Top
  >  Kidcation Tips   >  Πώς ταξιδεύω πολύ; Με αυτά τα 10 tips!

Όταν έζησα στη Σουηδία, εκτέθηκα σοβαρά στο travelbug. Ένα μικρόβιο που έχουν πολύ έντονα οι Σουηδοί, μιας και, όπως λένε, δεν τους αρέσει τίποτε σουηδικό. Οι περισσότεροι που γνώρισα, για την ακρίβεια, έχουν ταξιδέψει Ελλάδα και Ισπανία ή Ταυλάνδη, στη Νορβηγία όμως δεν έχουν πάει ούτε κατά λάθος και στον Βορρά της Σουηδίας καθόλου.

Αντίθετα, πολλοί Έλληνες λένε “αν δεν πάω πρώτα σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, δεν θα πάω στο εξωτερικό”. Ή “η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα του κόσμου, θέλω να τη γυρίσω ολόκληρη”, με αποτέλεσμα να είναι 30 χρονών και να μην έχουν ταξιδέψει ποτέ με αεροπλάνο.
Φυσικά, το οικονομικό παίζει μεγάλο ρόλο. Στη Σουηδία, 700 ευρώ είναι το ταμείο ανεργίας, ενώ εδώ ο πιο συνηθισμένος μισθός. Στη Σουηδία, ένας μισθός 2000 ευρώ/μήνα δεν θεωρείται καλός, ενώ εδώ θεωρείται όνειρο.
Αλλά και οι αεροπορικές. Όταν από τη Σουηδία μπορείς να ταξιδέψεις με 10-30 ευρώ σχεδόν παντού στην Ευρώπη και από τη Γερμανία μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς transit σχεδόν παντού στον κόσμο, ενώ από την Αθήνα θες 200 ευρώ για να πας μέχρι τη Μύκονο, τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι για εμάς το ίδιο άμεσα.
Και να μην ξεχνάμε την κρίση. Λίγο πριν ξεκινήσει, ήταν πολλοί οι Έλληνες που είχαν αρχίσει να εξερευνούν τις πόλεις της Ευρώπης. Τώρα, όλοι αυτοί πηγαίνουν τον Αύγουστο στους Φούρνους για camping. Λογική εξέλιξη.

Υπάρχουν όμως Έλληνες που ταξίδευαν και ταξιδεύουν ακόμη. Είναι αυτοί που έχουν κολλήσει το travelbug και δεν σταματάνε παρά μονάχα αν είναι άρρωστοι. Έτσι κι εγώ. Πριν την κρίση ταξίδευα κι ας ήμουν φοιτήτρια. Ούτε η κρίση δεν με έχει πτοήσει. Κι ας έχω μείνει άνεργη, κι ας έχει πέσει ο μισθός μου.
Πώς τα καταφέρνω; Έχω κάποιους κανόνες, που ακολουθώ από μικρή!

SINGAPORE

 

 

1. Έχω hobby να ψάχνω πτήσεις

Μπαίνω στο travelplanet24 και αναζητάω προορισμούς, πτήσεις, αλλάζω ημερομηνίες, ξαναλλάζω προορισμούς, ξαναπροσπαθώ. Πού θα πάει; Θα τη βρω την ιδανική! Ζητάω άδεια και φεύγω! Μερικές φορές, είναι τόσο απλό.
 

2. Έχω υπάρξει city traveller

Μερικές φορές, θέλω να πάω π.χ. στις Άλπεις, αλλά το ξέρω πως το Μόναχο είναι πιο οικονομικό. Και γιατί θα γλιτώσω extra travel expenses (ενοικίαση αυτοκινήτου από το Μόναχο προς τις Άλπεις), αλλά και γιατί υπάρχουν travel engines που μου βρίσκουν προσφορές συνδυάζοντας πτήσεις και ξενοδοχείο (στην πόλη του αεροδρομίου) μαζί!Innsbruck

 

 

3. Επισκέπτομαι φίλους που μένουν στο εξωτερικό

Έχω κρατήσει επαφές με τους Έλληνες φίλους μου που μετανάστευσαν, με φίλους που γνώρισα στα ταξίδια μου, αλλά και με όλους τους φίλους που γνώρισα στο Erasmus ή/και στο Master και τους επισκέπτομαι! Έτσι έχω ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, στο Παρίσι, στο Ελσίνκι, στη Στοκχόλμη, στη Μάλτα και σε όλη την Κύπρο! Ναι μεν πλήρωσα την πτήση, αλλά η διαμονή ήταν δωρεάν.
Tip: Θεωρώ σωστό να ανταποδώσω τη χάρη και να τους προσκαλέσω Ελλάδα. Είναι επίσης καλό να τους κεράσω dinner όσο είμαι εκεί.
 

4. Μαζεύω λεφτά

Κάθε άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο επιλέγει ότι τα λεφτά του θα τα ξοδεύει στην τρέλα του. Άλλοι αγοράζουν βινύλια. Άλλες, ακριβές τσάντες. Άλλοι τα ξοδεύουν στα μπουζούκια ή στους καφέδες και τα ποτά. Η δική μου τρέλα είναι να γυρίσω τον κόσμο. Έτσι, αποφάσισα ότι θα μαζεύω λεφτά για ταξίδια. Με τους μισθούς που παίζουν στην Ελλάδα, θα μου πεις, αυτό δεν γίνεται. Γίνεται, σου απαντώ:

 • Έχεις υπολογίζει πόσα λεφτά τον χρόνο σού φεύγουν παίρνοντας καφέ απ’ έξω στη δουλειά; Θα σου πω εγώ: αν ο καφές κάνει 1 ευρώ και παίρνεις 1 καφέ την ημέρα, ξοδεύεις 22 ευρώ τον μήνα, άρα 242 ευρώ τον χρόνο. 242 ευρώ κοστίζει το εισιτήριο aller-retour για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
 • Αν πάλι κάθε μέρα στη δουλειά παραγγέλνεις απ’ έξω, τότε ξοδεύεις 1.210 ευρώ τον χρόνο σε φαγητό (αν κοστίζει 5 ευρώ το πιάτο). Όσο δηλαδή τα αεροπορικά σου aller-retour για Νέα Υόρκη σε high season!
 • Έχεις υπολογίζει πόσα λεφτά έχεις ξοδέψει σε τατουάζ; Σκέψου πριν χτυπήσεις το επόμενο…
 • Δεν σε συμφέρει να πηγαίνεις για ποτό κάθε βράδυ και το ξέρεις. Ούτε κάθε εβδομάδα, σου λέω εγώ. Κάλεσε τους φίλους σου για cocktail night σπίτι!
 • Καλό το cinema, καλό όμως και το home cinema. Download your way to your next trip!
 • Καλή αυτή η ακριβή τσάντα, δεν λέω. Αλλά, μεταξύ μας, αν κοστίζει όσο τα αεροπορικά σου για Bali, καλύτερα να πας στο Bali. Οι εμπειρίες μένουν – όχι τα αντικείμενα.
 • Πληρώνεις συνδρομή στο γυμναστήριο; Εγώ όχι. Γυμνάζομαι μέσω internet με το Live Exercise, και γλιτώνω και χρόνο και χρήμα, ενώ παράλληλα κάνω την πιο αποτελεσματική άσκηση που έκανα ποτέ!

 

5. Κάθε φορά που βάζω στην άκρη 700 ευρώ, πάω ταξίδι

Με τη σωστή διαχείριση, συγκεντρώνεω 700 μέσα σε 3-4 μήνες. Άρα, θεωρητικά μπορώ να πηγαίνω ένα ταξίδι Ευρώπη 3-4 φορές τον χρόνο! Αν πάλι θέλω να ταξιδέψω εκτός Ευρώπης, κάνω οικονομία 5-6 μήνες.
 

6. Βρίσκω φτηνές διαμονές

Μένω σε hostels (έτσι, έμεινα στην Κοπενχάγη και στο Όσλο). Ψάχνω προσφορές στο trivago (έτσι, έμεινα σε σουίτα στη Σμύρνη και στη Βαρκελώνη). Ταξιδεύω με φίλους, μένουμε σε διαμέρισμα και μοιράζουμε τα έξοδα (έτσι, έμεινα 10 μέρες στο Βερολίνο και 4 στο York της Αγγλίας).
Ακόμα και στα Bora Bora μπορείς να μείνεις φτηνά, αρκεί να το θες και να το ψάξεις!
 

7. Κάνω road trips!

Ειδικά πριν την κρίση, που ήταν ακόμα φτηνή η βενζίνη, έλεγαν πολύ! Με τα road trips, απολαμβάνω το τοπίο, γνωρίζω τη χώρα καλύτερα και την ταξιδεύω περισσότερο και, φυσικά, γλιτώνω λεφτά! Έτσι, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα. Έτσι, έφτασα από την Αθήνα  Bansko της Βουλγαρίας, γύρισα το Νότιο Fyrom και έκανα ένα καλό tour στις ακτές της Τουρκίας. Έτσι, γύρισα την Κύπρο και έτσι πήγα από τη Σουηδία (όπου έμενα) στη Νορβηγία και τη Δανία – χωρίς αεροπορικά!
 

8. Υπάρχουν κι εκτός Ελλάδος θάλασσες

Πολύ σημαντικό tip: πότε έχεις χρόνο και λεφτά να ταξιδέψεις; Τον Αύγουστο. Κι όμως, κάθε Αύγουστο, πας Κυκλάδες. Πώς θα γνωρίσεις τον κόσμο όταν απλά του αφιερώνεις 0-7 μέρες τον χρόνο; Πότε θα ταξιδέψεις εκτός Ευρώπης, όταν επιλέγεις να δεις πρώτα όλη την Ελλάδα, να κάνεις δηλαδή ταξίδια που μπορείς να κάνεις και στα 70 σου; Ναι, σαν το ελληνικό καλοκαίρι δεν έχει, ούτε όμως σαν το ισπανικό, ούτε σαν το ιταλικό. Όλη η Μεσόγειος, η Ινδονησία και η Ανατολική Ταϋλάνδη σε περιμένουν κάθε καλοκαίρι. Και τον Χειμώνα; Η Καραϊβική και οι Μαλδίβες. Η Δυτική Ταϋλάνδη και τα ΗΑΕ. Και τόσα άλλα μέρη! Ο κόσμος είναι γεμάτος θάλασσες. Διαφορετικές, εξωτικές, υπέροχες θάλασσες. Θάλασσες που κολυμπιούνται! (Μα ποιος επιτέλους έχει διαδώσει ότι θα μας φάνε οι καρχαρίες αν ξεμυτίσουμε απ’ το Αιγαίο;;)
Υπάρχει και αλλού beach lifestyle. Ανακάλυψέ το!
DSC02839

 

9. Ταξιδεύω στους φτηνούς προορισμούς της Γης

Θέλω να πηγαίνω κάπου που ο μισθός μου να φαίνεται τεράστιος και ατελείωτος. Και υπάρχουν πάρα πολλά μέρη στον κόσμο! Μπορεί το αεροπορικό να είναι τσιμπημένο, αλλά και διαμονή οικονομική θα βρω και κάθε μέρα θα περνάω σαν βασίλισσα. Πού; Στην Ινδονησία, την Ταϋλάνδη, τη Λατινική και Κεντρική Αμερική, τις Φιλιππίνες και σε όλη την Αφρική!

IMG_3298
 

10. Εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία για ταξίδια

Αυτή η φίλη σου δεν θα είναι για πάντα στο Λονδίνο. Δεν θα είσαι για πάντα άτεκνος. Δεν θα έχεις για πάντα αυτά τα 500 ευρώ στην άκρη. Αυτή η παρέα τώρα φεύγει για ΗΠΑ, όχι του χρόνου. Αυτή η προσφορά για Τόκυο τώρα υπάρχει, τον άλλο μήνα θα έχει φύγει. Συχνά, οι ευκαιρίες για ταξίδια είναι μπροστά σου και, πάντα, το πιο εύκολο είναι να πεις “όχι”.
Καιρός να πεις κι εσύ “ναι” στα ταξίδια! Και να γυρίσεις τον κόσμο!sing-architecture

 

Οι φωτογραφίες είναι δικές μου

 

 

 

 

 

Comments:

 • October 1, 2017

  Πολύ ωραία τα λες!
  Ωραίο site και πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου επίσης!

  reply...

post a comment