Top
  >  Kidcation Tips   >  10 λόγοι να ταξιδέψετε με παιδιά κάτω των 3 “που δεν θα το θυμούνται”

Πολλοί σκέφτονται (ή ακούνε τους γύρω τους να τους λένε) ότι τώρα που έγιναν γονείς, δεν θα ξαναταξιδέψουν. Ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τα μακρινά ταξίδια ή τα ταξίδια στο εξωτερικό, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν τα παιδιά 6-8 ετών. Ότι δεν έχει νόημα να ταξιδέψουν με το μωρό τους εκτός Ελλάδας, γιατί δεν θα το θυμάται. Ότι ένα μακρινό ταξίδι είναι πεταμένα λεφτά, γιατί η ταλαιπωρία θα είναι μεγαλύτερη από την απόλαυση. Πολλοί προτιμούν να πηγαίνουν μόνο στο εξοχικό ή να αφήνουν τα παιδιά στη γιαγιά, και να ταξιδεύουν μόνοι τους, μέχρι τη μαγική ηλικία που τα παιδιά θα είναι έτοιμα για ταξίδια.

Η αλήθεια είναι ότι ο εξοπλισμός που πρέπει να έχετε για ταξίδια μπορεί να σας φαίνεται βουνό και σίγουρα πολύ ακριβός. Μπορείτε όμως να επενδύσετε από νωρίς σε εξοπλισμό για το μωρό που είναι κατάλληλος και για την πόλη σας και για ταξίδια, για να μην πάρετε δύο καρότσια και δύο καθίσματα αυτοκινήτου, για παράδειγμα (4 και 4, αν έχετε δίδυμα μωρά). Μπορείτε άμεσα να προμηθευτείτε και να συνηθίσετε τον μάρσιπο, για να είστε έτοιμοι για βόλτες σε μια νέα πόλη ή για το αεροδρόμιο, πριν κλείσει χρόνο το μωρό σας.

Και έτσι, να μην στερηθείτε ταξίδια λόγω εξοπλισμού. Αλλά ούτε κι επειδή “δεν θα το θυμάται”, γιατί…

 

1. Το μωρό χρειάζεται νέες παραστάσεις και ερεθίσματα

Κάνει καλό στην όραση, να βλέπουν μακριά, να έχουν εναλλαγές εικόνων. Κάνει καλό στο μυαλό, τα νέα ερεθίσματα, τα καινούργια χρώματα, τα αρώματα της φύσης, μιας άλλης πόλης, ενός ορεινού χωριού, της θάλασσας.

 

2. Το μωρό πρέπει να μάθει στις αλλαγές και στις προσαρμογές

Αν θέλετε ένα παιδί που θα είναι “εύκολο” στα ταξίδια, θα χρειαστεί από μωρό να μάθει στις συχνές αλλαγές χώρου, να μάθει να προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον. Ναι, ίσως κλάψει. Αλλά θα είναι την πρώτη, άντε τη δεύτερη φορά. 9 μηνών θα είναι ήδη ευπροσάρμοστο.

 

3. Οι γονείς θέλουν όμως περισσότερη προσαρμογή!

Το να μάθουν οι γονείς να ταξιδεύουν με το μωρό τους, να μάθουν τι χρειάζεται το παιδί ανά ηλικία, να μάθουν να ακολουθούν το πρόγραμμά του και να αναγνωρίζουν τις ανάγκες τους είναι το πιο σημαντικό από όλα. Το ταξίδι με 3χρονα έχει άλλες απαιτήσεις και όλα τα χρόνια στην πλάτη τους, θα τους ετοιμάσουν για ένα πανεύκολο ταξίδι με 4χρονα. Τα 7χρονα είναι άλλη πίστα, αλλά στο μεταξύ οι γονείς έχουν μάθει και τους φαίνεται σαφώς πιο εύκολη κάθε εξόρμηση.

 

4. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τα ταξίδια με τα παιδιά ευκολότερα, από νωρίς

Αλλά κι αυτό ξεκινάει από νωρίς. Είναι εύκολο να μάθεις σιγά σιγά παιδιά 4 ετών να επιλέγουν τι θα πάρουν μαζί τους, ώστε στα 7 να το κάνουν μόνα τους, χωρίς να τους το πεις. Είναι σημαντικό για τους γονείς να μην επωμίζονται το 100% της προετοιμασίας και του packing, γιατί κάθε ταξίδι έτσι θα φαίνεται βουνό. Στο χέρι μας είναι επίσης να μάθουμε τα παιδιά να τρώνε έξω από μωρά (στα ταξίδια και στην πόλη μας), ώστε να μην μείνουν νηστικά 3 μέρες στη Βουδαπέστη στα 5 τους.

 

5. Όχι, δεν θα θυμούνται, αλλά κάτι θα τους μείνει

Στα παιδιά μου έχει μείνει η Πράγα που επισκέφτηκαν 3 ετών και 2 μηνών και όχι η Πάργα που επισκέφτηκαν 3 μήνες νωρίτερα. Παίζουν ρόλο και οι φωτογραφίες που βλέπουμε πιο συχνά από την Πράγα, βέβαια. Παίζει όμως ρόλο και το αξιομνημόνευτο της υπόθεσης. Το αεροδρόμιο, το αεροπλάνο, η διαφορετική γλώσσα, το διαφορετικό κλίμα, η πολύ διαφορετική αρχιτεκτονική, οι νεές εικόνες, τα άλλα χρώματα και αρώματα…

 

6. Οι γονείς είναι κρίμα να σταματήσουν κάτι που τους αρέσει “επειδή έκαναν παιδιά”

Κρίμα είναι να αφήσει ένα ζευγάρι το χόμπι του, αυτό που τους ενώνει, κάτι που απολαμβάνουν να κάνουν μαζί, όταν έρθει το μωρό. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πικρία και άσχημα συναισθήματα απέναντι στα παιδιά και την οικογένεια. Άσε που είναι τόσα αυτά που στερούμαστε όταν γινόμαστε γονείς, που ό,τι μπορούμε να “σώσουμε”, ας το σώσουμε. Kαι το πιο σημαντικό; Μοιραζόμαστε την αγάπη μας για τα ταξίδια με τα μωρά μας, τη νέα μας οικογένεια, που είναι πια η πραγματικότητά μας!

 

7. To ταξίδι είναι παιδεία

Τα παιδιά με κάθε ταξίδι, ακόμα και με τα ταξίδια που κάνουν ως μωρά, μαθαίνουν κάτι για τον κόσμο γύρω τους. Το ταξίδι δεν χρειάζεται να είναι “εκπαιδευτικό” και να γίνει σε ηλικία σχολείου (6+) για να μάθει κάτι στο παιδί. Καταλαβαίνουν καλύτερα τον κόσμο όταν ταξιδεύουν. Μαθαίνουν πράγματα όπως ευγένεια, ενσυναίσθηση και ευγνωμοσύνη, που είναι ίσως πιο σημαντικά από τη χρονολογία της επανάστασης. Θα τη μάθουν κι αυτή.

 

8. Το ταξίδι κάνει τα παιδιά ευέλικτα

Μαθαίνουν από μωρά στις αναποδιές και αυτό τα κάνει πιο εύκολα και έτοιμα. Μαθαίνουν στην ελευθερία και αυτό τα κάνει περισσότερο θαρραλέα. Μαθαίνουν να ξεπερνούν τους φόβους τους όταν το περιβάλλον γύρω τους δεν είναι οι 4 ασφαλείς τοίχοι του σπιτιού τους.

 

9. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν με (παιχνίδι και με) τις διαφορές

Ναι, το παιχνίδι και τα βιβλία βοηθάνε τα νήπια να μάθουν κάτι. Το ίδιο όμως και η δοαφορετικότητα. Όταν το μωρό εκτίθεται σε διαφορετικές εικόνες, ακόμα κι αν δεν τις θυμάται, μαθαίνει κάτι από αυτές. Μαθαίνει ότι υπάρχει κάτι άλλο από αυτό που ξέρει. Όχι κάτι καλύτερο ή κάτι χειρότερο από το γνώριμό του. Απλά, κάτι διαφορετικό.

 

10. Ποιοτικός χρόνος ως οικογένεια

Όταν τα δίδυμα ήταν μωρά, ο χρόνος που περνάγαμε ταξιδεύοντας ήταν ο καλύτερος. Οι γονείς ήταν 24 ώρες το 24ωρο χωρίς δουλειά, χωρίς τηλέφωνα, δίπλα στα μωρά μας, χαρούμενοι, ξεκούραστοι, χωρίς άγχος, χωρίς πρόγραμμα.

post a comment