For English, here
Τα έχουμε πει: τη Σιγκαπούρη την αγαπώ για όλα της – για τη μόδα της, για τη ζούγκλα της, για την παραλία της, για την πολυπολιτισμικότητά της. Άρα την αγαπώ και για τη γεύση της. Πικάντικη στο Arab Quarter, εξωτική στο Kampong Glam, γλυκόξινη στην ChinaTown, καυτερή στη Little India, θαλασσινή στα Hawkers, αυτή η γεύση με ταξίδεψε σε 5 χώρες μέσα σε 3 μέρες. Αυτή λοιπόν τη γευστική εμπειρία μοιράζομαι σήμερα μαζί σου!
Πήγα, γεύτηκα, ταξίδεψα. Και γύρισα για να καταγράψω τα 5 πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις κι εσύ στη Σιγκαπούρη, για να ζήσεις την πολυπολιτισμικότητα αυτής της νησιωτικής πόλης-κράτους σε όλο της το γαστριμαργικό μεγαλείο!
Θαλασσινά: Καβούρι
Αγαπώ τα καβούρια και ευτυχώς τα αγαπάνε και οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Και τα μαγειρεύουν με δεκάδες τρόπους! Τα Chilli Crabs, τα Sri Lankan Crabs, το King Crab, το Dungeness Crab, ο Blue Swimmer, το Alaskan King Crab, τα Black Pepper Crabs, το Crab Bee Hoon και τα Salted Egg Crabs είναι τα πιο δημοφιλή, με τα τρία τελευταία να είναι τα αγαπημένα των ντόπιων. Πού απολαύσαμε εμείς το Chilli Crab μας; Στα περίφημα hawkers, αν και προτείνεται να τα απολαύσεις και σε οποιοδήποτε παραλιακό εστιατόριο.
Ινδικό: Roti Prata
Όταν πήγαμε στη Little India, νόμιζα ότι θα συναντήσω γυναίκες ντυμένες πολύχρωμα σάρι, πλούσια μπαχαράδικα και παραδοσιακές ταβέρνες. Αντίθετα, είδαμε μια σειρά από μαγαζιά που πουλούσαν κασέττες (αλήθεια, κασέττες) με ινδική μουσική, καφενεία με backpackers και sketchy Ινδούς που δεν έπρεπε να κοιτάς στα μάτια. Εκεί, σε ένα τέτοιο καφενείο, μια Αυστραλή σερβιτόρα χωρίς δόντια, φρύδια ή ηθική, μας σέρβιρε ένα Roti Prata: αυτό το πασίγνωστο καθημερινό ινδικό πιάτο με ζύμη και γέμιση καυτερού κιμά. Αργότερα έμαθα ότι το όνομα είναι τελικά μαλαισιανό, πολυπολιτισμικοί λέμε!
Μαλαισιανό: Nasi Lemak
Η Kampong Glam είναι μια σχετικά upper γειτονιά της Σιγκαπούρης. Εκεί, μαζεύονται οι Μαλαισιανοί. Και εκεί προτείνω να δοκιμάσεις αυτό το yummy πιάτο, για μια έξυπνη εισαγωγή στη μαλαισιανή κουζίνα. Το Nasi Lemak είναι ρύζι μαγειρεμένο με καρύδα, που σερβίρεται με αντσούγιες, αυγά, sambal, φυστίκια και, συχνά, με τηγανητό κοτόπουλο. Συνήθως δε, πάνω σε μπανανόφυλλο. Και είναι τόσο εξωτικό και απολαυστικό όσο ακούγεται!
Από την Kampong Glam, το Arab Quarter είναι μια ανάσα….
Αραβικό: μεζέδες
Το Arab Quarter είναι τόσο διαφορετικό από την υπόλοιπη πόλη! Χαμηλά σπίτια, με παλ χρώματα, boutiques, low key bars και, φυσικά, εστιατόρια με μεσανατολίτικους πειρασμούς. Πραγματικά, όταν φάγαμε σε ένα από αυτά αισθανθήκαμε ότι επιστρέψαμε στην Ελλάδα. Το εστιατόριο θύμιζε μέσα εναλλακτικό βερολινέζικο ή εξαρχειώτικο καφέ. Ενώ η γεύση ήταν τόσο οικεία! Ναι, μετά από 12 μέρες στην Ασία, όταν γεύεσαι kebab, παστουρμά, fattoush, hummus, λάμπνε και τέτοια, ταξιδεύεις μακριά. Στην Πόλη!
Κινέζικο: street food
Στην Chinatown, δοκίμασα ένα street food wrap (“βρόμικο”) που ήταν to die for! Δεν έμαθα πώς λέγεται, θυμάμαι όμως ότι ήταν ένα τυλιχτό από κάποιο είδος ψωμί/πίτα, γεμιστό με λαχανικά (σίγουρα κόλιανδρο), κάποιο κρέας και κάποια μαγική σως. Μεταξύ μας; Δεν έχει και τόση σημασία το όνομα. Στην Chinatown, απλά αναζήτησε μια καντίνα με μεγάλη ουρά και διάλεξε εσύ τη γεύση που σ’ αρέσει!
Φυσικά, φάγαμε και στο περίφημο Clarke Quay, πάνω στο νερό με θέα τα φώτα στο Marina Bay Sands! Ακριβά και καλά, με τέλεια εξυπηρέτηση. Προτιμήσαμε ινδικό, για να ξεφύγουμε λίγο από τις πολύ ασιατικές γεύσεις και τα noodles που απολαμβάναμε τόσο καιρό. Εγώ συνόδευσα το πιάτο μου με ένα Singapore Sling, ο Κώστας με παγωμένη μπίρα. Ο Κώστας δοκίμασε το πιο ωραίο ινδικό της ζωής του. Εγώ κάηκα τόσο πολύ που δεν έφαγα ούτε 5 πηρουνιές…
Αυτά έχει όμως η Ασία! Και είναι όλα πανέμορφες εμπειρίες, που θα θυμάμαι για πάντα!
Κάνε κι εσύ το ταξίδι σου στην Ασία ονειρεμένο, με τα καλύτερα accessories και gadgets!!