Top
  >  Athens   >  5 καταπράσινα πάρκα στην Αττική για ανοιξιάτικες βόλτες με τα παιδιά

Τα περίχωρα της Αθήνας “κρύβουν” πολλά πάρκα, που μπορούν να αποτελέσουν προορισμό για μονοήμερες οικογενειακές βόλτες, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν τα παιχνίδια τους με ασφάλεια και στην οικογένεια να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί.

Παιδότοποι, μονοπάτια για βόλτες με τα ποδήλατα ή με πατίνια, λίμνες, ζωάκια και επαφή με τη φύση, είναι μερικά από αυτά που θα απολαύσετε στα 5 καταπράσινα πάρκα στην Αττική, που προτείνoυμε, ιδανικά για τις ανοιξιάτικες μέρες.

 

 

Αισθητικό Δάσος Καισαριανής

Μπορεί να απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση κάποιου μακρινού ορεινού προορισμού. Με μοναδική θέα στην πόλη, πανέμορφη φύση, ξύλινα γεφυράκια, τρεχούμενο νερό, είναι σίγουρα μία επιλογή για μία σύντομη απόδραση.

Αν θέλετε να συνδυάσετε τη βόλτα σας με περιηγήσεις, επισκεφθείτε τη Μονή Καισαριανής με την υπέροχη βυζαντινή αρχιτεκτονική και τη μεγάλη ιστορία. Χτίστηκε στα τέλη του 11ου αιώνα και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, ενώ σταμάτησε να λειτουργεί το 1833.

Το Αισθητικό Δάσος έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως “Ιστορικός Κήπος της Ευρώπης”. Συντηρείται και προστατεύεται με έξοδα και φροντίδα της Φιλοδασικής Ένωσης.
Καισαριανή

 

 

Κτήμα Συγγρού

Μία πανέμορφη δασική έκταση της πόλης, πολύ κοντά στην Κηφισιά, το Κτήμα Συγγρού προσφέρει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Είναι ιδανικό για όσους θέλουν να απολαύσουν μία βόλτα στη φύση, με τα πόδια ή με το ποδήλατο, αλλά και για να ξεδώσουν τα παιδιά με τα πατίνια τους στις καταπράσινες κυκλικές διαδρομές.

Στο δάσος βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα, ο μοναδικός ορθόδοξος ναός στην Ελλάδα χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ και η όμορφη Βοτανική Συλλογή Κάκτων και Παχύφυτων στα θερμοκήπια του Κτήματος Συγγρού.

Μπορείτε, επίσης, να δείτε το μικρό αρχαίο θέατρο που βρίσκεται μέσα στο δάσος και τις δύο λίμνες, με τα πανέμορφα χρυσόψαρα. Τέλος, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το Μουσείο Μελισσοκομείας, που αποτελεί το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα με τόσο σπάνιες κυψέλες από όλη την χώρα. Υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ, ενώ το δάσος είναι ανοικτό για το κοινό από νωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. 
Photo credits: @dasosygrou.gr  

Ktima Sygrou

 

Πάρκο Τρίτση

Το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, καλύπτει έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων. Έξι τεχνητές λίμνες δεσπόζουν μέσα στο πάρκο και ενώνονται σε ένα μεγάλο τεχνητό κανάλι, το οποίο εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή νερού μεταξύ των λιμνών, καθώς και την ανακύκλωση των υδάτων.

Στο πάρκο φυτεύτηκαν χιλιάδες οπωροφόρα δένδρα, 3.700 μουριές, πολλά στρέμματα φιστικιές, περίπου 180 στρέμματα αμπέλια, χιλιάδες ελαιόδεντρα, σπάνιες ποικιλίες καλλωπιστικών φυτών από χώρες του εξωτερικού. Μεγάλα τμήματα άρχισαν να καλλιεργούνται και να σπέρνονται βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλι, βρώμη, βρίζα, πατάτες, κουκιά, φασόλια. Με την φροντίδα της Αμαλίας αγοράστηκαν 40 αγελάδες από την Αγγλία, την Ελβετία και το Ολδεμβούργο, πτηνά από τις Ινδίες και την Αφρική, πρόβατα μερινός, χοιρίδια, αραβικά άλογα. Λέγεται ότι η βασίλισσα έφερε στο κτήμα ακόμα και καμηλοπαρδάλεις.

Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση θα δείτε το ναό του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος σχεδιάστηκε από το 1958 έως το 1960 από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Κουτσογιάννη σε πλαίσιο της συνεργασίας του με τους Δημήτρη και Πέτρο Πικιώνη. 
Photo credits: @qarachalios_photography
Πάρκο Τρίτση

 

 

Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα, με συνολική έκταση 13,84 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα αποτελείται από το δάσος της Κουκουναριάς (ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Ελλάδα), το Μέγα Έλος, τη Χερσόνησο Κυνοσούρα (ένα μεσογειακό οικοσύστημα αποτελούμενο από θάμνους φρύγανα και πόες, ένα υπέροχο τοπίο φυσικής ομορφιάς), την ακτή και τη θαλάσσια ζώνη. Εδώ θα χαθείτε στη μαγεία του μεγάλου υγροβιότοπου, ο οποίος προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και ευνοεί την παρατήρηση σπάνιων πτηνών, αλλά και τις στιγμές χαλάρωσης δίπλα στη φύση.

Η περιοχή γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα είναι ιστορικά γνωστή εξαιτίας της Μάχης του Μαραθώνα, ενώ μπορείτε να δείτε και το σημείο όπου ήταν τοποθετημένο το στρατόπεδο των Περσών, καθώς και το Τρόπαιο της Μάχης, κατασκευασμένο κοντά στο Μέγα Έλος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εκεί παρατάχθηκαν τα στρατεύματα των Ελλήνων πριν από τη σύγκρουση. Κάποιοι υποστηρίζουν πως το μνημείο φτιάχτηκε ως σύμβολο της νίκης των Αθηναίων, ενώ άλλοι ότι εκεί έγινε ο μαζικός τάφος χιλιάδων Περσών που έπεσαν στη μάχη.

Το Πάρκο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 φιλοξενώντας συνολικά 19 τύπους ενδιαιτημάτων, 115 είδη πτηνών, ενώ υπάρχουν απειλούμενα είδη ψαριών γλυκού νερού, αμφιβίων και ερπετών. Κάντε μία στάση στη Μακαρία Πηγή, όπου το νερό αναβλύζει πλούσιο μέσα από δύο λιμνοπηγές. Εκεί ζουν χέλια, νεροχελώνες καθώς και το απειλούμενο με εξαφάνιση ενδημικό ψάρι με την επιστημονική ονομασία Pseudophoxinus stymphalicus marathonicus. Θαυμάστε τον υγρότοπο με γλυκό, υφάλμυρο και αλμυρό νερό, ο οποίος κατακλύζεται από καλαμιώνες, αλμυρίκια, πλούσια βλάστηση και υγρά λιβάδια. Στα νερά του φωλιάζουν σπάνια είδη όρνιθας, ενώ στο πιο χαμηλό του τμήμα, στη λίμνη Στόμι, θα συναντήσετε πολλά απειλούμενα υδρόβια πουλιά.
ε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, σ

 

 

Λίμνη Μπελέτσι

Στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, βρίσκεται κρυμμένο ένα πανέμορφο μυστικό που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις των σύντομων αποδράσεων κοντά στην Αττική.

Η λίμνη Μπελέτσι, γνωστή και ως λίμνη κιθάρα λόγω του σχήματος της, στα όρια του οικισμού Ιπποκράτειος Πολιτεία, προσφέρεται για μία υπέροχη βόλτα στη φύση, χαρίζοντας στιγμές απόλυτης γαλήνης και ηρεμίας.

Εδώ, μπορείτε να “χαζέψετε” τα αποδημητικά πουλιά, τις χήνες και τους περήφανους κύκνους να κολυμπούν στα νερά. Αν αγαπάτε την ποδηλασία, θα βρείτε όμορφες διαδρομές για να περιπλανηθείτε με τις ώρες.

Κοντά στη λίμνη υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για πικνίκ με τραπεζάκια και παγκάκια. Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα, αφού στην περιοχή δεν θα βρείτε ανοικτή κάποια καντίνα. Επίσης, εδώ θα υπάρχουν και οργανωμένες παιδικές χαρές για άφθονο παιχνίδι κοντά στην τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε από το 1973 έως το 1975 ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο.
Photo credits: @mara.mar1ni  

λιμνη μπελέστι

 

Πηγή: City Kids Guide

post a comment