Top
  >  Oh The Places You'll Go!   >  3 Μέρες Στην Κύπρο Με Παιδιά

Θα σας κάνει εντύπωση το πόσο μικρή είναι η Κύπρος όταν έρθετε εδώ. Είναι πολύ εύκολο σε 3 μέρες να επισκεφτείτε και να χορτάσετε τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό – ακόμα κι αν έρθετε με μικρά παιδιά. Κι αν είστε βιαστικοί, να πάτε και σε κάποιο χωριό. Για περισσότερες μέρες και αν έχετε ήδη επισκεφτεί αυτές τις πόλεις ή αν θέλετε να εξερευνήσετε ή/και να κάνετε μπάνια στη θάλασσα, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Ας τα δούμε λίγα λίγα.

Γενικές Πληροφορίες

Οδήγηση: Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα αυτοκίνητα έχουν το τιμόνι δεξιά και ότι οι δρόμοι έχουν την αντίθετη φορά από ό,τι στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οδηγάνε αριστερά, όπως στην Αγγλία, στη Μάλτα, στην Αυστραλία και σε πολλές χώρες της Ασίας, κάποιες της Αφρικής και λίγες της Νότιας Αμερικής, επομένως ίσως είστε ήδη εξοικειωμένοι με αυτό.
Νόμισμα: Ευρώ, ακόμα και στο βόρειο τμήμα.
Γλώσσα: Επίσημες είναι η Ελληνική και η Τουρκική, την οποία θα ακούσετε στην κατεχόμενη (Βόρεια) Κύπρο. Η Ελληνική ακούγεται στις ειδήσεις, θα τη δείτε στον Τύπο και διδάσκεται στα σχολεία, αλλά όλοι οι Κύπριοι μιλάνε την Κυπριακή γλώσσα, την οποία με λίγη προσπάθεια από τη μεριά σας, θα την καταλάβετε. Αν ο Κύπριος θέλει να τον καταλάβετε. Πάντως, θα εξελληνίσουν τη γλώσσα τους για να συνεννοηθείτε, μην ανησυχείτε.
Πολιτική Κατάσταση: Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις λεπτομέρειες πριν ταξιδέψετε, γιατί οφείλουμε ως Έλληνες που έχουμε την Κύπρο τόσο κοντά μας, να ξέρουμε τι συμβαίνει. Στο άρθρο του παραπάνω link, δείτε επίσης φωτογραφίες από την Αμμόχωστο, την πόλη-φάντασμα.
Με λίγα λόγια, η Λευκωσία είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της ΕΕ. Όλοι οι Κύπριοι που είχαν τα σπίτια τους στη Βόρεια Κύπρο το 1974, είναι από τότε πρόσφυγες και πολλοί μένουν ακόμα σε προσφυγικούς συνοικισμούς. Και από το 1974, κατάφεραν να επισκεφτούν τα σπίτια τους, να τα δουν, είτε κατεστραμμένα είτε με έποικους να μένουν μέσα, το 2004, όταν ξεκίνησε η ελεύθερη μετακίνηση μετάξύ Βορρά και Νότου.


Τι χρειάζεται για να ταξιδέψετε επί covid-19: Για τα παιδιά έως 12 ετών, απαραιτήτως διαβατήριο. Οι υπόλοιποι μπορούμε να πάμε με την ΑΤ μας. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να περάσετε στο βόρειο τμήμα όσο είστε στην Κύπρο, καλό είναι να έχετε μαζί σας διαβατήριο. Για τα υπόλοιπα έγγραφα λόγω covid, καθώς και για τα μέτρα που ισχύουν εκεί, δείτε εδώ.
Πότε να πάτε: Η Κύπρος έχει καιρό Κρήτης και καλύτερα. Πήγαμε μέσα Οκτώβρη και ήμασταν με τα κοντομάνικα, στη Λάρνακα η παραλία γεμάτη. Τον Νοέμβρη το θες ένα ζακετάκι. Τον Δεκέμβρη με ημίπαλτο Αθήνας ζεσταινόμουνα. Ιούνιος-Αύγουστος είναι απαγορευτικοί λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ο Απρίλιος είναι λίιιιγο πιο ζεστός από της Αθήνας, ο Μάιος και ο Σεπτέμβρης είναι τέλειοι για καλοκαιρινές διακοπές. Άλλο μήνα δεν έχω πάει, αλλά καταλαβαίνετε περίπου, ε;

Τι μπορείτε να δείτε σε 3 μόλις μέρες

Λευκωσία: Προτείνω διαμονή στη Λευκωσία, για να είστε κεντρικά. Μείναμε στα Lordos Hotel Apartments, σε διαμέρισμα με καθιστικό, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, μπάνιο και 2 υπνοδωμάτια, με πλήρες, τεράστιο πρωινό που μας σέρβιραν στην κουζίνα μας. Από εδώ, μπορείτε να παρκάρετε στα parking κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας και να πάτε:
– για ψώνια και brunch στη Λεωφόρο Μακαρίου. Θα βρείτε μαγαζιά μόδας που στην Ελλάδα δεν έχουμε και φαγητό οικονομικό, φανταστικό παντού.
– για βόλτα στον πεζόδρομο στη Λήδρας, από όπου θα καταλήξετε στη συνοριακή γραμμή, θα περάσετε στο κομμάτι του ΟΗΕ και κατόπιν του δεύτερου ελέγχου της ταυτότητά σας, στο Βόρειο τμήμα της διχοτομημένης Λευκωσίας, όπου μένουν Τουρκοκύπριοι και έποικοι.
– για βόλτα στη Λαϊκή Γειτονιά, γύρω από τη Λήδρας, όπου οι πεζόδρομοι θα σας οδηγήσουν σε παραδοσιακά παλιά κτήρια, όμορφα μαγαζιά, εστιατόρια παραδοσιακής κουζίνας, μουσεία.
– για βόλτα στην Πύλη Αμμοχώστου και αν θέλετε να εμβαθύνετε, στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας (μουσειακός χώρος).

Λεμεσός: Μπορείτε να έρθετε για μια ημερήσια από τη Λευκωσία, μιας και είναι μόλις 45 λεπτά μακριά. Έχοντας έρθει πολλές φορές, αυτή τη φορά επιλέξαμε να πάμε απλά στο εστιατόριο Plus Sea, να παίξουν τα παιδιά στην αμμουδιά, να φάμε με θέα τη θάλασσα και να συνεχίσουμε παραλιακά μια βόλτα με το αυτοκίνητο να δούμε τους 10 (ναι, παρακαλώ) ολοκαίνουργιους ουρανοξύστες. Υπάρχει επίσης παραλιακός ξύλινος πεζόδρομος για περίπατο.

Λάρνακα: Για μια ημερήσια μπορείτε να έρθετε, αλλά ακόμα και για ένα πρωί μόνο πριν την πτήση σας για Ελλάδα. Μόλις 35 λεπτά από τη Λευκωσία, με άνετο parking και μόλις 15 λεπτά από το αεροδρόμιο, σίγουρα βολεύει αυτό και αυτό κάναμε κι εμείς. Αξίζει φυσικά και μια βόλτα στην Αλυκή της Λάρνακας αν δεν έχει πολλή ζέστη. Μπορείτε όμως απλά να πάτε στις Φοινικούδες, όπου μπορείτε να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, να φάτε, να επισκεφτείτε το Μεσαιωνικό  Κάστρο και την Παλιά Αγορά.


Λεύκαρα: Το πλησιέστερο χωριό στη Λευκωσία (40 λεπτά), είναι γραφικό, περιποιημένο, πετρόχτιστο, κουκλίστικο και γνωστό για τα υφαντά του.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Αν μείνετε περισσότερες μέρες ή/και αν έχετε ήδη επισκεφτεί τις παραπάνω πόλεις ή αν θέλετε να εξερευνήσετε, να κάνετε μπάνια στη θάλασσα, να το γυρίσετε το νησί, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές.
Μπορείτε να μείνετε στην Πάφο, να απολαύσετε τα μπάνια σας, τις βόλτες σας στο πεζοδρομημένο λιμάνι, και τις εκδρομές σας στα Λουτρά της Αφροδίτης, την Πέτρα του Ρωμιού και τα ρωμαϊκά μνημεία.
Μπορείτε να μείνετε Πρωταρά και να απολαύσετε τα μπάνια σας, να επισκεφτείτε την άκρως τουριστική Αγία Νάπα, το Παραλίμνι, τη Δερύνεια. Από εδώ, είστε κοντά στη Λάρνακα, αλλά και στην Αμμόχωστο, η οποία ίσως είναι η πιο βασανισμένη πόλη της πρόσφατης ιστορίας της ΕΕ. Καλό το Βερολίνο, αλλά αυτά είναι πιο πρόσφατα και πιο κοντά μας.
Να επισκεφτείτε τη Μονή Κύκκου, το Τρόοδος, τα χωριά Κακοπετριά και Πλάτρες, τα αρχαία γύρω από τη Λεμεσό.
Να περάσετε στο βόρειο τμήμα, στην Κατεχόμενη Κύπρο, για ένα ταξίδι εκπαιδευτικό για μικρούς και μεγάλους. Η Κερύνεια, ο Απόστολος Αντρέας, το Ριζοκάρπασο είναι μέρη όμορφα και ιστορικής σημασίας ταυτόχρονα.

Tις 10 αγαπημένες μου εμπειρίες στην Κύπρο τις έχω γράψει όλες πριν γίνω μαμά, και θα τις δείτε αναλυτικά στο σχετικό άρθρο.

Για διαμονή, εμπειρίες ανά επαρχία για οικογένειες, εστιατόρια με παιδότοπο, φάρμες, παραλίες και άλλα, δείτε το άρθρο:
Local moms: Στην Κύπρο με παιδιά

post a comment