τη Λιουμπλιάνα

Οικογενειακά ξενοδοχεία στη Λιουμπλιάνα

Ένα από τα μονοπάτια για το Κάστρο

 

Βελιγράδι

Λίγα λόγια: Η πρωτεύουσα της Σερβίας είναι μικρή και με ιστορική σημασία. Bρέχεται από τον Δούναβη και τον Sava ποταμό, στη συμβολή των οποίων είναι ένα όμορφο μεγάλο πάρκο. Υπάρχουν πεζόδρομοι για βόλτα, είναι όλα πολύ οικονομικά και η κουλτούρα μάς φάνηκε πολύ οικεία. Έχει πτήση η Aegean.
Πού να μείνετε: Προτείνω διαμονή κοντά στο Kalemegden.
Τι να κάνετε με παιδιά: Το Πάρκο Kalemegden έχει πάρκο, μουσεία, ζώα και τρενάκι. Υπάρχουν πολλά ακόμα πάρκα, δείτε και εδώ. Προτείνουμε βόλτα με το καραβάκι.
Πότε να πάτε: Πήγαμε γύρω από την Πρωτοχρονιά και είχε κρύο, χιόνι και αρκετή λάσπη. Ιδανικά, να πάτε Άνοιξη ή Καλοκαίρι, για να απολαύσετε τα πάρκα και καλό καιρό.

Δείτε τα καλύτερα στο Βελιγράδι 

Οικογενειακά ξενοδοχεία στο Βελιγράδι

 

 

Colmar

Λίγα λόγια: To Colmar βρίσκεται στην Αλσατία στη Γαλλία, στο νότιο τμήμα του δρόμου του κρασιού. Περιβάλλεται από μικρά όμορφα χωριά και αμπελώνες. Είναι μια πολύ μικρή πόλη, δεν είναι όμως μικρό χωριό όπως τα διπλανά της Riquewihr και Ribeauvillé. Το ιστορικό κέντρο “Haute Ville” άνετα το γυρνάς σε 1-4 ώρες.
Πού να μείνετε: Εντός της Haute Ville για να είστε κοντά σε όλα.
Τι να κάνετε με παιδιά: Μπορείτε να πάτε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μουσείο Σοκολάτας ή στο Μουσείο Παιχνιδιού, στο πάρκο με το καρουζέλ, να κάνετε βόλτα με το τρενάκι ή τη γόνδολα.
Πότε να πάτε: Πήγαμε Καλοκαίρι και το προτείνω γιατί έχει λιγότερο κόσμο από ό,τι τα Χριστούγεννα και γιατί ο καιρός είναι ιδανικός για να εξερευνήσετε και τα άλλα χωριά. Βέβαια, είναι κατεξοχήν χριστουγεννιάτικος προορισμός.

Στην Αλσατία με παιδιά

Οικογενειακά ξενοδοχεία στην Colmar

 

 

Bruges

Λίγα λόγια: Μικρή πόλη στο Δυτικό Βέλγιο, με πολλούς πεζοδρόμους, φιλική για καρότσια, πανέμορφα κτήρια, τέλειες πλατείες και καλό φαγητό. Θα φτάσετε με τρένο από το αεροδρόμιο Βρυξελλών. Τη συνδυάζετε άνετα με Οστάνδη, Γάνδη, Αμβέρσα ή και Βρυξέλλες. Είναι μικρή πόλη, με μεγάλο όμως κέντρο και τεράστιο ενδιαφέρον.
Πού να μείνετε: Εντός των πεζοδρόμων για να είστε δίπλα σε όλα.
Τι να κάνετε με παιδιά: Υπάρχει Μουσείο Σοκολάτας, μαγαζιά με ζαχαρωτά και βάφλες για ξεκούραση, παιδικές χαρές, παιδικά μενού στα εστιατόρια. Μπορείτε να πάρετε άμαξα για βόλτα ή το καραβάκι. Προτείνουμε επίσης το waffle making Workshop & beer tasting.
Πότε να πάτε: Πήγαμε Καλοκαίρι και το προτείνω, για τις μεγάλες μέρες, τον καλό καιρό και τους μπλε ουρανούς. Έχει πάντως άλλο χρώμα και ύφος κάθε εποχή και κάθε εποχή είναι κούκλα!

Στην Bruges με παιδιά

Οικογενειακά ξενοδοχεία στην Bruges

 

 

Λουξεμβούργο

Λίγα λόγια: H oμώνυμη πρωτεύουσα της μικροσκοπικής χώρας του Λουξεμβούργου είναι φυσικά και αυτή πολύ μικρή. Το ιστορικό πεζοδρομημένο της κέντρο είναι πανέμορφο, τα καλά εστιατόρια έχουν και παιδικό μενού, τα μαγαζιά με ρούχα και είδη για το σπίτι, βιβλία και βιολογικά είναι εκπληκτικά και δεν έχει πολλά να δεις ούτε είναι μακριά μεταξύ τους. Πετάει η Aegean για εδώ.
Πού να μείνετε: Στο ιστορικό κέντρο ή το πολύ 2 λεπτά μακριά του, εκτός αν είστε με καρότσι.
Τι να κάνετε με παιδιά: Υπάρχουν παιδικές χαρές εντός των πεζοδρόμων για μικρά διαλείμματα από τις βόλτες σας. Το ιστορικό κέντρο όμως περιβάλλεται από μεγάλα πάρκα με συγκλονιστικές παιδικές χαρές, οπότε εκεί θα τη βγάλετε. Προτείνουμε την οργανωμένη βόλτα στην πόλη με δοκιμή γλυκών!
Πότε να πάτε: Άνοιξη, Καλοκαίρι, για μεγάλες μέρες και καλό καιρό. Πήγαμε Αύγουστο και την είχε την ψύχρα του.

2 μέρες στο Λουξεμβούργο με παιδιά

Οικογενειακή διαμονή στο Λουξεμβούργο

 

 

Σιένα

Λίγα λόγια: Mια από τις μεγάλες πόλεις της Τοσκάνης, με κέντρο όμως μικρό σχετικά, εντός τειχών και πεζοδρομημένο, κατάλληλο και για καρότσι. Θα φτάσετε με τρένο ή αυτοκίνητο από τη Φλωρεντία.
Πού να μείνετε: Στην Τοσκάνη, προτείνω διαμονή σε αγροτουριστικό κατάλυμα και επίσκεψη στις πόλεις με αυτοκίνητο. Είναι πολύ γραφική πάντως η Σιένα και θα απολαύσετε τη διαμονή σας αν μείνετε εδώ.
Τι να κάνετε με παιδιά: Έχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Βοτανικό Κήπο ακριβώς δίπλα, παιδική χαρά απέναντι και τεράστιες πλατείες.
Πότε να πάτε: Όποτε θέλετε. Είναι πάντα τέλεια!

Στην Τοσκάνη με παιδιά

Οικογενειακά αγροτουριστικά στην Τοσκάνη

 

 

Οξφόρδη

Λίγα λόγια: Mικρή φοιτητούπολη 2 ώρες από το Λονδίνο, η Οξφόρδη είναι πανέμορφη, γεμάτη ιστορικά κτήρια, βιβλιοθήκες μεγάλης σημασίας, μουσεία, πάρκα και πεζόδρομους. Δεν είναι ακριβώς μικρή, αλλά καταφέραμε σε μια ημερήσια να κάνουμε το κυκλικό τουρ των Κολλεγίων και των Μουσείων, με τα δίδυμα να κοιμούνται στο καρότσι.
Πού να μείνετε: Εμείς μέναμε στο Milton Keynes σε ένα ξενοδοχείο-έπαυλη με λίμνη. Ομολογώ πάντως ότι η Οξφόρδη είναι τόσο όμορφη που αξίζει να μείνετε σε ένα από αυτά τα φανταστικά κτήρια!
Τι να κάνετε με παιδιά: Mπορείτε να κάνετε βόλτα με καραβάκι ή να περπατήσετε την πόλη (αυτό κάναμε όταν τα δίδυμα κοιμήθηκαν στο καρότσι). Υπάρχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με οστά δεινοσαύρων, Μουσείο Παραμυθιού τέλειο για μικράκια και μουσείο Επιστήμης. Αλλά το καλύτερο είναι ότι από τα όμορφα κτήρια της Οξφόρδης εμπνεύστηκαν οι ταινίες Harry Potter και μπορείτε να κάνετε τουρ με αυτή τη θεματική. Από εδώ ήταν επίσης ο συγγραφέας της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, οπότε θα βρείτε πληθώρα βιβλίων και αντικειμένων να αγοράσετε, αλλά και να κάνετε τη σχετική τουρ.
Πότε να πάτε: Πήγαμε Πάσχα και θεωρώ ότι ήταν πολύ καλή εποχή. Το Καλοκαίρι επίσης λογικά.

Στην Οξφόρδη με νήπια

Οικογενειακά ξενοδοχεία στην Οξφόρδη

 

 

Πράγα

Λίγα λόγια: Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Είναι μεγάλη μεν, διαχειρίσιμη δε. Τα δίδυμα ήταν 3 ετών και στα καρότσια τους, οπότε επιλέξαμε να μην πάμε στο Κάστρο γιατί θα χρειαζόταν να μπούμε στο τραμ. Μέναμε αρκετά κεντρικά, οπότε για να φτάσουμε σε σημεία ενδιαφέροντος, απλά περπατούσαμε 11-16 λεπτά με τα καρότσια. Έχει απευθείας πτήση η Aegean.
Πού να μείνετε: Μείναμε στη Νέα Πόλη, σε ένα από τα πιο φιλικά ξενοδοχεία για οικογένειες που έχουμε δει ποτέ, το SuiteHome Prague.
Τι να κάνετε με παιδιά: Yπάρχει πληθώρα εστιατορίων με παιδότοπο ή παιδική γωνιά, πολλές παιδικές χαρές δίπλα ή πάνω σε σημεία ενδιαφέροντος, άφθονοι πεζόδρομοι, Lego Museum, το Hamley’s Toy Store… Και αν δεν βρέχει, ο λόφος Πετρίν είναι η απόλυτη έξοδος.
Πότε να πάτε: Πήγαμε Νοέμβριο και πετύχαμε χιονόνερο. Για να απολαύσετε τα πάρκα και τις παιδικές χαρές, καλύτερα Άνοιξη-Καλοκαίρι.

Στην Πράγα με νήπια

Οικογενειακά ξενοδοχεία στην Πράγα

 

 

Innsbruck

Λίγα λόγια: Στην καρδιά του Tirol στις αυστριακές Άλπεις, πιο εύκολα φτάνεις από το Μόναχο παρά από τη Βιέννη. Είναι μικρή πόλη, πεζοδρομημένη στο μεγαλύτερο ποσοστό της και πολύ πολύ όμορφη. Εδώ, θα έρθετε για το καλό φαγητό, το πολύ ψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε πολύ καλές τιμές, τις Άλπεις, τα καταστήματα Swarowski, τα πολύχρωμα σπίτια στο ποτάμι και τις τέλειες εκδρομές.
Πού να μείνετε: Επειδή είχαμε αυτοκίνητο, προτιμήσαμε να μείνουμε εκτός πεζοδρόμου και να μετακινούμαστε με αυτοκίνητο. Το parking είναι κεντρικό και οικονομικό, άσε που τις βασικές μας βόλτες τις κάναμε εκτός Innsbruck. Προτιμήσαμε επίσης ξενοδοχείο με εστιατόριο, το οποίο είχε καλύτερο φαγητό από οπουδήποτε αλλού στην πόλη (Der Reschenhof).
Τι να κάνετε με παιδιά: Δεν πήγαμε με παιδιά, ωστόσο αν κάνετε ski, είναι παράδεισος εδώ. Είναι ιδανικό εφαλτήριο για να οδηγήσετε στον Αλπικό Δρόμο, να δείτε το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στη Γερμανία, να περπατήσετε μέσα σε παγετώνα στο βουνό και να επισκεφτείτε μερικά φανταστικά χιονοδρομικά, έστω για φαγητό. Προτείνουμε το Πάρκο Swarowski, Δείτε περισσότερα για το Τιρόλο με παιδιά εδώ.
Πότε να πάτε: Πήγαμε Δεκέμβριο, οπότε ήταν ιδανικά για εκδρομές στα χιονοδρομικά. Ωραία είναι και το Καλοκαίρι, γιατί έχει πολλά να κάνετε στις Άλπεις.

Στις αυστριακές και τις βαυαρικές Άλπεις

Οικογενειακά ξενοδοχεία στο Innsbruck

 

 

Valladolid

Λίγα λόγια: Στην καρδιά της χερσονήσου του Yukatan, στο μεξικάνικο Valladolid θα έρθετε με αυτοκίνητο από το Cancun. Είναι μια μικρή γραφική πόλη, όπου το μεξικάνικο στοιχείο παντρεύεται όμορφα και αρμονικά με το αποικιακό. Το φαγητό είναι εκπληκτικό εδώ, χωρίς αμερικανικές επιρροές, ενώ ο τουρισμός είναι βασικά Ευρωπαίοι.
Πού να μείνετε: Mείναμε στην κεντρική πλατεία, στο υπέροχο Hotel Mesón del Marqués, το οποίο έχει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια που έχουμε πάει ποτέ.
Τι να κάνετε με παιδιά: Είναι ιδανικό εφαλτήριο για να επισκεφτείτε το Chitzen Itza, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Εδώ, θα βρείτε επίσης εργαστήριο σοκολάτας, για να μάθετε πώς παρασκευάζεται το τοπικό αυτό προϊόν και να δοκιμάσετε φυσικά. Αν είναι λίγο μεγαλύτερα, νοικιάστε ποδήλατα για να πάτε στις κοντινές cenotes, Ik Kil και Semula. Αλλιώς, πηγαίντε με το αυτοκίνητο.
Πότε να πάτε: Πήγαμε Ιανουάριο και πετύχαμε ένα polar vortex ασυνήθιστο για την εποχή. Είχε ψιλόβροχο, αλλά ζέστη.

Το ταξίδι μας στο Μεξικό

Οικογενειακά ξενοδοχεία στο Valladolid

Ποιες άλλες μικρές πόλεις μάς προτείνετε;

post a comment