Top
  >  Babycation   >  3 Μαμαδο-βιβλία για το Επόμενο Ταξίδι

Ειδικά αν το ταξίδι έχει πολύ αεροδρόμιο/αεροπλάνο, ώρες στο πλοίο, τρένο ή κάμποση ξάπλα (καλοκαίρι-παραλία), παίρνω μαζί μου ή ένα μεγάλο βιβλίο ή κάμποσα μικρά.

Βιβλιοφάγος από μικρή, έχω περάσει διάφορες φάσεις: από την αγορίστικη λογοτεχνία (Μεγάλες Προσδοκίες, Τομ Σώγιερ κ.λπ.) όταν ήμουν στο δημοτικό, στις Ελληνίδες συγγραφείς (Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρή) όταν πήγαινα Γυμνάσιο, και από εκεί στην ερωτική λογοτεχνία από το Λύκειο και μέχρι πολύ πρόσφατα (Όσα παίρνει ο άνεμος, Επικίνδυνες Σχέσεις κ.λπ.) παράλληλα με μια προτίμηση στον Gabriel Garcia Marques, τον Bukowski, τον Marquis de Sade και τον Paulo Coehlo.

Βιβλία αυτοβοήθειας δεν είχα διαβάσει. Μέχρι που έγινα μαμά και χρειάστηκα όση βοήθεια υπήρχε διαθέσιμη σε χαρτί.
7 μήνες μαμά λοιπόν, έχω ξεδιαλύνει τα σκάρτα από τα χρήσιμα και έχω καταλήξει σε 3 βιβλία τα λόγια των οποίων θα με βοηθήσουν να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα μέσα μου, αλλά και να γίνω η μαμά που φαντάζομαι ότι θέλω να γίνω.

Αυτά τα βιβλία μας ακολουθούν και στα ταξίδια μας, για να τα απολαμβάνω μόνη μου, αλλά και για να τα διαβάζω μαζί με τον Κώστα, και να τα αφηγούμαι στα μωράκια για να ηρεμούν με τη φωνή μου.

 

1. Ο Ξεχωριστός Κόσμος των Διδύμων – Εύη Σταθάτου

Η Βίβλος για όλους τους ελληνόφωνους διδυμογονείς. Είναι το μοναδικό βιβλίο για δίδυμα γραμμένο στα ελληνικά, ιδέα, όνειρο και “παιδί” της αγορομάνας-διδυμομάνας mom blogger Εύης Σταθάτου, σε συνεργασία με ένα επιτελείο έμπειρων επαγγελματιών υγείας. Για εμάς, είναι Οδηγός. Κάθε φορά που είμαι κάπως, ανατρέχω στα περιεχόμενα και βρίσκω την απάντηση σε αυτό που με απασχολεί, γραμμένη με κατανόηση και συμπόνια – από μια μαμά που έχει ζήσει/σκεφτεί ακριβώς το ίδιο. Όσο για τις πρακτικές οδηγίες, είναι πραγματικά κανόνας, ειδικά όσο τα μωράκια είναι μικράκια.
Πού: Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, παρέα με τα δίδυμα.

Δίπλα στο τζάκι, στην Ορεινή Αρκαδία

 

2. The Danish Way of Parenting

Όχι, δεν θέλω να μεγαλώσω τα μωρά μου σαν ελληνάκια και πείτε με και ψωνάρα. Έχω ζήσει στη Σκανδιναβία και οι άνθρωποι εκεί έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που φέρνουν τις χώρες τους σε όλες τις καλές πρωτιές παγκοσμίως. Οι Δανοί μάλιστα είναι εδώ και 40 χρόνια οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο και αυτό ίσως έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγαλώνουν: με πολύ παιχνίδι, σεβασμό, ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση, ζεστές οικογενειακές στιγμές (hygge), και γενικά, έναν άλλο τρόπο να δεις τον κόσμο και τη γονεϊκότητα. Δύσκολο, αλλά είναι θεμιτός στόχος – και το βιβλίο αυτό έχει τις κατευθυντήριες.
Πού: Στο κρεβάτι μας στο ξενοδοχείο, όταν χαλαρώνουμε με τον Κώστα.

Στο δωμάτιό μας, στο Kinsterna Hotel στη Μονεμβασιά

 

3. Momma Zen

Η yoga με βοήθησε να μείνω έγκυος και ο διαλογισμός με ηρεμούσε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γεννώντας δύο μωρά, την έχασα την μπάλα και το οφείλω στον εαυτό μου να ξαναβρώ την εσωτερική μου ηρεμία, για να είμαι η zen μαμά που θέλω να είμαι. Το βιβλίο αυτό με βοηθάει να βρίσκω μέσα μου την ηρεμία, να διαλογίζομαι με κάθε ευκαιρία και να δειξω τον τρόπο και στα δίδυμα αργότερα.
Πού: Μόνη μου, όταν ηρεμώ στην πισίνα.

Κάτω απ’ τον ήλιο, στην infinity pool του Kinsterna

3+1 Πώς να μιλάτε στα μικρά παιδιά για να σας ακούν

Γραμμένο από τις ίδιες συγγραφείς που έχουν γράψει το πασίγνωστο “Πώς να μιλάτε στα παιδιά για να σας ακούν – και πώς να ακούτε για να σας μιλούν”, αυτό το βιβλίο είναι λιγότερο γνωστό, αλλά απευθύνεται σε γονείς με μικρά ανυπάκουα νηπιάκια από 18 μηνών έως 3 ετών! Και ό,τι λέει, πιάνει!

 

 

 

Καθόλου βαριά αναγνώσματα για ταξίδι, οφείλω να πω εδώ! Ειδικά για μια νέα μαμά, που στο μυαλό της έχει ούτως ή άλλως συνεχώς τα μωράκια της και τον δικό της ρόλο.

Εσύ τι βιβλία διαβάζεις στα ταξίδια σου;

 

 

* H φωτογραφία εξωφύλλου είναι τραβηγμένη στο ξενοδοχείο Kinsterna στη Μονεμβασιά. Διαβάζω επιλεκτικές παραγράφους από το βιβλίο “Ο Ξεχωριστός Κόσμος των Διδύμων”, καθώς τα δίδυμα νανουρίζονται από τη φωνή μου και το θρόισμα των φύλλων.

 

 

post a comment