Αγαπώ τα ταξίδια και όπου πάω ζω στο φουλ. Ένας αγαπημένος τρόπος να γνωρίσω τον τόπο καλύτερα είναι φυσικά το φαγητό του. Κι επειδή σίγουρα μια φορά τη μέρα θα φάω κάπου κι άλλες δύο θα τσιμπήσω, είχα την ευκαιρία να απολαύσω υπέροχες γεύσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο. Γεύσεις που όταν τις σκέφτομαι με πιάνει μια λιγούρα. Γεύσεις που όταν τις θυμάμαι, πραγματικά συγκινούμαι.
Παίζει βέβαια και η περίσταση ρόλο. Το τελευταίο δείπνο, ένα ηλιοβασίλεμα, μια εκπληκτική φεγγαράδα, η θάλασσα, το καινούργιο, το ξένο… όλα αυτά με δυσκόλεψαν να καταλήξω σε αυτές τις 15 γαστριμαργικές εμπειρίες μόνο.
Απολαύστε τες!
Διάβασε επίσης:
Οι 10 αγαπημένες μου εθνικές κουζίνες στην Αθήνα
1. Top of Tyrol, chalet – Αυστρία
Μπορεί εκεί πάνω να βρίσκεται ένα σούπερ gourmet εστιατόριο, αλλά η καλύτερη γευστική εμπειρία ήρθε από εκεί που δεν το περιμέναμε. Στα 3210 μέτρα, στην πιο ψηλή κορυφή των αυστριακών Άλπεων, εκεί στο chalet των σκιέρ, το self service bar σερβίρει γρήγορο τοπικό φαγητό με καλό κρασί στο σωστό ποτήρι. Μία σούπα goulash, πατάτες τηγανιτές με ketchup κι ένα ξηρό λουκάνικο-αλλαντικό που δεν έχουμε ξαναδεί μας πήραν τα μυαλά.
Διάβασε ολόκληρη την εμπειρία μας στις τιρολικές και βαυαρικές Άλπεις εδώ!
2. Valladolid, ξενοδοχείο Meson del Marques – Μεξικό
Κάθε μέρα στο Μεξικό ήταν μία γευστική αποκάλυψη. Αλλά στο Valladolid, μείναμε στο καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης, που είχε και την πιο σούπερ κουζίνα. Για πρωινό huevos rancheros. Για βραδινό, pibil ή κοτόπουλο με σάλτσα καρύδας και φρέσκα εξωτικά φρούτα. Για ποτό, μαργαρίτα με φρέσκο mango ή γλυκό ντόπιο lime. Αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα στον ουρανίσκο μας.
Απόλαυσε κάθε στιγμή του μεξικάνικου ονείρου μας στο άρθρο!
3. Παραλία Pemuteran, hotel restaurant – Bali, Ινδονησία
Το τελευταίο μας δείπνο στο Bali ήταν και το καλύτερο. Λίγο το μαγικό τοπίο την παραλίας που η θάλασσά της κρύβει ηλεκτρικά κοράλλια και αγάλματα του Βούδα, το υπέροχο ξενοδοχείο με νερά να τρέχουν παντού, λίγο το Rijsttafel που επιτέλους δοκιμάσαμε, με όλες τις μπαλινέζικες εξωτικές γεύσεις σε ένα πιάτο, παρέα με μπίρα Bintang, λιχουδιές τυλιχτές σε μπανανοφυλλα και γλυκό κανέλλας… Μόνο ομορφιές έχουμε να θυμόμαστε από το νησί των Θεών.
Δες τις 10 πιο ονειρεμένες εμπειρίες μας στο Bali εδώ!
4. Μονοδένδρι, ταβέρνα – Ζαγοροχώρια
Σε αυτό το πανέμορφο χωριό, σε μια παλιομοδιτικη ταβέρνα στην πλατεία, είχαμε την εμπειρία όλης της γεύσης της ορεινής Ελλάδας. Πίτες, γίγαντες, κρασί. Δίπλα στο τζάκι, με τον μάγειρα στο τραπέζι μας για κουβέντα. Σκέφτεσαι κάτι πιο cozy;
5. Ντολτσό, εστιατόριο – Καστοριά
Η παραδοσιακή καστοριανή κουζίνα έχει το εστιατόριό της και είναι στην καλύτερη γειτονιά της πόλης, στην παλιά γειτονιά το Ντολτσό, που θα πει “γλυκό” – τόσο ωραία είναι! Στην κουζίνα βρίσκεται μια μεγάλη μαγείρισσα, που ξέρει όλες τις καλές, παλιές συνταγές. Ενώ έξω, η διακόσμηση θυμίζει τη σάλα στο πατρικό του μπαμπά μου. Το λατρεύω το εστιατόριο, γιατί μου θυμίζει γεύσεις που σιγά σιγά δεν θα απολαμβάνω πια από τους δικούς μου ανθρώπους. Και γιατί πήγα με τον άντρα μου, και τον εισήγαγα στις γευστικές μου παιδικές αναμνήσεις.
Ανακάλυψε τα πάντα για την Καστοριά στον πλήρη τουριστικό μου οδηγό!
6. Chez Clements, εστιατόριο – Παρίσι
Γαλλική κουζίνα, αλλά οικονομική. Η διακόσμηση, κουταλομάχερα σε δημιουργικούς συνδυασμούς. Το μενού, γαλλικό και μινιμάλ. Δοκίμασα κοτόπουλο με πατάτες σε σος από θυμάρι, ενώ για γλυκό ένα σουφλέ σοκολάτας με παγωτό τριαντάφυλλο και γαρνιρισμένο με φρέσκια μέντα. Φυσικά, συνοδεία γαλλικού κρασιού. Λατρεία παριζιάνικη.
Μάθε τα δικά μου αγαπημένα στο Παρίσι εδώ!
7. Ορνός, εστιατόριο – Μύκονος
Ηλιοβασίλεμα στην παραλία του Ορνού, μετά από μια υπέροχη μέρα ηλιοθεραπείας στη Λια. Το χρονικό πλαίσιο του δείπνου πολλές φορές μετράει περισσότερο κι απ’ το ίδιο το δείπνο. Αν και εδώ, όλα ήταν υπέροχα: η παρέα, ένα φιλικό ζευγάρι Σουηδών, η διακόσμηση του Pasaji, οι γεύσεις. Ψάρι φιλέτο πήρα, με ωραία φρέσκα χορταρικά, ενώ η Jenny προτίμησε τις γαρίδες, ο Stefan το ψαρονέφρι και ο Κωστής μου κοτόπουλο, όλα τέλεια μαγειρεμένα, όλα γαρνιρισμένα με ντόπια σαλατικά, έξυπνο ρύζι ή πρωτότυπα μαγειρεμένες πατάτες.
8. Γάιος, εστιατόριο – Παξός
Ίσως το καλύτερο εστιατόριο στους Παξούς, αν και υπάρχουν δύο στη Λάκκα που επίσης μας πήραν τα μυαλά. Το Mediterraneo είναι στην απόλυτη άκρη του λιμανιού του Γάιου, πάνω στη θάλασσα με θέα το νησάκι. Το φαγητό, αχ. Φρέσκα θαλασσινά σε έξυπνες, πρωτότυπες, gourmet εκδοχές με επιρροές από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Απολαύσαμε εκεί το τελευταίο μας δείπνο πριν φύγουμε απ’ το νησί και μας έχει μείνει αξέχαστο!
9. Alghero, κρουαζιέρα – Σαρδηνία
Μετά από μία ημερήσια στα νερά της Μεσογείου, μετά από κάμποσο snorkelling, ατέλειωτη ηλιοθεραπεία, μπλε όσο πάει το μάτι και παρέα με δελφίνια, οι γραφικοί Ιταλοί μάς σέρβιραν ένα πλήρες μενού. Στη Σαρδηνία να υπενθυμίσω η ντόπια σάλτσα για τα ζυμαρικά είναι κόκκινη που σιγοβράζει με τις ώρες, με κρέας στα βουνά, με θαλασσινά παραθαλάσσια. Εδώ, είχε γεύση γαρίδας, ενώ πριν είχαμε ήδη ξετρελαθεί με μύδια κρασάτα και ντόπιες πιτούλες. Στο τέλος, κι έπειτα από κάμποσο λευκό κρασί, ήρθε το πεπονάκι, το digestivo και espresso, έτσι, για να ξετρελαθούμε εντελώς.
Ανακάλυψε όλα τα μυστικά της σαρδηνιακής γαστρονομίας στο άρθρο μου!
10. Πάπιγκο, Ταβέρνα – Ζαγοροχώρια
Εννοείται πως πιστεύω ότι η ελληνική κουζίνα είναι στις 10 καλύτερες στον κόσμο και γι’ αυτό 5 από τις 15 εμπειρίες στο άρθρο είναι ελληνικές. Γενικά στα Ζαγοροχώρια φάγαμε επικά. Σε μια ζεστή πέτρινη ταβέρνα όμως δεξιά πάνω από την εκκλησία, πλάι στο τζάκι, απολαύσαμε επικό φαγητό: παϊδάκια ντόπια, φρεσκότατες τηγανιτές πατάτες, χορταράκια του βουνού και δικό τους τυρί. Μιαμ…
11. Chinatown, Street Food – Σιγκαπούρη
Έχει φανταστική κουζίνα η Σιγκαπούρη. Κι ενώ το κινέζικο δεν μ’ αρέσει και νόμιζα θα ξετρελαθώ με την ινδική και την αραβική κουζίνα στο ταξίδι μας εκεί, ένα “βρόμικο” στην Chinatown με έκανε να αλλάξω γνώμη. Το ψωμάκι ήταν ελαφρύ και ιδιαίτερο, το κοτόπουλο είχε την πιο γευστική σος, ενώ ο φρέσκος κόλιανδρος έκανε κι εδώ τα μαγικά του.
Ακολούθησε βήμα βήμα το ταξίδι μας στο όνειρο της Σιγκαπούρης εδώ!
12. Fornels, εστιατόριο – Menorca, Ισπανία
Στη Μενόρκα, απολαύσαμε το μεσογειακό φαγητό αλλιώς. Paellas και tapas με sangria ήταν στο καθημερινό μενού. Αλλά ένα βράδυ, είδαμε την πανσέληνο να ανατέλει στο γραφικό λιμανάκι του Fornels στα βόρεια του νησιού, σε ένα τραπεζάκι πάνω στο νερό, απολαμβάνοντας το ντόπιο περίφημο calderetta de lagosta: ντοματόσουπα θαλασσινών, με έμφαση στον αστακό. Έγινα μούργος!
Μάθε τα πάντα για τη Μενόρκα στο άρθρο!
13. Port Olympico, εστιατόριο – Βαρκελώνη
Στη Βαρκελώνη, η γαστριμαργική μαγεία συνεχίστηκε. Ούτε εκεί τσιγγουνευτήκαμε τα λεφτά μας και απολαύσαμε μια paella επικών διαστάσεων, σε ένα ωραίο εστιατόριο στο λιμάνι. Η paella ήταν η γνωστή, με θαλασσινά: γαρίδες, καραβίδες, μύδια, καλαμαράκια και αστακό. Κι αν είχα αυτή την τεράστια πιατέλα τώρα μπροστά μου, θα ξέχναγα κάθε διατροφικό tip που έχω, στο λεπτό!
Διάβασε πώς περάσαμε και τι είδαμε 3 μέρες στη Βαρκελώνη εδώ!
14. Στο Μαυρομιχαλαίικο – Αρεόπολη, Μάνη
Η Αρεόπολη και τα γραφικά της πλακόστρωτα είναι ωραία να τα περπατάς, ακόμα ωραιότερα να τα βλέπεις από ψηλά. Σε αυτή την ταβέρνα πήγαμε μεσημέρι και απολαύσαμε πολυπόθητη σκιά, δροσιά, θέα και παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα στην ταράτσα! Όλες οι γνωστές γεύσεις είναι εδώ, τσουφτή, χοιρινό με χυλοπίτες, καγιανάς, πίτες και δημιουργικές σαλάτες με τοπικά προϊόντα. Πραγματική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε χαμηλές τιμές και εξαιρετική ποιότητα!
15. Tune Inn diner – Washington DC
Για μια βραδιά πήγαμε στην Washington DC, layover από Μόναχο στον δρόμο για Cancun και την εξωτική μας περιπέτεια στο Yucatan. Ήθελα πολύ να ζήσω την εμπειρία του diner και φυσικά του burger. Κι έτσι έκανα έρευνα για το καλύτερο diner στο κέντρο. Jet-lagged, πεινασμένοι και πάρα πολύ κουρασμένοι, αλλά φουλ ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι, καθίσαμε στους παραδοσιακούς καναπέδες, με αμερικάνικη μπίρα και δυο burgers με french fries… μπουκιά και συγχώριο!
15 + 1 Στη γιαγιά μου – Κύπρος
Είμαι τυχερή, γιατί στην Κύπρο απολαμβάνω καλό σπιτικό φαγητό. Τι καλό; Τέλειο! Η γιαγιά μου κάνει ένα ψητό έξω στον ξυλόφουρνο, που έτρωγα με μανία ακόμα κι όταν ήμουν 6 χρονών και 15 κιλά και με είχαν για άρρωστο. Ο ταβάς, η ελιωτή, η χαλουμόπιτα, η τσιπόπιτα, τα κουλούρια και τα ψωμιά της είναι συνταγές που αρχίζω σιγά σιγά να κάνω κι εγώ, για να φέρω λίγη γεύση Κύπρου, διακοπών και οικογένειας στο διαμέρισμά μου στην Αγία Παρασκευή. Ενώ τα φρέσκα λεμόνια από τον κήπο της, οι ελιές οι τσακιστές (κι αυτές έμαθα να τις κάνω), οι κατακόκκινες ντομάτες και οι τεράστιες λαμπερές πατίχες (καρπούζια), σε συνδυασμό με το παγωτό τριαντάφυλλο από τον παγωτάρη που σταματάει μπροστά απ’ το σπίτι της, είναι για μένα γευστικές εμπειρίες που μου ξυπνάνε αναμνήσεις ονειρεμένες!
Δες 9 ακόμα λόγους που πηγαίνω στην Κύπρο ξανά και ξανά εδώ!
Κι όμως, καταφέρνω να μην παίρνω κιλά στις διακοπές, ακολουθώντας αυτά τα tips!
Άλλωστε, βρίσκω ευκαιρίες για σωστή διατροφή στα ταξίδια μου – δες εδώ πώς!
Κι αν “ξεφύγω” διατροφικά, επανέρχομαι με τους χυμούς Verve – μάθε περισσότερα!
Το Dreamista δεν σχετίζεται με κανέναν από τους παραπάνω χώρους (well, σχετίζομαι προφανώς με τη γιαγιά μου) και το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό. Είναι απλά… εμπειρικό να σου τρέχουν τα σάλια!
Eπίσης, όλες οι φωτογραφίες είναι δικές μου. Όταν δεν απεικονίζεται το γεύμα που περιγράφεται, είναι επειδή με μάγεψε τόσο πολύ, που έφαγα προτού σκεφτώ την πόζα…